News here

TUDOMÁNY

2030-ra elérhetővé válhatnak a rák elleni oltásaik a BioNTech alapítói szerint

A német cég reményei szerint a bélrák, a melanoma és más ráktípusok kezelésére is kifejleszthetik a vakcinákat.

Link másolása

A világjárvány egyik legsikeresebb Covid-vakcinája mögött álló házaspár szerint a rákot megcélzó vakcinák még az évtized vége előtt elérhetővé válhatnak.

Uğur Şahin és Özlem Türeci a német BioNTech nevű cég társalapítói az mRNS-oltóanyagok terén olyan áttöréseket értek el, melyek a rák elleni vakcinákkal kapcsolatos optimizmusra ad okot. Türeci a BBC műsorában fejtette ki, hogy a BioNTech Covid-vakcinájának alapját képező mRNS-technológiát hogyan lehet felhasználni arra, hogy az immunrendszert ezúttal a koronavírus helyett a rákos sejtek megtámadására sarkallják - írja a Guardian.

Arra kérdésre válaszolva, hogy az mRNS-en alapuló rákvakcinák mikor lesznek bevethetőek a betegek kezelése során, azt a választ adta a kutató, hogy már „2030 előtt”.

Türeci elmondta, hogy a BioNTech a járvány idején megtanulta, hogyan kell gyorsabban előállítani mRNS-oltóanyagokat, ennek köszönhetően azt is gyorsabban vizsgálhatták, hogyan reagál az emberek immunrendszere az mRNS-re. A Covid-oltás intenzív fejlesztése és gyors elterjedése szintén segített a gyógyszerszabályozó hatóságoknak kidolgozni az oltások jóváhagyásának módját, ami határozottan felgyorsította a rák elleni védőoltásuk fejlesztését.

A BioNTech Covid-vakcinája úgy működik, hogy az oltást követően a sejtjeink felveszik az mRNS-t, majd a teljesen ártalmatlan fehérjerészletet megtermelik. A megtermelt fehérjerészleteket szervezetünk immunsejtjei felismerik és majdnem olyan hatékonysággal kezdenek el ellenanyagokat termelni, mintha a szervezetünk magával a kórokozó vírussal találkozna. Ugyanez a megközelítés alkalmazható az immunrendszerünk esetében a rákos sejtek felkutatására és elpusztítására is - mondta Türeci. Mindez azt jelenti a rákos betegségekre nézve, hogy

a vakcina ahelyett, hogy vírusokat azonosító kódot hordozna, genetikai utasításokat tartalmaz a rákos antigénekhez, olyan fehérjékhez, amelyek a daganatsejtek felszínét borítják.

A német cég most azt reméli, hogy a bélrák, a melanoma és más ráktípusok kezelésére is kifejleszthetik a vakcinákat, azonban még jelentős akadályok állnak előttük.

A daganatokat alkotó rákos sejtek sokféle fehérjéből állhatnak, így rendkívül nehéz olyan vakcinát készíteni, amely az összes rákos sejtet megcélozza, miközben az egészséges szöveteket nem károsítja.

A BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját egyébként tavaly egy melanómás beteg kaphatta meg elsőként. A tesztekbe akkor 120 beteget terveztek bevonni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Gombafertőzés miatt kellett amputálni a 9 éves kislány orrát, a helyreállító műtétet viszont már nem végezték el a magyar orvosok
A kockázatos beavatkozást végül egy detroiti sebész vállalta, aki a kislány alkarjából vett bőrszövetekkel igyekszik rekonstruálni Alíz száját és orrát.

Link másolása

Egy kilenc éves magyar kislány felkavaró történetével foglalkozott több amerikai hírportál - szúrta ki a HVG. Alíznak egy gombafertőzés miatt amputálni kellett az orrát, a magyar orvosok azonban csak 18 éves korától végezhették volna el a lányon az arcplasztikai műtétet. Ezért végül a családnak Detroitig kellett utazni.

Alízt 4 éves korában akut limfoid leukémiával diagnosztizálták, ezért egy éven át kemoterápiás kezelést kapott. Mivel azonban a betegség később kiújult ezért egy újabb, már erősebb kezelést is kapott.

Eközben azonban

annyira legyengült az immunrendszere, hogy a Szegedi Gyerekklinikán elkapta a Mucormycetes nevű gombafertőzést, ami az orrüregét, a tüdejét, az agyát és a szájpadlását is megtámadta.

Ebből Alíz tíz hónap alatt gyógyult ki. A fertőzés miatt azonban orrában és a kemény szájpadjában elhaltak a szövetek, így ezeket végül az orvosoknak el kellett távolítaniuk.

A szülők szerették volna, ha egy plasztikai beavatkozással az orvosok helyreállítják kislányuk arcát. Erre azonban itthon nem volt lehetőség, mert Magyarországon csak 18 éves kortól hajtanak végre ilyen műtéteket.

Alíz szülei az interneten kerestek segítséget, és végül itt akadtak rá a detroiti Corewell Health William Beaumont Egyetemi Kórház sebészére, Kongkrit Chaiyasatéra, aki elvállalta a kockázatos műtétsorozatot.

Az orvos a kislány alkarjából vett bőrszövetekkel igyekszik rekonstruálni Alíz száját és orrát.

Az első beavatkozásra október 6-án, a másodikra november 4-én került sor. Chaiyasatéra szerint jövő nyárra lehetnek túl az Alízra váró összes műtéten, de később is szükség lehet még további beavatkozásokra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Videó: Sarki fény látszott Magyarországról
A nálunk ritka égi jelenség hétfő este jól látszott több helyről is.

Link másolása

Hétfő este 20 óra 20 perc körül csillant fel a sarki fény Magyarországon. Prédikálószéki és mátraszentistváni éjjellátó kamerák is megörökítették a nálunk ritka jelenséget - írja a Időkép.

Idén harmadik alkalommal villant fel a sarki fény hazánk fölött. A rózsaszínes-lilás színben pompázó Aurora Borealis nagyjából 2-3 percig volt megfigyelhető.

VIDEÓ: Megjelent a sarki fény a prédikálószéki és mátraszentistváni kamerán


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Videón mutatták meg a rejtélyes hölgy arcát
A 2000 éves múmiának most láthatjuk először a feltételezett arcát. A tudósok egy része szerint kb. 30 éves lehetett, és terhes volt, amikor meghalt.

Link másolása

Koponyája alapján a Varsói Múmia Projekt rekonstruálta az arcát a rejtélyes hölgynek, aki ma egy 2000 éves múmia az ókori Egyiptomból. Igazságügyi szakértők is belefolytak a munkába, de 100 százalékos pontosságot senki nem ígérhet egyelőre: a nő nem biztos, hogy valóban úgy nézett ki életében, mint a videón.

A koponyán alapuló arcrekonstrukcióhoz nem elég a tudomány, némi művészi beavatkozás is szükséges:

„A koponya sok információt nyújt az ember arcáról, olyan egyedi formákat és arányokat ad, amelyek megjelenhetnek a végső arcon” – mondta Chantal Milani olasz törvényszéki antropológus az IFLScience-nek.

A thébai királysírokban talált egyiptomi múmiát azért nevezik rejtélyes hölgynek, mert a XIX-XX. században még férfinak és papnak tartották, és csak később derült ki, hogy valójában nő.

Amikor meghalt, a 20-as, 30-as éveiben járhatott, mindez a Kr. e. I. században volt. Nemrég készítettek róla röntgen- és CT-vizsgálatokat, a kutatók szerint terhesen halt meg. Ha ez így van, akkor a rejtélyes hölgy az első „terhes múmia”, de ezt a tudósok közül többen nem fogadják el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Jelentősen átalakíthatja az agyat a koronavírus
Több Covid-fertőzésen átesett páciens számolt be a fejfájásról, szédülésről, szorongásról és depresszióról.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 22.


Link másolása

Egy friss vizsgálat arra világít rá, hogy azoknak a pácienseknek az agyában, akik felépültek a Covid-19-ből, akár hat hónappal később is kimutathatóak rendellenességek – számolt be róla az IFLScience.

A Delhi Indiai Műszaki Intézet szakértői egy speciális MRI-vel vizsgálták a koronavírus által okozott agyi elváltozásokat.

A mostani vizsgálat során a szuszceptibilitás súlyozott képalkotás (SWI) módszerét alkalmazták, ami annyit jelent, hogy egyes anyagok, például a vér összetevői, a kalcium és a vas eltérő módon reagálnak a mágneses térnek való kitettségre. Az SWI különösen hatékony az agyi vérömlenyek, az érrendszeri rendellenességek és a daganatok detektálásában.

A szakértők jelentős rendellenességekre bukkantak a betegség túlélői körében.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) úgy becsli, hogy ötből egy felnőtt fertőzött küzd tartós tünetekkel. Ilyen többek között az agyi köd, a fejfájás, a szédülés, a szorongás és a depresszió.

A tanulmányban 46 gyógyult személy adatait hasonlították össze 30 egészséges emberével.

Azok, akik hosszan lefolyó Coviddal küzdöttek, általában fáradtságról, alvászavarról, figyelmi problémákról és memóriazavarról számoltak be.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy akik felépültek, náluk az elülső lebeny több fehérállományi régiójában is jelentős elváltozások alakultak ki. Emellett az agytörzsben is észleltek furcsaságokat, ami magyarázatot adhat tüneteikre.

A kutatók szeretnék a koronavírus agyra gyakorolt hatásait még hosszabb távon is vizsgálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: