hirdetés

HÍREK

Tízezrek követelik Amerikában, hogy tiltsák be a valódi fegyvereket a forgatásokon

Azután indítottak petíciót, hogy Alec Baldwin színész véletlenül lelőtte filmje operatőrét, aki belehalt a sérülésébe.

Link másolása

hirdetés

Már közel 25 ezren aláírták a valódi fegyverek forgatásokon való használatának betiltását követelő petíciót az Egyesült Államokban. A petíciót azután indították el, hogy Alec Baldwin a Rust című filmje forgatásán lelőtte Halyna Hutchins operatőrt, illetve megsebesítette a rendezőt is. A forgatásokon használt kellékfegyverek sokszor valódiak, csak vaktölténnyel vannak megtöltve, a Baldwin kezébe adott fegyverben azonban éles lőszer volt.

„Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy még egyszer ilyen elkerülhető tragédia nem fog történni. Nincs mentség rá, hogy ilyesmi megtörténhessen a 21. században. A valódi fegyvereknek nincs többé helyük a filmforgatásokon. Ez nem a korai 90-es évek, amikor Brandon Lee-t hasonló módon megölték. Változásnak kell bekövetkeznie, mielőtt további tehetségeket vesztünk el” – áll a petícióban.

A Rust forgatásán történt baleset után több amerikai filmes is jelezte, hogy ő nem használ a forgatásain igazi fegyvert, vagy ha jelenleg használ is, a jövőben nem fog. Pénteken az ABC rendőrségi sorozatának, a The Rookie-nak a készítői betiltották a valódi fegyvereket a szetben, ezután pedig Eric Kripke, az Amazon Prime The Boys című produkciójának showrunnere is jelezte, hogy a jövőben vizuális effektekkel fogják utólag rámontírozni a képre a fegyverek villanását.

Az Easttowni rejtélyek rendezője, Craig Zobel kiemelte: nincs ok arra, hogy a továbbiakban akár csak vaktöltényekkel töltött fegyvereket használjanak a filmekben. „Ezeket egyszerűen teljesen száműzni kell. Ma már vannak számítógépek. Az Easttowni rejtélyek lövései mind digitálisak. Talán észrevehető ez rajtuk, de kit érdekel? Ez egy szükségtelen rizikó” – fogalmazott.

Alec Baldwinra börtönbüntetés várhat

A megyei seriff jelentéséből az derült ki, hogy Alec Baldwinnak a csütörtöki, új-mexikói forgatáson egy segédrendező biztonságosnak minősített fegyvert adott át, amelyről az asszisztens nem tudta, hogy éles lőszerrel van megtöltve. A lövések következtében a 42 éves Halyna Hutchins operatőr halálos sebet kapott a mellkasába, a mögötte ülő 48 éves Joel Souza rendezőt pedig a vállán érte lövés. Souza azóta már elhagyhatta a kórházat.

Bár a halálos sérülést okozó fegyver típusa nem ismert, az ügy irataiban az szerepel, hogy Dave Halls segédrendező találomra kapott fel egy fegyvert a Hannah Gutierrez fegyvermester által egy asztalra előre kikészített három közül, és azt adta át Baldwinnak, jelezve, hogy biztonságos.

hirdetés

A forgatásokon használt számos kellékfegyver csak utánzat, ám vannak köztük valódi fegyverek is, amelyeket vaktölténnyel töltenek meg, így ugyanis életszerűbb és látványosabb a hatás. A vaktöltények annak ellenére, hogy nem tartalmaznak lövedéket, csak lőport, kis távolságon belül halálosak lehetnek. Éppen ezért a kellékfegyvereket használó forgatásokon az előírásoknak megfelelően fegyvermestereket alkalmaznak, akiknek feladata felügyelni a potenciálisan veszélyes eszközök biztonságos használatát.

Bár baleset történt, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt Alec Baldwin akár 18 hónap szabadságvesztést is kaphat. A színész ugyanis nemcsak a főszereplője, hanem az executive producere is a készülő filmnek, őt terhelheti tehát a felelősség a forgatáson bekövetkezett halálos balesetért.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Váratlanul menesztették a MÁV-Start vezérigazgatóját

Kerékgyártó Józsefnek e hónap végétől nem csak vezetői megbízatása, de munkaviszonya is megszűnik az állami cégnél.

Link másolása

hirdetés

Menesztették Kerékgyártó Józsefet, a MÁV-Start vezérigazgatóját – írja a birtokába került dokumentumok alapján a 24.hu.

Egy múlt heti közgyűlésen döntöttek az igazgató visszahívásáról, akinek november 30. napjával nem csak a vezetői megbízatását, hanem a munkaviszonyát is indoklás nélkül megszüntetik.

A lap megemlíti, hogy bár ma még hivatalosan ő a MÁV-Start vezetője, nem volt látható a hétfő reggeli hódmezővásárhelyi tram-train átadáson, ahol pedig a teljes magyar közlekedéspolitika felvonult Palkovics László innovációs miniszter vezetésével.

Kerékgyártó a MÁV járműjavító cégéből, a MÁV Vagon Kft.-ből érkezett a személyszállítással foglalkozó MÁV-Start élére 2019 februárjában, és azóta párhuzamosan vezette a két szervezetet. Úgy tudjuk, onnan is távoznia kell – írja a 24.hu.

hirdetés

Helyére az egyik helyettesét, Keresztes Pétert nevezték ki, akinek alapbérét a határozat szerint 3 millió forintban állapították meg.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Szijjártó Péter nem rendeltetésszerűen hordta a maszkját egy barcelonai templomban, képet is posztolt róla

Bár tavaly tavasz óta figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a maszkoknak el kell takarni az orrot is, a külügyminiszter most egy találkozás alkalmával az orra alá húzta a maszkot.

Link másolása

hirdetés

Genfbe és Barcelonába is elutazott hétfőn Szijjártó Péter – derült ki a külügyminiszter Facebook-oldaláról. Azt is megtudhattuk a posztokból, hogy a tárgyalások legfőbb témája a járványügyi krízis és a migrációs helyzet.

A katalán fővárosban Szijjártó egy szentmisén is járt, és beszélgetett a helyi pappal is. „Bár Barcelonában kicsit más értelmezése van a hajnalnak mint nálunk, de a mise az mise.

A képen azonban feltűnik, hogy a miniszter nem rendeltetésszerűen hordja a maszkját: az orrára nem, csak a szájára húzta fel a sebészeti maszkot.

Szakemberek már a járvány elejétől, tavaly tavasz óta figyelmeztetnek rá, hogy a maszkok csak akkor segítenek a koronavírus megelőzésében, ha a tejes arcot, azaz az orrot és a szájat is eltakarják. Szijjártó Péter pedig egészen biztosan tisztában van a védekezés fontosságával, hiszen tavaly novemberben ő is átesett a fertőzésen.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Az omikron variánst felfedező orvos szerint nagyon enyhék a szupermutáns tünetei

A dél-afrikai szakember azt is elmondta, hogy főleg fiatal férfiaknál mutatták ki a legújabb variánst.
Címkép: BBC - szmo.hu
2021. november 29.


Link másolása

hirdetés

Az elmúlt napokban a koronavírus kapcsán minden az omikron variánsról szólt, az is felmerült, hogy a jelenlegi vakcinák nem elég hatékonyak ellene. Több vakcinagyártó is bejelentette, hogy viszonylag rövid idő alatt tudnak oltóanyagot készíteni ellene, bár az Amerikai Egészségügyi Intézet szerint hatékonyak a jelenlegi vakcinák az omikronnal szemben is.

Most az az orvos szólalt meg az ügyben, aki először fedezte fel egy fertőzött szervezetében a szupermutánst.

Dr. Angelique Coetzee elmondta, hogy egy 30 év körüli férfi volt az első, akinél kimutatták az omikron variánst, neki mindössze fejfájása és fáradtságérzése volt.

Coetzee a variáns epicentrumában dolgozik Dél-Afrikában, elmondása szerint minden eset elég enyhe, amivel találkoznak.

Az orvost arról is kérdezték, hogy szerinte jogos-e a britek pánikolása, erre azt válaszolta, hogy valószínűleg már ott van a variáns, csak még nem tudják, így szerinte feleslegesen aggódnak.

hirdetés

Coetzee a BBC-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy az omikronos betegek szaglása és ízlése nem tűnt el, ehelyett test- és fejfájás, illetve fáradtság a jellemző.

Kiemelte, hogy

az eddigi eseteknél mind enyhék voltak a tünetek, de még nem tudni biztosan, mennyire veszélyes a variáns, bővebb kutatásra van szükség, hogy ezt megállapítsák.

Jelenleg mindenesetre úgy látják, hogy teljes védelemmel valaki megfertőződik, az enyhe tünetekre számíthat. Coetzee azt is mondta, hogy főleg fiatal férfiakat kezelt az új variánssal.

A világ sok országában nem engedik be az Afrika déli részéről érkező gépeket, Magyarországon se. Nálunk még nem azonosították a variánst, de sorra jelentik be az országok, hogy megjelent náluk, Jakab Ferenc virológus szerint ide is el fog jutni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Fotók: jelentős hótakaró alakult ki Vas megye több településén is

Felsőszölnökön, Szentgotthárdon és Kétvölgyön is egybefüggő havas tájat lehetett fotózni.
Címkép: Idokep.hu - szmo.hu
2021. november 29.


Link másolása

hirdetés

Vasárnapról hétfőre virradóra sokfelé csapadék hullott az országban, több helyen pedig ez hó formájában érkezett meg. Sőt, az Időkép képeinek tanúsága szerint voltak olyan területek is, ahol összefüggő hótakaró alakult ki.

A Vas megyei Felsőszölnökön nem kevesebb, mint 10 centi hó hullott az éjjel. Részben a reggelre felszakadozó felhőzetnek és a kisütő napnak köszönhetően az erről szóló képek pedig egészen lenyűgözőek:

Fotó: Horváth Gábor, Felsőszölnök/Időkép

Havazás Felsőszölnökön

A portál a közeli Szentgotthárdról is kapott fotókat, ott kb. 6 centis havat mértek.

Fotó: Soós János, Szentgotthárd/Időkép
Fotó: Petrin Róbert, Szentgotthárd/Időkép

Olvasónk pedig a hófödte Kétvölgyről küldött fotókat:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: