News here
hirdetés

SPORT

Világsztár kerékpárosok érkeznek Budapestre, a Dunakanyarba és a Balatonra

Május 6-án Budapestről indul a 105. Giro d'Italia mezőnye. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon csap össze a mezőny, amelyben három magyar kerékpáros is ott lesz.

Link másolása

hirdetés

A hazánkban rendezett szakaszokat (Budapest-Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár-Balatonfüred) magában foglaló Nagy Rajt különleges lehetőséget kínál az országmarketingre. A televíziós közvetítés jóvoltából megközelítőleg 150 ország 810 millió tévénézője látja a Dunántúl és Budapest, illetve a Dunakanyar látványosságait, tájait és műemlékeit. Balázs Tibor operatív vezetőt kérdeztük a közelgő versenyről.

– Mennyit alszik mostanában?

– Próbálok arra koncentrálni, hogy eleget aludjak. Ez egy kihívás a számomra, hogy optimálisan meglegyen a munkaidő és a pihenés közti egyensúly.

– Ha már kihívás… A mostani a legnagyobb – ha sportnyelven fogalmazok – megméretése?

- Ekkora még nem volt. A Tour de Hongrie szervezésében veszek részt évek óta, most a kettő együtt zajlik, szóval biztosan állíthatom, ez életem eddigi legnagyobb feladata.

hirdetés

– A Nagy Rajt kapcsán miből áll ez pontosan?

– Van egy operatív stáb a helyi szervező bizottság részéről, az ő munkájukat irányítom az operatív igazgatónk útmutatásai alapján.

– Mik a legjelentősebb utolsó simítások?

– Olyan részletek egyeztetései, mint például a biztosítások, egészségügyi, rendőri, civilbiztonsági szolgálatok munkájával, a Giro d'Italia olaszországi szervezőivel való együttműködés tökéletes összehangolása, a szolgáltatások folyamatos ellátása: tényleg másodpercről-másodpercre mindent össze kell hangolnunk, de gördülékenyen működünk közre.

Balázs Tibor, a Nagy Rajt operatív vezetője (a képen jobbra) fesztiválhangulatra számít

– A három nagy körverseny: a Tour de France, a Vuelta Espana és a Giro d'Italia a legismertebb a világon. Miért éppen az olasz háromhetes verseny Nagy Rajtját rendezheti meg hazánk?

– Nagyon nehéz bármelyik 3 hetes viadal rendezési jogát megszerezni, hatalmas munka és lobbi-tevékenység előzte meg a világeseményt, akárcsak más sportágak esetében is. A Giro-val az volt a szerencsénk, hogy találtunk olyan metszéspontokat, ami mindenkinek megfelelő volt.

– Mit jelent Magyarország számára mindez?

– Óriási eseményt, és elismerést. Nem sok ország mondhatja el magáról, hogy a régióját be tudnák így mutatni, mint most mi, a Gironak köszönhetően. Az értékeinket, hogy milyen csodálatos Magyarország. Hat, kamerával felszerelt motoros megy végig az útvonalon. Ők nemcsak a versenyzőket követik nyomon, hanem a tájat, a környezetet és az embereket is megmutatják. Nem is beszélve a helikopterről, amely folyamatosan rögzíti a szakaszokat. Hihetetlen élmény. Emlékszem, amikor a Tour de Hongrie versenyének felvételeit néztem még évekkel ezelőtt az Eurosporton, az volt az érzésem, hogy itt akarok élni! Akkor tudatosult bennem, de hiszen én itt is élek. Szóval, maga volt a gyönyör!

– Mit szól a lakosság a versenyhez?

– Sokan várják, az tény. Eredetileg 2020-ban lett volna a budapesti rajt, de a pandémia miatt, két évet kellett halasztani, érthető az érdeklődés az emberek részéről. Óriási hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél alaposabban tájékoztassuk a lakosságot, ehhez készítettünk információs anyagokat is. A Nagy Rajt kapcsán Budapest, illetve a versenyszakaszok menti települések forgalomkorlátozásairól, útlezárásairól és parkolási tilalmairól a weboldalunkon tájékozódhatnak. Ebben a rendőrségnek van a legnagyobb szerepe, akik profi módon készülnek a zökkenőmentes biztosításra. A szurkolóknak pedig a helyszíneken csak azt tanácsolhatom, élvezzék a fesztiválhangulatot. Tudom, hogy itthon még csak most tanulják mindezt, de higgyék el, annál nincs is jobb, mint reggeltől-délutánig a kerékpározókat nézve piknikezni. Menjenek ki a barátaikkal és éljenek át egy fantasztikus közösségi élményt településeiknél, az út mentén.

– Akkor mondhatjuk, hogy a 2 év halasztás valahol szerencse is?

- Igen, ebben egészen biztos vagyok. Sokkal több lett az információnk és lényegesen felkészültebbek vagyunk most.

– A magyar kerékpározók is így vélekednek, hiszen Valter Attila, aki tavaly 3 napig viselte a rózsaszín trikót a Giron, most állítása szerint élete formájában van, de ugyanez elmondható Peák Barnabásról és Fetter Erikről is, akik szintén rajthoz állnak Budapesten. Milyen eredményeket várhatunk tőlük?

– Nagyon szurkolok nekik és nemcsak azért, mert személyesen is ismerem őket. Biztos vagyok benne, hogy a tudásuk legjavát nyújtják majd a hazai közönség előtt és sikeresek lesznek a versenyen. Ehhez mi, hazai szervezők, az olasz szervezőkkel karöltve minden feltételt biztosítunk a számukra és remélem, hogy a magyar kerékpársportnak töretlen lesz a fejlődése továbbra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
„Szabályos közelharcot kellett folytatnom a mentőssel” – Drámai beszámoló az ájult műúszót kimentő spanyol edzőnőtől
„Teljesen abszurd jelenet bontakozott ki, ráadásul a fickó nem tudott angolul” – mondta el Andrea Fuentes, miután kihúzta a vízből a sportolót.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a műúszók egyéni egyéni szabadprogramja közben az amerikai Anita Alvarez rosszul lett, majd elájult a vízben. A sportoló süllyedni kezdett a vízben, mire az edzője, Andrea Fuentes a segítségére sietett, utánaugrott a medencébe, majd egy vízimentő segítségével kimentette a vízből. Anita Alvarez valószínűleg a melegtől és a stressztől lett rosszul.

A drámai pillanatokról a spanyol edzőnő az AS című spanyol sportlapnak mesélt.

Elmondta, hogy Anita Alvarez már jól van és a döntőben versenyezni szeretne. Az edző beszélt arról is, hogy más sportágakban, ahol hosszan vissza kell tartani a levegőt, szintén előfordulnak hasonló esetek. Megtörtént vele is a pekingi olimpián, hogy a japán műúszócsapat egyik tagját kellett kimenteni a medencéből, bár az az eset az edzésen történt. Arra nem emlékszik, hogy versenyen látott volna hasonlót.

Anitával is előfordult már hasonló rosszullét, de akkor nem ájult el. A mostani jóval veszélyesebb volt - mondta.

hirdetés

A budapesti versenyről azt mesélte:

"Amikor láttam, hogy Anita elkezd süllyedni, ránéztem a vízimentőkre, de láttam, hogy kővé dermedtek, nem csinálnak semmit.

Arra gondoltam: »Mikor ugrotok már!?« Nekem működésbe lépett a feltételes reflexem, nem is gondolkoztam, csak belevetettem magam a vízbe. Azt hiszem, hogy ez volt életem legőrültebb és leggyorsabb merülése. Megragadtam Anitát, és elkezdtem felfelé tempózni vele, megmondom őszintén, baromi nehéz volt, nem ment könnyen.

Aztán érkezett egy vízimentő is, de az az igazság, nem sokat segített, sőt… Én képzett vízimentő vagyok,

pontosan tudom, hogy ilyenkor az oldalára kell fektetni az illetőt, hogy ne nyelje le a vizet, és ne menjen a tüdejébe, hanem ki tudjon folyni a száján, különben ugyanis megfullad. De a srác mindenáron a hátára akarta fektetni, úgyhogy szabályos közelharcot kellett folytatnom vele.

Teljesen abszurd jelenet bontakozott ki, ráadásul a fickó nem tudott angolul. Végül sikerült oldalára fektetnem Anitát.

Körülbelül két perc elteltével – már attól számítva, hogy ájultan elkezdett süllyedni – Anita magához tért, kiköhögte a vizet, szépen lélegezni kezdett. Kicsit zavaros volt, de ez természetes. A mentők alkalmazni akartak valami lélegeztetőt, de arra már nem volt szükség, a veszély elmúlt"

- mondta el a lapnak.

Az eset után a rendezők is kiadtak egy közleményt:

"A margitszigeti műúszóversenyek szerdai egyéni szabadprogramjának döntőjében történtek kapcsán Merkely Béla Széchenyi-díjas magyar orvos, a FINA-világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője az alábbi tényezőkre hívja fel a figyelmet:

• amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe;

• a szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot;

• a szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe;

• miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra;

• a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását;

• az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte;

• miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.

Forrás: Index

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
„Nem éreztem, hogy elértem a határt” – megszólalt a szinkronúszó, akit az edzője mentett ki a medencéből
Anita Alvarez szerint az emberek nem is tudják elképzelni, mennyire gyakoriak az ájulások ebben a sportban.

Link másolása

hirdetés

Drámai pillanatoknak lehettek szemtanúi szerdán a nézők a margitszigeti Széchy Tamás Uszodában. A műúszók egyéni szabadprogramja közben ugyanis az amerikai Anita Alvarez elájult, a medencéből az edzője, Andrea Fuentes húzta ki. Az erről készült képek azóta bejárták világsajtót.

Fuentes később azt mondta az esetről:

„Amikor észrevettem, hogy Anita elkezd süllyedni, ránéztem a vízimentőkre, de láttam, hogy kővé dermedtek, nem csinálnak semmit”.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője viszont az RTL Klub Híradójának úgy fogalmazott: tudomása szerint semmit sem jelzett az edző, mielőtt beugrott a medencébe, de bármit is jelzett volna, a vízbe ugráshoz a vezető bírónak kell megadnia az engedélyt.

Azóta megszólalt az érintett is: Anita Alvarez a spanyol AS-nak azt mondta: „nem éreztem, hogy elértem a határt”.

hirdetés
„Nem éreztem a fájdalmat. Ez olyan, mint az atlétika. Szeretek futni, de abban a pillanatban, amikor megállsz, érzed, hogy megüt a fájdalom. Itt is így voltam, és amikor úgy éreztem, hogy végre megengedhetem magamnak, hogy ellazuljak, akkor minden elsötétült”

- emlékezett vissza a sportoló.

Alvarez szerint ebben a sportágban az emberek nem veszik észre, hogy a résztvevők a végletekig megerőltetik magukat, mert a harmóniát és a boldogság képét pontozzák.

„Sminkelve mosolygunk. Ezek az apróságok elrejtik, hogy ez milyen nagy igénybevételt jelent.”

Alvarez szerint az emberek nem tudják elképzelni, milyen gyakoriak az ájulások ebben a sportban. Az ő esete azért keltette fel a figyelmet, mert pont egy világbajnokságon történt meg, de ahogy fogalmazott: ebben a sportban minden nap van hasonló és nem csak vele.

A mentéséről készült drámai képek kapcsán azt mondta, hogy először megdöbbent a fotókon, mert nem számított arra, hogy ilyesmit publikálnak.

„De aztán megnyugodtam, nem akartam pesszimistán látni a dolgokat. Most már azt hiszem, a fotók szépek. Látni engem ott lent a vízben, némán és békésen, és látni, ahogy Andrea kinyújtott karral lejön, és úgy próbál elérni, mint egy szuperhős” - mondta a versenyző, aki azért azt is megjegyezte: nagyon nehéz egy embert a medence aljáról a felszínre hozni.

Alvarez elmondása szerint egész éjjel és egész nap sokat pihent, normálisan érzi magát, és

szeretné befejezni a versenyt.

„Elégedett vagyok az egyéni teljesítményemmel és nem szeretnék lemaradni a csapatversenyről. Emelt fővel szeretném befejezni a világbajnokságot. Szeretném, ha a társaim éreznék, hogy megbízhatnak bennem, ez erősebbé tesz bennünket” - mondta.

A szinkronúszó rengeteg üzenetet kapott a barátaitól, a versenyzőtársaitól, végül le is kellett némítania a telefonját, hogy versenyzésre tudjon koncentrálni.

„Amikor felébredtem, az első dolog, amit mondtam, hogy felhívom az édesanyám. Tudtam, hogy figyel és aggódik értem” - mondta Alvarez.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
Elsírta magát a 18 éves magyar úszó a vizes vébén, Hosszú Katinka vigasztalta
Mihályvári-Farkas Viktória lemaradt a 400 méteres vegyesúszás döntőjéről, Hosszú Katinka viszont az ötödik legjobb idővel bejutott.

Link másolása

hirdetés

Hosszú Katinka az ötödik idővel bejutott a döntőbe 400 méter vegyesen a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság szombati zárónapján.

A szám másik magyar versenyzője, a tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai-6. Mihályvári-Farkas Viktória 9. helyen zárt összesítésben, így nem lesz ott az esti programban.

A két magyar úszó ugyanabban a futamban állt rajtkőre. Hosszú, a szám címvédője, világcsúcstartója és 2016-os olimpiai bajnoka 4:39.15 perces idővel csapott a célba, sikerült lehajráznia a tokiói játékokon hazai környezetben duplázó, 200-on és 400-on is győztes japán Ohasi Juit.

Hosszú a vegyes zónában elmondta, boldog, hogy még egyszer úszhat hazai közönség előtt, ugyanakkor ez az idő egyáltalán nem olyan érzés, mint korábban. A magyar klasszis kérdésre reagálva azt mondta, a Duna Arénában világbajnokságon szombat este utoljára úszik majd.

A 18 éves Mihályvári-Farkas 4:41.16 perccel a kilencedik lett összesítésben.

A fiatal magyar úszó a medenceparton elsírta magát, mire a tévés interjúval végző Hosszú Katinka odament hozzá és átölelte.

Mihályvári-Farkas aztán elmondta, annyi pozitívumot lát, hogy idén ez volt a legjobb ideje, persze így is csalódott. Hozzátette, a program változásával - hogy ezt a számot a vb végén rendezik - a felkészülésen is módosítottak, ráadásul az elmúlt időszakban sikerült néhány kilogramm izmot is felszednie, ezt azonban a vízben egyelőre még nem bírja el és korábban kezd savasodni. Mihályvári-Farkas megjegyezte, fiatal még és a 2024-es párizsi olimpián szeretne a legjobb formájában lenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
Nem szerepelhet a csapatversenyen a műúszó, aki szerdán elájult a medencében
Anita Alvarez korábban azt mondta, normálisan érzi magát és emelt fővel szeretné befejezni versenyt.

Link másolása

hirdetés

Egész éjjel és egész nap sokat pihent, normálisan érzi magát, és szeretné befejezni a versenyt – mondta egy spanyol lapnak adott interjúban Anita Alvarez, aki szerdán a műúszók egyéni szabadprogramja közben ájult el a medencében, ahonnan az edzője húzta ki.

„Elégedett vagyok az egyéni teljesítményemmel és nem szeretnék lemaradni a csapatversenyről. Emelt fővel szeretném befejezni a világbajnokságot”

– mondta bizakodóan a versenyző.

A Mundo Deportivo péntek délután azonban adott hírt, hogy

hirdetés
a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) nem engedélyezte, hogy az Egyesült Államok csapata bevonja Anita Alvarezt a szabadgyakorlat csapatdöntőjébe.

Az érvelésük szerint ugyanis a műúszó nincs megfelelő egészségügyi állapotban ahhoz, hogy versenyezhessen.

Ahogy a 24.hu kiszúrta, Alvarez neve már nem is szerepelt a 14:03-kor frissített összeállításban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: