EGÉSZSÉG
A Rovatból

Hogyan válasszunk orvost kisebb sebészeti beavatkozások esetén?

Cikkünkben ehhez adunk néhány hasznos tippet.

Link másolása

Minden műtét komoly érzelmi megterhelést jelent – a fizikai vonatkozáson túl. Így már egy kisebb beavatkozásnál is fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat és a lehető legkisebb stresszel essünk át a dolgon. Ehhez azonban meg kell találnunk azt a sebészt, akiben maximálisan megbízunk. Cikkünkben ehhez adunk néhány hasznos tippet.

Kérdezzünk körbe!

Egy jó sebésznek alighanem a híre is jó. Kérdezzünk tehát körbe az ismerősök, barátok és rokonok között, hátha tudnak olyan szakorvost ajánlani, akiért tűzbe tennék a kezüket. Mindenképp faggassuk ki őket arról, hogy mik voltak a legnagyobb pozitívumok, mivel voltak a leginkább elégedettek. Ugyanakkor azt is kérdezzük meg, hogy mik voltak az esetleges negatív élmények.

Az online véleményeket is elolvashatjuk, ezeket azonban kezeljük erős fenntartással. Online az emberek sokkal könnyebben ítélkeznek és fogalmaznak meg erős, akár sértő véleményeket. De azt se feledjük, hogy az interneten a pozitív visszajelzéseket nem nehéz meghamisítani.

Nézzük meg a szakterületüket!

A sebészet egy igen tág fogalom, ami rengeteg különféle szakterületet foglal magába. Még egy kisebb beavatkozásnál is igaz, hogy érdemes specialistához fordulni a lehető legjobb kezelés érdekében. Egész más technikát és hozzáállást kíván például a szemsebészet, az idegsebészet vagy a bőrsebészet – a felsorolást pedig sokáig folytathatnánk. Laikusként ugyanakkor nem biztos, hogy meg tudjuk határozni, milyen típusú sebészetre van szükségünk. Ezért első körben akár egy általános sebészhez is fordulhatunk, aki majd továbbirányít minket a megfelelő szakrendelésre. Lehet, hogy ez több időt vesz igénybe, de végeredményben a lehető legjobb kezekbe kerülünk majd.

Vizsgáljuk meg a weboldalt!

Persze ne azt nézzük, hogy mennyire mutatós vagy gyors. Sokkal inkább arra koncentráljunk, hogy milyen mentalitást mutat a bemutatkozó oldal. Páciensközpontúnak tűnik az orvos, aki mély odafigyelést tanúsít az emberek felé vagy sem? Szerencsés esetben esetleg korábbi páciensek is megszólalnak a honlapon, akik átfogó információkat adnak át a sebészről.

Annak is olvassunk utána, hogy a kiszemelt orvos milyen végzettséggel rendelkezik, milyen szakmai továbbképzéseken vett részt, milyen publikációk köthetők a nevéhez és milyen korábbi munkahelyekkel büszkélkedhet. Ezekből már levonhatunk egy általános következtetést a felkészültségéről és arról, hogy mennyire naprakész a tudása.

Kérjünk személyes találkozót!

Ennél jobb módszer aligha létezik: miután a fenti tippekkel megtaláltuk a szóba jöhető sebészeket, bátran látogassuk meg őket személyesen is. Az is sokat elárul majd, hogy mikor tud minket fogadni, és persze az is, hogy mennyi időt szán a panaszaink megismerésére. Ha úgy érezzük, hogy csak fél füllel figyel ránk, és nem ad megfelelő tájékoztatást, akkor inkább keressünk tovább.

Arról is képet kaphatunk a személyes találkozó keretében, hogy az orvos hogyan bánik a kollégáival, ami szintén nem másodlagos szempont. A lényeg ezzel együtt az, hogy benyomást szerezzünk róla. Emberileg szimpatikus-e a sebész, el tudjuk-e képzelni, hogy ő kezeljen minket, megbíznánk-e benne maximálisan a folyamat során?

Vegyük figyelembe az intézményt is!

Nem csupán az orvos számít, ha szakembert keresünk egy kisebb beavatkozáshoz. Az is sokat nyom a latba a döntésnél, hogy milyenek a körülmények az adott intézményben. Mióta létezik egyáltalán sebészet a kórházban, és milyen specialistákat foglalkoztatnak? Milyenek az általános körülmények, és mennyire jól felszerelt a műtő vagy a betegszobák? Ezeket mind-mind érdemes megnézni választás előtt.

Ebben az esetben is a legjobb megoldás az, ha első kézből tudunk információhoz jutni. Vagyis keressünk olyan ismerősöket, akik már jártak a szóban forgó kórházban, és hagyatkozzunk az ő tapasztalataikra. A kórház esetében ugyanakkor a Google-értékelések is sokatmondóak lehetnek.

Figyeljünk az intő jelekre!

Máshogyan is megközelíthetjük az orvoskeresés kérdését: úgy, hogy az intő jelekre fókuszálunk, és ezek alapján szűkítjük a listánkat addig, amíg csak egyetlen sebész nem marad azon. Bár egy orvost nem a bürokratikus képességei határoznak meg elsősorban, mégis intő jel lehet, ha folyamatosan lemondja a megbeszélt találkozót, ha soha nem érhető el telefonon, vagy csak hetekkel később válaszol egy e-mailünkre. Ez szervezetlenségre utal, ami később megnehezítheti az orvos-páciens kapcsolatot.

Nem tekinthetjük azt sem jó előjelnek, ha az orvos mereven elzárkózik attól, hogy másodvéleményt kérjünk az ő diagnózisa, kezelési javaslata után. Pedig könnyen lehet, hogy a több szem többet lát-elv alapján jobb, hatékonyabb és gyorsabb felépülést szavatoló kezelést is kaphatnánk, amire a mi sebészünk nem gondolt – vagy amihez nincs megfelelő felszerelése, képzettsége.

Ne hozzunk elhamarkodott döntést!

Egy kisebb sebészeti beavatkozásnál is megfontolt döntést kell hoznunk, amihez időre van szükségünk. Ne engedjünk tehát semmilyen külső nyomásnak vagy véleménynek. Csakis olyan orvos kése alá feküdjünk, akiben tökéletesen megbízunk – még akkor is, ha ez hosszadalmas keresgéléssel jár.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Tiszta tudattal, megbénulva várja kegyetlen halálát a kétgyermekes édesapa
Ugyanaz a betegsége, mint Stephen Hawkingnak volt és Karsai Dánielnek van. Az érintettek izmai sorban elsorvadnak, végül a lélegeztetőizmok bénulása öli meg a beteget.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 13.


Link másolása

Móré Sándor csupán 48 éves. A Blikk írt róla és a családjáról. A kétgyermekes családapánál 2021 augusztusában jelentkeztek az első tünetek, három hónap múlva már kézbe kapta a halálos ítélettel felérő diagnózist: amiotrófiás laterálszklerózis (ALS). Az ALS-szindróma elsorvasztja az izmokat mozgató idegsejteket:

a folyamat végére teljesen megbénul a beteg, utolsó, végzetes stádiumban a tüdő izmait bénítja meg a betegség, amitől a beteg megfullad. Eközben a mentális képességeket nem érinti, így teljesen tiszta tudattal kell a betegeknek végigélniük halálba vezető útjukat.

Sándor korábban autószerelőként dolgozott, rengeteget sportolt, összejárt a barátaival, a családjának élt. Amikor az orvosok ismertették kilátásait, teljesen összeomlottak családja tagjai, zokogásban törtek ki. A prognózis csupán 3-5 év volt, és az idő vészesen fogy.

Jelenleg már 24 órában segítségre szorul, önállóan nem képes felkelni, enni, de már beszélni sem. Csupán szemének mozgatásával kommunikál, amit a felesége igyekszik megérteni.

Egy ideig még bejárt a munkahelyére, és vezetett is, de sajnos nagyon gyorsan haladt a leépülése. Manapság lábra állni is csak úgy tud, ha felállítom, és akkor ugyan tartja magát, de már egy lépést sem képes megtenni. A lépcsők miatt 2022 októbere óta el sem hagyta az első emeleti lakásunkat” – mesélte a Blikknek felesége.

A korábban idősotthonban dolgozó Éva másfél éve csak a férjét ápolja. Emellett hetente háromszor jár hozzájuk egy nővér, akitől infúziót kap Sándor.

Felesége eteti, és az ő segítségével tud kiülni egy speciális székbe, hogy megelőzzék a felfekvéseket. Mivel a tudata teljesen ép, többnyire a sportműsorokat néz.

A felesége megígérte, amikor beteg lett, hogy mindent úgy csinál, ahogy szeretné. Sándor teljesen elutasítja a táplálását megkönnyítő gyomorszondát és a lélegeztetőgépet, a természetre bízza a végzetét. „Nagyon sokszor félrenyel, de nem akar kórházba kerülni, hiszen retteg attól, hogy amíg mi itthon valahogy kisilabizáljuk, hogy mit szeretne, ott senki nem érti majd meg őt.” – meséli Éva.

A pár 1997-ben házasodott össze, egy 25 és egy 23 esztendős lányuk van. Mielőtt Sándor megbetegedett, minden pénteken focizott a barátaival, és horgászni is gyakran eljárt. A betegsége előtt másfél hónappal még a családjával nyaralt, és paintballozott is.

Amikor gyógyíthatatlan betegsége kiderült, azt mondta a feleségének, „bárcsak több minőségi időt töltöttünk volna együtt”...

Éva így beszél férjéről és az életükről: „a férjem nagyon zárkózott, de amikor a tévében meglátja Karsai Dánielt, zokogásban tör ki. Ő nem biztos, hogy kérné az eutanáziát, de egyetért a küzdelemmel. Szeretné, ha adott esetben lenne rá lehetőség. Ha egyszer elmegy, és nem lesz többé, muszáj majd felépítenem egy új életet. Vissza kell rázódni azokba a szürke hétköznapokba, amelyeket korábban annyira utáltam. Most viszont csak arra vágyom, bárcsak minden a régi lehetne újra...


Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
A Rovatból
A kemoterápián is túl volt a halálra készülő kétgyerekes anya, mire kiderült: sosem volt rákos
Legfeljebb 15 hónapot jósoltak neki, az amerikai nő pedig már búcsúlevelet írt a meg sem született unokáinak is. Aztán az egyik kezelésen egyszer csak elkomorodott a nővér, majd az orvosért szaladt.

Link másolása

A texasi Lisa Monk vesekőre tippelt, de rákot állapítottak meg nála, miután fájó hassal orvoshoz ment. A 2022-ben kezdődő rémtörténetről ő maga mesélt a Daily Mail-nek. Elmondása szerint a lépén találtak egy kinövést, melyet – miután eltávolítottak – laborvizsgálatra küldtek. A mintát egymásnak küldözgették a laborok, míg végül a negyedik intézményben végre foglalkoztak is vele. Onnan arról tájékoztatták a két gyerekes, 39 éves nőt:

Egy rendkívül ritka és agresszív, az ereket támadó rákot mutattak ki a tőle vett mintában, ami alapján Monk 15 hónapon belül meg fog halni.

A nő azonnal alávetette magát a kemoterápiának. 2023 márciusában két intenzív kezelésen esett át, kihullott a haja, a bőre pedig elmondása szerint ezüst színűvé fakult. Az újabb meglepetés a harmadik, áprilisi kezelés alkalmával következett:

„A nővér a tüneteimről kérdezett, közben a számítógépet nézte. Hirtelen elhallgatott, elborzadva rám nézett, és azt mondta, orvosért kell mennie. Nagyjából negyed óra múlva jött az orvos, elmondott egy sor szakszót, majd közölte, hogy nincs is rákom.”

Monk ekkor még azt hitte, hogy ez csak annyit jelent, működött a kezelés. Ám miután az orvos gratulált neki ahhoz, hogy soha nem is volt rákos, rájött, miről van szó. Mint kiderült, hibás volt a laboreredmény.

Monk a lapnak elmondta, felháborítja a gratuláció, ő bocsánatkérést várna, mivel teljesen szörnyű dolgokat kellett átélnie, ráadásul a kezelés miatt teljesen eladósodott a családja. Elárulta, búcsúleveleket írt, üzeneteket hagyott a még meg sem született unokáinak, miközben a családja is gyászolta őt:

„Papíron csak pár hónap volt az életemből, de egy örökkévalóságnak érződött.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
„Van köztük néhány kisbaba is” – 40-50 gyerek nem kapta meg eddig a kötelező védőoltását, mert a szülők jogi trükkökkel húzzák az időt
A szakember szerint az elmaradó oltásoknak komoly járványügyi kockázata van, egyes betegségeknél akár járványok is elindulhatnak.

Link másolása

Az utóbbi időben jelentősen megemelkedett a védőoltás mentesítő kérelmek száma, de ezek többsége orvosilag indokolatlan - derül ki az RTL Híradó beszámolójából. Az egyik, oltáselleneseket képviselő ügyvéd szerint 40-50 gyerek nem kapta meg eddig a kötelező védőoltását, mert szüleik eljárást indítottak az oltás mentesség érdekében.

A védőoltás mentességi eljárások indításában több ügyvéd is segít a szülőknek. Egyikük szerint az a céljuk, hogy választhatók lehessenek a kötelező védőoltások.

Egy oltásellenes mozgalom a közösségi oldalon azt írta, hogy már több mint 70 jogi vagy büntető eljárást indítottak azért, mert nem kaptak mentességet a védőoltásokra. A híradónak nyilatkozó ügyvéd közölte, hogy az elmúlt fél évben csaknem 40 feljelentést tettek orvosok ellen, mert nem adtak a mentességi kérvényhez szükséges szakvéleményt. Ezen kívül körülbelül ugyanennyi pert indítottak amiatt is, hogy a hatóság megtagadta a védőoltás mentesítő kérelmüket. Az eljárások ideje alatt pedig nem oltják be a gyerekeket.

"40-50 gyerek eddig legalább az, aki nem kapta meg az oltást, ezek között van néhány kisbaba, néhány 6 éves, néhány 11 éves és néhány 12-13 éves".

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékese is megerősítette az információt. Galgóczi Ágnes szerint az elmúlt évekhez képest tavaly és idén jelentős mértékben megemelkedett a védőoltás-mentesítő eljárások száma.

„Több tucat eljárás van. Ahány eljárás van, abban annyi gyermek érintett. Amennyiben egy ilyen mentesítési eljárást elindítanak, akkor addig ez a kötelező védőoltási pótlási eljárás ez felfüggesztődik és halasztódik az oltás valóban”

- magyarázta.

A szakember szerint az elmaradó oltásoknak komoly járványügyi kockázata van.

„Például a kanyaró megbetegedés kapcsán, ha 95 % alá esne az átoltottság, akkor már tömegesen megjelenne a kanyaró megbetegedés és akár kanyaró járványokkal is számolhatnánk".

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a jelenlegi eljárások többségében a szülők orvosilag indokolatlanul kérik a védőoltások alóli felmentést. "Ezért minden szükséges lépést megtesznek, hogy az érintett gyerekek minél hamarabb megkapják a kötelező vakcinákat".

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Hamarosan a rák kezelésére is használhatják Karikó Katalin Nobel-díjat érő felfedezését
Az mRNS technológiát azonban nemcsak a legrettegettenbb daganatos megbetegedésekre, hanem autoimmun betegségekre, sőt egy egyszerű influenza ellen is bevethetik majd.

Link másolása

Karikó Katalin szerint szinte beláthatatlan azoknak a betegségeknek a száma, ahol alkalmazni fogják a részben általa kifejlesztett mRNS alapú gyógyszerfejlesztési technológiát – idézi a Népszava a Nobel-díjas magyar kutatóbiológust.

Közéjük tartozik a legrettegettebb kór, a rák – a technológia alkalmazásával megtörténhet a rosszindulatú daganatos sejtek elburjánzásának megfékezése, és elpusztítása.

Az eljárás lényege, hogy az mRNS-t bejuttatják a daganatos sejtekbe, amelyekben ennek hatására az immunsejtek felfedezik és elpusztítják a tumorsejtet.

A rákos megbetegedéseknél gyakran fennáll annak a veszélye, hogy a betegség kiújul. A Karikó Katalinék által felfedezett hatásmechanizmus révén azonban ennek kockázata még évek múlva is jelentős mértékben mérséklődik – írja a lap. Ennek oka, hogy a tumor elpusztítására kapott parancsra az immunsejtek még emlékezni fognak.

Már láthatáron van tíz a különböző rákfajta gyógyítására szolgáló készítmény, amelyek jelenleg a tesztelés különböző fázisában tartanak, de még nem állnak készen arra, hogy kiterjedt tumoros betegeknek beadják a vakcinát.

A rákos megbetegedésen kívül azonban még több speciális beteség kezelésében is hasznos lehet az mRNS alapú technológia. Szakértők szerint ezekkel felszámolhatóak lesznek az autoimmun-megbetegedések is.

Karikó Katalin többször fogalmazott már úgy, hogy az mRNS-technológia alkalmazása semmi más, mint az, hogy egyik technológiáról átállunk egy másikra. A legfontosabb célterületek egyike az influenza, amelynek a megfékezésére irányuló kísérletek előrehaladott állapotban voltak már, amikor ezeket hátrasorolta a Covid-19 megjelenése.

Általános megfogalmazás szerint amióta a kutatók tudják, hogy van immunrendszer, az emberi szervezet és a vírusok "meccsét" döntetlennek tartották, amelyben hol az egyik, hol a másik szereplő kerekedik felül. Karikó szerint ez a meccs eldőlt, a vírus úgymond ki van ütve.


Link másolása
KÖVESS MINKET: