KULT
A Rovatból

Amerika fegyverbe! Kitört a Polgárháború! Szerencsére csak a moziban

Itt nem istenítik az amerikai eszméket, itt nincs földöntúli erővel felvértezett főszereplő, aki lázadóként beviszi a végső csapást az elnyomó birodalomnak. Itt a háború szörnyűségeit láthatjuk, pártatlan háborús tudósítók lencséin keresztül. Jelige: „Ne engedje, hogy megöljenek!”
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. április 16.


Link másolása

Ez történik, ha egy független stúdió úgy dönt, beszállnak a blockbusterek világába. 50 millió dollárból összehoznak egy olyan filmet, amelyre egy nagy hollywoodi stúdió csak 100 milliós költségvetés felett lenne csak képes.

A Polgárháború egy másodpercén sem látszik a visszafogott költségvetés.

Így képzelek el egy háborús road movie-t. Kegyetlen szörnyűségeket mutat be és próbál pártatlan lenni, ahogy a főszereplő háborús tudósítók is teszik ezt. Minden képkockáján érezni az odaadást és a művészi koncepciót. Nagyon örülök, hogy egy ilyen mű is eljuthat a mozikba, pedig témáját tekintve finoman szólva se könnyű film.

Történetünk szerint polgárháború zajlik az Egyesült Államok területén. Nem untatnak minket az alkotók holmi háttérsztorival, bedobják a nézőt a konfliktus kellős közepébe. Főszereplőink, Lee (Kirsten Dunst) fotóriporter, aki leggyakrabban háborús konfliktusokról tudósít, ismeri a katonai protokollt és beszéli a nyelvüket, társa Joel (Wagner Moura) a nagydumás riporter: ketten együtt remek csapatot alkotnak és közös céljuk, hogy elérjenek Washington DC-be, hogy interjút készítsenek az Egyesült Államok elnökével (Nick Offerman) mielőtt a lázadók megölik.

Mert itt bizony a lázadók vannak előnyben, a kormányerők vesztes helyzetből indulnak, csak a propaganda van velük.

Leehez és Joelhez csatlakozik egy zöldfülű fotóriporter-kezdemény, Jessie (Cailee Spaeny) és egy veterán, Sammy (Stephen McKinley Henderson). Együtt elindulnak a több mint 1300 km-es utazásra, tele veszéllyel, szenvedéssel és kegyetlenséggel.

A Polgárháború hű az A24 stúdió hírnevéhez. Nem egy egyszerű közönségfilm, hanem egy személyes egzisztenciális utazás egy hitehagyott nő pszichéjében, aki csak a munkájáért él. Leet teljesen rideggé és érzéketlenné tették a háború szörnyűségei és belefáradt az emberek szörnyű tetteibe. Jessie a friss hús a darálóban, Lee már pontosan tudja, mire számíthat a fiatal lány, hiszen ő is így kezdte. Joelt pedig még hajtja a szakmája iránti adrenalinpumpáló imádata.

Sokszor kevesen múlik ezeknek a tudósítóknak az élete, hiszen hiába van felírva a golyóálló mellényükre és autóikra a „Press”, a háború hevében keveseket érdekelnek.

Márpedig a Polgárháború világa kellően naturális. Nem azért lett 18+-os, mert olyan durva dolgokat láttatnak, mert nem teszik. Hanem mert olyan mennyiségben látjuk a kegyetlenségeket és a háború szörnyűségeit, hogy még egy felnőtt ember lelkével is feltörli a padlót. Emellett a realitása is kellően hozzáad a kellemetlen atmoszférához.

Alex Garland talán Denis Villeneuve után a kedvenc kortárs filmesem. Nem egyértelműen művészrendező/író, hiszen filmográfiájában egyszerre megtalálhatók a horrorfilmek (28 nappal később), az akciófilmek (Dredd), a thrillerek (A part) vagy a sci-fik (Napfény), ugyanakkor készít művészibb alkotásokat, is amelyek messze állnak a klasszikus blockbusterek világától, mint az Expedíció, vagy az Ők. De írt sok videojátékhoz is történetet, ami egészen meglepő volt még számomra is (DMC: Devil May Cry széria, vagy az Enslaved: Odyssey tot he West).

A Polgárháború ezt a kettőséget mutatja be egyszerre. A mainstream találkozik a művészibb vonásokkal, igazi A24 film.

A film egyszerre próbál témájával rengeteg embert behúzni a mozikba, majd teljesen elidegeníteni őket a válogatott szörnyűségeivel, amelyet karakterei átélnek. Garlandnak ez rendezőként csupán az ötödik műve, de szépen illeszkedik eddigi filmjeinek sorába. Szép képekkel operál és minden kompozíció átgondolt koncepciót követ. Az Ex Machina óta együtt dolgozik Rob Hardy operatőrrel és érezni, hogy jól megérti egymást a két szakember.

A hangkeverés elsőrangú. A tűzharcok többsége hatalmas erővel robban be a jelenetekbe és szinte elemi erővel hat egy közelben elsütött gépfegyver, hát még akkor, amikor tudósítóink közel kerülnek a konfliktusokhoz. Még nekem is sok volt néha a harctéri káosz és pusztítás, ami a túlzásba vitt csonkolás nélkül is sokkolóan hatott. Néha meglepően zavarbaejtő zenéket használnak az alkotók, amik szintén a fegyveres konfliktusok értelmetlenségének érzését keltik.

Minden oknélkülinek tűnik, különösen, hogy nem igazán tudjuk meg a miérteket.

Egyáltalán nem koncentrál arra a film, hogy miért is robbant ki a polgárháború, hiszen nem fontos, hogy pontosan kik is a szembenálló felek. A film is brutális őszinteséggel mutatja be ezt: Akik fegyverrel lőnek ránk és mi visszalövünk rájuk. Senkit nem érdekel, hogy éppen melyik oldalon állsz, ha a lövedékek a fejed mellett suhannak el, itt mindenki csak túl akar élni. Sokaknak ez nagyon szerzői filmes húzás lesz, és kevés lesz a pártatlan háborús tudósító szerepkör. Természetesen, ha jobban odafigyelünk összerakhatjuk a miérteket, de nem rágják ezeket a néző szájába. Az Egyesült Államok 22. elnöke, harmadik turnusát tölti, ami merőben ellene megy az alkotmánynak, illetve említenek állami mészárlásokat is a kormányerők részéről, valamint az egyik szövetségi szerv, az FBI szétzúzását.

Ez elég lenne ahhoz, hogy két állam is úgy döntsön kiszállnak a szövetségből?

Több mint valószínű. Nos itt Texas és Kalifornia kényszerszövetséget kötve háborúba indul a despota Egyesült Államok ellen.

Színészek terén nincs szégyellnivalója a filmnek. Az A24-el amúgy is szívesen együtt dolgozik mindenki. Nem meglepő, hogy Kirsten Dunst elvállalta ezt a szerepet, a 2021-es Netflixes A kutya karmai közt óta ez az első szerepe, nem igazán viszi túlzásba a munkát a színésznő, de ebből is érezni, hogy fontos volt számára ez a projekt.

Még férjét is magával hozta egy rövid cameo erejéig, Jesse Plemons minden pillanata arany a filmben.

Nem értem, miért nem szerepel több produkcióban ez a színész. Akármiben látom, mindig kiemelkedő és ellopja a showt. Legyen az egy vígjáték, mint az Éjszakai játék szomszéd Garyje, az említett western, A kutya karmai közt, vagy cikkünk tárgyában egy név nélküli rasszista katona. Nem akarom túlzásba vinni a dicséretét, de ő egy nemzeti kincs, még átlagosabb sorozatot is fel tud dobni a szerepeivel, mint a Fekete tükör egyik gyengébb szezonja, vagy a Szerelem és halál minisorozat.

Wagner Moura továbbra is zseniális, őt legtöbben a netflixes Narcos Pablo Escobarjaként ismerhetik, de ő adta a farkas jellegzetes hangját a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánságban.

Stephen McKinley Henderson legutóbb a Dűne Thufir Hawatjaként brillírozott és nagyon sajnáltam, hogy nem szerepelt a Denis Villeneuve-film folytatásában. Cailee Spaeny eddig ismeretlenebb volt számomra, a Tűzgyűrű: Lázadást már teljesen elfelejtettem, a Húzós éjszaka az El Royale-ban nem volt annyira emlékezetes, a szintén Alex Garland által készített Devs sorozatot pedig nem láttam. Így nekem kellemes meglepetés volt a színésznő rátermettsége egy ennyire nehéz szerepben.

Elégedetten hagytam el a vetítőtermet. Alex Garland azt vállalta, hogy kendőzetlenül bemutat egy megkeseredett polgárháborús Amerikát.

Kevesebb harccal, mint inkább a háború következményeivel és rengeteg feszültséggel fűszerezve: ez persze sokakat el fog riasztani a filmtől.

Pedig úgy gondolom, hogy a nézőknek jót tenne, ha látnák, milyen áldozatokkal járna egy fegyveres belviszály egy ország területén belül. Garland reális képet mutat egy hihető és emiatt erősen depresszív jövőről, amihez egyre közelebb kerülünk, ahogy telik az idő. Vagy már itt is van a kanyarban?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Több orosz tank is megjelent a Hősök terén, a rendőrség lezárta a környéket
Május közepétől a magyar fővárosban forgatja Ryan Reynolds Mayday című filmjét. Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett a Belvárosban.

Link másolása

Tankok jelentek meg Budapesten, a Hősök terén. A térre filmforgatás miatt kerültek a orosz gyártmányú tankok – írja a Blikk.

Május közepétől egy hónapon át forgatják a fővárosban Ryan Reynolds legújabb filmjét, a Mayday-t. A történet a hidegháborúról szól, Reynolds egy Troy "Apache" Brennan nevű karaktert alakít benne, aki egy szovjet légtér feletti megfigyelési küldetésben vesz részt.

Most hétvégén a Hősök terén vesznek fel több jelenetet, melyhez tankokat és más katonai járműveket is felhasználnak. A forgatás idejére a rendőrség lezárta a környéket.

Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett Budapest belvárosában, amelynek szállításáról egy videó is felkerült TikTokra, ahol többen azt hitték, valódi hadi helyzet állt fel az országban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Kozsó keményen visszavágott Lovasinak: elfogadnám a kritikát olyantól, aki többet tett le az asztalra!
Lovasi András múlt héten szúrt oda Kozsónak, mondván, a '90-es évek slágergyárosának dalai mára szégyellnivalók. Kozsó nem hagyta szó nélkül a kritikát, szerinte a slágerei kiállták az idő próbáját.
FM - szmo.hu
2024. május 28.


Link másolása

Lovasi András a múlt héten a szeretlekmagyarország.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte:

„A 2020-as években is születtek már olyan dalok, amik valószínűleg tíz év múlva is hallgathatók és énekelhetők lesznek, és nem kell szégyellni őket, mint mondjuk egy Kozsó-számot.”

Természetesen Kozsó sem maradt adós, és Instagram-oldalán reagált Lovasi szavaira:

„Elfogadnám a kritikát olyan embertől, aki nálam többet tett le az asztalra! Az általa »szégyellt« dalaim számtalan platina- és aranylemezről származnak, 31 dalom lett number one a slágerlistán, 27 sztáregyüttest alkottam eddig. Lássuk majd azokat a 2020-as slágereket 30 év múlva!”

Hozzátette még:

„Amíg az én dalaimat több mint 30 éve több millióan, minden korosztályból ismerik és éneklik, én próbálok emlékezni a 2020-as Év Slágerére, pedig csak 4 éve volt! Neki pedig sok sikert kívánok, remélem, újra összeállnak, és alkotnak annyi arany- és platinalemezt és produkciót, mint én, csinálja utánam a rengeteg fellépésem mellett! 34 év után a pályán, neki is küldöm a legújabb dalomat, a Chinese Love-ot!”

Kozsó végül megjegyezte, hogy csak most volt ideje reagálni, mivel a hétvégi fellépései miatt korábban nem tudott válaszolni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Osváth Zsolt az Azahriah-koncertről: Meghatározó marad számomra, mondhatni, átjárta a siker
Háromszor megtölteni a Puskást nem kis dolog. De gerinccel, minőséggel, színvonallal és tartalommal már jóval nehezebb - mondta az étterem-tulajdonos influenszer.

Link másolása

Baukó Attila, azaz Azahriah a hétvégén három egymást követő napon adott teltházas koncertet a Puskás Arénában. Vasárnap Osváth Zsolt étteremtulajdonos és influenszer is ellátogatott; élményeiről az Instagram-oldalán számolt be.

„Nehéz ezt szavakba foglalni, mert sokféle érzés fog el, amikor a srácokról beszélek. Háromszor megtölteni a Puskást nem kis dolog. De gerinccel, minőséggel, színvonallal és tartalommal már jóval nehezebb. Na jó, de sikerült? – hangozhat a kérdés. Azt gondolom igen!”

– írta Zsolti, köszönetet mondva azért, hogy a show részese lehetett.

„Mindenkinek mást jelent a siker. Van, akinek már beérni a munkahelyére is az, van, aki csak kergeti. És közben elfelejti, hogy már a sikert vágyni is egyfajta siker. Annak a sikere, hogy nem elégszel meg azzal, ami van, és többet, remélhetőleg jobbat akarsz. A tegnapi nap meghatározó marad számomra. Bizony! Mondhatni, átjárta a siker. De nem csak a siker. Szavak, érzelmek, hangok, fények, illatok, pillanatok. Történelmi pillanatok? Sokunknak mindenképp! Felejthető? Aligha. Kell még? Hmm. Kétséget kizáróan! Köszönöm.”

A hétvégi koncerteken részt vett Nagy Ervin, Magyar Péter, de Csonka András is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Különleges Zenei Kollaborációk és Intim Dalszerzői Estek a Fishing on Orfűn
A baranyai zenei - és most már részben művészeti - fesztiválon a koncertek mellett más érdekes programok is várják a közönséget.

Link másolása

A 2024-es Fishing on Orfűn négy nap alatt 7 helyszínen 150 zenei program várja a látogatókat. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a már a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek is gyorsan fogytak, így már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok.

Képzőművészet On Orfű: A Művészet Ünnepe

Nagyszabású tervekkel készül a Fishing idén is, ezekből egy a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ projekt, amely során a művészet kerül a fesztivál középpontjába. A zenei helyszíneket már ennek megfelelően nevezték el, mint például a Gyönyörök kertje és a Csillagos éj nagyszínpad, valamint az Orfűi Picsahal nagysátor.

Ezen kívül kialakítják a GALÉRIA EGY SZERPENTINEN nevű erdei kiállítóteret, ahol menő és feltörekvő festők, szobrászok, textilművészek és keramikusok műveit csodálhatjátok meg. Lesznek fényfestési alkotások és egy interaktív helyszín is! Azt remélik, hogy a Galéria egy szerpentinen lesz az év leglátogatottabb kiállítása.

Orfű Összehoz: Különleges Zenei Kollaborációk

Érdekes lehet az ORFŰ ÖSSZEHOZ koncepciója is.

Az idei Fishingen Lovasi András Fekete Giorgioval, Beck Zoli Balla Gergővel, Lázár Dodi Lecsóval, és Bérczesi Róbert Volkovával lép fel. Ezek az együttműködések korábban még nem valósultak meg, ezért igazi kuriózumok lesznek.

Ne hagyjátok ki ezeket az egyszeri és megismételhetetlen koncerteket minden este 9 után A tűzhöz közel színpadnál!

Komolyzene az Erdőben: Egy Csepp Nyugalom

A hagyományokhoz híven, a Fishing fesztivál kora délutáni programjait idén is komolyzenei koncertek nyitják. Sárközy Papa (30Y) állította össze a programot, ahol vonósnégyes, férfikar és neves gitárművész is fellép. Ha tehetitek, kezdjétek a napot 15:00-kor A tűzhöz közel színpadnál, hiszen a komolyzene egyáltalán nem unalmas!

Mesél az Erdő: Intim Dalszerzői Estek

Folytatják a Mesél az erdő-programokat is, ahol dalszerzők zenélnek nektek intim környezetben. Szente Katica beszélget velük inspirációkról, írásról, zenélésről minden nap 16:00 és 17:45 között A tűzhöz közel színpadon.

Fejlesztések: Újdonságok a Helyszínen

Az újításokról szólva, idén is számos fejlesztéssel várnak benneteket.

Megújul a Borfalu színpad, új arculatot kap rengeteg bódé és épület, több új lépcsőt építettek és jópárat felújítottak. Ráadásul a kilátás is jobb lesz.

Fesztiválbelépők: Ne Maradj Le!

Vélhetően idén sem fog megszakadni az immáron 10 éves hagyomány, hogy elővételben elkel minden jegy a Fishingre. Már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok, szóval aki nem szeretne lemaradni, az kattintson most!

A nagyszínpadokon kapott lehetőséget a Carson Coma, az Elefánt, az Esti Kornél, Krúbi, a Csaknekedkislány, az aurevoir., az Ivan & the Parazol, a Blahalouisiana, Deva, Beton.Hofi, Pogány Induló, az Analog Balaton, vagy az idei Fishing-himnuszt jegyző Bohemian Betyars és a Platon Karataev is. A második nagyszínpad nyitósávjában kifejezetten a feltörekvő, nagyobb közönségre érdemes produkciók (Hűvös, Raklap, Barkóczi Noémi, Fiúk) kaptak helyet. De persze a régebben indult zenekarok kedvelői sem fognak csalódni, hiszen idén sem hiányozhat Orfű nagyszínpadairól a 30Y, a Kiscsillag, a Quimby, a Vad Fruttik, a Bëlga, a Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma vagy a Pál Utcai Fiúk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk