HÍREK
A Rovatból

Orbán: Brüsszel egy nyálas, váladékos, csigaszerű közeg

„A nem világos beszéd, a tolvajnyelv a magyar politikában büntetendő, Brüsszel pedig így beszél. A magyarok ott kilógnak a sorból, mert egyenesen fogalmazunk. Ott van a sunyiság, ez egy nyálas, váladékos, csigaszerű közeg, nem a mi világunk” – fejtette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.


Mint korábban megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádión élesen kritizálta az Európai Bíróság döntését, amely Magyarországra 80 milliárd forintos büntetést szabott ki.

Orbán beszélt még arról is, hogy Magyarország kétmilliárd eurót költött el a migránsválság óta, hogy az ország megőrizze identitását. Brüsszel viszont azt követeli, hogy Magyarország engedje be a migránsokat.

„Mi ahhoz ragaszkodunk, hogy eldönthessük, kivel élünk együtt”

– mondta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, hogy a büntetés Brüsszelnek jobban fog fájni, mint Magyarországnak:

„A magyarok biztosak lehetnek abban, hogy ez végül nekik jobban fáj majd, mint nekünk. Ez óriási pénz, ha ezt a gyerekekre, nyugdíjasokra, fizetésekre fordíthatnánk, mindenki boldog lenne, ez ugyanis egy eszement összeg.”

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az ország már hazahozta az EU-s kohéziós alapokból járó pénzt, és Brüsszel ebből akarja levonni a büntetést.

„Az országnak járó pénzt mi már hazahoztuk, a kohéziós alapokból az országnak járó összegből 12 milliárdot már megszereztem. Ez ott van a számlánkon, ők pedig azt mondják, ebből fogják levonni. De erre is lesz válaszunk.

„Tudtuk már a választás előtt, hogy ez a döntés megszületett, de ezek brüsszeliek. Ezek sunyik”

– mondta, utalva arra, hogy a választás után négy nappal derült ki, mivel büntetik az országot.

„A nem világos beszéd, a tolvajnyelv a magyar politikában büntetendő, Brüsszel pedig így beszél. A magyarok ott kilógnak a sorból, mert egyenesen fogalmazunk. Ott van a sunyiság, ez egy nyálas, váladékos, csigaszerű közeg, nem a mi világunk. A Brüsszelből fizetett magyar pártok miatt kellett megvárni a választást, mert különben a zsoldjukban álló pártok kaptak volna egy nagy pofont a választóktól”

– mondta.

A NATO-főtitkár magyarországi látogatásáról szólva Orbán fontos megállapodásokról számolt be.

„Miről szólt a békemenet, a legnagyobb közösségi akaratmegnyilvánulás? Arról, hogy Magyarország maradjon a béke szigete, a békés életünket ne veszélyeztethesse semmi. Nincs békés élet, ha migránsok vannak, így a béke kapcsán a migráció ellen is kiállunk.”

Orbán kijelentette, hogy Magyarország nem fog részt venni az Ukrajnának nyújtott katonai segítségben, mivel nem akarják kockáztatni, hogy az ország területe célponttá váljon az oroszok számára.

„A NATO úgy akarja segíteni Ukrajnát, hogy létrehoz egy NATO–ukrán missziót. Koordinálni akarják a fegyverszállítást, három támaszpontot hoznának létre erre. Mi ezt nem akarjuk, mert ez célpontot jelent, mi pedig nem akarjuk kockáztatni, hogy az oroszok számára célponttá tegyünk magyar területet.”

Orbán továbbá hangsúlyozta, hogy Magyarország nem fog pénzt adni, területet biztosítani vagy kiképzéseket nyújtani Ukrajnának, és egy esetleges NATO-akcióban sem vesz részt.

„Mi nem adunk pénzt erre, egy fillért se, nem adunk magyar területet erre a célra, nem veszünk részt a kiképzésekben, és egy esetleges, a területünkön kívüli NATO-akcióban sem. Mindent sikerült megkapnunk, amit akartunk, cserébe azt ígértem, nem vétózzuk meg olyanok akcióit, akik ezekben részt akarnak venni.”

A miniszterelnök kitért az európai parlamenti erőviszonyokra is, és elmondta, hogy tárgyalások zajlanak a francia Marine Le Pennel és az olasz elnök asszonnyal, hogy létrejöjjön a legnagyobb parlamenti frakció, amihez Magyarország is csatlakozhatna.

„Két hölgynek, a francia Marine Le Pennek és az olasz elnök asszonynak kell megegyeznie, hogy létrejöhessen a legnagyobb parlamenti frakció, amihez tudnánk mi is csatlakozni.”

Orbán Viktor nyilatkozata alapján a magyar kormány továbbra is a béke oldalán áll, és nem enged a brüsszeli nyomásnak.

„Napokkal a választás után vagyunk: az egész ország arról szavazott, háború vagy béke, s erős mandátumot kaptunk, megnyertük a választásokat. Azok nyertek, akik a béke oldalára álltak, lehet próbálkozni Brüsszelből, de a magyar kormány megerősítést kapott a választóktól, ezt pedig nekik is meg kellett érteniük.”

A miniszterelnök szerint az egész Európa érdekében cselekednek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Francis Fukuyama: „Magyarország azt mutatta meg, hogy egy igazi, liberális demokráciából át lehet csúszni egy féldemokratikus rendszerbe”
A filozófus szeretné, hogy ne Magyarország jelentse a történelem végét, és szerinte katasztrófa lenne, ha az Egyesült Államokban újraválasztanák Donald Trumpot.


Francis Fukuyama japán származású amerikai filozófus. Máig leghíresebb és leginkább félreértett munkája az 1992-ben megjelent, A történelem vége és az utolsó ember című könyv. A Népszavának adott interjújában elmondta, nagyon reméli, nem Magyarország jelenti a történelem végét.

Véleménye szerint Orbán Viktor a szír menekültválságnak köszönheti igazi sikerét, és az minden szempontból katasztrófa lenne, ha Donald Trumpot újra megválasztanák.

Fukuyama beszélt arról is, hogy a klasszikus liberalizmus még mindig nagyon értékes, és nem érdemes elveszíteni az optimizmusunkat, hiszen az elmúlt év során világszerte tartott választások kedvezően alakultak a liberális politikai pártok számára.

Öt évvel ezelőtt egy bécsi rendezvényen elhangzott, hogy a történelem vége nem Dánia, hanem valami olyasmi, mint Magyarország. Az a történelem vége-koncepció, amit a 90-es években jósoltak, egy reményteli emberiségről szólt, míg a történelem illiberális vége egy eléggé negatív vég lenne. A kérdés felmerül, hogy Magyarország jelenti-e a történelem végét. Válaszában reményét fejezte ki Fukuyama, hogy nem Magyarország. Szerinte

Magyarország azt mutatta meg, hogy van út visszafelé is, vagyis, hogy egy igazi, liberális demokráciából át lehet csúszni egy féldemokratikus rendszerbe. A fő kérdés az, hogy több ország fogja-e követni Magyarországot ezen az úton, vagy a dán modell lesz az uralkodó.
Valószínűleg ez a mai világpolitika központi kérdése is.

Az interjúalany elgondolkodott azon, hogy ha mégis Magyarország lenne a történelem vége, akkor az ország a nietzschei utolsó emberként jelenne meg. Az illiberalizmus gátolhatja a szabad szellemek felemelkedését. Nietzsche érvelése az „utolsó emberrel” kapcsolatban az volt, hogy ha lenne egy békés és biztonságos társadalom, akkor megszületne a szándék valami ennél magasabb rendű cél elérésére.

„Utolsó embernek” lenni azt jelenti, hogy van étel az asztalon, senki sem fenyeget, az ember elégedetten belesüllyed egy individualista érdektelenségbe és semmi mással nem foglalkozik. Az emberek nem szeretik ezt a jövőt.

Olyan jövőt akarnak, ahol megküzdhetnek a dolgokért, ahol vannak magasabb célok és ideális törekvések, amelyekért dolgozhatnak. Ez az egyik probléma, amelyről részletesen írt A történelem vége és az utolsó ember című könyvében. Nietzsche is előre látta, hogy egy sikeres liberális demokrácia alááshatja önmagát azzal, hogy egy olyan társadalmat hoz létre, amely tele van utolsó emberekkel. Ez volt a liberális demokráciával szembeni elégedetlenség egyik mozgatórugója. Az emberek küzdeni akarnak az igazságosságért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány Orbánt elemzi: A mi Viktorunk olyan, mint Béla, aki belépve a kocsmába azt hiszi, hogy félnek tőle, azért húzódnak arrébb a többiek
A DK politikusa szerint a kormányfő „nem Európa erős embere, hanem a legkínosabb fickó a földrészen”, meg is indokolta, miért gondolja így.


Orbán, a szégyenember címmel hosszú bejegyzést tett közzé Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán.

A DK elnöke az unió és a magyar miniszterelnök viszonyát elemezte írásában. Azt írja:

"Emlékeznek, amikor szorítottak a megyei szavalóversenyen saját iskolájuk versenyzőjének? Nem biztos, hogy úgy egyébként kedvelték a lányt, talán valóban fura is volt egy kicsit, de ez a szavalóverseny egy másik helyzet volt. Ő egy kicsikét mi voltunk, mert minket képviselt, az iskolánkat. Pokoli volt, ha belesült a szavalatba, az ő kudarca a mi szégyenünk is volt, ha meg győzött, akkor felállva hujjogtunk, és vörösre tapsoltuk a tenyerünket" - kezdte a politikus. Majd rátért Orbán Viktorra:

"Orbán kudarca a mi kudarcunk. Szégyene akkor is a mi szégyenünk, ha nekünk, úgy konkrétan, semmi közünk hozzá"

- vélekedik. Majd egy példát is ír:

"El tudják képzelni a helyzetet, amikor a falusi kocsmába nem engedik be Bélát, mert nem odavaló, mert Béla kínos ember, akinek a jelenlétében mindenki pocsékul érzi magát. Ha meg mégis bemegy, akkor a többiek elhúzódnak, csendesebb lesz a beszélgetés, csak arra várnak, hogy menjen már el Béla. Még rosszabb, ha Béla nem veszi észre, hogy mindenki más szerint ő egy kínos pasas, és félreértve a helyzetet, azt hiszi, hogy azért nem áll vele senki szóba, mert félnek tőle. A mi Viktorunk olyan, mint Béla.

Nem veszi észre, hogy nem Európa erős embere, hanem a legkínosabb fickó a földrészen" - írja Gyurcsány.

Szerinte: "Az egyetlen miniszterelnök, aki olyan európai pártszövetségbe vitte be a pártját (Patriots for Europe), amely köré a többiek úgynevezett cordon sanitaire-t húztak. Ez az eredetileg a járványügyben használt francia kifejezés azt az egészségügyi karantént, zárlatot jelenti, amelyet azért állítanak fel, hogy a fertőző betegség ne jusson ki egy körülzárt helyről.

Európában pár évtizede ezt használják azokra a politikusokra, pártokra, frakciókra, akiket, amelyeket távol kell tartani az egészséges közélettől, akiktől félteni kell az európai életet, a hétköznapok még létező nyugalmát. Verheti a mellét Orbán, hogy elfoglalta Európát, ma a 720 fős parlamentben ez a csoport összesen 84 főt számlál. És igen, senki nem áll velük szóba.

Nem Orbán foglalta el Európát, hanem Európa szigetelte el Orbánt"

- állapítja meg. Majd hozzáteszi:

"Orbán, mint az EU elnökségét adó soros elnök a szokás szerint beszédet mondott volna az új Európai Parlament első ülésén, azaz a jövő héten. De a képviselők nem engedték meg neki, hogy akkor szóljon, amikor a többi miniszterelnök, elnök szokott, amikor fontos dolgokat tárgyalnak, amikor még tele van az ülésterem. A pénteki napra, az üres padsorok napjára száműzték Orbánt. Beszélhet, persze. Akkor, amikor se képviselő, se újságíró nem lesz jelen, azaz beszélhet a falnak.

Orbán, felismerve a megalázó helyzetet, inkább nem szólal fel. Csendben marad az Európát eredetileg meghódítani akaró szégyenember. Érzik, hogy nagyon kínos? Szeretnének Béla barátja lenni? És Orbáné?"

- zárja elemzését a DK-s politikus.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Belépett az országba az újabb vihar: narancs és sárga riasztást adtak ki, érdemes felkészülni rá
A veszélyjelzés szerint egyre nagyobb területeken veszi át az uralmat a felhő és a vele érkező szél, nagymennyiségű eső, ráadásul villámlással, jéggel is számolni kell.


Újra hevesebb zivatarok veszélye miatt adtak ki másodfokú (narancs) riasztást szombat délutánra, estére.

Szombat éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Vas, Veszprém és Zala vármegyék területén.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyék területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt - írja az MTI.

A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint szombaton előbb a Tisza vonalában és a Tiszántúlon alakulhatnak ki helyenként zivatarok, majd később a Dunántúlon is egyre több helyen lehet számítani rájuk nyugat, délnyugat felől. Utóbbiak akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Az esti, éjszakai órákban a zivatarok északkelet felé haladva egyre inkább az északi országrész felé húzódnak. Vasárnap napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki - írták.

Az erősebb zivatarcellákat viharos széllökések, jégeső és lokálisan intenzív csapadék kísérheti.

A Dunántúl északnyugati felén, illetve a középső tájakon heves zivatarokra is van esély felhőszakadás kíséretében.

A Katasztrófavédelem azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt. Akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Felhőkép:

Felhőkép

Széltérkép:

Széltérkép


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Élő: Magyar Péter az Efott-on egy pódiumbeszélgetésen vesz részt, a kijevi útjukról is beszél
A TISZA Párt politikusa szombat délután a fesztiválra látogatott el.


Magyar Péter hazatérve Ukrajnából, szombaton ellátogatott az Effot-ra is, ahol beszélget a jelenlévőkkel.

A délutáni eseményt itt követheted:


Link másolása
KÖVESS MINKET: