hirdetés

HÍREK

Villamos és autó ütközött a XI. kerületben éjjel, már helyreállt a közlekedés

A 6-os villamos helyett pótlóbuszok közlekedtek a Corvin-negyed és a Móricz Zsigmond körtér megálló között, majd ezt követően a villamos egy ideig terelve, Újbuda-központig közlekedett.

Link másolása

hirdetés

Helyreállt a 6-os villamos közlekedése szerdán kora reggelre - közölték a BKK Info Facebook-oldalán.

Egy éjjel történt baleset miatt a 6-os villamos helyett pótlóbuszok közlekedtek a Corvin-negyed és a Móricz Zsigmond körtér megálló között, majd ezt követően a villamos egy ideig terelve, Újbuda-központig közlekedett, és nem érintette a Budafoki út/Karinthy Frigyes út, valamit a Móricz Zsigmond körtér megállót.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte a rendőrség honlapján, hogy egy autó ütközött villamossal a XI. kerületben, a Karinthy Frigyes út és az Irinyi József utca kereszteződésében.

Az útszakasz a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták. A balesetben egy ember megsérült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Allergiás rohamba halhatott bele a hétéves kisfiú a benzinkúton, miután mogyorós tortát evett az iskolában
Az RTL Híradó szerint a gyerek már az iskolában rosszul lett, a benzinkúton pedig már levegőt sem kapott. Egy születésnapi torta okozhatta a tragédiát.

Link másolása

hirdetés

Mint megírtuk, kedden rosszul lett és meghalt egy hétéves kisfiú egy IV. kerületi MOL benzinkúton. Azt már korábban a Blikk is kiderítette, hogy a gyerek előzőleg az iskolában olyan dolgot evett, ami súlyos allergiás rohamot váltott ki nála.

Az RTL Híradó úgy tudja, a kisfiú iskolájában szülinapot tartottak, az ünnepelt pedig mogyorós tortát hozott, amibe a fiú is beleevett. A Híradó információi szerint már a helyszínen rosszul lett, hányni kezdett. A szülőket az iskolához hívták, akik érte mentek, az édesanya már ölben vitte a kocsihoz a kisfiát.

Alig 800 méter megtétele után azonban meg kellett állniuk egy benzinkútnál, mert a fiú már annyira rosszul volt, hogy levegőt sem kapott. Ekkor érkeztek meg a benzinkúthoz a mentők, akik hosszasan küzdöttek a gyerek életéért, de már nem tudták megmenteni.

Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint a halál okát szakértői vizsgálat tisztázhatja. Lehetséges, hogy a kisfiúnak mogyoróallergiája volt, ami az egyik legveszélyesebb és legelterjedtebb ételallergia.

Az RTL Híradónak nyilatkozó gyerekorvos szerint előfordul, de nagyon ritka, hogy hétéves korban derüljön csak ki az ételallergia, vagyis az, hogy addig ne találkozzon ezzel az allergénnel a szervezet. Mint mondta, minél később találkozik vele a test, annál hevesebb reakciókat válthat ki. A leghevesebb reakció a gégeödéma, ami fulladásos halálhoz vezethet, ha nem kapja meg időben az illető a szükséges injekciót.

hirdetés

Azt, hogy a szülők tudtak-e a gyerek allergiájáról, és hogy erről az iskolát tájékoztatták-e, egyelőre nem lehet tudni.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen foglakozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
37 évesen meghalt Gaspard Ulliel francia színész
A színész súlyos síbalesetet szenvedett kedden.

Link másolása

hirdetés

Elhunyt Gaspard Ulliel francia színész, miután súlyos balesetet szenvedett síelés közben a délkelet-franciaországi La Rosière síközpontban - írja a Le Parisien.

A 37 éves sztár két kék jelzésű (kezdő síelőknek ajánlott) pálya metszéspontjában összeütközött egy másik síelővel és súlyos fejsérülést szenvedett el. Helikopterrel szállították a grenoble-i egyetemi kórházkomplexumba, ahol a balesetét követő napon hunyt el.

A hosszú jegyességben és a Kallódókban nyújtott alakítása tette híressé, Franciaországban közkedvelt színésznek számított. Korábban láthattuk már a a Hannibál ébredésének főszereplőjeként. Utolsó szerepeinek egyike a Marvel új szuperhőssorozatában, a Magyarországon forgatott Moon Knight/Holdlovagban, Midnigh Man karaktere volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megszűnik a korlátozások többsége jövő csütörtöktől Angliában
Nem kell majd oltási igazolást bemutatni ott, ahol ezt kötelezővé tették, és a maszkviselés sem lesz kötelező a tömegközlekedési eszközökön, a középiskolákban és a boltokban.

Link másolása

hirdetés

A következő egy hétben megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában - jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a londoni alsóházban tartott szerda délutáni tájékoztatásában hangsúlyozta: a döntést az egész Európában példátlan sikerű nagy-britanniai oltási kampány tette lehetővé, és az, hogy az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződések száma az elmúlt hónapok nagyon gyors felfutása után a jelek szerint immár tetőzött.

A brit kormányfő elmondta: a 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyság egészében eddig 36,5 millióan kapták meg mindhárom oltási adagot; ez a teljes brit lakosságnak csaknem a kétharmada. A tárca kimutatása szerint a szűrővizsgálatokkal újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma az elmúlt egy hétben 39 százalékkal csökkent országszerte.

Boris Johnson a szerdai alsóházi tájékoztatón bejelentette:

hirdetés
mindezek alapján jövő csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt jelenleg kormányzati rendelkezés írja elő.

A középiskolák osztálytermeiben már e hét csütörtöktől megszűnik a kötelező maszkviselet, és az oktatási minisztérium hamarosan visszavonja azt a szabályozást is, amely az iskolák közösségi helyiségeiben írja elő a maszkviselést.

A brit miniszterelnök bejelentette:

amint a jelenlegi általános járványügyi szabályozás lejár, minden egyéb helyen - köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is - megszűnik a maszkviselési kötelezettség.

A mostani járványellenes szabálycsomag lejárati ideje jövő szerda éjfél, vagyis Boris Johnson gyakorlatilag azt jelentette be, hogy jövő csütörtöktől nem kell sehol maszkot viselni Angliában. Johnson hangsúlyozta: ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti. Hozzátette ugyanakkor: az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek maszkot.

A kormány visszavonja emellett azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazza olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé teszik a távmunkát.

Boris Johnson egyelőre nem pontosított bejelentéséből arra lehet következtetni, hogy ennek az ajánlásnak a visszavonása azonnali hatályú: a miniszterelnök azt mondta ugyanis, hogy az otthoni munkavégzésre szóló kormányzati útmutatás "mostantól" nem érvényes.

Koronavírus-fertőződés esetében egyelőre kötelező marad a karantén, de a kormány rövid időn belül ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni.

Boris Johnson úgy fogalmazott: hamarosan eljön az elkülönítésre vonatkozó jogi szabályozás teljes körű visszavonásának ideje, ugyanúgy, ahogy azokat sem kötelezi törvény az elkülönítésre, akik influenzásak.

A kormányfő felidézte: a jelenlegi karantén-előírások jogi hatálya március 24-én jár le, de ha a járványadatok ezt lehetővé teszik, ő szavazásra szeretné terjeszteni a parlamentben a lejárati időpont előrehozását.

Johnson mindezzel gyakorlatilag azt jelentette be, hogy a kormány nem kéri a parlamenttől az omikron vírusvariáns tavaly novemberi felbukkanása után érvénybe léptetett, főbb pontjaiban jövő csütörtökön lejáró járványellenes "B terv" meghosszabbítását. A "B terv" alapján oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az angliai éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Emellett maszkot kell viselni a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, és a kormány otthoni munkavégzést is javasolt mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem volt kötelező erejű.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban ennél szigorúbb intézkedések voltak érvényben, de a helyi kormányok az utóbbi napokban szintén sorra jelentik be a korlátozások, előírások visszavonását.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Tízből kilenc koronavírus-fertőzést már az omikron variáns okoz Magyarországon
Müller Cecília szerint az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, a betegségen átesettek védettsége pedig rövid ideig tart és nem elégséges.
MTI, SZM - szmo.hu
2022. január 19.


Link másolása

hirdetés

A koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron variáns okozza, 13 százalékát pedig a delta - mondta az országos tisztifőorvos a kormány Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján közzétett videóban.

Müller Cecília azt mondta, az omikron fertőzőképessége rendkívüli mértékű, ezért az oltottak is megfertőződhetnek, de a betegség lefolyásának súlyosságát jelentősen enyhíti a védőoltás. Hangsúlyozta, hogy azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik még nem kapták meg a vakcinát, hiszen minden koronavírus elleni oltás növeli a szervezet immunválaszát, így a védelmet is.

A szakember azt javasolta, hogy minden 12 évesnél idősebb ember kérje a védőoltás harmadik adagját, ha a második dózis beadása óta négy hónap eltelt.

Közölte: mindenki kérheti az oltást a januári akciónapokon. Minden csütörtökön és pénteken délután, illetve minden szombaton előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet oltáshoz jutni az oltóhelyeken, valamint a háziorvosoknál az előre megjelölt szombati napokon.

Müller Cecília hozzátette: akik átestek a betegségen, valamilyen fokú védettséget szereztek, de ez a védettség rövid ideig tart és nem elégséges. "Aki oltatlan, de átesett a betegségen, az ő számukra is a védőoltás jelenti a védelmet" - fogalmazott.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: