HÍREK
A Rovatból

Európa egyik legszennyezettebb levegőjét szívják a magyarok

A kontinens többi részén sem rózsás a helyzet: az európaik 98 százaléka rendkívül szennyezett levegőt szív a tüdejébe. Mindez évente 400 ezer ember halálához vezet.

Link másolása

Európa „súlyos közegészségügyi válsággal” néz szembe, mivel a kontinensen szinte mindenki olyan területen él, ahol veszélyes mértékű a légszennyezettség, derül ki a The Guardian összeállításából.

A részletes műholdfelvételekkel és több mint 1400 földi megfigyelőállomás méréseiből származó adatok elemzése alapján a helyzet lesújtó: az európaiak 98 százaléka olyan területen él, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveit meghaladó, rendkívül káros finom részecskeszennyezéssel terhelt a levegő. Kétharmaduk lakóhelyén a légszennyezettség mértéke több mint kétszerese a WHO iránymutatásainak.

A WHO jelenlegi iránymutatásai szerint a PM2,5, vagyis a 2,5 mikrométer átmérőjű és annál kisebb finompor éves átlagos koncentrációja nem haladhatja meg az 5 mikrogrammot köbméterenként (µg/m3). Az új elemzés szerint Európa lakosságának mindössze 2 százaléka él ezen a határértéken belül. A szakértők szerint a PM2,5 szennyezés évente mintegy 400 ezer halálesetet okoz a kontinensen.

A legrosszabb helyzetben Észak-Macedónia van. Az ország lakosságának csaknem kétharmada olyan helyeken él, ahol a légszennyezettség a WHO iránymutatásának több mint négyszerese, négy területen pedig majdnem hatszorosa. Utóbbiak közé tartozik a főváros, Szkopje is.

A levegő minősége Kelet-Európában összességében jóval rosszabb, mint Nyugat-Európában. Ezek közül kivétel Olaszország, ahol a Pó-völgyben és az ország északi részén élők több mint egyharmada a WHO által a legveszélyesebb szálló porra megadott érték négyszeresét lélegzi be.

Roel Vermeulen, az Utrechti Egyetem környezetvédelmi epidemiológia professzora szerint „ez súlyos közegészségügyi válsághelyzet”.

Az adatokból az is kiderül, hogy hét kelet-európai ország - Szerbia, Románia, Albánia, Észak-Macedónia, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország - csaknem minden lakosa a WHO-irányelv kétszeresét szívja a tüdejébe. Észak-Macedónia és Szerbia lakosságának több mint fele a WHO értékének négyszeresét lélegzi be.

A németek háromnegyede a WHO-iránymutatás több mint kétszeresével él. Spanyolországban ez az arány 49 százalék, Franciaországban pedig 37 százalék. Az Egyesült Királyságban élők háromnegyede olyan területen lakik, ahol a WHO-iránymutatás egy és kétszerese között van az expozíció.

Közel 30 millió európai él olyan területen, ahol a kis részecskék koncentrációja legalább négyszerese a WHO iránymutatásának. Svédországban ezzel szemben nincs olyan terület, ahol a PM2,5 koncentráció elérné a WHO értékének több mint kétszeresét. Skócia északi részén akadnak olyan részek, ahol a már említett érték alá esik a szennyezettség.

A légszennyezettség fő okai a közlekedés, az ipar, a háztartások fűtése és a mezőgazdaság. A rossz minőségű levegő hatását gyakran aránytalanul nagy mértékben a legszegényebbek érzik meg.

Szakértők szerint egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a légszennyezés a szervezet szinte minden szervére hatással van, és számos egészségügyi problémához kapcsolódik a szív- és tüdőbetegségektől kezdve a rákon és a cukorbetegségen, a depresszión és a mentális problémákon át a kognitív zavarokig és az újszülött csecsemők alacsony súlyáig bezárólag.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a légszennyezés évente 1 millió halvaszületésért felelős, miközben egy másik felmérés arra hívja fel a figyelmet, hogy a városokban élő fiatalok szívében már több milliárd mérgező légszennyező részecske van.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Az ukrán titkosszolgálat akadályozta meg, hogy találkozzon Orbán Viktorral a volt ukrán elnök
A volt ukrán elnököt pénteken a lengyel határon nem engedték ki Ukrajnából. Bár Porosenkonak volt különleges engedélye az ország elhagyásához, de azt a parlament alelnöke visszavonta.

Link másolása

Az SZBU szerint Petro Porosenko volt elnök Orbán Viktorral találkozott volna, ezért nem engedték ki az országból - írja a 444.hu.

Egy ilyen egyeztetés az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen - vélte az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

A volt ukrán elnököt pénteken a lengyel határon nem engedték ki Ukrajnából. Bár Porosenkonak volt különleges engedélye az ország elhagyásához, de azt a parlament alelnöke visszavonta. Olekszandr Kornyijenko nem adott magyarázatot arra, miért döntött így.

Másnap az SZBU a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy információjuk szerint az orosz titkosszolgálat olyan műveletbe kezdett, aminek célja az ukrán lakosság megosztása, a külföldi támogatások csökkentése.

Ehhez azt akarnák erősíteni, hogy a béke érdekében mielőbb tárgyaliuk kellene Moszkvával. Az ukrán vezetésből pedig bevonhatnának olyanokat, akik egy harmadik országba látogatnak.

Emiatt nem engedték ki Porosenkot sem, aki Orbán Viktorral találkozott volna.

A lap emlékeztet rá, hogy az ukrán nyelvű Deutsche Welle írt arról, hogy Orbán Viktor ukránellenes álláspontot hangoztat és az oroszok elleni szankciók feloldása mellett foglal állást.

A volt ukrán elnök azonban azt állította, hogy Lengyelországban tárgyalt volna, majd az Egyesült Államokba utazott volna. Arról, hogy Orbán Viktorral is találkozott volna, nem tett említést.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Ötös lottó: több, mint 3 milliárdot hozhatott ez öt szám
Nézd meg, hátha te vagy a szerencsés.

Link másolása

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

Nyerőszámok:

3 (három)

6 (hat)

30 (harminc)

51 (ötvenegy)

68 (hatvannyolc)

Joker: 737940

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1 889 595 forint;

3 találatos szelvény 2775 darab, nyereményük egyenként 19 185 forint;

2 találatos szelvény 75 113 darab, nyereményük egyenként 2420 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Netanjahu visszahívta az izraeli hírszerzőket a katari tárgyalásokról
Szombat reggel még katari, egyiptomi és amerikai tisztviselők is azt nyilatkozták, azon dolgoznak, hogy újra induljon az ideiglenes fegyverszünet.

Link másolása

Az izraeli miniszterelnök visszarendelte az izraeli hírszerzés tisztviselőit, akik Dohában találkoztak a katari tárgyalófelekkel - írta meg a Telex.

Netanjahu döntését azzal indokolta, hogy a Hamászt „nem teljesítette a megállapodás rá eső részét, amely a Hamásznak továbbított és általa jóváhagyott lista szerinti összes gyermek és nő szabadon bocsátását tartalmazta”.

A miniszterelnök hivatala közleményében azt írta:

„A Moszad vezetője köszönetet mond a CIA vezetőjének, az egyiptomi hírszerzési miniszternek és a katari miniszterelnöknek a partnerségükért a hatalmas közvetítői erőfeszítésekben, amelyek eredményeként 24 külföldi állampolgár mellett 84 gyermek és nő szabadon engedése valósult meg a Gázai övezetből”.

Szombat reggel még katari, egyiptomi és amerikai tisztviselők is azt nyilatkozták, azon dolgoznak, hogy újra induljon az ideiglenes fegyverszünet, ami először november 24-én lépett életbe, majd többször meghosszabbították, mielőtt péntek reggel összeomlott volna.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Az ő támogatása talán a legbátrabb levél, amit mostanában olvastam” – Eutanázia-párti Fidesz-tagtól kapott támogató levelet Karsai Dániel
„Csináltattam egy pólót az Ön arcképével és az “élet jog és nem kényszer” feliratot irattam rá. Ezt fideszes rendezvényeken, gyűléseken, polgári esteken is fel fogom venni. Ennél többet nem tehetek sajnos, ez is már határesetnek számít a Fideszben” - írja a politikus.

Link másolása

Ahogy mi is írtunk róla, a Momentum képviselője, Bedő Dávid meghívására a Parlamentben járt dr. Karsai Dániel ügyvéd, aki súlyos ALS-betegsége miatt az eutanázia jogáért küzd Magyarországon. Az alkotmányjogász azért ment az Országgyűlés épületébe, hogy kormánypárti képviselőkkel beszéljen az ügyéről, amit a hét elején már Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán is tárgyaltak. A kormánypárti politikusok közül senki nem élt a lehetőséggel, hogy beszéljen a témáról Karsai Dániellel, aki sajtótájékoztatót tartott az Országházban.

Ezt követően azonban Karsai Dániel a közösségi oldalán számolt be arról, hogy levelet kapott egy Fideszes politikustól, aki névtelenséget kért ugyan, de őszintén írt arról, hogy mi a véleménye az eutanáziáról.

Karsai Dániel többek között azt írta:

"Minden támogatás nagyon jólesik. De természetesen vannak köztük különlegesek. Nemrégiben kaptam egy ilyet, amit most a küldője engedélyével anonimizálva közzéteszek. A levél szerzője egy magánszemély, aki a Fidesz-ben valaki.

Az ő támogatása talán a legbátrabb levél, amit mostanában olvastam. Nagyon szép kiállás az ügyünk mellett, egyben kissé szomorú helyzetjelentés hazánkról".

Majd a levelet is megosztotta, melyben ez áll:

“Tisztelt Karsai Dániel!

… vagyok, a …-i Fidesz alapszervezetének … és eutanázia-párti. Az Ön küzdelme előtt már évekkel támogattam a méltóságteljes halálnak ezt a formáját, mert civilizációs vívmánynak gondoltam.

Egy országgyűlési képviselőt, …-t megkérdeztem, hogy hallott-e a Fidesz frakción belül arról, hogy van-e esetleg szándék a jelenlegi szabályozás módosítására? Válasza lesújtó volt, azt mondta, hogy nem, ez egyáltalán nem téma a frakcióban.

Mostanra már világos lehet Ön előtt, hogy e levelet részben lelkiismereti okból írom, részben pedig ha nagyon kis mértékben is, de legalább ennyivel szeretném támogatni, tudom ez édeskevés.

Megrendítő strasbourgi felszólalásánál is szomorúbb volt látni, ahogy a kormánypárti képviselők szó nélkül elmentek Ön mellett a parlamentben, ezért az egész Fidesz nevében mélységesen bocsánatot kérek!

Mi politikailag nem állunk egy oldalon, de én egy olyan és csak olyan országban szeretnék élni, ahol egy kormánykritikus ügyvédnek is joga és lehetősége van a méltóságteljes élethez és halálhoz.

Ha nem sértem meg vele, csináltattam egy pólót az Ön arcképével és az “élet jog és nem kényszer” feliratot irattam rá. Ezt fideszes rendezvényeken, gyűléseken, polgári esteken is fel fogom venni. Ennél többet nem tehetek sajnos, ez is már határesetnek számít a Fideszben. Itt az ember nagyon könnyen elveszítheti a megélhetését, ha elvi alapon kiáll valakiért, valamiért, ami nem illeszkedik a Fidesz pártlogikájába. Ennyit viszont megteszek, mert meg kell tenni.

Nézze el nekem, hogy levelemmel zavartam, de úgy éreztem, hogy így helyes.

Kérem, ha a levelem tartalmát felhasználja, vagy elmeséli, akkor úgy tegye meg, hogy ne legyek beazonosítható.

Harcát követve és támogatva, barátsággal..."

- áll a levélben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: