hirdetés

HÍREK

Szlávik: Érkezik az első koronavírus elleni gyógyszer, ami a betegeknél 50%-kal csökkenti a halálozást

A szakember úgy fogalmazott, hogy már „nagyon-nagyon várjuk” a molnupiravir nevű szert, amelyet egy közös európai beszerzésből, vagy akár két ország közötti megállapodással lehet majd Magyarországra is beszerezni.

Link másolása

hirdetés

Hamarosan elérhető lesz az első olyan koronavírus elleni gyógyszer, amely a kísérleti eredmények alapján 50 százalékkal csökkenti a rizikócsoportba tartozó betegeknél a halálozást és a kórházba kerülést - mondta el Szlávik János infektológus főorvos az az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szakember úgy fogalmazott, hogy már "nagyon-nagyon várjuk" a molnupiravir nevű szert, amelyet egy közös európai beszerzésből, vagy akár két ország közötti megállapodással lehet majd Magyarországra is beszerezni.

Jelenleg két gyógyszert alkalmaznak nálunk koronavírus-fertőzés kezelésére. A favipiravirt azoknak írják fel, akik súlyosabb tünetekkel küzdenek, de még nem szorulnak kórházi kezelésre. A remdesivir nevű vírusellenes készítményt pedig a kórházba került betegeknek adják.

Emellett van egy antitestterápia is, amely azoknak segíthet, akik még nincsenek olyan rossz állapotban, hogy kórházba feküdjenek, de a betegség szempontjából veszélyeztetettnek számítanak, például idősek, elhízottak vagy alapbetegségeik vannak.

Ilyenkor a beteg egy egyórás infúziót kap a kórházban, majd egy rövid megfigyelési időszak után hazamehet. Ez a terápia megakadályozza a súlyos állapotba kerülést. Tízből kilenc esetben az antitestterápiában részesültek nem kerülnek kórházba - magyarázta Szlávik János. Ugyanakkor hozzátette, hogy az első antitestterápia már nem hat a delta variánsra.

hirdetés

Azt is elmondta, hogy a kezelőorvos dönthet arról, hogy a betegnél antitestterápiát kell-e alkalmazni, ahogy arról is neki kell döntenie, hogy a betegnek mikor kell kórházba mennie. Például a tüdőgyulladásos tünetek, a véres köpet már azt jelzik, hogy kórházi kezelésre van szükség.

Az infektológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus nagyon gyakran okoz véralvadási zavarokat, ezért fontos mérni az oxigénszintünket egy kis mérőműszer segítségével, és ha ez a szint 90 alatt van, akkor azonnal kórházba kell juttatni a beteget, hogy ne legyen nagyobb baj.

Szlávik elmondása szerint bár most kevesebb gyerek kapja el a vírust, a delta variáns jobban támadja őket is, ezért több gyerek betegedhet meg most, mint a korábbi hullámok idején. Az viszont jó hír, hogy a gyerekek továbbra is nagyon ritkán lesznek súlyos betegek. A szülőknek azonban a gyógyulás után is érdemes figyelni gyermekük állapotát, mert ha olyan tünetek jelentkeznek náluk, mint a hasfájás, a láz, a gyengeség vagy az étvágytalanság, az jelezheti az úgynevezett immunmechanizmusú gyulladásos betegséget, amely előfordulhat a gyerekeknél. Ez a szindróma jól gyógyítható, de ez is egy súlyos, középtávú szövődménye a koronavírusnak. Éppen ezért a gyerekek oltása is fontos a főorvos szerint.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

„Sajnos átvertek minket” – nem erre számított a brüsszeli mozi, amikor bevállalták az Elkxrtukat

Brüsszelben is bemutatták a filmet, az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István kereste fel a mozit.

Link másolása

hirdetés

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő kíváncsi volt, hogy tudott-e arról a brüsszeli mozi, amely az Elkxrtuk című filmet vetítette, hogy pontosan milyen alkotásról van szó – Facebook-posztban írta le, mire jutott. A mozi ugyanis válaszolt neki, mint mondták: utólag nem örültek, hogy ez lement náluk.

„Az üzemeltető cég írásban arról tájékoztatott, hogy a filmet csak egyetlen alkalommal, aznap este vetítették, de már ezt is megbánták”

– kezdődött Ujhelyi posztja, ami úgy folytatódott: „kiderült, hogy a mozinak fogalma sem volt előzetesen arról, hogy milyen film miatt bérelték ki a termet aznap estére, még annak pontos címéről is csak a vetítés előtti napokban értesültek, amikor valaki telefonon erről érdeklődött náluk. Mint elmondták: nem hivatalos, hanem egy gmail-es emailcímről egyeztettek velük az esemény részleteiről, vagyis csak a bemutató előtt jöttek rá – némi kutatást követően –, hogy valójában egy konzervatív pártalapítvány bérelte ki a termet tőlük. "Mondtuk nekik, hogy nem akarunk semmilyen politikai párttal ilyen módon kapcsolatba kerülni. Meg is kértük őket, hogy legalább fotókat ne készítsenek az eseményről a teremben és a mozi előtt sem, de ezt a kérésünket megtagadták.

Sok eseményünk, bemutatónk van a világ minden tájáról, sokan bérElik ki a termet hasonló célból. Általában minden rendben zajlik. De most, sajnos átvertek minket"

– válaszolta levélben a megkeresésemre a mozi egyik vezetője, hangsúlyozva, hogy cégük egyik fontos alapértéke a szélsőséges politikától való távolságtartás, a sokféleséget hirdető, toleráns kirekesztés-ellenesség. "Sajnáljuk, ami történt, legközelebb óvatosabbak leszünk"” – olvasható Ujhelyi posztjában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Kötelező PCR-teszttel és karanténnal lehet csak belépni az Egyesült Királyságba az omikron-variáns miatt

A brit kormány hangsúlyozta, nem tervezték bevezetni a korlátozásokat, de az új variáns megjelenése rákényszerítette őket.

Link másolása

hirdetés

Az érkezést követő második nap végéig PCR-tesztet kell végeznie, és a negatív eredményig karanténba kell vonulnia minden, az Egyesült Királyságba érkező utasnak, jelentette be a BBC tudósítása szerint Boris Johnson miniszterelnök szombaton délután.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta, nem akarja megállítani a beutazást az országba, a tiltó rendelkezések csak lassítani tudják az új variánsok terjedését, megállítani nem.

Johnson szerint várhatóan ismét kötelezővé válik a maszkviselés a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön, erről Sajid Javid egészségügyi miniszter ad majd tájékoztatást a jövő hét elején.

Szigorítanak a karantén szabályain is, mindenkinek, aki omikron-fertőzött személlyel érintkezett, kötelezően tíz napos karanténba kell vonulnia, akkor is, ha már két oltást is kapott.

A brit kormány hangsúlyozta, nem tervezték bevezetni a korlátozásokat, de az új variáns megjelenése rákényszerítette őket.

Johnson újságírói kérdésre elmondta, biztos abban, hogy a briteknek "az idei karácsony lényegesen jobb lesz, mint a tavalyi".

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Kovács Gergely szerint a Kutya Párt el tudja engedni azokat a körzeteket, ahol el fog dőlni a választás

A párt elnöke szerint nem bírná elviselni, ha rajtuk „száradna a Fidesz győzelme”.

Link másolása

hirdetés

"Az egyéni körzeteket, azt a 28-at, ahol feltehetően el fog dőlni a választás, szerintem el lehet engedni", fogalmazott Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke a Jelennek adott interjújában.

Kovács szerint ő érezné magát a legrosszabbul, ha minimálisan is tehetne róla, hogy "minden így marad".

Ha mégis el kell indulniuk egy ilyen körzetben, "hogy meglegyen a listaállításhoz szükséges 71 mandátum, azért még mindig mondhatjuk, hogy itt nem annyira fontos, hogy ránk szavazzanak", fogalmazott.

Az interjúban azt is elmondta: "Én abszolút drukkolok, győzzék le a Fideszt, bármilyen is ez az ellenzék és bármilyen tagjai is vannak. Tehát ennél rosszabb nem nagyon lehet, mint ami ma van, szinte semmilyen téren. Se azon a téren, ahogy a pénzek mozognak, se azon a téren, amilyen hangulatot próbálnak csinálni az országban, se azon a téren, hogy már magánosítanak mindent, ami eddig állami volt. Tehát én abszolút amellett vagyok, hogy tök jó lenne, ha kapna egy esélyt ez az oldal." Ugyanakkor hozzátette, néhány párt miatt nem akar együtt indulni velük.

Videó: Kovács Gergely a Jelennek


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Karikó Katalin: Akár 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új vakcinát a Pfizer

Két hét múlva kiderülhet, hogy hatékony–e az új variáns ellen a jelenlegi vakcina.

Link másolása

hirdetés

Az eddigi 100 nap helyett már 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új oltóanyagot a Pfizer, mondta Karikó Katalin az ATV Híradónak.

A magyar biokémikus szerint egyelőre nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új, omikron-variánsával szemben. Ezzel kapcsolatban laboratóriumi vizsgálatokat folytatnak, és azt is nézik, hogy az oltottak megbetegszenek–e Dél-Afrikában. Karikó szerint két hét múlva kiderülhet, hogy hatékony–e az új variáns ellen a jelenlegi vakcina.

Karikó úgy fogalmazott: "egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron-variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hongkongban karanténba került és pozitív lett a tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: