News here

Elhunyt Kardos József

A 33-szoros válogatott labdarúgó 62 éves volt.

Link másolása

Hatvankét éves korában

elhunyt Kardos József 33-szoros válogatott labdarúgó,

aki az 1986-os mexikói világbajnokságon mindhárom csoportmérkőzésen szerepelt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapjának szerdai gyászjelentése felidézi, hogy az egykori hátvéd 1960. március 29-én született Nagybátonyban. A helyi Bányász igazolt játékosa volt 1974-től, majd három évvel később átkerült a Salgótarjáni BTC-be.

A legendás edző, Lakat Károly keze alatt játszott az NB II-es csapatban 1978 tavaszán, majd nyáron az Újpesti Dózsa igazolta át. Addigra már bemutatkozott az ifjúsági válogatottban.

Első élvonalbeli idényében bajnoki címet nyert a fővárosi lila-fehérekkel, közben 1979 őszén részt vett Japánban a junior-világbajnokságon. Ő volt a csapatkapitány egy olyan erős keretben, amelynek aztán hat tagja is eljutott a nyolcvanas években felnőtt világbajnokságra.

Az Újpesttel a bajnoki címet követően kétszer ezüstöt szerzett, háromszor Magyar Népköztársasági Kupát nyert. Klubcsapatában 1979 és 1987 között 229 NB I-es mérkőzésen 37 gólt szerzett. Az MLSZ 1983-ban az év legjobb játékosának választotta.

Pályafutását a Vasasban, majd a görög Apollon Kalamaria együttesében folytatta, később a Dunakeszi VSE és a Váci Izzó MTE játékosa is volt. Ezután kisebb csapatokban játékos-edzőként tevékenykedett.

A felnőtt válogatottban 1980 és 1987 között 33-szor lépett pályára és négy gólt szerzett. Mindhárom magyar mérkőzésen szerepelt az 1986-os mexikói világbajnokságon.

Játékos-pályafutása befejezését követően évtizedeken át edzőként dolgozott, az utóbbi években az MLSZ ellenőreként tevékenykedett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Megszólalt Mészöly Kálmán fia: „Apunak megváltás volt már a halál, mégis ürességet és fájdalmat érzek”
Kevesen tudják, de az elmúlt időszakban sokat szenvedett - írta Mészöly Géza.

Link másolása

81 éves korában meghalt a 61-szeres válogatott labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya Mészöly Kálmán.

A sportoló néhány hete került kórházba, ahol a koronavírus-fertőzéssel is szembe kellett néznie. A pálya mellett legendásan szabadszájú mester 1980 és 1983 között a válogatott szövetségi kapitánya volt, összesen 31 mérkőzésen át.

„Egyszerre érzek fájdalmat és ürességet. Apu régóta betegeskedett, gond volt a szívével, a tüdejével, keringési rendellenességek léptek fel nála rendszeresen, ráadásul elkapta a koronavírust is"

- emlékezett vissza fia, Mészöly Géza a Sportal beszámolója szerint.

Hozzátette, ilyenkor az ember megpróbál felkészülni a legrosszabbra, de közben folyamatosan reménykedtek, hogy édesapjuk erős. Reménykedtek, hogy ezt is túléli, ahogy eddig mindig a legnehezebb pillanatokat is.

"Hétfő délután például annyira jól volt, hogy az egyik ápolónő a rádióból hallható cigányzenére a szórakoztatására táncolni kezdett az ágyánál. Hihetetlen pillanat lehetett. Apu ott és akkor még belekóstolt az élet ízébe"

- emlékezett vissza fia. Ekkor beszélgetett mindenkivel és jókedvű volt.

"Aztán este megállt a szíve. Beszéltem az orvossal, azt mondta, sokszor előfordul, hogy a súlyos beteg nem sokkal a halála előtt váratlanul jobban lesz. Még nem fogtam fel igazán, mi történt, és túl a fájdalmunkon azt kell mondanom: apunak ez már megváltás volt. Kevesen tudják, de az elmúlt időszakban sokat szenvedett" - írta Mészöly Géza. Azt is elárulta, valahányszor eljött a kórházból, az mindig valamiféle búcsú volt, mert tudta, lehet akkor látta őt utoljára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Provokálta a katariakat az ecuadori drukker, aztán nem várt dolog történt
Szerencsére hamar lenyugodtak a kedélyek a vébé nyitómeccsén.

Link másolása

A foci vb vasárnapi nyitómeccsét Ecuador nyerte Katar ellen, és az egyik ecuadori drukkerről készült felvétel gyorsan népszerű lett a Twitteren - írja a Player.

A már több mint 27 millió megtekintésnél járó videón az látszik, ahogy a férfi, kezével pénzmorzsolgatást imitálva azt kiabálja, hogy pénz, ezzel azokra a felvetésekre utalva, hogy Katar "megvásárolta" a vébé rendezésének jogát.

A katari szurkolók viszont lehurrogják a külföldi drukkert.

A konfliktus viszont gyorsan megoldódott: egy másik, szintén a meccsen készült videóban

az egyik katari drukker és az ecuadori férfi arról beszélnek, hogy bár a foci miatt néha elragadják őket az érzelmek, valójában nincs harag közöttük.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Cristiano Ronaldo azonnali hatállyal távozik a Manchester Unitedtől
Közös megegyezéssel.

Link másolása

Cristiano Ronaldo közös megegyezéssel azonnali hatállyal távozik a Manchester Unitedtől - közölte a klub kedden.

A döntésre azután került sor, hogy az ötszörös aranylabdás játékos egy múlt heti interjúban

kritizálta a csapatot, és azt mondta, "nem tiszteli" Erik ten Hag menedzsert.

A klub keddi közleményében megköszönte a focista eddigi munkáját, és jó egészséget kívántak neki a továbbiakban.

Nyilatkozatában Cristiano Ronaldo is hangsúlyozta, hogy a döntés közös megegyezéssel született.

"Szeretem a Manchester Unitedet, és szeretem a szurkolókat, ez soha nem fog megváltozni. Úgy érzem azonban, itt az ideje, hogy új kihívást keressek”

- idézi a sportolót a BBC.

Ronaldo tavaly nyáron - másodszorra - szerződött az MU-hoz, amelyben azóta 54 tétmérkőzésen 27 gólt szerzett. Először 2003 és 2009 között volt az angol együttes játékosa, a csapattal háromszor nyert angol bajnokságot, a Bajnokok Ligáját, az FA Kupát és a ligakupát egyszer-egyszer hódította el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Fizetett kamuszurkolók lephették el Katart, a focivébé szervezői tagadják a vádakat
A semmiből felbukkant szurkolók azt mondják, hogy nem a pénzért, hanem kedvenc csapatukért érkeztek a világbajnokságra. A katari szervezők szerint már a feltételezés is felháborító.

Link másolása

Órákkal a labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt Katar szinte teljesen megtelt, az utcákat már napokkal ezelőtt ellepték a szurkolók, a hangulat egyszerűen elképesztő. Legalábbis ezt sugallják a közösségi médiában, de főleg a TikTokon terjedő videók. Ha azonban alaposabban szemügyre vesszük a felvételeket, akkor könnyen szemet szúrhat néhány apróság.

Az utcákon önfeledten bulizó szurkolói csoportok ugyanis mintha egy az egyben egymás kiköpött másolatai lennének, csak különböző országok színeiben.

A leginkább indiainak tűnő csoportok tagjai között nőt egyáltalán nem látni, és még az olyan tradicionális európai válogatottak, mint a német vagy az angol állítólagos rajongói is az indiai/arab hangzásvilágra kísértetiesen emlékeztető hangszerekkel csinálják a fesztivált.

Elképzelhető, hogy Katar a stadionépítő munkások után szurkolókat is a szomszédos országokból importált? Úgy tűnik, hogy ezt egyáltalán nem lehet kizárni.

Az előjelek és a tizenkét éves készülődés furcsaságai alapján nem nagy merészség kijelenteni, hogy a következő egy hónapban az eddigi legbizarrabb focivébét rendezik majd a zsebkendőnyi méretű arab félszigeten. Katar 1971-ben kiáltotta ki függetlenségét Nagy-Britanniától. 11 571 négyzetkilométeres területe körülbelül akkora, mint Pest és Fejér megye együttvéve. Ugyan a közel-keleti ország lakóinak száma hivatalosan 3 millió, közülük azonban csak valamivel több, mint 300 ezernek van katari állampolgársága. A többiek külföldi vendégmunkások a világ minden pontjáról, legyen szó diplomás szakemberekről vagy betanított segédmunkásokról. Éppen ezért Katar valódi népességszáma szezonálisan ingadozik.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a konzervatív muszlim ország nemcsak mérete, hanem törvényei miatt nehezen lehet alkalmas arra a színes, zajos bulizásra, ami egy ekkora sporteseménnyel óhatatlanul együtt jár.

Katar azonban most épp ennek az ellenkezőjét akarja elhitetni a világgal, bár apránként repedések keletkeznek a gondosan felépített, dollármilliárdokkal alaposan kiglettelt PR-vakolaton.

Péntek óta biztos, hogy a korábbi ígérgetések ellenére sem lehet majd sört kapni a stadionokban és a környékükön, illetve a kevésbé tehetős vagy helyszűke miatt a szurkolói falvakba kényszerülő turisták szállása csak jó indulattal nevezhető még csak puritánnak is.

A kritikusok szerint a világbajnokság rendezését több mint gyanús körülmények között az Egyesült Államok elől elhappoló Katar magának rendez egy tornát. A szurkolókat leginkább biodíszletként használják a történelem egyik legpofátlanabb sportwashing és gazdasági erődemonstrációja során. Látszólag az sem baj, ha nincs elég belőlük, és importálnak kellő mennyiségű rajongót valamelyik szomszédos országból. Így lehetett ezekből az állítólag indiai fiatalemberekből angol, német, brazil, francia, spanyol, argentin, belga vagy éppen portugál szurkoló:

@djlbone Rien qui cloche là ? ??? #qatar2022 #worldcup #pourtoi #mdr #qatar #fyp #coupedumonde2022 #bollywood #foryou ♬ Addictive - L.B. One

Katar természetesen tagad és visszautasítja a kamuszurkolókról szóló vádakat. A világbajnokság lebonyolításáért felelős helyi bizottság szerint szó sincs ilyesmiről, a fizetett szurkolók állítólagos tömeges beutaztatásáról pedig azt mondták, hogy a vád egyszerűen „kiábrándító és nem okozott meglepetést”.

A Guardiannek nyilatkozó indiai férfi is cáfolta, hogy ő vagy társai pénzt kapnának, amiért Angliának szurkolnak a következő egy hónapban. A Keralából érkezett rajongó a lap újságírójának még azt is elárulta, hogy korábban Beckham volt a kedvenc játékosa, a jelenlegi keretből azonban Sakát tartja a legtöbbre.

A huszonkettedik FIFA-világbajnokság magyar idő szerint vasárnap délután öt órakor indul Katarban. A nyitómeccsen a korábban egyetlen vébén sem szereplő házigazda Ecuadort fogadja. A döntőt karácsony előtt hat nappal rendezik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: