News here

TUDOMÁNY

Új fajtájú „szuperkutyákat” klónozott egy kínai génmanipulációs laboratórium

Tiangou és Hercules, a két klónozott kutyus magasabb képességekkel rendelkeznek, mint társaik.
Fotó: Pixabay/mus15house - szmo.hu
2022. július 31.


Link másolása

A kínai Guangzhou Intézetben kifejlesztett klónozási technika lehetővé tette dél-koreai tudósok számára, hogy génmanipulációval módosított bőrsejtekből két beagle kutyát hozzanak létre – szúrta ki a Daily Star.

Sok fajtatiszta törzskönyves kutyánál alakul ki mutáció, a beltenyésztéséből adódóan, erre próbált megoldást találni a kutatócsoport. Ilyen probléma például a mopszok, a francia bulldogok és más divatosan lapos arcú kutyusok esetén a légzési nehézségek. Hasonlóképpen, a túltenyésztés miatt, a legtöbb bulldog fajta olyan nagy fejű lett, hogy már nem tudnak természetes úton a világra jönni.

A véletlenül létrehozott szuper beaglek magasabb képességekkel rendelkeznek, és jóval nagyobb izomtömeg alakult ki náluk, mint fajtiszta társaiknál. A cél ugyanakkor nem az állatok ereje vagy sebességük növelése volt, hanem az említett genetikai problémájuk javítása.

Okjae Koo, a ToolGen nevű biotechnológiai vállalatnál megtalálta a módját annak, hogy a CRISPR génszerkesztés segítségével kiküszöböljék a hibás géneket, amelyek például a Parkinson-kórt okozzák. Az alkalmazott technikákat egy napon az emberek genetikai problémáinak kiküszöbölésére is felhasználhatják.

Az eljárás során egy egészséges beagle bőrsejtjeit kivették, és manipulálták azokat, hogy eltávolítsák a nemkívánatos tulajdonságokat. Különösen a DJ-1 nevű gént módosították, amely olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a Parkinson-kór. Koo és csapata ezután elektromos impulzusokkal kötötte bele a szerkesztett sejteket a meg nem termékenyített petesejtekbe, amelyeket később beültettek egy gazdakutyába.

A hat kutyába beültetett 68 jelölt embrióból két kiskutya született, akik a Tiangou és Hercules neveket kapták.

A csoport elsősorban orvosi kutatások céljából hoz létre kutyákat. A klónozást azonban egyre gyakrabban alkalmazzák az elhunyt szeretett háziállatok másolatainak létrehozására is, az elhalálozás után nem sokkal később vett szövetminták felhasználásával.

Ugyanakkor nem ez az első kezdeményezés elhunyt házikedvencek klónozására. Az amerikai ViaGen cég eddig mintegy 1000 klónozott kisállatot hozott létre, amiért borsos árat kérnek.

Egy kutya esetében 50 ezer dollárért, egy macskánál 38 ezer dollárért vállalják a kiskedvencek másolatának elkészítését.

A technika még gyerekcipőben jár és bőven akadnék még megoldásra váró problémák. A két szuper beagle, Tiangou és Hercules viszont jól vannak, így kitűnő alapot szolgáltatnak a következő kutatásokhoz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Sértetlenül ért földet egy űrből ledobott tojás
Több mint 30 kilométer magasról zuhant a Földre a tojásrakéta, amit egy meteorológiai léggömb két óra alatt vitt fel az űrbe.

Link másolása

Hosszú évek kísérletezése után végre sikerült úgy ledobni egy tojást az űrből, hogy egy karcolás nélkül ért földet, írja a UNILAD. Mark Rober és csapata korábban küldte 30 kilométer magasra a történelmi tojást, de csak pénteken publikálták a tudományos szenzációt jelentő felvételt.

A 42 éves ex-NASA és Apple mérnök olyan szerkezet építésébe fogott, mely egy nyers tojást is képes sértetlenül a Földre juttatni, ahol egy nagyon puha felületre csapódik be.

Rober először a világ legmagasabb épületéről, a dubaji Burj Khalifa 828 méteres csúcsáról tervezte a tojásejtést, csak később kezdett gondolkozni azon, hogy mindezt inkább az űrből kísérli meg.

A látszólag egyszerű kísérlet egyik legnehezebb pontja a tojás űrbe juttatása volt. A hosszú emelkedés során biztosítani kellett a megfelelő hőmérsékletet, nehogy a tojás már útközben megrepedjen a hideg miatt. További nehézséget jelentett, hogy a kétórás emelkedés közben összegabalyodtak a meteorológiai léggömb zsinórjai, emiatt az egész szerkezet hatalmas sebességgel kezdett zuhanni a Föld felé.

A mérnökök már csak abban bízhattak, hogy a tojásrakéta képes lesz leválni az eszközről, és sértetlenül földet ér.

Ez végül megtörtént, és a becsapódó rakétából egy karcolás nélkül került elő a tojás.

A történelmi zuhanásról készült videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Videó: Sarki fény látszott Magyarországról
A nálunk ritka égi jelenség hétfő este jól látszott több helyről is.

Link másolása

Hétfő este 20 óra 20 perc körül csillant fel a sarki fény Magyarországon. Prédikálószéki és mátraszentistváni éjjellátó kamerák is megörökítették a nálunk ritka jelenséget - írja a Időkép.

Idén harmadik alkalommal villant fel a sarki fény hazánk fölött. A rózsaszínes-lilás színben pompázó Aurora Borealis nagyjából 2-3 percig volt megfigyelhető.

VIDEÓ: Megjelent a sarki fény a prédikálószéki és mátraszentistváni kamerán


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Videón mutatták meg a rejtélyes hölgy arcát
A 2000 éves múmiának most láthatjuk először a feltételezett arcát. A tudósok egy része szerint kb. 30 éves lehetett, és terhes volt, amikor meghalt.

Link másolása

Koponyája alapján a Varsói Múmia Projekt rekonstruálta az arcát a rejtélyes hölgynek, aki ma egy 2000 éves múmia az ókori Egyiptomból. Igazságügyi szakértők is belefolytak a munkába, de 100 százalékos pontosságot senki nem ígérhet egyelőre: a nő nem biztos, hogy valóban úgy nézett ki életében, mint a videón.

A koponyán alapuló arcrekonstrukcióhoz nem elég a tudomány, némi művészi beavatkozás is szükséges:

„A koponya sok információt nyújt az ember arcáról, olyan egyedi formákat és arányokat ad, amelyek megjelenhetnek a végső arcon” – mondta Chantal Milani olasz törvényszéki antropológus az IFLScience-nek.

A thébai királysírokban talált egyiptomi múmiát azért nevezik rejtélyes hölgynek, mert a XIX-XX. században még férfinak és papnak tartották, és csak később derült ki, hogy valójában nő.

Amikor meghalt, a 20-as, 30-as éveiben járhatott, mindez a Kr. e. I. században volt. Nemrég készítettek róla röntgen- és CT-vizsgálatokat, a kutatók szerint terhesen halt meg. Ha ez így van, akkor a rejtélyes hölgy az első „terhes múmia”, de ezt a tudósok közül többen nem fogadják el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Jelentősen átalakíthatja az agyat a koronavírus
Több Covid-fertőzésen átesett páciens számolt be a fejfájásról, szédülésről, szorongásról és depresszióról.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 22.


Link másolása

Egy friss vizsgálat arra világít rá, hogy azoknak a pácienseknek az agyában, akik felépültek a Covid-19-ből, akár hat hónappal később is kimutathatóak rendellenességek – számolt be róla az IFLScience.

A Delhi Indiai Műszaki Intézet szakértői egy speciális MRI-vel vizsgálták a koronavírus által okozott agyi elváltozásokat.

A mostani vizsgálat során a szuszceptibilitás súlyozott képalkotás (SWI) módszerét alkalmazták, ami annyit jelent, hogy egyes anyagok, például a vér összetevői, a kalcium és a vas eltérő módon reagálnak a mágneses térnek való kitettségre. Az SWI különösen hatékony az agyi vérömlenyek, az érrendszeri rendellenességek és a daganatok detektálásában.

A szakértők jelentős rendellenességekre bukkantak a betegség túlélői körében.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) úgy becsli, hogy ötből egy felnőtt fertőzött küzd tartós tünetekkel. Ilyen többek között az agyi köd, a fejfájás, a szédülés, a szorongás és a depresszió.

A tanulmányban 46 gyógyult személy adatait hasonlították össze 30 egészséges emberével.

Azok, akik hosszan lefolyó Coviddal küzdöttek, általában fáradtságról, alvászavarról, figyelmi problémákról és memóriazavarról számoltak be.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy akik felépültek, náluk az elülső lebeny több fehérállományi régiójában is jelentős elváltozások alakultak ki. Emellett az agytörzsben is észleltek furcsaságokat, ami magyarázatot adhat tüneteikre.

A kutatók szeretnék a koronavírus agyra gyakorolt hatásait még hosszabb távon is vizsgálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: