KULT

Apokalipszis ilyen egysíkú még sosem volt a moziban – Amikor leszáll az éj-kritika

Nem tudom, minket hagytak-e ki valami poénból, vagy csak mi gondoljuk, hogy az Amikor leszáll az éj egy rossz vicc. A film nemzetközi kritikai megítélése meglepően pozitív, pedig amit a vásznon láttunk, az erősen megkérdőjelezhető.
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. június 04.Mi is az Amikor leszáll az éj? Egy kisköltségvetésű, posztapokaliptikus túlélő„horror” Nicholas Cage-dzsel és Jaeden Martell-lel. Vannak pozitív pillanatai, de az egész film unalmas és olyan, mint egy YouTube-ra készített rajongói kreálmány.

Nem is meglepő, hiszen ez Benjamin Brewer rendező második nagyjátékfilmje, és ez bizony nagyon látszik.

A legkevesebb probléma a történettel van, mert az gyakorlatilag nincs. Teljesen sötétben tartják a nézőt, hogy miért is lett vége az ismert világnak. Miért él Nic Cage két „fiával” egy erdőben? Miért van ilyen kevés szereplő? Mi történik Amikor leszáll az éj?

Amúgy nem sok minden. Ez elmondható az egész produkcióról, egy melankolikus merengés az első fele, majd egy gagyi akciósorozat a második. Mindenki teszi a dolgát, gyűjtögetnek, próbálnak boldogulni, aztán este verik az ajtót ismeretlenek. Majd megint reggel, és ismétlődik az egész előrről.

Olyan érzést kelt, hogy ez a szegény ember apokalipszise.

Minden kisstílű és unalmas. Kézi kamerával próbálják autentikussá tenni az egész helyzetet, de ettől az egész csak émelyítő lesz.

Az első jelenet egy hosszan tartott vágás nélküli snitt, és mintha az operatőr nem tudna lépést tartani a 60 éves kocogó Cage-dzsel.

Remeg, rázkódik a kamera, egyenesen szédültem a teljesen felesleges vágásnélküli első jelenetnél.

Ez pedig az egész filmet végig kíséri, Frank Mobilio operatőr neve jól leírja a kamerakezelését: őszintén nagyon mobil. De ez sem meglepő, ha megnézzük a filmográfiáját: ő se dolgozott eddig mozivászonra, ez az első nagyjátékfilmje. És pontosan erről beszélek, mintha egy csapat youtuber gondolta volna, hogy jobb filmet csinálnak, mint amikről a videóikban beszélnek. Pedig amikor nem a kézi kamerával ökörködnek, akkor kimondottan szép képeket láthatunk.

Egy pozitívum egyértelműen van a film oldalán. Az előzetesben szerepeltek, de akkor is SPOILER: találkozhatunk különbféle lényekkel. Ezeknek a szörnyeknek pedig igazán különleges a dizájnjuk. Nem láttam még ehhez hasonló bestiákat horrorokban, pedig a zsáner nagy rajongója vagyok.

Csak a megvalósításuk kritikán aluli. A CGI hányadék, leesik a vászonról.

Amíg nem mutatják őket, csak rejtegetik a néző elől, addig működnek. Amint teljes valójukban előtérbe kerülnek, egyenesen röhejessé vállnak. Aztán megint van egy fellángolás, amikor látjuk, hogy milyen különleges módon fogyasztják el áldozataikat. Majd ismét visszatérünk a nevetséges, egyáltalán nem rémisztő badarság kategóriába.

De ez az egész filmre vonatkozik. Inkább vicces, gyengébb iskolai színház hangulata van, mint mozifilmé. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a produktum még a streaming mocsarába is gyenge lenne. Nem is értem, hogyan jutott ez el a mozi bemutatóig. Színészek terén nincs meglepetés: Nicolas Cage hozza a minimumot. Nem adja bele az „őrült” Nic Cage-100%-ot, szinte csak jelen van.

A gondterhelt „apa” szerepe egyébként jól áll neki, kár, hogy úgy tűnik, nem túlságosan rázta meg a világ vége.

A két fiút, akit nevel, Jaeden Martell és Maxwell Jenkins alakítja. Mindketten kitesznek magukért, de ebből a szerepből még egy tapasztalt vén róka se tud kihozni értelmes végeredményt. Jaeden karaktere okos, Maxwellé meg ivarérett. Ennyit írt Mike Nilon forgatókönyvíró a két fiatal színésznek. Nem sok, ámde nagyon kevés.

Ha már Mike Nilon: a szövegkönyv lehet jobban működött volna, ha nem ő írja. Annyira buta és egyszerű az egész, mint a budiajtó. Minden problémát meg lehetne oldani egy beszélgetéssel. A két fiú „párharca” szánalmas, ellenségeskedésük finoman szólva is kicsinyes és béna.

Az egész produkcióra csak annyit lehet mondani, hogy egy kedves próbálkozás, de kisstílű, unalmas és még a streamingre is gyenge lenne.

Továbbra sem érzem moziba valónak. Nem horror, nem érdekes, és egy-két pillanatát kivéve rettenetesen kivitelezett. Nem tudom, hogy mások mit láttak ebben a filmben, amit én nem: én nem tudom élő embernek ajánlani az Amikor leszáll az éjt. Sokkal több értelmes helyre el lehetne költeni ezt a pénzt, ha meg Nic Cage-re vágyik az ember, reméljük lesz egyszer magyar forgalmazója a Longlegs horrornak, amiben egy sorozatgyilkost játszik. Ha valaki megnézi a Longlegs előzetesét, máris jobb horrort látott, mint az Amikor leszáll az éj teljes játékideje alatt. És ez sokat elmond.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Mi lesz a Balaton Sounddal? Megszólaltak a szervezők
A legutóbbi zamárdi képviselő-testületi ülésen már elhangzott, hogy nem lesz több Sound a településen. Pumped Gabó is gyászolja már szeretett fesztiválját, de vajon mi lesz a Sound sorsa?


Nem sokkal a 16. Balaton Sound lezárulta után érkezett a hír, hogy lejárt a fesztivál szerződése Zamárdival. A Balaton-parti város polgármestere szerint így ez lehetett az utolsó alkalom, hogy a rendezvényre a településen került sor.

Korábban is voltak pletykák a fesztivál esetleges megszűnéséről, de akkor Vető Viktória, a Sziget Fesztivál és a Balaton Sound sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak ezekkel a híresztelésekkel, mivel nincs napirenden a téma.

A sonline.hu azonban csütörtökön arról számolt be, hogy

a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen a szervezők képviselője is részt vett, egyértelműen elhangzott, hogy az idei volt az utolsó Balaton Sound Zamárdiban.

Az Index megkereste a szervezőket, akik a hírre reagálva az alábbi választ küldték:

„A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy

Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni.

Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.”

A Balaton Sound a tematikus fesztiválok közé tartozik, hiszen többnyire DJ-k és elektronikus zenei formációk lépnek fel. A rendezvény 2007-ben nyitotta meg kapuit a Balaton déli partján, és a koronavírus-járvány miatt történt lezárásokig minden év júliusában megrendezték Zamárdiban. A Covid után 2022-ben újraéledt az esemény, amely az elektronikus zenét kedvelők számára a nyár egyik fő programjának számított.

A Sound Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja, amelyet prémiumfesztiválnak is neveztek. Az esemény különleges atmoszféráját nemcsak a vízparti elhelyezkedése adta, hanem az is, hogy

az árak magasabb kategóriát képviseltek – cserébe a vendégek kényelmére és a tisztaságra nagyon odafigyeltek.

A fesztiválon számos világsztár megfordult, többek között Tiesto, Armin van Buuren, Calvin Harris, Martin Garrix, The Chainsmokers és Paul Kalkbrenner, de fellépett itt a The Prodigy, Moby, Fatboy Slim és a Faithless is.

A 2012-es fesztivált a European Festivals Awarddal tüntették ki a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában.

A koronavírus-járvány előtti években rekordszámú látogatót vonzott a Sound: 2016-ban 157 ezren, 2018-ban 165 ezren, míg 2019-ben már 172 ezren szórakoztak a fesztiválon.

A celebek közül a legnagyobb reklámot Pumped Gabo hozta a rendezvénynek, akire 2015-ben az Index figyelt fel egyedi tánca miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt az Alf gyerekszínésze, Benji Gregory
A később visszavonult sztár az autójában hunyt el, kutyájával együtt. 46 éves volt.


Negyvenhat évesen elhunyt Benji Gregory, akit az Alf című sorozat Brian Tannerjeként ismert meg a világ. Június 13-án találták meg az autójában ülve egy bank parkolójában, az arizóniai Peoriában. Halálhírét most erősítette meg a testvére, Rebecca Pfaffinger a New York Timesnak. A szomorú eseményről az is kiderült, hogy Gregory mellett ült szolgálati kutyája, Hans, aki szintén elpusztult.

Pfaffinger elmondta, hogy a halál pontos okát még vizsgálják, de valószínű, hogy Gregory elaludt az autójában, és a nagy hőségben hőgutát kapott.

Hozzátette, hogy Gregory bipoláris személyiségzavarban és depresszióban szenvedett, és mindkét betegségét kezeltette.

Gregory már nyolcévesen ismert lett, amikor 1986-ban debütált az Alf című sorozatban, ahol a Tanner család legfiatalabb tagját, Brian Tannert alakította. A tévés szerepei között feltűnt A szupercsapatban és az Alkonyzónában is, és filmekben is játszott, például Whoopi Goldberg mellett az 1986-os Spiclik, sipirc című vígjátékban.

2004-ben Gregory visszavonult a színészettől, és a haditengerészetnél vállalt munkát. Élete végéig küzdött a mentális betegségeivel.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Shelley Duvall, a Ragyogás színésznője
A színésznő évekkel ezelőtt beszélt arról, hogy lelkileg és pszichikailag nagyon megviselte a legendás film forgatása. Duvall 75 éves volt.


Csütörtökön 75 évesen elhunyt Shelley Duvall, akit a legtöbben Stanley Kubrick Ragyogásából és a Popeye-ből ismerhetnek. A színésznő álmában halt meg texasi otthonában, cukorbetegség szövődményei miatt. Halálhírét élettársa, Dan Gilroy közölte a The Hollywood Reporterrel.

„Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom hagyott itt minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Repülj, gyönyörű Shelley”

– mondta Gilroy, akivel 1989 óta éltek együtt.

Duvall állapota már korábban is aggodalomra adott okot. 2016-ban megjelent a Dr. Phil talkshow egyik epizódjában, ahol elárulta, hogy mentális betegségben szenved. „Nagyon beteg vagyok. Segítségre van szükségem” – mondta akkor.

Mielőtt a kilencvenes évek közepén Hollywoodból Texasba vonult vissza, Duvall virágzó karriert futott be. Sokoldalú és egyedi színésznőként rengeteg filmben játszott, és saját produkciós cégét, a Think Entertainmentet vezette, amely innovatív gyermekműsorokat készített, sztárfellépőkkel. Ezekért a produkciókért két Emmy-díjra is jelölték.

Színészi karrierje Robert Altman filmjeivel kezdődött, olyan alkotásokban szerepelt, mint a McCabe és Mrs. Miller, a Nashville és a Három nő. Utóbbiban nyújtott alakításáért elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A legnagyobb sikert Stanley Kubrick horror-klasszikusa, a Ragyogás hozta. A színésznő később elmondta, hogy a forgatás rendkívül megviselte, mivel Kubrick „heteken át napi 12 órán át sírásra késztette”, és számos jelenetet rengetegszer kellett újra felvenni.

Duvall a Ragyogás után még több filmben szerepelt, majd eltűnt a nagyközönség elől, és leginkább a produkciós cégével foglalkozott. Két évtizedes kihagyás után 2022-ben tért vissza a színészethez a The Forest Hills című produkcióban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Új klip: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie végre „Együtt a bárban”
A videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek, és egy kis időre elképzelhetjük a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.


Az együtt alkotó kultikus duó, Kökény Attila és Rakonczai Viktor gyermekkori vágya teljesült azzal, hogy új dalukat Charlie-val készíthették el. Az Együtt a bárban című közös igazi hangszeres, nyári örömzene, melyben a főszereplők felidézték első zenei kalandozásaik élményét egy jó hangulatú videóklippel együtt.

Egy csodálatos szinergia jött létre, amikor Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben úgy döntött, hogy együtt folytatja a zenélést. Habár mindketten nagy hírnévre tettek szert az elmúlt évtizedekben, egymás között mégis egy új időszámítás indult el. A folyamatos koncertezés mellett 11 év után első felvételüket tavaly adták ki, melyet most a legendás énekessel, Charlie-val közös projekt követ.

„Szerettem volna egy olyan életérzést átadni a dallal, amit Atti és Charlie annak idején a vendéglátó világban éltek át, nem véletlenül lett a címe a dalnak - Együtt a bárban”

– árulta el a zeneszerzőként is részt vállaló Viktor az együttműködés hátteréről.

Kétség sincs afelől, hogy Kökény Attila számára is kiugró ez a közreműködés, így mesélt róla:

„Bakancslistás álmom volt, hogy egyszer együtt énekeljek Charlie-val, annyi hála és szeretet van a szívemben, hogy ez most sikerült! Gyakorlatilag olyan vagyok, mint egy kétéves kisgyerek, aki megkapta a hőn áhított karácsonyi ajándékát!”

S hogy miért is azonosult könnyen a felkéréssel a 77 éves művész? Nemcsak zeneileg, de a magánéletben is látja a párhuzamot Charlie:

„Ezer éve ismerem Viktort és Attilát, nagyon szeretek velük dolgozni. Ráadásul az is közös bennünk, hogy az én fiam is baromi jól énekel, csakúgy, mint Attilának” – mondta el a nemrég életműkönyvvel is jelentkezett ikon.

A számhoz készült videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek és egy kis időre képzelhetjük el ismét a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.

VIDEÓ: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie – „Együtt a bárban”


Link másolása
KÖVESS MINKET: