SPORT

Videó: Egy ló is megjelent a Strade Bianche kerékpárversenyen, egy ideig még a mezőnyt is vezette

A megrémült állat végül felbukott, miközben a mezőny szerencsésen kikerülte.

Link másolása

Meglepő jelenetnek lehettek tanúi a toszkánai Strade Bianche női kerékpárverseny nézőinek és versenyzőinek. Miközben az SD Worx csapatának versenyzője, a holland Demi Vollering vezette a mezőnyt,

hirtelen egy megrémült ló jelent meg az úton

- írja a Eurosport alapján a Népszava.

Az állat több száz méteren keresztül száguldott a pályán a verseny utolsó előtti murvás szakaszán.

A kommentátor szerint a ló egy közelben elrepülő helikoptertől rémülhetett meg és kötőfékkel együtt valószínűleg elszökött. A ijedt állat később egy kanyarnál felbukott, így a mezőny el tudott haladni mellette.

A hírek szerint komolyabb baj nem történt, a versenyt pedig az élen álló Demi Vollering nyerte.

VIDEÓ: A lóról


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
Suhajda Szilárdot láthatták felesége szerint a Mount Everesten, de még mindig nincs biztos hír a magyar hegymászóról
Legutóbb magyar idő szerint szerdán 15 óra 47 perckor rögzítettek tőle GPS-jelet, akkor 8795 méteren járt, azóta nem tudni róla.

Link másolása

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea a közmédiának azt mondta, vélhetően láttak egy emberi alakot a Mount Everest 4-es tábora és a csúcsa között, ő pedig a magyar hegymászó lehetett, ugyanis rajta kívül más nem indult egyedül útnak. Már csaknem egy napja nem érkezett biztos hír a magyar hegymászóról.

Suhajda Szilárd május 24-én tervezett felérni a Mount Everest 8848 méter magasan lévő csúcsára. Ő lenne az első magyar, aki oxigénpalack és teherhordók nélkül jut fel a föld legmagasabb pontjára. Ám a hegymászónak tegnap nyoma veszett,

legutóbb magyar idő szerint szerdán 15 óra 47 perckor rögzítettek tőle GPS-jelet, akkor 8795 méteren járt.

Két serpa magyar idő szerint szerda este elindult a 3-as táborból a 4-esbe, hogy megkeressék a magyar hegymászót és segítséget nyújtsanak neki.

Legindi Tímea azt mondta, egy másik ügynökség tagjai, akik hegymászókat visznek fel a Mount Everestre, szintén figyelik a környezetet, és

vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett. Ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába. Azért bíznak benne, hogy Suhajdát látták, mert rajta kívül jelenleg nincs más, aki egyedül indult útnak.

A magyar hegymászó felesége elárulta, tegnap délelőtt fél tízkor beszélt utoljára a férjével, aki akkor azt mondta neki, tovább fog menni, egészen az Everest csúcsáig, mert határozottan képesnek érzi magát a csúcstámadásra.

„Később azt gondoltuk, hogy megállt a GPS-jeladója, de nem, még magasabban volt, 53 vertikális méterre a csúcstól. Akkor végeztünk egy számítást Klein Dáviddal, és abból az jött ki, este 9-re ér a csúcsra. De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk, elérte-e a csúcsot, vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta” – tette hozzá Legindi Tímea.

Hozzátette, a 4-es tábortól a csúcsig, majd vissza, összesen akár 24 óra is lehet az út, de Suhajda már 36 órája úton van, ráadásul nagyon régóta tartózkodik nagy magasságban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
A Rovatból
Suhajda Szilárd ezért nem fordult vissza a Mount Everestről
Varga Csaba nagyváradi hegymászó szerint mindenképpen lehozzák a hegyről Suhajdát, aki magyar idő szerint szerda délután óta nem adott magáról életjelet.

Link másolása

Korábban már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott Varga Csaba, aki két éve visszafordult a Mount Everestről, most pedig a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, megérti Suhajda Szilárdot, amiért bízott benne, hogy fel tud jutni a Föld legmagasabb pontjára.

Mint ismert, a magyar hegymászó oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül tervezte elérni a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8848 méter magasan lévő csúcsát. Ám magyar idő szerint május 24-én, szerdán 15 óra 47 perckor nyoma veszett, ekkor rögzítettek tőle utoljára GPS-jelet, ami szerint 8795 méteren járt a Hillary-lépcsőnél, és felfelé mozgott.

Háttércsapata csütörtökön reggel arról értesült, hogy Suhajda a Hillary-lépcső alján van, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Pénteken hajnalban mentőcsapat indult a magyar hegymászóért, azóta nem érkeztek hírek a mentőakcióról.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, Suhajda miért nem fordult vissza időben a hegyről, amikor még képes lett volna rá. Varga Csaba azt mondta, ő megérti Suhajda Szilárdot.

„Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé.

Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig. A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni.

Nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na, még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé” – fogalmazott a nagyváradi hegymászó.

Hozzátette:

nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb, mint egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni.

„Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó” – jegyezte meg Varga Csaba, aki azt is elmondta, hogy Suhajdát mindenképpen lehozzák a hegyről, de az idő az életben maradása ellen dolgozik.

„Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán” – bizakodott Varga Csaba.

A nagyváradi hegymászó számára két éve az időjárás lehetetlenné tette a csúcstámadást a Mount Everesten.

Akkor összesen két hónapot töltött a Himaláján. Két hétig várt arra, hogy megkezdhesse a csúcstámadást, de az idő nem akart jobbra fordulni, ezért belátta, hogy nincs esélye, így hazaindult.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják, de én hiszek a csodákban”
Friss hírek érkeztek: már tudják, hol van a magyar hegymászó. A keresőcsapat hajnalban indul érte.

Link másolása

Már tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indul érte a keresőcsapat. Azonban nagyon kis esélye van annak, hogy életben találják a magyar hegymászót.

Szilárd március 23-án indult útnak, hogy oxigén palack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül elárje a Föld legmagasabb csúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet.

A csúcsra május 23-án este indult el, tökéletes időjárási körülmények között. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett azonban csak szórványosan küldött jeleket - a legutolsót egy napja 8795 méterről.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Szilárd Facebook-oldalán csütörtök este azt írták, hogy a háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy

26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot.

Ezzel egy időben három serpát elindítanak a hegymászóért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban”

– mondta Legindi Tímea, Szilárd felesége és az expedíció kommunikációs munkatársa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Hatalmas a botrány az ingyenes Vidi-meccsjegyek miatt Székesfehérváron – elszámolták magukat a szervezők
Kiesés szélén áll a MOL Fehérvár FC, ezért ingyenjeggyel próbálják a szurkolókat a stadionba csábítani a sorsdöntő meccsre. A rivális szurkolók azonban gyorsan kapcsoltak.

Link másolása

Rosszul sült el az a kezdeményezés Székesfehérváron, hogy a sorsdöntő bajnoki mérkőzésre ingyen engedjék be a szurkolók egy részét a stadionba. A MOL Fehérvár FC, vagyis közismert nevén a Vidi két fordulóval a bajnokság vége előtt kieső helyen áll az NB1-ben, ezért határozta el a klub a városvezetés javaslatára, hogy két szektorba is díjmentesen engedik be a nézőket a szombati, Zalaegerszeg elleni meccsre.

Gyorsan kapcsoltak azonban a rivális klubok rajongói is. Eleinte azzal szórakoztak, hogy a saját csapatuk nevét kirakva foglaltak le székeket a szektorokban, majd rájöttek, hogy minél több ülőhelyet foglalnak le, annál kevesebb Vidi-szurkoló tud majd kimenni a hétvégi meccsre. Órákkal a jegyfoglalás megkezdése után ezért a MOL Fehérvár tegnap este közleményt adott ki a történtekről, melyben azt írták:

„A hír 12.00 órakor jelent meg, az első órákban nem tapasztaltunk semmilyen rendkívüli jegyvásárlási rohamot, így az a megállapítás, hogy »villámgyorsan« fogytak el a jegyek, nem állja meg a helyét. Késő délután már valóban láthattunk olyan jeleket, amely alapján feltételezhetjük, hogy más csapatok szurkolói foglalták le a helyek egy részét. A fennálló helyzetet partnerünkkel, a Jegymesterrel együtt megvizsgáljuk, a Vidi-szurkolók számára új szektorokat fogunk megnyitni” – egyúttal bejelentették, hogy az eredetileg kijelölt két szektor internetes jegyértékesítését lezárják, szerdától már csak személyesen lehet belépőkhöz jutni a klub jegypénztárainál és a többi jegyértékesítő ponton.

Közben a kiesés szélére sodródott egyesület legnagyobb szurkolói csoportja, az RBD Ultras terjedelmes posztban bírálja a MOL Fehérvár tulajdonosát és vezetését. A hétfői bejegyzésben többek között azt írják:

„Győzött az önkény, a gőg, a haszonlesés, a gyökértelenség és a nemtörődömség. A fejétől bűzlött a hal és szép lassan a szag beszivárgott a klubház folyosóira, az irodákba, az öltözőkbe és végül elérte a pályát is, megmérgezve mindent, ami útjába került.”

A székesfehérvári csapat legutóbb 1999-ben esett ki az első osztályból. A Vasas elleni döntetlen után akkor a szurkolók a székháznál tüntettek a vezetőség ellen, a csapat edzője, Verebes József pedig egy hátsó kijáraton keresztül menekült el a stadionból.


Link másolása
KÖVESS MINKET: