Kiderült, melyik alkohol okozza a legpusztítóbb másnapot
A prosecco okolható a legkegyetlenebb másnaposságért - derül ki egy borszakértő szavaiból, amelyet a Tyla idézett.
Az olasz buborékos fehérbor, hasonlóan a pezsgőhöz, okozhat kellemetlen pillanatokat. Marco Castelanelli elismert sommelier meg is magyarázta, hogy miért ez az elsőre ártatlannak tűnő ital üt ki másnap a legjobban:
a buborékok miatt.
A kis szén-dioxidos buborékok ugyanis hatással vannak arra, hogyan halad az alkohol a vérünkben, és felgyorsítják felszívódást. A vérbe kerülő szén-dioxid és az oxigén-szállításának "versenyétől" érezzük magunkat sokkal hamarabb részegnek, és másnap tovább tart a kínzó fejfájás és rosszullét.
Castelanelli szerint azonban nem kell lemondani a proseccóról azoknak sem, akik hajlamosak másnap rosszul lenni: csak figyelni kell néhány egyszerű trükkre. Például arra, hogy ne éhgyomorra igyuk meg, és a sebességgel sem árt vigyázni: inkább lassan igyuk. Minden pohár prosecco mellé pedig igyunk meg egy pohár vizet - lefekvés előtt különösen.