HÍREK
A Rovatból

Felszállt a füst: Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár

A leköszönő holland miniszterelnökre esett a szövetség tagjainak választása. Rutte kritikus időszakban veszi át a vezetést októberben, alig egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt.


Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagja egyetértett, hogy a leköszönő holland miniszterelnök kövesse Jens Stoltenberget a védelmi szövetség élén

Magyarország és Szlovákia keddi pozitív nyilatkozata után csütörtökön Románia is megerősítette Rutte támogatását,

Klaus Iohannis román elnök pedig visszalépett a jelöltségtől, erről értesítve szövetségeseit is.

Orbán Viktor korábban Iohannis mögé állt, de végül azt mondta, hogy csak akkor támogatja Ruttét, ha az bocsánatot kér korábbi, a magyar kormányt bíráló kijelentései miatt. Végül anélkül is megszavazta, hogy Rutte bocsánatot kért volna.

További feltétele volt, hogy Magyarországnak ne kelljen részt vennie az ukrajnai műveletekben, és pénzzel se kelljen azokat támogatnia, csakhogy ez eddig sem volt kötelező.

A Politico arról ír, hogy Rutte kritikus időszakban veszi át a NATO vezetését október 2-án, alig több mint egy hónappal az amerikai választások előtt, amelyek meghatározzák a katonai szövetség sorsát. Donald Trump ugyan nem akar kilépni a NATO-ból, de azzal fenyegetőzött, hogy újraválasztása esetén csökkenti az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket.

Ruttét sokan olyan politikusnak tartják, aki szót ért a populistákkal, és megválasztása is azt bizonyítja, hogy képes alkut kötni a legkülönbözőbb hátterű politikusokkal.

Rutte megválasztása azt is jelenti, hogy az utódlás kérdése tisztázódik július előtt, amikor a NATO vezetői Washingtonba utaznak, hogy megünnepeljék a szövetség 75. évfordulóját.

Rutte intenzíven kampányolt a NATO vezetői posztjáért tavaly november óta. Korábban bírálták, mert nem volt elég aktív a kelet-európai országok támogatásának megszerzésében, akik nem felejtették el, hogy

2014 előtt támogatta az orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték-projektet.

Rutte 14 éves miniszterelnöksége alatt az EU ötödik legnagyobb gazdaságának védelmi kiadásait nem sikerült a NATO által kitűzött, a GDP 2 százalékában meghatározott szintre emelni. A NATO legfrissebb adatai szerint Hollandia idén végre teljesíti ezt a célt.

Nem csak Trump megválasztása teremthet viszont feszültséget a védelmi szövetségen belül. Orbán és kevésbé látványosan, de a szlovák Robert Fico is folyamatosan megértőnek mutatkozott Oroszország szempontjai iránt.

A szélsőjobboldali-putyinista csoport erősödhet, különösen Hollandiában, ahol Geert Wilders lesz a kormány meghatározó embere, és Franciaországban, ahol Marine Le Pen pártja nagyon jól áll a választások előtt.

A NATO keleti szárnya, Oroszország szomszédjai keményebb kiállást várnak az agresszorral szemben, miközben mellőzöttnek érzik magukat a szövetségen belül. A Politico szerint követelni fogják, hogy legalább egy-két keleti főtitkárhelyettes legyen a 8-ból, mivel most kettő van az Egyesült Államokból, egy-egy Németországból, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Olaszországból és Franciaországból.

A NATO ezen a héten ünnepelte, hogy 23 tagország elérte a GDP 2 százalékának megfelelő védelmi kiadásokat, ami rekord.

Ez azonban azt jelenti, hogy a szövetség egyharmada még mindig nem fizet be annyit, mint amennyit 10 éve megígért.

A dél-európaiak teljesítenek legrosszabbul, akik viszont határozottan kiállnak az Oroszországgal szembeni keményebb fellépés mellett.

„Mediterrán barátaink gyenge teljesítménye tökéletes fegyver Trump számára”

- mondta egy magas rangú diplomata a Politicónak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Hatalmas tömeg várakozik Ferihegyen – óriási a káosz a globális leállás miatt
A beszámolók szerint a tömeg folyamatosan nő, de már a bejárati ajtóban állnak az emberek. Egyelőre nem tudni, mikor oldódik meg a helyzet és áll helyre a rend.


Teljes káosz alakult ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egy globális informatikai hiba miatt. A probléma miatt nem működik többek között a poggyászfelvevő rendszer sem, ami előtt egyre nagyobb tömeg torlódik fel. Az utasok nem tudják leadni a bőröndjeiket.

A helyszíni beszámolók szerint

a tömeg egyre csak nő, és az emberek már a bejárati ajtóknál várakoznak a melegben.
A poggyászfelvételen kézzel próbálják megoldani a helyzetet: egyesével írják fel a csomagokat, majd manuálisan szállítják őket a gépekhez.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter olyat csinált Strasbourgban, amit egész biztosan nem szokás
A Tisza Párt alelnöke nem bírt ülve maradni, átmozgatta inkább magát. Nem is akárhogyan.


Magyar Péter is kiutazott Strasbourgba, ahol fontos döntések születtek az Európai Parlamentben. A politikus az első plenáris ülés első hetén végig jelen volt, és folyamatosan beszámolt a részletekről a közösségi oldalán.

A hét végére azonban láthatóan már nehezen viselte az üléseket, ugyanis Magyar szó szerint fejre állt.

A strasbourgi eseményekről a TISZA Párt alelnöke is folyamatosan beszámolt a Facebook-oldalán. Többek között arról is posztolt, amikor személyesen találkozott Ursula von der Leyennel. A találkozó után pár órával arról írt, hogy véget ért az első plenáris hét Strasbourgban, majd kiemelte:

„Néha úgy éreztük, hogy feje tetejére állt a világ”

Majd egy képpel is illusztrálta, hogy ezt szó szerint értette:

(via Blikk)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: „Ha nem Magyarországon élsz, ezt nem hiszed el”
A Tisza Párt politikusa péntek délután Facebook-bejegyzésben írta meg, hogy félmillió forintot adományozott a Bethesda kórháznak. Az intézmény valamiért mégsem említette meg Magyar támogatását, miközben a Ferencvárosi Torna Club 10 milliós dolgozói-sportolói adományát külön hangsúlyozták közleményükben.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. július 19.A Tisza Párt politikusa péntek délután Facebook-bejegyzésben számolt be róla, hogy napok óta jönnek a hírek, hogy egyre több kórházban kell elhalasztani sürgős műtéteket, daganatos betegek kezelését, mert forráshiány miatt a kórházak nem tudják megjavítani a klímaberendezéseket és néhol 40 fok van a műtőkben és a kezelőhelyiségekben.

Magyar Péter azonnal megosztotta a kórház adománykérő üzenetét és félmillió forinttal támogatta a klíma javítását, miközben másokat is adakozásra biztatott.

A Magyar Hang foglalta össze, hogy a Bethesda valamiért mégsem említette meg Magyar támogatását, miközben a Ferencvárosi Torna Club 10 milliós dolgozói-sportolói adományát külön hangsúlyozták közleményükben, de kitértek egy névtelenséget kérő mecénás nagy összegű utalására is. Közleményükben ezt írták: „Mi egyet ígérhetünk: minden felajánlott támogatásról be- és elszámolunk, és a gyermekek és gyógyítók körülményeit tesszük belőle jobbá!”

A politikus többek között erről is írt a posztjában, amelyet így kezdett:

"Ha nem Magyarországon élsz, ezt nem hiszed el".

Majd leírta, hogy a kórház kirakott egy posztot, amelyben hálálkodik a saját fenntartójának, a Református Egyháznak, hogy miután hír lett az ügyből, végül kifizetik a javítás költségét. "Szintén köszönetet mondtak egy, állami pénzzel kitömött sportklubnak a támogatásért", azaz az FTC-nek, amely végül 10 millió forintot gyűjtött össze a támogatásra.

A fentiek persze nem oldják meg a hasonló problémákat az állami fenntartású kórházakban. Az előző posztom alatt számtalan honfitársunk számolt be elhalasztott sürgős műtétekről és kezelésekről.

Eközben az egészségügyi államtitkár és a belügyminiszter hallgat és még mindketten a helyükön vannak. És persze a Nemzeti Együttbűnözés Rendszerének vezetői “jól megérdemelt” luxus pihenésüket töltik yachtokon és eldugott szigeteken.

- zárta bejegyzését Magyar Péter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ilyen árak vannak a Hungaroringen: 1950 forint egy korsó sör, egy limonádé 1700
A legolcsóbb innivaló a szénsavas vagy szénsavas víz: 700 forintért a miénk lehet egy flakonnal.


Mindig beszédesek a Forma–1-es Magyar Nagydíj árai: érdekes lenne például egy grafikon, amely megmutatja, hogyan változtak az árak 1986 óta. Valószínűleg egy meredeken felfelé ívelő görbét látnánk, hiszen árcsökkenést egyik évről a másikra aligha tapasztalhatnánk.

Az emberek ilyenkor leginkább hot dogot vagy hamburgert esznek.

Egy klasszikus hot dog már akár 1500 forintért is kapható, de a Blikk látott olyat is, ami 2700 forintba került.

A hamburgerek ára körülbelül a duplája: 3500 forintnál olcsóbbat nem volt, a legdrágább pedig 5500 forint – remélhetőleg ez volt a legfinomabb is. A saslik még ennél is drágább, 5600 forintért kapható. A gyros árskálája is széles, 3700-től 5500 forintig terjed. Ha valaki nem akar sokat költeni, a sima lángos 1600 forintért (ez az összeg az olcsóbb jégkrémek ára is, a drágábbak 2000 forintba kerülnek), a sült burgonya 1900 forint.

Ami az italokat illeti: a koktélok, például a mojito vagy a gin tonic ára kereken 5000 forint.

Egy korsó sörért 2000 forintot (na jó, csak 1950) kérnek.
Ez az ár legalább egységes volt minden boltban. A félliteres üdítőkért is egységesen 1150 forintot kell fizetni, míg a legolcsóbb és egyben legegészségesebb választás egy flakon ásványvíz volt – szénsavas és szénsavmentes egyaránt – 700 forintért. Ritkaság az árlapokon a háromjegyű szám, tehát ez a legolcsóbb.

A legkülönfélébb F1-es ereklyék boltjaiban már az ötjegyű számok voltak a jellemzőek, egy sima, fehér, Hungaroring-emblémás póló kerül 10 000-be, de a Ferrari pólójának ára már 36 000, a Red Bullé 41 000 forint.

Nem olcsó, bár nyilván beépülnek az árakba a kitelepülés és főleg a frekventált helyen való üzletbérlés költségei. De akkor is: a belépőkkel együtt egy nagyvonalú családapa simán Mogyoródon hagyhat ezen a hétvégén egy havi fizetést.

(via Blikk)

Link másolása
KÖVESS MINKET: