hirdetés

KARÁCSONY

7 családi társasjáték a fa alá

Olyan társasokat ajánlunk, amik kis és nagy gyerekeknek egyaránt szuper ajándékok lehetnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 21.

hirdetés

A társasjátékozással töltött idő mindig emlékezetes marad. Nemcsak szórakoztató, de összehozza az embereket, megdolgoztatja az agyat, türelemre nevel, csapatjátékra késztet, és stresszlevezetésre is alkalmas. Legutóbb kétszemélyes társasjátékokat gyűjtöttünk össze nektek, most viszont olyan társasokat ajánlunk a fa alá, amik a mesék világát idézik meg, és nem csupán szépek, de a család minden tagja számára élvezetes lesz. A Játéknet.hu kínálatából válogattunk!

Dixit

A 2010-es Év Játéka egyedi, korhatár nélküli, varázslatosan illusztrált kreatív asszociációs party társasjáték, mely garantáltan próbára teszi családotokat vagy baráti társaságotokat. A Dixit kártyákon található gyönyörű alkotások vezetik a játék vezérfonalát, ezek a teljesen különböző tartalmú, témájú és hangulatú kártyalapok versengenek „egymással” a pontokért. A játék megnyeréséhez asszociációs készség, figyelem, kreativitás, ön- és emberismeret, és egy kis szerencse is szükséges.

A játék során a kezdőjátékosnak kell leraknia egy általa választott lapot fejjel lefelé az asztalra, majd mondania kell a többi játékosnak egy utalást a lappal kapcsolatban. Ez lehet hangutánzó szótól kezdve egy pár szavas mondatig bármi, de akár egy kis történetet is elmondhat a képhez fűződően. Azonban vigyáznia kell, mert ha túl sokat árul el a lapról és mindenki kitalálja, akkor rajta kívül mindenki két pontot kap. Ugyanez a helyzet, ha senki sem találja ki, hogy melyik volt a lapja. A cél pedig az, hogy az emberek kitalálják, hogy melyik lap volt az övé, de ne mindenki.

A játék megunhatatlan, ráadásul folyamatosan adnak ki újabb és újabb kiegészítőket az alapjátékok mellé, melyek olyan gyönyörű fantázianeveket viselnek, mint például a Kalandok, Álmodozások, Emlékek, vagy Harmóniák. Szerezd meg a legújabb kiegészítőket, bővítsd Dixit kártyagyűjteményed, hogy az új kreatív és különleges kártyákkal még változatosabbá és izgalmasabbá tedd a játékélményt!

hirdetés

Concept

A Concept egy roppant egyszerű játék, mely az asszociációs képességeiteket teszi próbára. Célotok az, hogy minél több pontot szerezzetek azzal, hogy kitaláljátok, vajon a másik játékos mit próbál megmutatni a táblán.

Mikor rád kerül a sor, húzol egy kártyát, amin kilenc szó szerepel. Ebből egyet kell megmutatnod úgy, hogy a táblán található számtalan színes ikon közül kiválasztod a szerinted leginkább jellemző képeket és néhány a dobozban található jelzőt helyezel rájuk. Minél több ikont jelölsz be, annál egyszerűbb lesz kitalálni. Aki kitalálja, kap egy pontot és a következő játékoson a sor. Minden korosztály élvezni fogja ezt a játékot. Mind baráti társaságoknak, mind családi játéknak kiváló választás lesz, ha csak egyszerű, gyors szórakozásra vágytok!

Fedőnevek

A Fedőnevek egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 8 játékos részére. A játékot az Év Játékának választották 2016-ban (Spiel des Jahres) és jelölték is 2015-ben (BGG), illetve 2015-ben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott.

Két csapatot kell alkotnotok, melyek 1-1 tagja - a kémfőnökök - birtokában vannak a megoldókártyának, a többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket. Egyszerűnek tűnik, és az is – amíg ki nem próbálja az ember!

Már egyetlen apró hiba is az ellenfélnek jelenthet pontot, ráadásul egy bérgyilkos is ólálkodik a közelben, aki könnyen véget vethet a szervezkedésnek! A Fedőnevek egyszerre komoly gondolkodást igénylő társasjáték és könnyed partijáték, amit bárki fél perc alatt megtanulhat. Játszani könnyű, de jól játszani nehéz!

MyMap: Az én világtérképem

A MyMap világtérképpel a gyerekek izgalmas érdekességeket tanulhatnak a világ különböző országairól és játszva ismerhetik meg a földrajzot! A dobozon látható felirat szerint 1000 érdekes kérdésre kapunk választ a világ országairól. Az oktátási funkción kívül, izgalmas csatát vívhatunk barátainkkal, földrajzi ismereteink segítségével.

A méretes térképet érdemes a falra rögzíteni, hogy mindig szem előtt legyen. A világtérkép ugyanis Felfedezés módban, ha megérintitek a piros csillagokat, ismerteti az országok neveit. További kategóriák választásával, további információt kaphatunk az adott területről, úgymint, főváros, beszélt nyelvek, elhelyezkedés, érdekességek és az ország zászlaja. Segítségével az iskolás gyerekek elmélyíthetik földrajzi ismereteiket, de a felnőtteknek is okoz egy kis fejvakarást!

Ahhoz, hogy izgalmas módon adhassatok számot az elsajátított ismereteikről, Egyszerű kvíz, Szuperkvíz vagy Kihívás módot választhattok. Egyszerű kvíz választása esetén a kisebb gyerekek tehetik próbára tudásukat. A feladat, hogy megtaláljak az adott országot a térképen. Amennyiben helytelen választ adnak, újra próbálkozhatnak. A második hibás válasz után a játék folytatódik tovább.

Szuperkvíz módban már bonyolultabb kérdésekkel is találkozhattok, itt már valamennyi kategóriából kaphatnak kérdéseket. Kihívás módban pedig két játékos mérheti össze tudását. Minden helyes válasz 1 pontot ér, ám a játék 2 pont különbségig tart.

Mindhárom módban szűkíthetitek a kategóriákat, így csak bizonyos témakörökből kell számot adni tudásotokról. A térképet angol és magyar nyelven is használhatjátok, összesen 78 országról tudhattok meg információkat. A 90x60 centiméteres térkép nem csak szép, de hasznos kelléke a gyerekszobáknak.

Kingdomino

A játékot az Év Játékának választották 2017-ben (Spiel des Jahres) és jelölték is 2018-ban (Magyar Társasjátékdíj), illetve 2016-ban más jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kártya húzás és a minták mechanizmusokra.

A Kingdominoban egy 5x5-ös területű királyságot kell felépítenetek olyan lapkákból, amelyeken vagy erdő szerepel, vagy búzamező, de van bánya, mocsár, legelő és tó is. Minél nagyobb egy terület, annál jobb, de koronaikonok nélkül mit sem érnek - ezekkel kell ugyanis megszorozni a terület méretét.

A koronák általában valamilyen épület mellett (szélmalom, halászkunyhó) láthatóak, merthogy a dominók szemet gyönyörködtető színekkel, szép rajzokkal vannak dekorálva. Ráadásul nem minden humortól mentesen.

Élvezetes és könnyed negyedórás játék a Kingdominót választók jutalma. A játékban persze van egy szerencsefaktor, mikor milyen dominók kerülnek elő, de az élmény java részét a taktikus döntés és az előrelátó tervezés adja. A kétszemélyes verzió nekem külön kedvencem: ebben körönként négy lapkából választhatunk 2-2 koronás figuránkkal, és külön elmebajt tudunk magunknak okozni, amikor rájövünk, hogy túlkombináltuk: ügyesen lefoglaltuk a két, nekünk kellő dominót, csak azt felejtettük ki a számításból, hogy fordított sorrendben akartuk lerakni.

És még egy apró ráadás: aki veszi a fáradtságot, és közelről megnézegeti a dominókat, talál pár elrejtett meglepetést is.

Pandemic: Bevetésre készen

Aki ismeri a Pandemic játékot, az tudhatja, hogy ismét egy izgalmas, kooperatív játékban kell megmeneteni néhány ember életét, vagy éppen az egész világot. A Pandemic: Bevetésre készen egy rendkívül izgalmas kooperatív játék, aminek a feszült hangulatát a valós idejű játékmenet adja. A játékosoknak a lehető leggyorsabban kell meghozni a lehetőségekhez képest a legjobb döntést. Nagy szerepet kap, hogy a játékosok miként osztják be a kockákat: ivóvizet, élelmet, oltóanyagot és más létfontosságú készleteket kell a természeti katasztrófák által sújtott, kétségbeesett városokba szállítani. Ha a játékosok által vezényelt egységnek sikerül időben átadni az ellátmányokat, akkor a küldetés sikerrel jár, és mindenki győztesnek érezheti magát.

Száj társasjáték

A Száj társasjáték a legfiatalabb családtagot ugyanúgy szórakoztatja, mint a legidősebbet. A játék lényege, hogy a soron következő játékosnak meg kell hallgatnia, hogy mit súg a száj, majd hangok utánzásával kell rávezetni a többieket a megfejtésre. A hangutánzó kizárólag hangokat adhat ki, sem szavakat, sem mozdulatokat nem használhat hozzá. A mókás játék az egész család számára szórakoztató lehet!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KARÁCSONY

Hova tűnt a first lady a Trump család karácsonyi fotójáról?

Egyik meghitt családi fotón sem szerepel Melania Trump, csak a hivatalos elnöki videóban bukkan fel a first lady.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

A Twitterre és az Instagramra is feltöltötte a család karácsonyi fotóját Ivanka Trump, de a képről hiányzik a first lady, írja a Mirror. Az aranyos kép a Fehér Házban készült, a karácsonyfa előtt áll Donald Trump, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, valamint a pár három közös gyereke, a kilencéves Arabella, a hétéves Joseph és a négyéves Theodore.

Melania távollétének oka az lehet, hogy a mostohalánya Donald Trump hivatali ideje alatt egyre inkább úgy lépett fel, mintha ő lenne a first lady. Emiatt a két nő viszonya az utóbbi időben egyáltalán nem volt felhőtlen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

hirdetés

Ivanka Trump (@ivankatrump) által megosztott bejegyzés

Közben ifjabb Donald Trump több karácsonyi poszttal is jelentkezett az Instagramon az ünnepek alatt. Az első posztban több cuki fotót is megosztott a családi karácsonyról, amit felesége és öt gyereke társaságában töltött.

Órákkal későbbi bejegyzésében feltűnik édesapja is, de az elnök felesége ezen a képen sem látható.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KARÁCSONY
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, hogy mi az 5 legrosszabb karácsonyi ajándék

Gyakorlatilag az összes közhely szerepel a listán.
Fotó: Unsplash/Matthias Cooper - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Amit sokáig csak sejteni lehetett, most kiderült: felmérés készült a legrosszabbnak vélt karácsonyi ajándékokról. A lista nem sok meglepetést tartalmaz, és szinte minden ötlettelen ajándéktárgy helyet kapott rajta, melyek valamiért mégis évről évre ott lapulnak a karácsonyfák alatt. A legkiábrándítóbb karácsonyi ajándékok listáját a The Sun tette közé.

A Vistaprint ajándékozásra specializálódott cég felmérése szerint a válaszadók túlnyomó többsége (72%) szívből jövő és egyedi ajándékokra vágyik. Ebbe még az olyan hétköznapi tárgyak, mint például a ruházati termékek vagy a fotóalbumok is beleférnek.

Ezzel szemben azokat a tárgyakat, amiket nem éreztek személyesnek és őszintének, sokan (60%) gondolkozás nélkül továbbajándékoztak másoknak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Bontatlanul árulják a nemkívánatos karácsonyi ajándékokat Ebayen

Furcsa posztkarácsonyi trend terjed a online aukciós weboldalon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 28.

hirdetés

Egy sor becsomagolt, ismeretlen tartalmú ajándék került fel a napokban Ebay-re, igazi hullámot indítva azok közt, akiknek nincs ínyükre az ajándék. Mindebben a legfurcsább, hogy a leírások szerint az eladók nem azután bocsátják áruba a nem kívánatos csomagokat, hogy kiderüljön, mit tartalmaz a csomag, hanem fogalmuk sincs a dobozok tartalmáról.

Ennek is meg van az oka, legalábbis

a mellékelt szövegek alapján elsősorban az ajándékozó személye miatt minősülnek nem kívánatosnak az ajándékok.

Az egyik felhasználó például azt írja a szépen becsomagolt doboz mellé: "Hosszú sztori, az ajándékok egy olyan személytől vannak, akikkel már egyáltalán nem állok kapcsolatban, mondjuk úgy, hogy egy őrülttől. Már nem állunk szóba egymással, ám az ajándékokat már azelőtt átadták, hogy ez megtörtént volna. Remélem, valaki értékelni tudja majd a csomagok tartalmát, mert én nem fogom."

Azt hihetnénk, hogy egy hasonló zsákbamacskajellegű ajándék nem fog kelleni senkinek, ám ez nincs így: eddig közel 40-en licitáltak rá, és 63 fontnál (azaz kb. 25 ezer forintnál) jár a licit annak ellenére, hogy senki sem tudja, mi lehet a dobozban.

Aki esetleg pont erről lecsúszna, ne búsuljon: több becsomagolt rejtélyt is lehet venni, elsősorban karácsony körüli szakítások eredményeként.

Az Ebay dolgát egyébként megkönnyíti ez a típusú csomag: az aukciós weboldal ugyanis kártérítést fizet azoknak a vevőknek, akik nem a leírásnak megfelelő árut kapják. Ebben az esetben azonban nincs sok fogódzó, tehát ha valaki egy üres dobozt kap, az Ebayt nem terheli semmilyen felelősség ezzel kapcsolatban.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KARÁCSONY

Miért esznek KFC-t a japánok karácsonykor?

Minden együtt volt a hetvenes évek közepén, hogy a KFC letarolja Japánban a karácsonyi ételek piacát. Azóta sincs konkurenciája a csirkés cégnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

December 24. a Kentucky Fried Chicken (KFC) hagyományosan legforgalmasabb napja Japánban. Ekkor egy átlagos nap bevételének legalább ötszörösét, de olykor akár tízszeresét is termeli a gyorsétterem-hálózat a távol-keleti országban. A mára japán karácsonyi tradícióvá vált jelenség mögött egy jól sikerült reklámkampány áll még a hetvenes évek közepéről, írja a CNN.

A japánok nagyjából 1 százaléka vallja magát kereszténynek, ezért messze nem ez a legnagyobb ünnep az országban. A hetvenes években a legtöbb japán családnak egyáltalán nem is voltak kialakult karácsonyi szokásai, ezt ismerte fel az országban egyre inkább terjeszkedő Kentucky Fried Chicken. 1974-ben elindították a cég rövid elnevezésére (KFC) rímelő "Kentucky for Christmas", azaz "Kentucky karácsonyra" elnevezésű marketingkampányt, melynek során ünnepi rántott csirkés kosarakat kínáltak a vásárlóknak.

Állítólag az eladások növelése érdekében Takeshi Okawara, az első japán KFC étterem vezetője, később a japán hálózat vezérigazgatója úgy állította be, mintha a rántott csirke hagyományos amerikai karácsonyi étel lenne.

Egy másik eredettörténet szerint Okawara Mikulásnak öltözött be egy karácsonyi parti kedvéért. A gyerekek szabályosan megőrültek érte, ekkor látta meg az üzleti lehetőséget a karácsonyban. De olyan verzió is kering a össznépi japán karácsonyi rántottcsirkézés hátteréről, mely szerint egyszerűen szükség volt az országban kevésbé elterjedt pulyka helyett egy másik ételre, amivel azonosítani lehet az egyre inkább világi ünnepet, Okawara pedig ezt használta ki nagyon ügyesen.

Akárhogyan is, a karácsony környéki csirkefalás odáig fajult, hogy 2018-ban a KFC már 6,9 milliárd jenes (20 milliárd forint) forgalmat bonyolított december 20-25. között.

hirdetés

Pedig nem is olyan egyszerű hozzájutni egy klasszikus japán karácsonyi KFC-kosárhoz. Az ünnepi menüt célszerű jó előre megrendelni, majd az átvétel napján a megadott időpontban átvenni. Azok, akik ezt elmulasztják, többórás sorban állásra készülhetnek, hogy este végül ott legyen az ünnepi asztalon a rengeteg rántott csirkét, salátát és süteményt tartalmazó kosár, amiből nem hiányozhat a karácsonyi képpel díszített tányér sem a gyűjtők kedvéért.

Ebben az időszakban a gyorsétterem-lánc ismert kabalafigurája, Sanders ezredes Mikulásnak öltözve jelenik meg a kosarakon, de a legtöbb étterem előtt jókora ünnepi mikulásruhás műanyagfigura is fogadja a sorban állókat.

Részben a karácsonyi kampánynak, részben pedig az amerikai életstílus iránti hatalmas érdeklődésnek köszönhetően 1981-re 324 éttermet nyitott a csirkés étteremhálózat az országban. Ekkor úgy tűnt, hogy szinte mindenhol van egy KFC, hiszen évente átlagosan 30 új helyet nyitottak, összesen pedig minden egyes évben 200 millió dollárt kerestek csak Japánban.

Ha ekkoriban forgattak volna KFC-reklámfilmeket, valószínűleg egy olyan családot ábrázoltak volna, akik az ünnepi asztalnál aranybarnára sült rántott csirkét ropogtatnak, miközben a háttérben szól a "My Old Kentucky Home" című dal. Az senkit sem zavart volna, hogy a dalnak és a csirkének sincs semmi köze valójában a karácsonyhoz. A cél éppen az lett volna, hogy valahogyan megteremtsék a kapcsolatot a panírozott csirke és a karácsonyfa között. Mindezt úgy, hogy a filléres junkfoodot fényűző ételként ábrázolják.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: