KULT
A Rovatból

Az új Szellemirtók-film nem olyan rossz, mint a híre, de azért ennél többet vártunk tőle

A borzongás birodalma nem szűkölködik szellemes beszólásokban és kísérteties nosztalgiázásban.

Link másolása

1984. június 7-én tartották a Szellemirtók premiervetítését a kaliforniai Westwoodban, vagyis Ivan Reitman filmje épp idén ünnepli a 40. évfordulóját. Talán nem is véletlen, hogy most került mozikba a franchise 5. darabja, A borzongás birodalma.

A Szellemirtók anno egyébként hatalmasat ment világszerte, az Egyesült Államokban például 229 millió dollárt szedett össze, s ezzel az év második legnézettebb filmje lett a Beverly Hills-i zsaru mögött. Egy ilyen siker után az is furcsa volt, hogy csak öt évvel később, 1989-ben érkezett meg a folytatás, a Szellemirtók 2, amely minden szempontból alulmaradt az elsővel szemben, vagyis nem kapott olyan jó kritikákat, és kb. feleannyi pénzt termelt az USA mozikasszáiban. Ám azért így is tele volt emlékezetes és azóta is kultikusnak számító jelenetekkel és karakterekkel (pl. a Szabadság-szobor megsétáltatása, a nyálka, Dr. Jánosz Poha vagy Vigo, a Kárpátok ostora, Moldávia bánata festménye), illetve azért így is termelt világszerte 215 millió dollárt, szóval bukásról szó sem volt.

Ám a harmadik rész csak nem akart megérkezni, hiába vártak a rajongók évtizedeken át. Amikor pedig mégis bemutatták, rázúdult a népharag, hiszen nem egy folytatásról, hanem egy rebootról, női főszereplőkkel. A 2016-os Szellemirtók tehát egyértelművé tette minden fronton, hogy az eredeti koncepciót követeli a közönség.

Ezt pedig 2021-ben végül meg is kapták, amikor az első két film rendezője, Ivan Reitman fia, Jason Reitman (Köszönjük, hogy rágyújtott, Juno, Egek ura, Pszichoszingli) átvette apja örökségét, és ezt a címet is adta a negyedik menetnek. A Szellemirtók – Az örökség már egy jobban sikerült folytatás lett, amelyben új főszereplőket vezettek fel, előhívták a régi bandát is cameózni (Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver, Annie Potts), lenyomtak egy megható tisztelgést az Egon Spenglert alakító és az első két film forgatókönyvében is jelentősen közreműködő, 2014-ben elhunyt Harold Ramis előtt, illetve erősen megidézték az első rész történetét és gonosztevőjét. Ez utóbbi egyébként sokaknak nem tetszett.

No, nekik szól az új film, A borzongás birodalma, amelyben, noha visszakerült a cselekmény a legutóbbi kisvárosi kitérő után New Yorkba, és nagy szerepet kap a szellemirtók főhadiszállása, az egykori tűzoltóság épülete, ám mind a történet, mind a fenyegetés vadonatúj. Ezúttal tehát hiába keressük Gozert, Zuult, Vigót vagy a többieket, bár az igaz, hogy az előző film kabalafigurái, a mini habcsókemberkék most sem hiányozhattak. Sajnos.

A sztori szerint ugyanis az utóbbi 35 év alatt sikeres és gazdag üzletemberré vált Winston Zeddemore (Ernie Hudson) megszerezte egykori bázisukat az új szelleműzőknek, vagyis Egon Spengler leszármazottainak: a lányának, Callie-nek (Carrie Coon), az unokáinak, Trevornak (Finn Wolfhard) és Phoebe-nek (Mckenna Grace), illetve Carrie pasijának, a tudós Gary Groobersonnak (Paul Rudd). Működik is az új vállalkozás, szorgosan szedegetik össze a szellemeket városszerte, sőt, fejlesztik is az űzési technikákat Winston új központja segítségével, ám felbukkan egy titokzatos bronzgömb, amely egy óriási veszedelmet tart fogva. Természetesen a fagyos fenyegetés kiszabadul, hogy örök jégkorszakot hozzon New Yorkra, majd a világra, ám ehhez még az új és a régi szellemirtóknak is lesz egy-két szava.

Mert bizony ezúttal Raynek (Dan Aykroyd), Winstonnak, Peternek (Bill Murray) és Janine-nek (Annie Potts) is nagyobb szerepe lesz a túlvilági harcban.

A legfőbb szereplő azonban Az örökséghez hasonlóan most is a tudóspalánta Phoebe Spengler, akit kiskorúsága miatt nem hagynak szellemeket irtani, és aki összehaverkodik egy szellemlánnyal, sőt, talán az átmeneti szellemlét titkára is rájött…

A Phoebe-t játszó Mckenna Grace egyébként A borzongás birodalma legfőbb erénye, aki kiváló, egyben egészen drámai alakítást mutat be az érzéseivel, tehetségével és bizonytalanságaival küszködő tinédzserként. A többiek inkább csak hozzák azt, amit elvárhatunk tőlük, és hát nincsenek is kevesen, ennyi szereplőt – visszatér még Az örökségből Podcast (Logan Kim) és Lucky (Celeste O’Connor) is, új versenyzőként pedig itt van a Garraka gömbjét prezentáló, kisstílű Nadeem (Kumail Nanjiani szállítja a legjobb poénokat), a technikus Lars (James Acaster) vagy a szellemlány Melody (Emily Alyn Lind) –  pedig nem egyszerű egyszerre mozgatni, bár az alkotók igyekeztek mindegyiküket ellátni valamilyen nagyobb pillanattal. Majdem össze is jött.

Jason Reitman egyébként nem vállalta a folytatás dirigálását is, ezúttal megmaradt producernek és társ-forgatókönyvírónak (apja, Ivan Reitman Az örökség óta elhunyt, 2022 februárjában, így az ő emlékének ajánlották A borzongás birodalmát), így Gil Kenan ugrott be a helyére, aki amúgy Az örökség társírója volt, és olyan filmeket rendezett eddig, mint a 2006-os animációs Rém rom, a 2008-as Szikraváros, a 2015-ös Poltergeist – Kopogó szellem-remake és a 2021-es A fiú, akit Karácsonynak hívnak.

Kenan pedig Jason Reitmanhoz hasonlóan megpróbált most is kedvezni a Szellemirtók régi fanjainak (a New York-i terep erre rengeteg lehetőséget adott, nézzük csak meg például, hogy ki lett időközben a Nagy Alma polgármestere…), és kiszolgálni azokat is, akik most kapcsolódnak be a kalandokba.

Ettől függetlenül (vagy épp ezért) A borzongás birodalma inkább olyan, mintha egy közbevetett kalandocska lenne két hivatalos epizód között, vagyis nem haladunk túl sokat előre a dolgok alakulásában, egyszerűen csak megnézhetjük, hogyan veszik át a stafétát immár hivatalosan az új szellemirtók a régiektől.

Kétségtelen, hogy nem a franchise legjobb darabjáról van tehát szó, sőt, talán a 2016-os reboot kivételével minden eddigi rész elé tehető minőségben, ám azzal sem lehet vádolni, hogy ne lenne szórakoztató.

Hiszen látványosak az akciók, Phoebe karaktere izgalmas, sok a rajongói szívet megdobogtató fan service, illetve láthatunk egy új eredetsztorit egy új, minden eddiginél erősebb gonosz számára, aki nem mellesleg elég menő designt is kapott.

Az azonban bizonyos, hogy ha lesz még új epizód, ennél már jóval többre lesz szükség ahhoz, hogy továbbra is életben maradjon a franchise.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Kórházba került Jordán Tamás
A Nemzet Színésze mindenkit megnyugtatott: a probléma gyógyítható és szerencsére nem is súlyos. Hamarosan újra színpadra is áll.

Link másolása

Kórházi kezelésre szorul Jordán Tamás. A Nemzet Színésze azonban a Blikknek azt mondta, hogy már sokkal jobban van, és hamarosan újra színpadra áll.

Jordán eddig szinte minden nemzet színésze választáson részt vett. A Blikk szerint ezért is volt feltűnő, hogy nem volt ott május 3-án a Nemzeti Színházban, amikor a testület Kulka Jánosnak szavazta meg a címet.

„Kórházba kerültem egy kisebb beavatkozás miatt, amiről bővebben nem szeretnék beszélni. Annyit viszont mindenki megnyugtatására elárulhatok, hogy nem baleset ért, a probléma gyógyítható és szerencsére nem is súlyos. Hála Istennek, már sokkal jobban vagyok. Ha minden jól megy, vasárnap már otthon lehetek, hamarosan pedig újra színpadra állhatok”

- mondta a lapnak Jordán Tamás. Mint kiderült, a színésznek már egy április végi előadását is le kellett mondania.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KULT
A Rovatból
„Úgy látom magam, mint a Titanic zenekara” – Pályaelhagyó és maradó tanárok mesélték el történeteiket egy rendhagyó színdarabban
A Stereo Akt alkotócsoport darabjában összesen 11 volt vagy jelenlegi pedagógus szólalt meg, a végén pedig a közönség bevonásával ötleteltek arról, hogyan lehetne jobbá tenni az oktatást.

Link másolása

„2023. november 30. óta nem vagyok többé tanár, legalábbis a jog szerint. De a mai napig teljesen idegennek hat ez a félmondat: pont annyira képtelenül hangzik, mintha azt mondanám, nem vagyok többé anya, vagy nem vagyok többé ember.”

„2019 februárjában mondtam fel. Másnap elköszöntem édesanyámtól, akinél addig laktam, mert a keresetem egészét elvitte volna egy albérlet plusz az étkezés ára.

Budapestre költöztem, elmentem egy személyes interjúra, ahol elém tettek egy szerződést a tanári fizetésem háromszorosáért. Még olvasgattam a papírokat, amikor felhívott egy másik hely, és amikor elmondtam, hol vagyok, a korábbi bérem négyszeresét ajánlották.”

„Alapvetően minden rendben. Aztán egyszer csak meglátod a Facebookon, hogy a szintén felmondott magyartanár ismerősöd és szépséges Szabó Magda-verset posztol, és hirtelen kiesik a laptop a kezedből. Nem kellene neki folyamatosan versek és gyerekek között lennie? És az hogy lehet, hogy a legbölcsebb, legkorrektebb töritanár szoftvertesztelést tanul?”

A kőbányai Wesley János Általános Iskola egyik tantermében ezúttal felnőttek ülnek – némán, komor arccal hallgatják a hangszóróból visszhangzó mondatokat.

A Stereo Akt csapata a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében vitte (rendhagyó) színpadra a Miután felmondtam / Miután maradtam című darabot, amely pályaelhagyó, illetve minden nehézség ellenére is kitartó tanárok történeteit mutatja be.

Alapja a Miután felmondtam blog, amelyet 2023 év elején alapított két érintett pedagógus, Sikoparija Lujza és Kovács Éva. Céljuk az volt, hogy a nagyközönség számára is bemutassák a személyes sorsokat és drámákat, amelyek egy-egy ilyen döntés mögött húzódnak.

„Eleinte a blog írásaiból indultunk ki, de hamar rájöttünk, hogy szükség van az érem másik oldalára is: azoknak a pedagógusoknak a történeteire, akik a pályán maradtak, és minden kritikusságukkal együtt belülről folytatják az ellenállást”

– meséli Boross Martin rendező, művészeti vezető, akin kívül egy dramaturg és két drámainstruktor vett még részt a koncepció kidolgozásában.

A cél Boross szerint az volt, hogy a megszólalók az ország különböző pontjairól, a közoktatás különböző szakaszaiból, mozaikként kiadjanak egy rendszerszintű problémát. A blog szerkesztői is elküldték a saját kedvenceiket, ezekből választottak ki hatot. A maradók pedig ismerősi körből vagy ajánlás útján kerültek ki, illetve olyan is akadt, aki korábban már megszólalt a témában, és egy interjújának köszönhetően kérték fel.

Boross Martin

Sikoparija Lujza

A közönséget az előadás elején két részre osztották, az egyik csapat a pályaelhagyók, a másik pedig a maradók történeteit hallgatta meg először. A helyszín és az előadásmód is szimbolikus volt: a pályaelhagyóknak csak a hangját lehetett hallani, míg a maradók – egy kivétellel, aki épp táborozott az osztályával – személyesen is ott voltak. Ők viszont egy már nem használt, elhagyatott és lepusztult iskolaépületben beszéltek pár száz méterrel arrébb a motivációikról és belső vívódásaikról.

„A nulladik szülőin el fogom mondani a leendő osztályom szüleinek, hogy 3+2 éves szerződést kötök az osztállyal, 10. évfolyam végén felmondási opcióval. Ha a harmadik év végén úgy állnak a dolgok, hogy nem tudom többé a szakmai hitelemet és a nevemet adni ahhoz, ami az iskolában zajlik, ki fogok lépni a rendszerből”

– szögezte le az elsőként kiálló Horváth András, a kőbányai Szent László Gimnázium matematika-fizika szakos tanára. Hozzátette: nagyon nem szeretné, de elkerülhetetlennek látja, hogy ez előbb-utóbb meg fog történni.

Horváth András

Szilágyi Kitty

Egy soproni egyházi iskola tanára, Keresztény Dorka a rendszeren belüli lázadás taktikáját választotta. „A fénymásolási limitemet arra használom az iskolában, hogy a könyvekből véletlenül kifelejtett múveket pótoljam. Belülről bomlasztom a rendszert: József Attilával, kortárs irodalommal, színházzal” – fogalmazott, hozzátéve: „Mi van velünk, akik maradtunk? Összekapaszkodtunk, mert világossá vált számunkra, hogy magunkon kivül másra nem számíthatunk.”

Varga Sándor az Eötvös József Gimnáziumból azzal kezdte, több mint 30 éve tanító mestertanárként a pályája csúcsán van, a polgári engedetlenségi akcióba inkább a fiatalabb kollégáival vállalt szolidaritás miatt szállt be.

„A státusztörvényt végig sem olvastam, nem érdekelt különösebben, én csak tanítani akartam. Természetesen nekem is el kellett számolnom a lelkiismeretemmel, például a diákjaim és a gyermekeim előtt. Azt mondtam nekik, hogy úgy látom magam, mint a Titanic zenekara: addig játszom, ameddig hagynak.”

Szilágyi Kitty óvodapedagógus, civil aktivista pedig szinte a sírás határán mesélte: eleinte abban bízott, hogy képes lesz a rendszer hiányosságait kiküszöbölni, és megadni mindent a gyerekeknek, amire szükségük van. Aztán elvették tőlük a lehetőséget, hogy dönthessenek arról, ki léphet iskolába, és olyanok kezébe adták, akik még csak nem is találkoztak a gyerekekekkel.

„Sikerült az intézményvezetői államvizsgám, másnap pedig Novák Katalin aláírta a státusztörvényt. És akkor tudtam, hogy intézményvezető már nem leszek.”

A történetmesélő részhez szerettek volna hozzátenni még valamit a végére, hogy a nézők is aktív alkotóivá váljanak az élmények, illetve ne szomorú, frusztrált hangulatban távozzanak, hanem legyen egy konstruktív része is az estének.

A két részre osztott közönség ezért egy harmadik helyszínen újraegyesült, ahol kisebb csoportokba rendeződtek, majd egy-egy padot körbeülve próbálták megválaszolni az alábbi kérdéseket:

  • Mi garantálhatja, hogy jó tanárok dolgozzanak az iskolában?
  • Mit szeretnénk, hogy egy diák megtapasztaljon az iskolában?
  • Mit jelent a társadalom számára az oktatás? (Jelenlegi/ideális állapot)

A keretet ehhez egy elképzelt iskolai évzáró külsőségei biztosították, élen egy teljesen fogalmatlan “tankerületi vezető” – valójában a darab egyetlen színész szereplője – videós bejelentkezésével, aki beszédében zseniálisan hozta azt a közhelyparádét, ami (sajnos) gyakorlatilag bármelyik valódi ünnepségen elhangozhatott volna.

Az előadást egyelőre a most lezajlott két alkalomra tervezték, de mivel mindkét este hetekkel hamarabb telt házas lett, nem kizárt, hogy ősszel újabb előadásokra is sor kerül majd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
59 éves korában elhunyt Jantyik Csaba, az Operettszínház színművésze
A színművész Shakespeare-, Molière-, Schiller-főszerepek mellett modern klasszikusokat is alakított.

Link másolása

Hosszan tartó betegség után 59 évesen elhunyt Jantyik Csaba színművész, a Budapesti Operettszínház társulatának tagja – közölte Facebook-oldalán az Operettszínház.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy tegnap éjszaka hosszan tartó betegség után 59 éves korában elhunyt Jantyik Csaba színművész, társulatunk tagja”

– írták.

Jantyik Csaba 1964. július 30-án született Békésen. Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett irodalmi-drámai szakon 1982-ben, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, Horvai István–Kapás Dezső osztályába. Diplomáját 1987-ben vette át – írja a Fidelio. Számos nívódíj mellett kitüntették a Debrecen Kultúrájáért díjjal.

2001-ben az Operettszínházhoz szerződött, ahol A muzsika hangja című világhírű musicalben Von Trapp kapitányt alakította először a budapesti közönség előtt. Fontosabb szerepei az intézményben: Kánkán (Aristide), West Side Story (Schrank), Mária főhadnagy (Kossuth Lajos), Lili bárónő (Malomszeghy báró), Menyasszonytánc (Rabbi), Abigél (Torma Gedeon), Szentivánéji álom (Theseus), Viktória (Webster), Rebecca (Julyan ezredes), János vitéz (A francia király), Hegedűs a háztetőn (Kocsmáros), Jekyll és Hyde (Apa, Lord Savage).

Jantyik Csabát a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Videó: Megnéztük Azahriah idei első koncertjét a SopronFesten, amit még a tripla Puskás Aréna koncertjei előtt adott
Az első sorokat kapunyitástól birtokba vették a lelkes Azahriah-rajongók, de ez nem is csoda, hiszen ebben a félévben csak a SopronFesten vállalt fellépést.

Link másolása

Véget ért a II. SopronFest. Magyarország legújabb fesztiválja formátumában is különlegesnek számít: 80 helyszínen 300 programon vehettek részt a Sopronból és az ország más részéről érkező vendégek. Mi is ellátogattunk az eseményre, az alábbi TikTok videóban megnézhetitek beszámolónkat róla:

TikTok-videónkat ITT nézheted meg:

@szeretlekmagyarorszag.hu♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Minden szempontból újszerű, izgalmas és tartalmas programmal indult az idei fesztiválszezon. A SopronFest szervezői célul tűzték ki, hogy koncertekkel, beszélgetésekkel, kiállításokkal, túrákkal, gasztronómiával és irodalommal töltik meg a város utcáit, tereit, kávézóit, éttermeit, teraszait. Harminc kiállításnak adott otthont Sopron, „A Hűség Városa” című tárlatot Lévai Anikó nyitotta meg, a kiállításon szereplő művészek – többek között Ef Zámbó István, Sibitka Panni és Bereczki Kata - pedig a belvárosban kialakított alkalmi művésztelepen alkottak napokon át. Az itt készült különleges művek, a hatalmas szív alakú szobrok a tervek szerint a jövőben helyi szállodákat, éttermeket díszítik majd, ezzel a hétköznapokba is csempészve egy szeletet a kortárs képzőművészetből.

Több tucat beszélgetés és színes témaválaszték jellemezte a SopronFest keretében megvalósult Telekom PodcastFestet. Itt mások mellett Kadarkai Endre, Ördög Nóra, vagy éppen Kende-Hofherr Krisztina ült a mikrofon elé, Áder János Steigervald Krisztiánnal beszélgetett, a boldogság és a mesterséges intelligencia kérdéséről Tari Annamária, Szabó Béla, Nánási Pál és Weiler Péter elmélkedett, a fesztivál egyik nyitó eseményét, Puzsér Róbert és Sebestyén Balázs „párbaját” pedig már közel félmillióan látták a YouTube-on.

A Fő téri Soproni Sörnapok programjai között szerepelt a Kispál és a Borz, a holland Kraak & Smaak, vagy éppen Demjén Ferenc koncertje,

az extrém helyeken felbukkanó „esernyős ember” pedig négy év után újra megmutatta magát, ezúttal a Tűztorony legtetején állva kápráztatta el a közönséget.

A hazai gasztronómia legismertebb alakjai közül Bíró Lajos, a Kistücsök Étterem csapata, Mautner Zsófia, Szabi, a pék és Gianni látogatta meg Sopron éttermeit, kávézóit, egy-egy napig ők látták vendégül a hozzájuk betérőket.

A „bemelegítő napok” után a legtöbb vendég a pünkösdi hosszú hétvégére utazott Sopronba. A Lővérekben felépült színpadokon a szervezők céljainak megfelelően az év könnyűzenei keresztmetszetét mutatták be. Ez a törekvés sikernek bizonyult, hiszen

Azahriah és a Halott Pénz csak a SopronFesten vállalt fellépést ebben a félévben, de a legaktuálisabb nevek mellett igazi legendák is jelen voltak a fesztiválon.

A Csillagok Városa projekt keretében Azahriah egy valódi szobor-széket kapott ajándékba. Ef Zámbó István alkotását a jövőben Sopronban kereshetik majd fel a rajongók.

„Sopron nem maradhat ünnep nélkül!” - Dr. Farkas Ciprián polgármester ezzel a gondolattal tette le a SopronFest alapjait. A munkában a főszervező Weekend Event mellett a város kulturális életének motorjai mind aktív részt vállaltak. Egy olyan új esemény indult el nagy sikerrel, amelynek alapítói célnak tekinti, hogy hosszabb távon is fenntartható és „emberi léptékű” legyen a fesztivál. Egy olyan új színnel bővült a hazai fesztiválpaletta, amely minden korosztály számára kínál lehetőséget. A Lővérekben zajló koncerteken harmincötezren, míg a SopronFest összes programján közel ötvenezren vettek részt. Nemcsak a szállodák, de az éttermek, kávézók, az utcák és terek is élettel teltek meg.

2025-ben a III. SopronFest június 6. és 8. között várja a közönséget.

Link másolása
KÖVESS MINKET: