SPORT
A Rovatból

Úszd körbe az országot: Nyíltvízi úszósorozat indul profiknak és amatőröknek

Hazánkban először kerül megrendezésre három tájegységen, három szabadtéri víztípusban az Open Water Tournament (OWT) elnevezésű verseny, július 11. és augusztus 22. között.

Link másolása

A nyáron három magyar tájegységen, három szabadtéri víztípusban rendezik meg az Open Water Tournament elnevezésű nyílt vízi úszóversenyt. A háromállomásos sorozatra várják mindazokat, akik szeretnek úszni és kipróbálná magát a különböző távokon, legyen akár profi vagy amatőr.

A sorozat július 11-én, szombaton a balatonfűzfői öbölben indul, majd augusztus 1-jén, szintén szombaton Gyékényesen folytatódik és augusztus 22-én, szombaton Szarvason zárul. Az első két helyszínen az amatőrök a 3, míg a profik a 9 kilométeres távon bizonyíthatnak, a történelmi Magyarország mértani középpontjának számító Szarvason pedig 2,5 és 7,5 kilométeren közül választhatnak az indulók.

A kezdeményezés mellé állt több híres magyar sportoló is. Többek között az olimpia bajnok, Risztov Éva, a válogatott szinkronúszó, Stumpf Kata és a Ferencvárosi Torna Club két klasszisa, az Európa-bajnok testvérpár, Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn, akik a fűzfői állomáson rajthoz is állnak majd.

“Végre a nyíltvízi úszás nem csak a profiknak szól! Több helyszínen kipróbálhatja magát az ember, hogy milyen napsütésben, esőben, vagy akár hullámokkal megküzdeni. Nagyon örülök, hogy ezt a rendezvénysorozatot és egy olyan sportágat népszerűsíthetek, ami az én életemet is döntően meghatározta.” - mondta az eseményről Risztov Éva, olimpiai bajnok.

Az OWT bajnokság célja a nyílt vizek népszerűsítése, továbbá a profi versenykörülmények megteremtése és biztosítása az ország különleges folyóiban és tavaiban.

A helyszínekről

Az első versenyhelyszín az ország medencéje lesz, ahol a szervezők újranyitják a balatonfűzfői-öblöt. Az amatőr úszók Balatonfűzfőről rajtolva Balatonalmádiig teljesíthetik a 3 km-es távot, ugyanezt a szakaszt, az extrém - profi versenyzők - háromszor tehetik meg.

“A medence kizárólag a versenyről szól, ahol a fekete csíkot hajtjuk fel, s alá, evvel szemben a nyíltvíz egy élmény, egyrészt a környezet miatt, ami sokkal gazdagabb, mint az uszodában, másrészt pedig ez a VÍZ MOZOG, ami KÜLÖN KIHÍVÁST JELENT!” - nyilatkozta Verrasztó Dávid, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok, olimpikon.

A második állomás a Gyékényesi bányató lesz, amely eddig csak a hazai és nemzetközi búvárok között volt népszerű helyszín, mivel a tó 15 méter mély, vize pedig kristálytiszta.

“Magyarország vizeiről híres, az egy főre jutó vízkészlet nálunk a legmagasabb Európában; nem véletlenül vagyunk mi, magyarok, a világ legjobb úszói. Ideje tehát uszoda helyett tavainkat, folyóinkat választani, mert az ORSZÁG ÚSZVA ISMERSZIK meg!” - mondta Stumpf Kata, válogatott szinkronúszó, az OWT nagykövete.

A ország úszva-járásának harmadik és egyben befejező helyszíne Szarvas lesz, ahol a belvárost kettészelő Köröst kell meghódítaniuk a versenyzőknek. Az úszóknak az egykori ország középpontjától egészen a város közepéig, a Vízi Színházig tart a verseny, ahol a gyalogos hídra csapva ér véget a kihívás.

Profi versenykörülmények várják az indulókat

A bajnokságra egyéni időponttal lehet nevezni, hogy se a regisztrációnál, se az indítás során, de még a vízben se alakuljon ki tömeg. A szervezők a pályákat úgy alakítják ki, hogy a versenyzőknek a vízben ne kelljen sétálniuk és minél kevesebb bóját kelljen kerülniük. Ezért a start és cél-pontok helyszínben eltérnek egymástól, a versenyzőket busz viszi a start-kőhöz.

Távok, dátumok, tudnivalók

Az OWT minden állomása két különböző távra épül; az amatőrök 2-3000 méteren, a kihívást keresők és hivatásos úszók 7-9000 méteren indulhatnak.

“...mikor a barátaim nyaralásból hazatérnek, mindig arról mesélnek, hogy erre jártak, arra jártak... én mindig a vizekről mesélek, erre úsztam, arra úsztam! Ezt adja majd az OWT is! - nyilatkozta Verrasztó Evelyn, Európa-bajnok magyar úszó, olimpikon.

Verseny időpontok

Balaton - 07.11.

Gyékényes - 08.01.

Szarvas - 08.22.

Részletes információkért keressétek az esemény Facebook oldalát ahol a technikai információkon kívül a felkészüléshez is kaphattok tanácsokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
47 évesen meghalt Berkes László testépítő
Éppen Spanyolországban volt a fitness- és testépítő Európa-bajnokságon. Szívelégtelenség miatt halt meg.

Link másolása

47 éves korában meghalt Berkes László fitnesz- és testépítő – közölte a Magyar Fitness és Testépítő Szövetség.

Közleményükben az áll: a Berkes Team SE ötször szerzett vb-aranyat a fegyveres erők világbajnokságán testépítésben. A sportoló a Magyar Fitness és Testépítő Szövetségben több funkciót is betöltött. A Testépítő Szakág vezetője volt, és a Bírói Bizottság vezetőségének tagjaként is segítette a sportágat. Hozzátették, hogy ezenkívül az Elit Pro szekció irányítójaként dolgozott, továbbá profi bíróként is tevékenykedett.

Berkes László szívelégtelenség következtében hunyt el, mialatt a spanyolországi Santa Susannában zajló fitness- és testépítő Európa-bajnokságon vett részt.

A Magyar Fitness és Testépítő Szövetség saját halottjának tekinti Berkes Lászlót.

A rendőrség reagált a gyászhírre:

„Berkes László r. őrnagy a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ munkatársa a mai napon tragikus hirtelenséggel elhalálozott. A Rendőrség személyi állománya osztozik az elhunyt munkatársunk hozzátartozóinak gyászában”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
A Rovatból
Mi történt? Dejan Sztankovics távozik a Fraditól a bajnoki cím és az elvesztett kupadöntő után
A szerb edzőt négyhavi fizetéséért lehet kivásárolni a szerződéséből. Állítólag ezt az opciót aktiválta egy másik klub. Hivatalosan még nem jelentették be a válást.

Link másolása

Elfogadta egy másik klub ajánlatát, és távozik Ferencvárostól Dejan Sztankovics, tudta meg az M4 Sport. Döntését a szerb vezetőedző csütörtökön közölte is a magyar rekordbajnok vezetésével.

Sztankovics tavaly szeptemberben vette át a csapatot. Irányításával a klub bajnoki címet nyert, a Konferencia-ligában a csoportkörben veretlenül a rájátszásig menetelt, ahol a későbbi döntős Olimpiakosz ellen búcsúzott. A Fradi csütörtök este meglepetésre kikapott a Magyar Kupa döntőjében a Pakstól.

Kubatov Gábor elnök már a Ferencváros 125. évfordulóján elárulta, a szerb tréner szerződésében négy havi fizetéséről szóló kivásárlási összeg szerepel. A portál úgy tudja, hogy a szóban forgó másik klub ezt az opciót aktiválva kivásárolja a jelenlegi megállapodásából.

„Tudjuk, hogy Olaszországban kelendő és lehet, hogy olyan ajánlatot kap, amit nem tud – és lehet, én se tudnám – visszautasítani. De pont ez a szépsége a futballnak, hogy itt sosincs nyugalom, egy pillanatra sem. Fájlalnám ha elmenne, de kaphat ilyen ajánlatot és nekünk mindig készen kell állnunk” – mondta Sztankovicsról Kubatov Gábor.

Az M4 Sport kereste a Ferencvárost az ügyben, de egyelőre nem kaptak választ.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
„Pénzéhes kurva” – a Fradi szurkolóinak egy része molinón és skandálva is üzent a távozó edzőnek
A több komoly sikert is elért Dejan Stankovic a Szpartak Moszkvához igazol, és viszi magával a vele érkezett külföldi stábját is.

Link másolása

Dejan Stankovic távozik a Ferencvárostól. Az edző segítségével a csapat bajnoki címet nyert és továbbjutott a Konferencia-ligában a csoportkörből - írja a Telex.

A szurkolók egy része azonban nem hagyta szó nélkül az edző távozását. Vasárnap este a Fradi-Újpest meccsen hatalmas molinóval és skandálással üzent a szerb fociedzőnek, aki a Szpartak Moszkvához igazol.

„Stankovic! Pénzéhes kurva!” – ezt írták a molinóra, és kiabálták a mérkőzésen.

A Fradi a 2-0-ás győzelemmel 74 ponttal végzett az OTP Bank Liga élén. A csapat ezzel egymás után hatodszor is bajnok lett. A kispadon ezúttal az eddigi edzőt váltó Leandro de Almeida ült a szezon utolsó meccsén.

A Fradi azt közölte, hogy az edzővel együtt a vele érkezett stábja is távozik. Majd hozzátették: „A szerb szakembernek sok sikert kívánunk további pályafutásához!”

Kubatov Gábor klubelnök korábban úgy vélekedett, hogy Stanković szerződésében van kivásárlási záradék, amit aktiválhatott a Szpartak Moszkva.

Egyes hírek szerint a szerb edzőért 200 ezer eurót (kb. 77,1 millió forint) fizethetett a Szpartak, de egyes források szerint ennél nagyobb is (100-150 millió forint) lehetett az összeg, sőt, a stábtagok után is járt pénz.

A meccsen készült videó itt látható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Ők indulnak harcba Magyarországért: Marco Rossi kihirdette az Eb-keretet
A magyarok június 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, majd június 19-én következik a házigazda németek elleni meccs Stuttgartban, ahol aztán június 23-án a skótokkal találkozik a válogatott.

Link másolása

Marco Rossi kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott 26 fős keretét a németországi Európa-bajnokságra.

„A keret összeállításánál a játékosok teljesítménye mellett minden más szempontot is mérlegeltünk, többet között azt is, hogy kik voltak részesei a 2023-as selejtezősorozatnak, melyen kivívtuk az Eb-részvételt. Emellett pedig kiugró teljesítményt egyetlen új játékostól sem láttunk, így új kerettag behívása emiatt sem volt indokolt”

– nyilatkozta a magyar szövetségi kapitány az MLSZ honlapjának.

A védelemből Lang Ádám és Fiola Attila is sérülést szenvedett, velük kapcsolatban Rossi azt mondta, folyamatosan kapcsolatban vannak a két játékossal.

Az olasz szakvezető június 7-ig módosíthat a névsoron.

A magyarok június 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, majd június 19-én következik a házigazda németek elleni meccs Stuttgartban, ahol aztán június 23-án a skótokkal találkozik a válogatott.

A magyar labdarúgó-válogatott 26 fős, bő kerete:

kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)

védők:

Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)

középpályások:

Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)

támadók:

Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

tartalékok:

Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Link másolása
KÖVESS MINKET: