EGÉSZSÉG
A Rovatból

„Az látszik, hogy akinek napirendje van, valamilyen ritmus szerint él, az jobban bírja” – szakértők a járvány mentális oldaláról

Egy háziorvossal és egy pszichológus szakértővel beszélgettünk arról, kikre kell odafigyelni és milyen technikákkal vészelhetjük át a járványidőszakot.

Link másolása

Vajon hosszú távon milyen lenyomatot hagy a lelkünkön a járvány? Milyen mentális kihívásokkal küzdünk most a bezártság és a szorongás mellett? Harkai Viktória pszichológussal beszélgettünk minderről és még sok másról.

- Jelenleg is praktizálsz?

- Igen, magánpraxisban dolgozom.

- A tavalyi vírusrobbanás óta érzékelsz-e változást a hozzád fordulók mentális állapotában, ami esetleg a koronavírushoz kapcsolódhat?

- Határozottan igen. Leginkább a szorongásos és hangulati problémák szaporodtak meg a régi és új pácienseim között. Ez a két nagy tünetcsoport, melynek a megerősödését én és a kollégáim is érezzük. Az addiktológiai problémák is gyakoribbak lettek (alkohol, dohányzás).

- Magam is azt tapasztalom, hogy még a nem szorongókban is megnőtt a feszültség. Van egy-két ötleted, hogyan éljük túl ezt az időszakot?

- Amit mindenkinek tudok javasolni, függetlenül a probléma intenzitásától: a napi rutin. Most különösen fontos. Mind a fizikai állapotunknak, mind a lelki egészségünknek jót tesz, ha van egy jól felépített napirendünk, gondolok itt a lefekvés-kelés időpontjára, az étkezésekre, a munka, a tanulás, illetve a kikapcsolódás időpontjai legyenek nagyjából lefixálva. A másik, ami segíteni tud: az alapvető fizikai szükségleteink megfigyelése és tiszteletben tartása: minőségi ételek fogyasztása, megfelelő folyadékbevitel és a sport - utóbbit nem győzöm elégszer hangsúlyozni, mekkora gyógyító ereje tud lenni fizikai és lelki értelemben is.

- A mentális problémákkal küzdők most nehezebb helyzetben vannak. Akik pánikosak vagy generalizált szorongásban küzdenek, nekik mit javasolsz?

- Tény, hogy akik mentális betegséggel vagy pszichés problémákkal küzdenek, most fokozott veszélynek vannak kitéve. Ezt érdemes tudatosítani, amikor még jobban oda kell figyelni a mentálhigiénére. Aki kezelésben részesül, ezeket nem szabad abbahagyni, legyen az gyógyszeres vagy pszichoterápiás.

- Én tudatosan limitáltam a vírussal kapcsolatos hírfogyasztásomat a szükséges minimálisra. Erről mi a véleményed?

- Fontos kérdés. Nyilván ne az legyen, hogy teljesen homokba dugjuk a fejünket, de az sem jó, ha elárasztanak a rengeteg forrásból érkező információk. Az is jó, ha ennek is van kerete: akár a napunkban egy kitűzött időpont, amit tudatosan le kell zárni - és hiteles hírforrásokból tájékozódjunk. Ebben van egy önismereti munka is: megtapasztalni, hogy mi a jó mennyiség nekem?

- Bocs a fekete humorért, de az agorafóbiások - azok a pánikbetegek, akik zárt terekben vagy nagy nyílt terekben nem érzik magukat biztonságban, ahonnan úgy érzik, nem tudnának szabadulni - most örülnek?

- Van ráció a kérdésedben. Sok olyan páciensem van, akik jól meg tudják élni ennek az időszaknak a pozitív hozadékait is. Ennek én örülök, mert igenis vannak ennek a krízishelyzetnek olyan oldalai, aminek lehet örülni, amikből tudunk töltekezni.

- Lelassult az életünk, nem kell ötfelé rohanni egy napon belül.

- Ezt sokan mondják, hogy a rengeteg utazás elmaradása pozitív élmény tud lenni.

- Milyen általános mentális problémák erősödhetnek most fel? Nyugtassuk meg az olvasókat, hogy amit átélnek, normális.

- Fontos, hogy elkülönítsük, hogy akár a szorongás, akár a kedvtelenség, a reménytelenség, a magasabb feszültségszint, ingerültség mind-mind teljesen normális érzelmi reakciók erre az időszakra. A probléma az, ha ezek intenzívvé, tartóssá válnak és akár a napi életvitelt is gátolják.

- Meddig bírja az ember? Igazából bármeddig, nem?

- Én is optimista vagyok. Az ember iszonyúan rugalmas. Rengeteg krízishelyzetet és traumatikus időszakot képesek vagyunk jól kezelni. Nyilván vannak egyéni különbségek, de a rugalmasságot is lehet fejleszteni.

- Hogyan fejleszthetjük a lelki rugalmasságunkat?

- Van egy csomó olyan pszichológiai technika, ami kifejezetten az alkalmazkodóképességünket edzi.

- Ha beírom a Google-be, találok ilyet?

- Ha beírod, a reziliencia fejlesztésnél találsz ilyen technikákat. De ott vannak a relaxációs technikák, a mindfulness meditáció, a gondolkodásunk átstrukturálása, a kognitív viselkedésterápiás technikák - ezek könnyen elsajátíthatók és bárki személyiségéhez illeszthetők.

- Kik azok, akiknek a mentális egészségére kell különösen odafigyelni?

- Nekem egyből a frontvonalban dolgozók jutottak eszembe: az egészségügyi, szociális szférában dolgozók, akik fizikailag is ki vannak téve jobban a vírusfertőzésnek.

- Ők gondolom számíthatnak is rá, hogy PTSD-t (poszttraumás stressz szindrómát) élnek majd át utólag.

- Előző pandémiás helyzetek kapcsán születtek is kutatások: valóban, náluk a PTSD előfordulása valószínűbb lehet. Nekik nagyon oda kell figyelni arra, hogy minél kevésbé terhelje meg őket a helyzet, már amennyire megtehetik. A lelki-fizikai egészségüket óvni kell. A mentális betegek is több figyelmet érdemelnek mind maguk, mind az intézmények részéről.

- Mit tudnak magukért tenni az egészségügyi dolgozók? Kibeszéljék, leírják? Mi tudja őket segíteni, hogy megtartsák a lelki stabilitásukat?

- Fontos, hogy ne egyedül küzdjenek meg a mindennapi traumákkal. Legyenek olyan kapcsolataik, akikkel tudnak beszélni az élményekről. Az is látom, hogy sok munkahelyen, mondjuk kórházakban az ottani pszichológusokhoz lehet fordulni, vannak team-megbeszélések, elsősegély-vonalak. Hál' Istennek sok a kapaszkodó a számukra.

- Mire tippelsz, amikorra védetté válunk az oltások után, milyen viselkedéssémák általánosodhatnak vagy tűnhetnek el? Eltűnik a puszi és ölelés lesz? Vagy nem megyünk annyira közel egymáshoz?

- Az első időszakban ilyesmi lehet. Ahogy hozzászoktunk, hogy ezeket a gesztusokat elkerüljük, egy időszak kell rá, hogy visszaálljuk a régi, vagy akár egy új rendhez. Bár azt is el tudom képzelni, amitől tartok is egy kicsit, hogy ennek az ellenkezője lesz: durr bele, és átesünk a ló túloldalára. A léleknek kell idő, hogy elengedjen egy időszakot és elkezdjen egy újabbhoz alkalmazkodni.

- A szorongásaink el fognak tűnni szerinted?

- Én optimista vagyok ebben a tekintetben is. A kutatások többféle eredményt hoztak: akár négy-hat hónapig is fellelhető a fokozott szorongás vagy harag, de bízom benne, hogy ezek ki fognak kopni.

- Sajnos sokan érintettek a betegségben, családok köszöntek el tagjaiktól a járvány miatt. A praxisodban ezt mennyire látod?

- Abszolút. Sok példa van rá. Mindenkit egyéni módon visel meg az adott helyzet, de ha valakit ért ilyen veszteség, hogy elveszíti a Covid következtében, vagy nem amiatt, de ebben az időszakban egy szerettét, az nagyon meg tudja nehezíteni ezt az időszakot. Alapból ez egy katasztrófa időszak, ha ehhez még jön egy ilyen trauma, az nagyon nehéz helyzeteket tud okozni. De a családon belüli konfliktusok is megszaporodhatnak.

- Az emberek, azt tapasztalom, nagyon félnek attól, nehogy kórházba kerüljenek.

- Ez eddig is jellemző volt, hogy mindent megteszünk annak érdekében, nehogy kórházba kerüljünk. Sok esetben tévhitekből és ijesztő, egymásnak mesélt történetekből táplálkozik ez, amiről azt gondolom, nem ez a realitás. Ez a fokozott félelem is le fog csengeni. Vannak olyan kórházak már Magyarországon is, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a betegek lelki egészségére, gyógyulására is (a fizikai mellett), és ez így van a Covid-járvány idején is.

Dr. Ágó Katalint a mindennapi háziorvosi szakterületen a járványidőszak óta felmerülő kihívásokról kérdeztük, és az általa megfigyelt páciensi attitűdökről és megoldásokról beszélgettünk.

- Milyen állapotban vannak az emberek mentálisan, lelkileg?

- Ez egy soha nem látott kihívás a számunkra, sem nekünk, sem a betegeknek nem volt eddig ilyen tapasztalata. Van ugyanakkor pozitív oldala is: olyan megküzdési stratégiák jönnek elő, melyek nagyon hasznosak. Orvosi oldalról azt a felismerést látom, hogy nem minden betegségre van azonnali megoldás, hanem a türelemre is szükség van, magunktól is meggyógyulunk, és ezt el is tudjuk hinni. Az, hogy saját magunkat is meg tudjuk gyógyítani, hogy tehetünk érte - ez a gyermekellátásban erősen megnyilvánul. A szülők kompetensebbek lettek a gyermekeik átmeneti betegségeivel kapcsolatban. A Covid ezeknél sokkal súlyosabb betegség.

- És a felnőttek, a saját betegségeikkel kapcsolatban?

- Ők is. Egy megfázás vagy egy egyszerű hasmenés már világos, hogy otthoni kezelést igényel, konzultálunk róla, és tényleg megtapasztalják azt, hogy ezek elmúlnak maguktól.

- Vagyis elkezdtek hinni a szervezet öngyógyító folyamataiban?

- Így van. Hiszen az ember nem egy gép, amit meg kell szerelni, hanem igenis működnek gyógyító mechanizmusok, energiák. Eddig türelmetlenek voltunk magunkkal, három nap alatt meg akartunk gyógyulni, most lassabb tempóra kellett kapcsolnunk. Maga a koronavírus is így működik: alig van kezelési mód és tulajdonképpen csak várunk és reménykedünk, hogy nem lesz rosszabb és elmúlik magától. Persze az esetek egy részében sajnos kórházi, intenzív kezelés szükséges. Ehhez képest egy egyszerű megfázás, aminek a gyógyulási ideje 5-7 nap - teljesen más, és tudunk neki örülni.

- Amikor a praxisában koronavírusos lesz valaki, mennyire látszik annak a mentális lenyomata (előtte, közben, utána)? Hozzáad a betegséghez, hogy megijednek tőle?

- Nem feltétlenül és nem mindenki esetében. Most már régebb óta élünk ezzel a betegséggel, eleinte volt a rettegés, most pedig azt látom, hogy beletörődés van, ha kiderül, hogy az illető elkapta. Nem történt nagyobb dolog, hogy a teszttel bebizonyosodott, hogy az illető pozitív, hanem ez egy képlet, és a teendőket is ismerik jól már: türelmes várakozás, illetve annak felismerése, ha netalántán kórházba kell menni. Gyorsan és kreatívan megszervezik a mindennapi feladatokat (bevásárlás, gyógyszerek beszerzése) is. Amúgy az esetek nagy részében nem szükséges kórházi kezelés. A türelem sokat jelent: tudjuk, hogy hosszadalmas, sok nyűggel jár, és azt látom, a pozitív teszt is a türelmet erősíti meg az emberekben.

- Nem szoronganak már annyira?

- A betegforgalom nagy része most a valódi pozitívakból áll, a szorongásra kevesebb figyelmet tudunk fordítani. Az oltások kapcsán minden 60 év felettit - aki nem volt rajta az oltási listán - megkerestem, hogy miért nem regisztrált és azt látom, a rettegés már elmúlt. Voltak, akik rettegtek, és már beoltottuk őket, és

vannak, akik annyira nem félnek, hanem inkább távol tartják magukat és azt mondják, hogy megtesznek mindent és ezzel a fenyegetettséggel együtt tudnak élni. Elvannak a kiskertjükben és távolságot tartanak.

A középkorosztályban tapasztalom most a legnagyobb félelmet: nekik még életkor szerint messzebb van az oltás, és a gyermekik és munkájuk miatt nem tudnak teljesen "bezárkózni".

A harmadik hullámban egyre többen élik át, hogy egy hozzátartozójuk kórházba kerül és napokig, hetekig a bizonytalanság, a kétségbeesés, a tehetetlenség, az elvesztéstől való félelem határozza meg az egész család életét.

- Akkor az oltásig ezt is javasolja, a távolságtartást?

- Igen, és mindenképpen javaslom az oltást.

- Mit tanácsol háziorvosként az otthon maradóknak a "szakszóval" "befordulás" ellen?

- Az ingerek hiánya vagy átalakuló volta nagyon megviseli az embereket. Az látszik, hogy akinek napirendje van, tehát valamilyen ritmus szerint él, illetve jó ingereket talál - pl. sakkozik vagy nyelvet tanul -, az jól bírja. Illetve azok is, akik valamiképp hasznossá váltak: például egy nagymama, aki főz a családnak. Több nagymama szinte étteremszerűen készíti a gyerekeknek az ételt és bedobozolja, hiszen sok család home office-ban otthon dolgozik, plusz a gyerek is otthon van. Remek rajz, technika, fizika házikat készítenek egyes nagyszülők.

Rendszeresen kapunk mi is csomagokat a nagyszülőktől: sütemény (akár félkész állapotban), megjavított ruhák, kézműves alapanyagok, apróbb ajándékok... ezekre egy dolgozó szülőnek alig van ideje. A nagyszülőkkel való személyes találkozás nem javasolt. Az oltás nem 100%, és a második oltás után 1 hét, amikorra kialakul a gyártó által beígért védettség. Inkább használjuk kreatívan az online felületeket a nagyszülőkkel való kapcsolattartásra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Az egész országban hiánycikk lett az inzulingyógyszer, amit sokan mesterséges fogyasztószerként használnak
Jelenleg sehol nem kapható, súlyos inzulinrezisztens betegek is csak másodkézből tudnak hozzájutni, sokszor horribilis áron. Közben egyre többen szúrják magukat vele olyanok is, akik hivatalosan nem is szedhetnék.

Link másolása

Az utóbbi napok egyik slágertémája a magyar neten egy injekciós tollal beadható inzulingyógyszer, vagyis annak a hiánya: legutóbb Tatár Csilla posztolt róla, de különböző Facebook-csoportokban már jó ideje élénken tárgyalják, hogy nem lehet kapni sehol.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket erre, akit öt évvel ezelőtt diagnosztizálták inzulinrezisztenciával. Bár sokan nincsenek tisztában a különbséggel, ez nem ugyanaz, mint a cukorbetegség: utóbbi esetben a szervezet cukorszintje, itt viszont az inzulinszint ingadozik folyamatosan. Ennek is több fokozata van, az enyhébbet tablettával, diétával és edzéssel is lehet kezelni, a súlyosabbat viszont csak rendszeres injekciózással.

Olvasónk a súlyosabb kategóriába tartozik, ráadásul pajzsmirigybetegsége is van, ezekre összesen három fajta gyógyszert szed. Tavaly nyárig mindegyiket folyamatosan be tudta szerezni, először akkor tapasztalt hiányt az egyikből.

Azt még viszonylag könnyen ki tudta váltani egy hasonló hatású készítménnyel, nagyjából két hete viszont elkezdett terjedni a hír, hogy számos fajta inzulingyógyszerből hiány alakult ki az országban, különösen az úgynevezett liraglutid tartalmúakból.

Ilyen például a Saxenda, a Victoza vagy az Ozempic. A gyógyszertárakban megerősítették az értesülést: jelenleg se Budapesten, se vidéken nincs belőle sehol, és nem is tudnak biztosat mondani arról, mikor várható a következő szállítmány.

Olvasónk ezután megkereste a gyártó céget, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy Magyarországról szinte a teljes készletet kivitték Ukrajnába, mivel ott a háború miatt gyakorlatilag semmilyen inzulin- és vércukor-kezelő gyógyszer nem kapható.

Egyhavi Saxenda-adag ára egyébként 40-50 ezer forint körül van.

Egy szer, ami lefogyaszt edzés és diéta nélkül? Ide vele!

A helyzetet még komplikáltabbá teszi, hogy a Saxendát és a többi hasonló hatású gyógyszert az utóbbi időben nagyon sok olyan ember is felfedezte magának, akinek semmi probléma nincs az inzulinszintjével, egyszerűen csak fogyni szeretne.

A szer egyik hatása ugyanis az, hogy durván csökkenti az éhségérzetet, ezért aki elkezdi szúrni magának, anélkül fog jóval kevesebbet enni, hogy koplalásérzete lenne. Ezért jóval „kényelmesebb” a sokszor nagy áldozatokat megkívánó diétáknál és edzésterveknél.

Rövid időn belül külön Facebook-csoportok specializálódtak arra, hogy a tagok megosszák egymással, melyik orvos hajlandó felírni fogyásra. Vannak, akik még a receptekkel is seftelnek egymás között, ami persze teljesen illegális.

Dr. Lakatos Péter endokrinológus a 168 Órának 2021-ben azt nyilatkozta, 5-6 hónap alatt akár a teljes testsúly 10-15%-át is leadhatják azok, akik ezt használják, ugyanakkor mindenképp érdemes orvossal konzultálni előtte. „Nem csak azért, mert ezek a gyógyszerek vénykötelesek, hanem mert fel kell mérni a páciens állapotát, hogy valóban indokolt-e nála a szer használata.”

Extrém túlsúlyos embereknél ennek még lehet létjogosultsága, azoknál viszont, akik mondjuk 60 kilóról 50-ra akarnak lefogyni vele, és egyébként teljesen egészségesek, nem sok. A gyógyszer a tájékoztatója szerint azoknak ajánlott, akiknek 30 kg/m² felett van a testtömegindexe (BMI), vagy 27 kg/m² és 30 kg/m² között, de valamilyen testtömeggel kapcsolatos kísérőbetegségben szenvednek.

Ráadásul a fogyni vágyók most olyan inzulinos betegek és extrém kövérek elől vásárolják fel a készleteket, akiknek valóban súlyos problémát okoz, ha nem juthatnak hozzá.

A gyógyszer hirtelen elvonása súlyos tüneteket okozhat, ezért is veszélyes, ha valaki nem tudja beadni magának, mert nem jut hozzá.

Mi is beléptünk az egyik, több mint 10 ezer fős Facebook-csoportba, ahol a posztok jelentős része valóban arról árulkodik, hogy az illető, aki írta, egyáltalán nem beteg, egyszerűen csak le akar dobni néhány kilót. A Bors egy napokban megjelent cikke pedig arról árulkodik, hogy több hazai híresség is felfedezte magának a szert.

Természetesen csalók is feltűntek: egyre több poszt szól arról, hogy magukat bennfentesnek és megbízhatónak feltüntető kamuprofilok kínálnak megvételre gyógyszert, beszedik érte a pénzt, de soha nem küldik el.

A csoportokban terjedő hírek szerint január 20-a körül már lehet, hogy lesznek új készletek, de ez nem biztos. Amitől viszont sokan tartanak, hogy ha jön is új szállítmány, jóval többet kell majd fizetni érte, mint eddig, az sem lehetetlen, hogy akár 60-70 ezer forintot is elkérnek majd egy havi adagért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
Többször nem engedtek ki az iskolai mosdóba egy 14 éves angol lányt a menstruációja alatt
Az iskola szerint a menstruáció nem számít olyan egészségügyi helyzetnek, ami miatt ki kellene engedni óráról a diákot a mosdóba.

Link másolása

Kivette a stockporti iskolából a gyerekét egy anyuka, miután a 14 éves lányt a menstruációja alatt nem engedték ki a mosdóba, írja a The Sun. A tini emiatt állítólag többször is kellemetlen helyzetbe került az osztálytársai előtt.

Az egyik alkalommal csupa vér lett a széke, mert nem mehetett ki az óráról. De előfordult az is, hogy egy hasonló baleset után fiúnadrágot kapott kölcsönbe, amitől csak még kényelmetlenebbül érezte magát. A neve elhallgatását kérő anyukának régóta problémája van az iskolában bevezetett rendszerrel. Ezek szerint csak szigorúan vett egészségügyi panasz miatt kéredzkedhetnek ki a diákok tanítás alatt a vécére, ezek közé pedig nem tartozik a menstruáció. Az asszony azt mondja, hogy addig nem engedi iskolába a lányát, amíg ezen a gyakorlaton nem változtatnak.

A teljesen bepöccent anyuka még az orvosának is elpanaszolta a történteket. Az oktatási intézmény drákói szigora szerint ugyanis veszélyezteti a gyerekek mentális és fizikai egészségét is.

„A lányom folyamatosan azzal küzd, hogy barátokat szerezzen magának. De ha ilyen baleseteket szenved, az tízszeresen rontja a helyzetet” – mondta a 35 éves asszony. Azt is elárulta, hogy a gyerek gyomra már görcsbe rándul minden hónapban, amikor menstruálni kezd, mert attól tart, hogy újabb kínos helyzetekbe hozzák az iskolában.

A múlt héten a nő előre jelezte az iskolának, hogy a gyerek menstruál, emiatt előfordulhat, hogy ki kell mennie óra közben is a mosdóba. Azt a választ kapta, hogy a következő napra megkapja a vécébérletet a kislány, vagyis tetszőleges alkalommal mehet a mosdóba, de a következő napra ez már nem volt érvényes.

Az iskola a lap kérdésre azt válaszolta, hogy jelenleg is dolgoznak a szülői panasz nyomán kialakult helyzet megoldásán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
Elment egy csontkovácshoz a merev nyaka miatt, de majdnem belehalt a kezelésbe egy fiatal brit nő
A csontkovács akkorát hibázott, hogy a 29 éves nő sztrókot kapott, napokig meg sem tudott mozdulni.

Link másolása

A 29 éves brit nő, Maria Bond a bemerevedett nyaka miatt fordult csontkovácshoz 2021 áprilisában. A rutinnak tűnő kezelés alatt viszont kétszer is "reccsent" a nyaka, a nő pedig elkezdett szédülni - írja a The Sun.

Később a férje kórházba vitte, ahol kiderült, hogy Maria sztrókot kapott: a kisagyában vérömleny alakult ki, abban a részben, amelyik a mozgáskoordinációért és az egyensúlyért felelős.

Az orvosok szerint a csontkovács elszakította a nő artériáját a nyakánál, ezért az agya nem jutott vérhez.

A sztrók miatt öt napig kellett kórházban maradnia, ekkor alig tudott megmozdulni.

"Teljesen ledöbbentem, mert nem tudtam, hogy ilyen fiatalok is kaphatnak sztrókot, ráadásul egy csontkovácstól. Nem tudtam rendesen járni vagy használni a kezeimet, olyan voltam, mint egy gyerek" - mesélte.

Két hónap fizikoterápia után viszont újra rendbe jött a mozgása, a vérömleny pedig tavaly júniusra teljesen felszívódott.

Az eset óta Maria megfogadta, hogy soha többet nem megy el csontkovácshoz, és mindenkinek felhívja a figyelmét a veszélyekre.

"Rengeteg embernek elmondtam már, hogy ne menjenek el csontkovácshoz, vagy ha igen, akkor legalább azt ne engedjék meg neki, hogy hozzányúljon a nyakukhoz" - nyilatkozta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Mit érnek az oltások most? – Kemenesi Gábor szerint ezerszer jobb helyzetben vagyunk
A szakember szerint olyan variáns nem fordulhat elő, ami ellen teljesen elveszítenénk a megszerzett adaptív immunitásunkat.

Link másolása

A koronavírus-járvány kezdeti, kaotikus szakaszát már magunk mögött hagytuk ugyan, de a vírus velünk él ma is, és rendre kisebb-nagyobb hullámokat okoz. Arról, hogy mire elég az eddigi oltás, kik a veszélyeztetettek, kell-e aggódni még a covid miatt - többek között erről is kérdezte Kemenesi Gábor virológust az Egy című portál.

Azt reméltük, hogy a szezonális influenza szintjére szelídül a koronavírus, de ez még nem következett be. Ugyanakkor a long Covidra is gondolni kell, sokan a fertőzés után hónapokban is komoly tünetekkel küzdenek. A mostani hullám már tetőzött, a betegek száma csökken.

„Fontos, hogy ezerszer jobb helyzetben vagyunk a koronavírus első két évéhez képest. Közel sem tud akkora nyomást gyakorolni a kórházakra. Azt még nem jelenthetjük ki, hogy belesimult volna a többi szezonális vírus közé, részben még mindig kiszámíthatatlan, mikor, hol, mennyire fog terjedni, milyen variánsai dominálnak majd.

Ez a rész még káoszos, ahogy azt Kína esete mutatja, ahol a nagyon szigorú lezárás után végül most elengedték a vírust, és az láthatóan súlyos járványba torkollt" - mondta a szakértő.

Az influenzánál már jobban tudnak a szakemberek tervezni az oltással, mert a várható mutációk alapján gyártják le azt minden évben. A koronavírusnál erre még nincs lehetőség, ott csak utólag lehet oltásokat készteni. "Az oltások ügyében is van még hova fejlődni, fejlesztik azokat a készítményeket, amelyek a megfertőződés ellen is sokkal jobban védenek, nemcsak a súlyos betegség kialakulása ellen, mint a mostaniak” – mondta Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.

A koronavírus még mindig veszélyesebb, több embert fertőz meg, komolyabbak a szövödmények is. Kínában azért rosszabb most a helyzet, mert ők most találkoznak azokkal a variánsokkal, amiken mi már átestünk és más a fertőzöttségi arányuk és más a használt oltóanyaguk is.

A nálunk eddig beadott oltások hatásosak voltak, és jelentős a különbség a két és a három oltás hatásossága között is. Az omikron halálozási aránya alacsonyabb, mint a korábbi változatoké, az oltás is jól megvéd a súlyosabb megbetegedéstől. Ugyanakkor az idős és beteg embereknek még mindig veszélyes lehet.

„Először is, a két dózis édeskevés az omikron megjelenése óta, a három oltás ad megfelelő védettséget, a harmadikra már úgy kell tekintenünk, mint az alap oltási sor végére. Ezt sziklaszilárdan, tudományos vizsgálatok alapján tudjuk az omikron óta, az elhunytak között nagyon nagy arányban szerepelnek az oltatlanok, másodsorban pedig a kétszer oltottak.

A harmadik oltás után négy hónappal már fel lehet venni a kifejezetten az omikron ellen fejlesztett komponenssel kiegészített mRNS-oltást. Erre az ECDC az ajánlásában már nem is negyedik vagy ötödik oltásként hivatkozik, hanem emlékeztető dózisként. Erre szükség van a védettség szinten tartásához, és hosszú távon várhatóan rendszeresen ajánlott lesz legalább a kockázati csoport számára egy-egy aktuális variánsra hangolt adag. Azt látjuk, hogy alapvetően a 70 év felettiek kerülnek most már kórházba, illetve a tartós betegséggel küzdőkre kell vigyáznunk. A hozzátartozók számára szintén ajánlott a védelem fokozása, ha ugyanis kevésbé fertőződhetnek meg, kevesebb vírust ürítenek, tehát kevésbé adják tovább azokat. Ezenfelül nem értjük még a hosszú Covid kialakulásának okait és a működési mechanizmusait, pedig sok millióan szenvednek tőle.

Ha hagyom rumlizni a szervezetemben a vírust, akkor annál nagyobb esélyt adok a kardiológiai vagy idegrendszeri problémák kialakulásának.

Erre egyre növekvő mennyiségű tudományos adatunk van. Nem különleges egy vírusnál a hosszútávú komplikációk megjelenése. A probléma az, hogy ezt a vírust és az általa okozott komplikációk hátterét nem ismerjük. Ez évekbe is telhet, de az már most látszik: a megfelelően oltottak sokkal jobb helyzetben néznek szembe ezekkel a kockázatokkal”

– mondja a virológus.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) becslése szerint a Coviddal fertőzött felnőttek közül minden ötödiknél jelentkeznek hosszabb távú szövődmények. Például nem múló fejfájásról, az íz- és szaglásvesztés fennmaradásáról, fogyásról, de érintett a tüdő, a szív, a keringési rendszer, az agy, illetve az anyagcsere különböző szervei is. Gyakori a szédülés, a szorongás, a depresszió, és az agyköd néven ismert jelenség. Előfordul a vese vagy a pajzsmirigy érintettsége, felborul a vérnyomás, gyakran alakul ki szívinfarktus és sok szívizom-, szívburok-gyulladással is találkoztak. Menstruációs zavarok is előfordulnak. A szakember szerint az a gond, hogy ennél a vírusnál nem ismertek még a mechanizmusok, amelyek ide vezetnek, így a kezelésük is nagyobb kihívás.

A Cambridge-i Egyetem részvételével folyt átfogó, brit kutatás pedig arra jutott, hogy a Covid úgy hatott az érintettek agyára, mintha néhány hónap alatt hirtelen 20 évet öregedtek volna. Az IQ-juk ráadásul nagyjából tíz ponttal csökkent. Az MRI-felvételeken olyan elváltozásokat fedeztek fel a kutatók, mint amilyeneket például a demenciában szenvedők esetében szoktak.

Az Egyesült Államokban és Európában is terjed az XBB.1.5, amiről „valamiért ezzel kapcsolatban pánikkeltő és hatásvadász szalagcímek is megjelentek. Szeretném hangsúlyozni:

olyan variáns nem fordulhat elő, ami ellen teljesen elveszítenénk a megszerzett adaptív immunitásunkat.

Szokták azt a kifejezést használni, hogy kikerülheti az immunrendszert, de ilyen nem létezik. A kórokozók elleni immunitásnak számos szereplője van, a megszerzett védelem egy részét áttörheti a vírus, de a teljes palettát nem tudja kikerülni.

Erre van a vakcinánk: amikor az omikron megjelent, és ez az érték csökkent, akkor a harmadik oltással hatékonyan vissza lehetett állítani, ezt egy kis emlékeztetővel még inkább megerősíthetjük. Ez a stratégia innentől kezdve működni fog” – állítja Kemenesei Gábor.

Egyelőre az omikron korszakban vagyunk, ám mindig lesznek újabb és újabb variánsok. „De láthatóan van már adaptív válasz és megoldás, van több fegyverünk is, figyelőrendszerünk, jó tudományos kutatási gyakorlatunk, illetve olyan vakcinánk, amit instant módon fel lehet javítani újabb komponenssel. Ráadásul a tudomány gőzerővel dolgozik még jobb vakcinákon, amelyek a fertőzés ellen is jobban védenek, illetve nagyobb skálán fedik le a különféle variánsokat” – közölte Kemenesi Gábor.


Link másolása
KÖVESS MINKET: