HÍREK
A Rovatból

Vitézy Dávid az újraszámlálásról: Az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd

A főpolgármester-jelölt szerint nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van.


Karácsony Gergely után Vitézy Dávid is megszólalt, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerda este bejelentette: újraszámolják a főpolgármester-választás korábban érvénytelennek minősített szavazatait.

„A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésemnek helyt adva ma este elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén.

Nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja”

- írja bejegyzésében az LMP és Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt.

„A következő napokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai egyesével újra megszámolnak minden egyes leadott szavazatot, amit a szavazókörökben érvénytelennek nyilvánítottak.

Korábbi nyilatkozataik alapján az NVI azt is vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd”

- teszi hozzá Vitézy, aki mindössze 324 szavazattal maradt alul a vasárnapi választáson Karácsony Gergellyel szemben.

„A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam:

amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni”

– zárja a posztot a politikus.

A választási bizottság szerda esti döntésében arra hivatkozott, hogy a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
A Bethesda kórház klímájára nem jutott pénz, pedig a reformátusok 2,5 milliárdot kaptak az egyszázalékos felajánlásokból
A Népszava próbálta kideríteni, hogy a református egyház mikor értesült a történtekről, de erre a református zsinat kommunikációs osztálya nem adott konkrét választ.


Több mint két és fél milliárd forintot kaptak tavaly a reformátusok egyszázalékos felajánlásokból, de a Bethesda Gyermekkórház klímaberendezésének javítására és bővítésére mégsem jutott pénz – írta meg a Népszava.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Bethesda Gyermekkórház a közösségi médiában kért segítséget. Azt írták, hogy

a műtétek tervezhetősége bizonytalan lett, mert elromlott egy klíma, és a szakrendelőkbe is sürgősen szükség lenne klímaberendezésekre.
Emiatt tízmillió forint adományt kértek a követőiktől. Az elmúlt napokban országszerte több kórházban is meghibásodtak a klímaberendezések, ami miatt műtétek és sürgős kezelések maradtak el. A gyerekkórház klímaberendezésének javítására és a szakrendelők klimatizálására fél nap alatt összegyűlt a szükséges pénz.

A Népszava azt írja:

megkérdezték a kórházat, miért nem magától értetődő, hogy a fenntartó egyház fizeti ki a javítást, de erre nem kaptak választ.

A portál a református zsinat kommunikációs osztályától azt próbálta megtudni, hogy az egyház mikor értesült a történtekről: a kórház felhívása előtt vagy után. Az egyház válaszképpen a közleményüket ajánlották tájékozódási pontnak, amely azonban ezzel a kérdéssel nem foglalkozott.

A közleményből viszont kiderült, hogy a Ferencváros Torna Club sportolóinak és dolgozóinak 10 millió forintos támogatásával gyorsan megoldódott azon helyiségek klimatizálásának finanszírozása, ahol erre sürgősen szükség volt. Sőt,

„egy névtelenségét kérő kiemelt nagy összegű adományozónknak; az összefogásban részt vevő számtalan támogatónknak és a cégek felajánlásának köszönhetően még nagyobbat álmodhatunk, és azon helyiségek is sorra kerülnek a klimatizálásban, amelyeket nem is remélhettünk”.

Ugyanakkor arról is írtunk, hogy Magyar Péter félmillió forintot utalt a Bethesda Gyermekkórháznak, erről a Tisza párt alelnöke és EP-képviselője pénteken számolt be Facebook-oldalán. Hozzátette, mindenkit arra biztat, hogy aki teheti, segítsen a környezetében lévő egészségügyi intézményeknek.

Az RTL Híradó arról számolt be, hogy Miskolcon leállt a daganatos betegek sugárkezelése, mert elromlott a klíma, a Debreceni Gyermekklinikára pedig szülők vittek be ventilátorokat és léghűtőket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Káosz a reptereken: magyar utasokat is cserben hagyott a Wizz Air, akik Szicíliában és Mallorcán tartózkodtak
Világszerte 30 697 repülő késett, és 3 477 járatot töröltek, melyek közül a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren eddig összesen 133 késés és 16 járattörlés történt.


Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy több bank, médiacég és légitársaság számítógépes rendszere is leállt világszerte pénteken egy windowsos gépeket sújtó hiba miatt. Több repülőjáratot töröltek, tévécsatornák nem tudtak élőben közvetíteni, és gondok vannak a londoni értéktőzsde oldalával is.

Szicíliában és Mallorcán is a reptereken rekedtek magyarok a Wizz Air járatainak törlései miatt – írja a Telex.

Cataniában már az oda tartó járatot is törölték az informatikai problémák miatt, Mallorcán pedig a 20:40-kor érkező gép csak hajnali 03:20-kor landolt, majd üresen indult vissza Budapestre.

A Telex egyik kollégája Baselben ragadt, miután a Wizz Air két egymást követő napon is törölte a járatát. Csütörtökön még úgy tűnt, hogy egy pénteki pótjárattal hazajuthat, de péntek este 9-kor, többszöri halasztás után derült ki, hogy aznap sem érkezik gép. A portál több olvasója is jelezte, hogy több mint tíz órás késésekkel sikerült csak elindulniuk.

A Wizz Air este fél 11-kor közölte, hogy az informatikai szolgáltatói probléma megoldódott, és az online felületeik újra működnek.

Eleinte úgy tűnt, hogy a Microsoftnál van a hiba, mert csütörtök éjjel több amerikai légitársaságnál jelentkeztek problémák a Microsoft Azure felhőszolgáltatásában tapasztalt hiba miatt, de azt néhány órával később javították. A péntek reggeli globális kimaradásoknál is jelezte a Microsoft, hogy vizsgálja az esetet. Végül kiderült, hogy a probléma a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cégnél történt.

A CrowdStrike hibás frissítést adott ki, amely

több ezer windowsos pécét és szervert bénított meg.

A vállalat Falcon Sensor nevű termékével kapcsolatos hiba miatt az érintett gépek lefagynak, és a „kék halál” után nem tudnak megfelelően újraindulni. Az American Airlines, a világ legnagyobb utasszámával rendelkező légitársasága is megerősítette, hogy a CrowdStrike hibája miatt álltak le a járatai. Később maga a CrowdStrike is közleményt adott ki erről.

Este fél hétig világszerte 30 697 repülő késett, és 3 477 járatot töröltek az informatikai leállások miatt.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren eddig összesen 133 késés és 16 járattörlés történt.
A tengerentúlon okozta a legnagyobb fennakadást a kiterjedt informatikai hiba, csak az Egyesült Államokban 5 944 késést és 2 162 járattörlést jelentettek fél hétig, miután az ország teljes légiforgalmát érintette és több repülőterén is ideiglenes zárlatot okozott.

A Budapest Airport pénteken délelőtt közölte, hogy a hiba az Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti.

„A Budapest Airport a földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, és a helyszínen várakozóknak vizet biztosít”

– írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Visszalép Biden? - Nagyon nem akarja, de lassan mindenki kiáll mögüle, és elég pénzt se kap a kampányhoz
Barack Obama korábbi elnök is élesen kritizálta a regnáló amerikai elnököt az elmúlt napokban. A kampány pénzügyi helyzete is romlott, a tervezett 50 millió dollár helyett kevesebb mint 25 milliót gyűjthetnek össze júliusban.


Korábban beszámoltunk róla, hogy Barack Obama szerint Joe Bidennek komolyan el kellene gondolkodnia azon, hogy valóban elinduljon-e a novemberi elnökválasztáson. Most azonban a New York Times riportja szerint úgy tűnik, a regnáló elnök valóban el kezdett azon gondolkodni, hogy befejezi a kampányát.

Joe Biden elnök nehéz helyzetbe került: Covid-betegsége és a szövetségesei részéről érkező nyomás miatt kénytelen mérlegelni, hogy folytatja-e a kampányát a 2024-es elnökválasztáson. Biden számára különösen fájdalmas az a tény, hogy olyan szövetségesei, mint Nancy Pelosi és Chuck Schumer, akik korábban támogatták, most arra kényszerítik, hogy fontolja meg a visszalépést.

Barack Obama korábbi elnök élesen kritizálta Bident az elmúlt napokban, és egyre nagyobb nyomást gyakorolt rá, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Ugyanakkor Biden és csapata kitart amellett, hogy versenyben maradjon a regnáló elnök, ám

Biden a színfalak mögött egyre inkább elfogadja, hogy talán nem kellene folytatnia, sőt, szó esett egy esetleges visszalépési bejelentés időpontjáról és helyszínéről is.

Az egyik döntő tényező az, hogy Biden nem akarja bejelenteni visszalépését Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jövő heti washingtoni látogatása előtt, amelyet a republikánusok kezdeményeztek.

Biden Obama és Bill Clinton volt elnökök tanácsadói ellen is kikelt, akik szerinte túl sokszor vezették történelmi vereségbe a demokratákat. Például az 1994-es és 2010-es választásokon nagyon rossz számokat értek el, míg Biden 2022-ben a vártnál jobb eredménnyel nyerte el az elnöki széket.

Számos kongresszusi demokrata, köztük Martin Heinrich szenátor és Sherrod Brown szenátor, valamint legalább kilenc képviselő pénteken felszólította Bident, hogy adja át a stafétabotot egy másik jelöltnek, aki megküzdhet Donald Trumppal.

Biden pénteken azzal vágott vissza, hogy kijelentette: folytatja a küzdelmet. A Fehér Ház és Biden kampánycsapata tagadta, hogy az elnök visszalépne, és hangsúlyozták, hogy Biden még mindig a legjobb jelölt Trump legyőzésére.

Biden Obama iránti neheztelése egy nagyon összetett kapcsolat, ugyanis

Obama lebeszélte Bident a 2016-os elnökválasztásról, és inkább Hillary Clinton mellé állt,
aki végül veszített Trumppal szemben.

A kampány pénzügyi helyzete is romlott, a tervezett 50 millió dollár helyett kevesebb mint 25 milliót gyűjthetnek össze júliusban, ami súlyos problémát jelent egy elnöki kampány számára.

(via The New York Times)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Önkormányzati bérlakáshoz jutott az alpolgármester titkárnője és a volt fideszes képviselőjelölt az V. kerületben
A városrész az ilyesféle bérbeadások esetén 1000 forintos négyzetméteráron határozza meg a havi lakbért, ami közel sem annyi, mint a piacon lévő kiadó lakásoké.


Az V. kerületi önkormányzat fideszes többségű illetékes bizottsága két önkormányzati lakás piaci ár alatti bérbeadását szavazta meg. Az egyik lakást az előterjesztő alpolgármester titkárnője, a másikat a júniusi választáson a kerületben induló fideszes képviselőjelölt kapta meg – írja a Telex.

A Telex birtokába jutott dokumentumok szerint mindkét esetben Balla Valéria alpolgármester volt az előterjesztő. Az önkormányzat nem cáfolta a döntéseket, amelyek nem nyílt pályázaton, hanem „egyedi méltányosság alapján” születtek.

Az összeférhetetlenségre vonatkozó kérdésre azt válaszolták, hogy „a döntéseknél nem szokták nézni a bérlők politikai hovatartozását”.

A lap információi szerint az V. kerületi önkormányzat az ilyen bérbeadásoknál négyzetméterenként 1000 forintot határoz meg havi lakbérként, ami töredéke annak, amennyiért piaci alapon kiadó lakást lehet találni a környéken.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk