Olasz kutatók jöttek rá, mi kell a legegészségesebb fogyókúrához
Mindenekelőtt vigyázni kell az alvásminőségre, kerülni kell a hálószobában a magas hőmérsékletet, a táplálkozásunkban pedig adjunk fontos szerepet az aromás füveknek és a fűszereknek - állítja a La Stampának Patrizio Tatti diabetológus-endokrinológus, a római Olasz Neurotraumatológiai Intézet (INI) munkatársa.
Az magától értetődik ilyenkor, hogy csökkenteni kell a szénhidrátokat, a nagy cukortartalmú gyümölcsöket.
Helyüket a proteinben gazdag ételek foglalják el, mint például a szója, a lencse, a zöldborsó, a bab, a brokkoli, a kelbimbó, a gomba. Fűszernek a koriander, a curry és a paprika ajánlatos, mert ezek jóllakottság-érzést keltenek bennünket a száj receptorain keresztül.
Kiváló fogyókúra-eszköz a fahéj, mert gyorsítja az anyagcserét, segít a zsírégetésben. Érdemes belekeverni por alakban kávéba, joghurtba, vagy fahéjrudakat leforrázni „tea” gyanánt.
De miért fontos a fogyás szempontjából az alvás minősége? Mert a rossz vagy kevés alvásnak súlynövelő hatása van az étvágygerjesztő hormonok aktivitása miatt. Ezeket teljes nyugalmi állapotban a zsírszövetek blokkolni tudják. Ugyancsak lényeges, hogy ha a hálószobában nincsen több 20-22 foknál, a test több zsírt éget el, hogy hőt termeljen, ezáltal súlyt veszít. Erre azonban nincs szüksége magasabb szobahőmérsékletnél – figyelmeztetett Tatti doktor.