TUDOMÁNY
A Rovatból

Élőben követheted: az eddigieknél is veszélyesebb vulkánkitörés van Izlandon

A lávafolyam településeket, erőművet, fontos közművezetékeket is veszélyeztet. Ráadásul a kénes vulkáni gázok is problémát okoznak.

Link másolása

Újra kitört egy vulkán Izlandon. December óta ez már a negyedik - írja a Telex.

A félelmetes látványt élőben is lehet követni:

VIDEÓ: Élőben a vulkánkitörés

A Tűzhányó Blogon Harangi Szabolcs azt írta:

Elkezdődött a negyedik vulkánkitörés az izlandi Reykjanes-félszigeten. Helyi idő szerint este fél 9-kor egy félórás földrengés után tört ki a vulkán.

"Egy percen belül magas lávaszökőkút csapott fel, majd észak-déli irányban felhasadt közel 3 km hosszan a földfelszín és hosszú lávafüggönyben repültek ki az izzó lávacafatok"

- írta a szakértő. A korábbi februári kitörés közelében történt mindez. A közelben lévő Kék Lagúnát, ahol közel 700-an voltak, és Grindavíkot is sikerült fél óra alatt kitelepíteni.

"A lávafolam viszonylag gyorsan terjed, ha így folytatódik, akkor eléri a Grindavík északkeleti részén húzott földsáncot. A Magnús Tumi Guðmundsson szerint az eddigi kitörések közül ez a legintenzívebb.

A hasadék hossza már 3,5 km és teljes hosszában aktív (23:45 állapot). A láva nyugati irányban nemsokára átvágja az autóutat.

Az izlandi hasadékvulkáni kitörések jellemzője, hogy a hosszú hasadék egy idő után beszűkül és néhány ponton folytatódik a kitörés. Egyelőre, két órával a kitörés megindulása után még teljes intenzitással zajlik a kitörés. Mint minden eddigi kitörésnek meg volt a sajátossága, ennek is úgy tűnik lesz: a lávafolyam két irányban is veszélyeztet" - áll a bejegyzésben.

Update:

A blog írója, Harangi Szabolcs vulkanológus legfrissebb posztjában már arról ír:

Az eddieknél is veszélyesebb vulkánkitörés zajlik Izlandon.

Bejegyzése szerint több gond is van: "A nyugati lávafolyam a Kék Lagúna és a geotermikus erőmű irányába haladt és már átvágta a Grindavíkot, továbbá a Kék Lagúnát Reykjavíkkal összekötő Grindavíkurveg utat". De másfelé is problémák okoz a láva: "veszélyhelyzet van délen is, ahol Grindavík település előtt húztak fel egy földsáncot. A munkálatok most is folynak, erősítik meg a védelmet.

A déli lávafolyam elérte a védvonalat és a település északkeleti oldalán folyik tovább. Itt ismét egy autóutat, a Sudurstrandavégur utat keresztezhet, optikai kábeleket, nagy feszültségű vezetéket, vízvezeték csöveket tehet tönkre a lávafolyam és ha így halad tovább a kitörés, akkor a láva a mai napon elérheti az óceánt is.

A vulkánkitörés másik veszélyét a levegőbe került kénes vulkáni gázok okozzák, ami miatt vulkáni szmog alakul ki. Ez a vulkánkitöréstől most a nyugat és északnyugatra lévő településeket veszélyezteti leginkább, függően a széljárástól. Eddig a vulkánkitörések hossza 1-1,5 napos volt, a mostani az eddigekhez képest intenzívebben kezdődött. A kitörés ereje némileg csökkent, de egyelőre nem látszik az, hogy ez is gyorsan befejeződik" - írja a szakember.

Fotók a kitörésről:

Az előző kitörésnél így mentették az állatokat:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Geomágneses viharra figyelmeztetnek a szakértők, szombaton lesz a legintenzívebb
A csütörtöki napkitörés szele szombaton éri el a Földet. Ha még napkelte előtt ideér, akkor akár szabad szemmel is látható lesz a sarki fény.

Link másolása

A csütörtök reggeli X2.2-es intenzitású napkitörés az előzetes várakozásoknál hevesebb turbulenciákat okozhat majd a Föld mágneses terében. A NOAA űridőjárással foglalkozó osztálya, az SWPC friss előrejelzésében extrém, 8,33-as Kp indexet vár a szombat reggeli órákra – írja az idokep.hu.

G4-es erősségű geomágneses viharra adtak ki figyelmeztetést, amire legutóbb 2005-ben volt példa.

Hazánkból általában 5-6-os Kp index esetén hosszú expozíciós fényképezőgépekkel már látható a sarki fény, ennél magasabb érték esetén nem kizárt, hogy akár szabad szemmel is látható legyen a jelenség.

A legintenzívebb időszak szombaton reggel 8 és 11 óra között várható, de már az azt megelőző három órás időablakban is 7-es értéket várnak a szakemberek. A jelenség megfigyelésében így a korai napkelte lesz a legnagyobb akadály.

Ugyanis holnap Budapesten 5:12-kor kel a Nap, viszont körülbelül már másfél órával korábban világosodni kezd. Az égboltot ráadásul szórványos felhőzet is takarhatja.

Az ideális megfigyelőhely Amerikában lesz, de kis szerencsével már az éjjeli órákban látható lesz a jelenség hazánkból is.

A Nap péntek reggel újabb, X3.98-as kitörést produkált, így további turbulenciák várhatók a következő napokban a Föld mágneses terében.

A kitörésről látványos grafikát készített a HUXt napszél-modellje, amelyet itt lehet megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
A Rovatból
Napfényből cseppfolyós üzemanyagot állítanak elő szegedi tudósok, a Mol is együttműködik velük
Először áramot termelnek, azzal részeire bontják a vizet, majd szén-dioxidot adnak hozzá – így lesz belőle nyers benzin vagy kerozin. Az olajcég már együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Egyetemmel.

Link másolása

Napfényből állítanak elő cseppfolyós üzemanyagot a Szegedi Egyetem energetikai tesztállomásán, amit a napokban adtak át. Először áramot termelnek, azzal részeire bontják a vizet, majd szén-dioxidot adnak hozzá – így lesz belőle nyers benzin vagy kerozin. A Mol már felfigyelt a kísérleteikre, az olajcég együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Egyetemmel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

TUDOMÁNY
A Rovatból
Rejtélyes föld alatti építményre találtak a gízai piramisok mellett régészek egy földradarral
A kutatók szerint – bár a radaradatok alapján nem lehet biztosat mondani – feltehetőleg egy sírkamrát rejt a piramisok mellett a föld mélye.

Link másolása

Egyiptomban, a gízai piramisok környékékén a régészek egy L alakú építmény jelenlétét mutatták ki földradarral – írja a Heritage Daily. A kutatók úgy hiszik, hogy a föld alatti építmény megközelítőleg két méter mélyen helyezkedik el, és valószínűleg homokkal van tele.

Az L alakú struktúra csupán egy bejárat lehet – gondolják a kutatók –, amely egy sokkal mélyebbre vezetítő építményhez vezethet. Ezt bizonyítja az is, hogy a kutatók által használt földradar a L alakú struktúra alatt 3,5-11 méter mélyen anomáliákat észlelt.

Ugyanakkor a mérési eredmények szerint nem lehet biztosat mondani, ám a régészek úgy hiszik, hogy a piramisok mellett fekvő föld alatti építmény meglehet, hogy egy mészkőből épült sírkamra lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Megvizsgálták Beethoven hajtincseit, és kiderült, hogy miért süketülhetett meg
A tanulmány szerzői a német zeneszerző két hajtincsének vizsgálatát végeztek el. Az ólom mellett az arzén és a higany is toxikus mennyiségben volt jelen.

Link másolása

Nagy mennyiségben mutattak ki nehézfémeket Ludwig van Beethoven hajszálaiban, kutatók szerint mérgezés okozhatta a zeneszerző süketségét és más betegségeit is – írja a Telex a Clinical Chemistryben közölt tanulmányra hivatkozva.

A tanulmány szerzői a német zeneszerző két hajtincsének vizsgálatát végeztek el, és felfedezték, hogy veszélyesen magas volt

a hajszálaiban az ólomkoncentráció, de emellett az arzén és a higany is toxikus mennyiségben volt jelen.

Az egyik tincsben 380, a másikban 258 mikrogramm per gramm ólmot mutattak ki, miközben ma a 4 mikrogramm vagy kevesebb a határérték. Az arzén a mai normál értékek tizenháromszorosát, a higany a négyszeresét mutatta.

„Ezek a legmagasabb értékek a hajban, amelyeket valaha láttam. A világ minden tájáról kapunk mintákat, és ezek az értékek egy nagyságrenddel magasabbak”

– mondta a New York Timesnak Paul Jannetto, a tanulmány társszerzője, a Mayo Klinika patológusa.

A kutatók úgy hiszik, hogy a zeneszerző szervezetében jelenlévő mérgező fémek magyarázhatják azt, hogy a művész miért szenvedett több betegségben. A hallását a húszas éveiben kezdte elveszíteni, és bő két évtized alatt teljesen megsüketült. Emellett emésztőrendszeri problémái voltak, kétszer sárgaságot kapott, ami a májbetegség egyik tünete.

Az ólom dokumentáltan okozhat gyomor-bélrendszeri és májbetegségeket, és a csökkent halláshoz is hozzájárulhat. Vélemények szerint Beethovennél az ólomszint nem volt annyira magas, hogy önmagában az okozza a zeneszerző halálát.

Az ólommérgezéses elmélete nem új keletű, ugyanis egy korábbi tanulmány is ezt valószínűsítette, azonban ott kiderült, hogy a vizsgált hajminták egy zsidó nőé voltak. A mostani kutatás esetében viszont biztosan Beethoven hajszálaival dolgoztak a kutatók. A kezükre játszott, hogy a korszak szokásaihoz tartozott az, hogy a szerelmesek egymásnak tincseket küldözgettek, és a hírességek fürtjeit a rajongók is gyűjtötték.

Korábbi hajvizsgálatok azt mutatták ki, hogy Ludwig van Beethovennek valószínűleg örökletes hajlama volt a májbetegségekre, hónapokkal a halála előtt pedig hepatitis B fertőző májgyulladásban szenvedett.

Számos feltételezés övezi a zeneszerző halálának okát. Az egyik szerint Beethoven nagyon szerette a bort, gyakorta megivott egy palackkal naponta. A mértékletesség problémája mellett nagyobb gondot jelenthetett az az ólom-acetát, amelyet abban az időben a bor tartósítására és édesítésére használtak. Magából az üvegpalackból is kioldódhatott ólom, mert annak a gyártásához is használták a fémet.

Az arzén és a higany feltételezések szerint a Dunából kifogott halakból kerülhetett Beethoven szervezetébe, hiszen Bécsben a különböző gyárak a folyóba eresztették a mérgező melléktermékeiket.

Az 1827-ben elhunyt Beethoven süketségének okát nemcsak hajtincsek segítségével próbálták megfejteni, hanem koponyájának megmaradt darabjaiból is próbálnak rájönni, mi okozhatta betegségét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk