SPORT

Polgár Judit: „Muszáj, hogy olyan irányba menjen a világ, ahol a nőket is meghallgatják”

Nem szabad attól félniük a szülőknek, hogy természettudományos irányba tereljék a lányokat - mondja a Világsakkfesztivál főszervezője, ahol idén a sakk és az oktatás kapcsolata lesz az egyik fő téma.

Link másolása

Október 9-én, szombaton rendezik meg a Világsakkfesztivált. A világhírű sakk nagymester, Polgár Judit 2007-ben hívta életre az egész napos eseményt, amely idén hibrid sakkünnep lesz: a Magyar Nemzeti Galériában, valamint két csatornán online térben zajlanak majd a programok.

Az idei fesztivál keretein belül egy nemzetközi oktatási konferencia, az Educational Chess Summit révén kiemelt szerep jut a sakk és az oktatás kapcsolatának.

„A sakk ezerarcú: a tisztelet, a szabálykövetés, a logika, a kreativitás, a döntéshozatal és a felelősségvállalás egyaránt része a játéknak, ennek megfelelően a sakk és az oktatás kapcsolata is legalább ennyire színes és összetett"- mondja Polgár Judit, minden idők legeredményesebb női sakkozója.

A sakk az oktatási intézményekben, az óvodákban és az általános iskolákban képességfejlesztésre is használható – erről szól a Polgár Judit Módszer. Ebben az esetben a sakk egy végtelenül sokoldalú eszköz, amely az iskolai tantárgyakba integrálható az írás-olvasástól a zenén és a történelmen át a matematikáig. Utóbbi például Polgár Judit szerint annak köszönhető, hogy minden figurának számmal kifejezett értéke van.

"A sakk és a képességfejlesztő sakk révén fejlődik a stratégiai gondolkodás, a kombinációs készség és a kreativitás.”

A Világsakkfesztivál idei programjában helyet kap a Polgár Judit Módszer legújabb eleme, a SakkTesi is.

„A SakkTesi egy mozgásos fejlesztő program, amit október 9-én természetesen ki lehet majd próbálni a helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériában. Gyakorlatilag egy nagy sakkszőnyeget kell elképzelni, ahol különféle játékos testedző gyakorlatokat végeznek a gyerekek” - magyarázza Polgár Judit.

A Morgan Stanley évek óta a Világsakkfesztivál támogatója. A világ egyik vezető befektetési bankja kiemelt technológiai és elemző központot működtet Budapesten, ahol a munkatársak zöme a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) területen végzett. A vállalat számára fontos, hogy egyre több nő jelenjen meg ezeken a területeken, elkötelezett a nemek közötti egyenlőség mellett, nemcsak a munkahelyeken, hanem a STEM oktatásban is. Polgár Judit szerint ebben jut kiemelt szerephez a sakk.

„Ez a folyamat a szülőknél kezdődik, nem szabad attól félniük, hogy természettudományos irányba tereljék a lányokat, ha ilyen érdeklődést tapasztalnak náluk. Fontos, hogy több nő legyen a STEM területeken. Kutatások igazolják, hogy azok a cégek, amelyeknél nők és férfiak nagyjából azonos számban dolgoznak csapatban, gazdaságilag jobb eredményeket produkálnak."

"A természettudományos területeken összességében kevés nő dolgozik, pedig a munkaközösségeknek jót tenne, ha többen lennének. Muszáj, hogy olyan irányba menjen a világ, ahol a nőket is meghallgatják. A világnak nagy igénye van a női gondolkodókra is.”

A fesztivál online szekciójában angol nyelvű programok és külföldi előadók is helyet kapnak. Ashwin Subramanian indiai mérnök például egy forradalmian új kísérlet részleteibe kalauzolja majd el a nagyközönséget: a biofeedback eszközeivel feltárja, mit üzen a sakkozók teste játék közben, és hogyan tudják ezeket az apró jelzéseket hasznosítani a felkészülés során.

„Ashwin Subramanian amatőr sakkozó, aki letesztelte saját magán, hogy mikor vét hibát, mikor fárad el. A pulzust és a szívdobogásszámot mérte, illetve követte a tekintetet is. A tapasztalatairól fog mesélni, hogy mindez hogyan tudja befolyásolni a sakkozókat, illetve magát a játékot” - ad ízelítőt a programból.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
A Haladás tulajdonosa elvált Mészáros Lőrinc lányától, elfogyott a pénz, a csapat nem indulhat az NBII-ben
Homlok Zsolt cégei nem kapnak annyi állami megrendelést, mint a válás előtt. Jövő héten dől el, hogy az NBIII-ban elindulhatnak-e.

Link másolása

Háromsoros közleményben jelentette be a szombathelyi Haladás, hogy nem indulhatnak jövőre az NB II-ben.

„Az MLSZ Fellebviteli Licencadó Bizottsága a mai napon helybenhagyta az elsőfokú döntést, így a Szombathelyi Haladás férfi labdarúgó csapata a 2024/25-ös szezonban már biztosan nem indulhat az NB II-ben”

- olvasható a közleményben, majd hozzáteszik: arról, hogy az NB III-ban indulhat-e a focicsapat, a jövő héten születik döntés.

A labdarúgóklub az elsők között kapott új stadiont, amelyet 2017-ben adtak át, de már az üzemeltetés kezdetén problémák adódtak, mivel a város nem volt hajlandó pénzt biztosítani rá. A klub irányítása ahhoz a Homlok Zsolthoz került, aki akkoriban Mészáros Lőrinc veje volt.

Miután azonban Homlok elvált Mészáros lányától, egyértelművé vált, hogy cégei nem kapnak állami megrendeléseket, és jelentős veszteségeket szenvedtek el. Ez a szombathelyi futballklubra is negatívan hatott, mivel nem tudták tartani a költségvetésüket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Félbeszakadt Gálfi Dalma mérkőzése a Roland Garroson
A világranglistán 145. Gálfinak nehéz feladat jutott a főtábla nyitányán, mivel ellenfele (33.) sokkal előkelőbb helyen áll a WTA-rangsorban. A meccs azonban félbeszakadt.

Link másolása

A kedvezőtlen időjárás miatt félbeszakadt a szerencsés vesztesként főtáblára került Gálfi Dalma és a 32. helyen kiemelt cseh Katerina Siniakova első fordulós mérkőzése a francia nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán 145. Gálfinak nehéz feladat jutott a főtábla nyitányán, mivel ellenfele (33.) sokkal előkelőbb helyen áll a WTA-rangsorban.

Eleinte mindkét fél biztosan hozta adogatását, majd két brék következett, aztán Siniakova 3:3-nál is elvette Gálfi adogatójátékát. 4:3-es cseh vezetésnél, 40-40-nél pedig az eső miatt félbeszakadt a találkozó.

(via MTI)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Kozák Danuta és Csipes Ferenc elásták a csatabárdot – folytatják a közös munkát
A Honvéd bocsánatot kért, a hatszoros olimpiai bajnok sportolónő pedig ezt elfogadta.

Link másolása

Ahogy arról múlt héten írtunk, bombaként robbant a hír, hogy Kozák Danuta verbális és fizikális zaklatásra panaszkodott Csipes Ferenc edzővel szemben. A szakembert felfüggesztették, a Honvéd pedig vizsgálatot kezdett az ügyben.

Az ügyben kedd este közleményt adott ki a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Ebben azt írják: amellett, hogy büszkék a magyar sportolók teljesítményére, „legalább ennyire büszkék vagyunk arra, hogy ugyan a sportágban mindig voltak és vannak viták, bizonyos esetekben egyet nem értések, de soha nem maradtak elásatlan csatabárdok és a sportágban dolgozó versenyzők és sportszakemberek mindig képesek voltak a nemzeti érdekeket figyelembe véve felülemelkedni és együttműködni.”

Csipes Ferenc és egyesülete, a Budapesti Honvéd Sportegyesület a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez eljuttatott és Kozák Danutának címzett levelében, átérezve az ügyben lévő felelősségét megkövette a bajnoknőt:

„Amennyiben mesteredzőnk személyesen vagy szakmailag megsértette Önt, illetve edzőjét, elnézését kérjük, és a jövőben igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy segítsük a női kajakválogatott nyugodt olimpiai felkészülését”

– áll az egyesület hivatalos levelében.

Mint írják, Kozák erre azt válaszolta:

„Rendben, részünkről így folytatható lesz a közös munka.”

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség fegyelmi bizottsága a fentiekben idézett nyilatkozatokat figyelembe véve, az edzői tevékenység folytatását felfüggesztő döntését megszüntette, Csipes Ferenc részére próbaidőre felfüggesztett sportfegyelmi büntetést szabott ki” – írják, hozzátéve, hogy a sportolók zökkenőmentes felkészülése érdekében az ügyet lezártnak tekintik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Mi történt? Dejan Sztankovics távozik a Fraditól a bajnoki cím és az elvesztett kupadöntő után
A szerb edzőt négyhavi fizetéséért lehet kivásárolni a szerződéséből. Állítólag ezt az opciót aktiválta egy másik klub. Hivatalosan még nem jelentették be a válást.

Link másolása

Elfogadta egy másik klub ajánlatát, és távozik Ferencvárostól Dejan Sztankovics, tudta meg az M4 Sport. Döntését a szerb vezetőedző csütörtökön közölte is a magyar rekordbajnok vezetésével.

Sztankovics tavaly szeptemberben vette át a csapatot. Irányításával a klub bajnoki címet nyert, a Konferencia-ligában a csoportkörben veretlenül a rájátszásig menetelt, ahol a későbbi döntős Olimpiakosz ellen búcsúzott. A Fradi csütörtök este meglepetésre kikapott a Magyar Kupa döntőjében a Pakstól.

Kubatov Gábor elnök már a Ferencváros 125. évfordulóján elárulta, a szerb tréner szerződésében négy havi fizetéséről szóló kivásárlási összeg szerepel. A portál úgy tudja, hogy a szóban forgó másik klub ezt az opciót aktiválva kivásárolja a jelenlegi megállapodásából.

„Tudjuk, hogy Olaszországban kelendő és lehet, hogy olyan ajánlatot kap, amit nem tud – és lehet, én se tudnám – visszautasítani. De pont ez a szépsége a futballnak, hogy itt sosincs nyugalom, egy pillanatra sem. Fájlalnám ha elmenne, de kaphat ilyen ajánlatot és nekünk mindig készen kell állnunk” – mondta Sztankovicsról Kubatov Gábor.

Az M4 Sport kereste a Ferencvárost az ügyben, de egyelőre nem kaptak választ.

Link másolása
KÖVESS MINKET: