hirdetés

HÍREK

Hadházy: Egy balatoni jachtklubot üzemeltető cég tulajdonosa is beoltatta már magát a koronavírus ellen

Közben kiderült, hogy a férfi télen-nyáron önkéntes mentőhajó-vezetőként dolgozik náluk. Körülbelül 20 másik kollégája is megkapta a vakcinát, köztük vannak orvosok, mentőápolók, de matrózok, navigátorok is.
Fotó (illusztráció): MTI/Vasvári Tamás - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Egy balatoni jachtklubot és elegáns éttermet, szállodát üzemeltető cég tulajdonosa büszkén hirdeti a Facebookon, hogy ő már január elején beoltatta magát a koronavírus ellen - számolt be róla Facebook-posztjában Hadházy Ákos.

"Ha elég pénzed van és/vagy elég rafinált vagy és/vagy jól helyezkedsz, akkor a legelsők között kaphatsz oltást. Ha szegény, tisztességes és nem törtető, egyszóval a fideszesek szemében egy senki vagy, akkor majd tavasszal, majd egyszer. Ennyit a tervszerű oltásokról"

- kezdi bejegyzését az országgyűlési képviselő, majd azt ecseteli, hogy bár a csak Balázsként megnevezett vállalkozó nem orvos, nem ápoló, nem idősek otthonában dolgozik és nem tanár, már az elsők között megkaphatta az oltást.

Több képernyőfotót is mellékelt, amiken az látszik, hogy a férfi a saját Facebook-oldalán azt írta, már túl van az oltáson, de ismerősei kérdésére, miszerint hogyan jutott hozzá a vakcinához, nem válaszolt.

Hadházynak viszont van elképzelése erről:

"A profilképre kitett 'én már beoltattam magamat' felirat a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata nevű egyesület honlapjáról származik. Az egyesület vezetőjét, aki civilben „rendes” mentőápoló, maga Merkely Béla oltotta be személyesen és – nagyon helyesen – az oltást népszerűsítő nyilatkozatot is tett a sajtóban. Az egyesület honlapja szerint támogató partnereik között van Balázs jachtklubja is, így kerülhetett a kiváltságos helyzetbe. Arra azonban Balázs honlapján semmilyen utalás nincs, hogy ő maga is vízimentő lenne – ha így is lenne, mi a csuda indokolná januárban, hogy éppen a vízimentőket kelljen kiváltságosként beoltani. Miért nem az intenzívek, COVID-osztályok ápolóit, háziorvosokat, azok ápolóit, idősotthonok gondozóit?"

- teszi fel a kérdést a képviselő.

hirdetés

Ezután azt írja, szerinte "Balázs nem rossz ember, csak élt az összeköttetések, a társadalmi státusz adta lehetőségekkel", a rendszerről pedig nem ő tehet.

Hadházy később frissítette a posztját:

FRISSÍTÉS: A poszt megjelenése után telefonon megkeresett Balázs és megkért, hogy tegyem közzé: hajóvezetőként részt vesz a vízimentők munkájában, ennek révén jutott az oltáshoz. Ezt nem titkolta senki elől, sőt, egy helyi internetes lapban be is számolt erről, és kifejezetten népszerűsítette az oltást. Erről én is meggyőződtem, ezért megismétlem az eredeti poszt végének mondanivalóját: megköszönöm, hogy népszerűsíti az oltást, becsülöm is érte! Arról a káoszról, fejetlenségről, ami az oltások kiadását jellemzi, nem ő tehet. Egyetértettünk vele abban, hogy az lenne a jó, ha minél szervezettebben, minél többen, minél hamarabb hozzájutnának az oltáshoz.

Megkerestük az említett egyesületet, vagyis a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatát, akik azt mondták, a férfi télen-nyáron önkéntes mentőhajó-vezetőként dolgozik náluk, ezért volt szükséges a beoltása. Körülbelül 20 másik kollégája is megkapta a vakcinát, köztük vannak orvosok, mentőápolók, de matrózok, navigátorok és más mentőhajó-vezetők is. Most csak a télen is bevethető kollégák kaptak oltást.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Este 8 után is kimehetnének az utcára, akik igazolni tudják, hogy védettek a koronavírus ellen

Egy plasztikkártyát kaphatnak majd hamarosan az érintettek – hangzott el a kormányinfón.
Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón beszélt róla, hogy hamarosan védettséget igazoló okiratot kaphatnak azok, akik megkapták a koronavírus elleni oltást vagy már átestek a betegségen.

"A védettség tényéről mindenki egy plasztikkártyát fog kapni"

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy

"az ő esetükben például majd az este 8 óra utáni kijárási tilalom fenntartásának semmilyen ésszerű indoka nincs és nem lesz".

Azt azonban kiemelte, hogy erről a kormány hivatalosan még nem döntött. Emellett Gulyás arról is beszélt: még az is kérdéses, hogy az egyes oltások milyen hosszú ideig biztosítanak védelmet, illetve, hogy akik már kigyógyultak a koronavírusból, meddig maradnak védettek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Biden néhány tollvonással semmisítette meg Trump leghíresebb intézkedéseit

Az új elnök már első munkanapján 17 rendeletet írt alá, köztük egy sor olyat is, ami 180 fokos fordulatot jelent elődje politikájához képest.
Kép: Doug Mills / Pool via CNP /MediaPunch / Northfoto - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Nem tétlenkedett Joe Biden amerikai elnök, aki beiktatása után azonnal munkába állt, és 17 intézkedést írt alá - korábbi ígéretéhez híven sok olyat, amelyek bevezetése miatt Donald Trump korábbi elnök sok kritikát kapott - írja a CNN.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, amelyről bővebben itt írtunk:

Emellett Biden legtöbb új rendelkezése arra irányult, hogy a Trump által hozottakat visszavonja.

  • Visszalépteti az Egyesült Államokat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), Dr. Anthony Faucit pedig kinevezi az USA-delegáció vezetőjének.
  • Visszavonta a Trump által aláírt Keystone XL vezeték építési engedélyét - amely kanadai olajat vinne Nebraskába, majd Mexikóba - egyben arra utasítja majd a zöldenergiával foglalkozó ügynökségeit, hogy vizsgálják felül Donald Trump nagyjából 100, klímaváltozás elleni küzdelmet érintő intézkedését.
  • Feloszlatta a Trump által létrehozott 1776 Testületet, amelynek a „hazafias oktatás” megtervezése lett volna a célja a következő generációk számára, ám a csupán három hónapot megélt testület működése alatt csak egyetlen jelentést adott ki.
  • Trump bevándorlóellenes politikáját sem kímélte: visszavonta a bevándorlás-ellenőrzési hivatalokat erősítő intézkedéseit, feloldotta a hét muszlim államot érintő beutazási tilalmat, egyik új rendelete szerint mostantól az illegális bevándorlók is beleszámítanak a népszámlálásba, és kongresszusi képviseletet is ad nekik. Emellett megerősíti az illegális bevándorlók gyerekeinek jogokat biztosító DACA-t (Deferred Action for Childhood Arrivals), amelyet még Obama hívott életre, és Trump szüntetett meg.
  • Leállította a Trump által emeltetett mexikói határfal építésének finanszírozását
  • A járványhelyzet kezelése is más irányt vesz a Biden-kormányzat alatt: Covid-19 elleni intézkedésekért felelős koordinátori pozíciót hozott létre, amelynek betöltője közvetlenül az elnöknek felel majd. Emellett 100 napra kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi épületekben, és arra kéri az államokat, hogy kövessék ők is ezt a példát.

Biden beavatása után a Fehér Házban dolgozók számára is előrevetítette, hogy más lesz a helyzet, mint eddig volt: az elnök videocseten üzente meg a mintegy 1000 alkalmazottnak, hogy velük együtt szeretné visszaállítani az állampolgárok kormányzatba vetett hitét, amely kemény munka lesz, ám mindenkire számít. Az egyébként lelkesítő és pozitív kicsengésű beszédében azonban ellentmondást nem tűrő hangon hívta fel a dolgozók figyelmét, hogy mit nem tűr el:

hirdetés
"Nem viccelek, mikor azt mondom: ha velem dolgozol, és meghallom, hogy egy másik kollégával tiszteletlenül vagy lenézően beszéltél, megígérhetem, hogy ott helyben kirúglak."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Óriási tűz ütött ki a világ legnagyobb vakcinagyárában

Az indiai Serum Intézetben több millió adagot gyártanak az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Tűz ütött ki a világ legnagyobb koronavírus-vakcinagyárában. Az indiai Pune nyugati városrészében található gyárből óriási füstfelhő gomolyog - adta hírül a Metro.

A kigyulladt Serum Inétezetben gyártják az AstraZenca és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyagát.

A helyi hírügynökségek szerint a gyár bővítés alatti szárnya gyulladt ki, így a tűz nem érinti a vakcinákat, de a társaság eddig még nem nyilatkozott az ügyben.

Az intézet egyébként az oltóanyagot Indiának és az alacsony vagy közepes jövedelmű országoknak gyártja, de az amerikai Novavax Inc. vállalat által kifejlesztett vakcina előállítására is készülnek.

A punei tűzoltóság öt rohamkocsiját küldte a helyszínre. Áldozatokról egyelőre nem tudni, ahogy a tűz okáról sem.

VIDEÓ: Lángokban az indiai vakcinagyár


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Február 1-je után is marad a távoktatás az egyetemeken Gulyás szerint

Az erre vonatkozó szabályokról is dönt majd a kormány jövő héten, de egyelőre nem valószínű, hogy bármi is változni fog.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón többek között arról is beszélt, hogy nincs lehetőség a korlátozások enyhítésére, amíg nem indul meg a tömeges oltás, vagy nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: jövő héten újratárgyalják a korlátozásokat, de aligha várható változtatás február 1-től.

Ez pedig az egyetemek esetében is így lesz.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány dönteni fog a február 1. utáni szabályokról az egyetemekre nézve is, de változtatás egyelőre nem várható. Tehát nagy valószínűséggel

hirdetés
az egyetemek februártól továbbra is távoktatásban oktatnak majd

a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: