TERMINAL Étterem: a legendás túrógombócon túl
Az Erzsébet tér új gyöngyszeme az áprilisban nyitott TERMINAL Étterem és Bár. A korábbi buszpályaudvarra jellemző várótermi dizájnnal, hatalmas világos beltérrel és újragondolt, fajsúlyos magyaros ételekkel várja, hogy esélyt adjon valami új, merész gasztronómiai élménynek a tér hatalmas olvasztótégelyében.
Mindenekelőtt: ezt nevezem nagyon menő atmoszférának!
Az épület még 1949-ben született és hosszú éveken keresztül adott otthon az Erzsébet téri buszpályaudvarnak, majd a tér megújulását követően a Design Terminálnak. A nagyváró helyett most azonban a TERMINAL Étterembe ülhetünk be.
Az épület műemlék, ezért olyan nagyon hozzá sem lehetett nyúlni, de nem is igazán akartak rajta alakítani, hiszen a buszos-várótermes koncepció valóban jól működik! Van itt menetrendnek álcázott menütábla, eredeti padok az asztaloknál, sőt a nagyóra is a helyén van.
Az örökké ebédidőt mutató óra-logó pedig minden felületen belemászik a retinánkba. Alapvetően rideg, vagy picit szocreál, vagy letisztultan modern, de mégis barátságos és szerethető elemekből épül fel az egész hely. Éhségre int. Gyere be, 1 óra van!
A konyha vezérei, Hadzsala Krisztián és Varga Roland egy olyan étlapot állítottak össze, ami nem ment messze kishazánk szeretett ízvilágától, sőt! A TERMINAL nagyon is magyaros vonalat képvisel, totálisan formabontó stílusban. Az ételek nagy részét még sehol sem kóstolhattuk. Ez határozottan izgalmas tény!
Levesezzünk! Mert van, mert finom, mert helyet csinál és mert a TERMINAL-os gulyásleves (1.490 Ft) nem szakít a jó gulyás receptjével, viszont feldobja azt. Olyan omlós marhapofával készül mint egy bárányfelhő és ezzel új fejezetet nyit a gulyásleves történetében.
Akinek elég volt a forróságból odakint, választhatja előételként a hideg joghurtos paprikakrémlevest (1.190 Ft) is, ami frissít, hűsít és nagyon paprikás.
Hideg előétel-pályán egy igazán elbűvölő és meglepő étel is megragadott. Egyszerűen "burgonyasaláta zöldbabbal" (1.980 Ft) néven szerepel az étlapon, a valóságban viszont ez az étel sokkal összetettebb. Füstölt pisztráng és lágy tojás laza saláta integrálással is része ennek a fogásnak, ami szinte abbahagyhatatlan.
Az isteni burgonyasaláta zöldbabbal
A főételek között a frenetikus ragacsos-omlós BBQ spare ribstől (2.990 Ft) elkezdve a TERMINAL burgeren (2.890 Ft) át a borjúpaprikásig (2.990 Ft) terjed a kínálat, de ha kicsit elszakadnánk a megszokott témáktól, Budapest egyik legfantasztikusabb ételkreálmánya is itt található, ami nem más mint a mascarponés házitészta 3 féle borsóval (2.490 Ft).
Figyeld! Az élénksárga tésztára nézve a mekiben nevelkedett tízéves kisfiúnak is kibökné a szemét, hogy gondos kezek készítették, gondos gépek helyett. Most jön a varázslat: a lágy mascarponés krémből fel-felbukkan a borsó meg a héja. Nem csak a termés került az ételbe, hanem az egész növény. Levelestől, hüvelyestől, kacsostól. Egyszerre vagányan dekoratív és izgalmas, hogy elfogyaszthatjuk a leveleket és miért is nem tettük ezt így eddig? Édes és borsó ízű, ráadásul az egész ételnek egy olyan frissességet ad, hogy a hozzáadott pici citromlé savasságával együtt az ízek szinte vibrálnak a szánkban. A húsnegyedért még ráadásul egy karakteres kis prosciutto is felel, tökéletesen illeszkedve a többiekhez.
Mascarponés házitészta 3 féle borsóval
A desszert előtt a felszolgáló közli velünk, hogy az étterem nem vállal felelősséget az esetleges addikció kialakulásáért. Ezzel és az addig is tökéletes szervizzel meg is vettek kilóra!
A legendás túrógombócról (1.290 Ft) már ódákat írtak a kritikusok, egyszerűen a legjobb, ezért a feltétlenül kötelező megkóstolása után adjunk esélyt a többi desszertnek is. Van itt citromtorta citromkompóttal (1.290 Ft), egy igazi meleg nyári ebéd tökéletes levezetője lehet.
Madártej! Méghozzá kandírozott naranccsal, ami egy tökéletes, laza csavar a megszokott kedvencen.
A málnás csokitorta (1.290 Ft) pedig egy mindenki számára felfedezendő kombinációval bír, ami nem más, mint a málna savanyúsága és a csokoládé édese. Közös gyermekük a tökéletes harmónia a tányéron. Az összes desszertnél feltűnik a tárkonyos morzsa, amit magunktól elég nehezen ismernénk fel, viszont ez is a játék része.
A legendás túrógombóc
A legalább annyira finom citromtorta citromkompóttal
A konklúzió: mindenképp sokszor-visszatérős hely. A várótermi atmoszféra és az újragondolt magyar ételstruktúrák remek párosa fekszik az Erzsébet téri forgatag és a 'deákos' deszkások között. A belvároshoz képest ráadásul teljesen korrektek az árak.
Nyugodtan üljetek be vagy ki és egyetek bátran az étlapról olyan dolgokat is, amiket utoljára választanátok. Minden ízleni fog és még jól is szórakoztok majd közben. Aki nem hiszi, járjon Budára! :)
1051 Budapest, Erzsébet tér 11.
Nyitvatartás:
Hétfő-Szerda: 11:00 - 23:00
Csütörtök - Szombat: 11:00 - 03:00
Vasárnap: 11:00 - 23:00
Ebédmenü: 12:00 - 15:00
A konyhafőnök heti ajánlatért pedig kattintsatok IDE.
Kóstold meg Te is a finomságokat!