hirdetés

HÍREK

„Jól van, megérdemeltem” – Eva Rezešová Friderikusz műsorában kért bocsánatot áldozatai családtagjaitól

Az M3-ason 2012-ben halálos balesetet okozó szlovák milliomos mélyinterjújában mesélt börtönéveiről és élete korábbi szakaszáról.

Link másolása

hirdetés

Interjút adott Friderikusz Sándor podcast adásában Eva Rezešová, aki 2012-ben ittasan, a megengedett sebességhatárt túllépve okozott balesetet az M3-as autópályán, amelyben a vétlen autó négy utasa meghalt. A per hosszú ideig tartott, a szlovákiai magyar milliomosnő egy ideig házi őrizetben, egy Duna parti luxuslakásban töltötte büntetését, amit sokan túlzottan enyhe ítéletnek éreztek. Rezešovát végül 2014 szeptemberében 9 évre ítélték. A börtönben mintarabként tartották számon, végül 2018 augusztusában szabadulhatott. Az elhunytak családjának 4 millió forint kártérítést fizetett.

Eva Rezešová az interjú elején tisztázta, hogy hivatalosan még mindig volt férje nevét használja, így csak a sajtóban szerepel leánykori nevén, valójában hivatalosan Eva Varholíková. Friderikusz az indentitásáról is kérdezte , amire elmondta, hogy magyarnak vallja magát, hisz mindkét szülője magyar (bár édesapja Alexander Rezesként született), és neki is az volt az anyanyelve. „Én úgy veszem, hogy magyarul is tudok, magyar vagyok, félmagyar, szlovák” – fogalmazott.

Rezešová arról is vall, hogy a szabadulása óta nem volt Magyarországon, és ha Friderikusz nem hívta volna meg, most sem jött volna, mert nehezére esik visszatérni az országba. „Azelőtt, amikor börtönben voltam, négy év után jó magaviselet miatt kijárós tudtam lenni. Hétvégente volt időpont, hogy mikor mehetek ki, s mikorra kell visszamenni. Édesanyám bérelt lakást, ott találkoztam a gyerekekkel” – meséli, majd hozzáteszi:

„Ennyi év után annyira fura volt, hogy úristen én szabad vagyok. Nem kell az adott órára visszamenni a börtönbe”.

Az interjú egy pontján a milliomosnő a kamerába nézve kért bocsánatot áldozatai hozzátartozóitól. Kifejtette: nem keres és nem kér felmentést a történtekért, de azt hozzáteszi, hogy a helyzete rosszabb volt, mint amennyi kívülről látszott belőle.

„Az emberek annyit láttak, hogy kihoznak a börtönből, négy óra tárgyalás, aztán vége. De ez nem így van. Engem ötkor kivettek a zárkából, aztán elvittek a csurmába” – mondja, majd megmagyarázza, „az egy kétszer két méteres, hideg helyiség. Olyan ott a véce, hogy arra nem ül az ember. Oda viszik az összes nőt, akinek aznap van tárgyalása. Reggeltől estig ott vagyunk. Akinek aztán adott órára van tárgyalása, kiveszik onnan. Én már hattól ott voltam, de csak tízkor kezdődött a tárgyalás. Akkor kivittek. Kettőkör aztán visszahoztak a csurmába, s ott vártunk.

hirdetés
Este kilenc-tíz volt mire visszakerültem a zárkába. Másnap aztán kezdődött mindez elölről. Az emberek ezt nem látják. Jól van, megérdemeltem”

– vallja Eva Rezešová.

Friderikusz Sándor arra is rákérdez, hogy vajon mi állhatott annak hátterében, hogy a sajtóban az ilyenkor szokásosnál is nagyobb ellenszenvvel viseltettek a baleset okozójával szemben. A műsorvezető rákérdez, hogy ennek vajon szlovákiai származása vagy inkább dúsgazdag felmenői lehetnek okai. Rezešová szerint:

„Talán az, hogy gazdag családból származok. Más szemmel néztek rám. Gondolták, hogy van pénzem, a szabadságot ezzel meg tudom vásárolni.”

Őszintén vall arról, hogy nagyon elkényeztetett gyerek volt, és arról is, hogy tudta, nem fogja megúszni a börtönt. „Ezt nem tudom már megváltoztatni, meg kellett tanulnom ezzel élni. Élni tovább az életet. Ez a hat év mássá formált. Az egyik oldalon keményebb vagyok, a másikon pedig óvatosabb és érzékenyebb” – mondja el büntetéséről.

Friderikusz Sándor teljes interjúja Eva Rezešovával

(via Új Szó)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Bekapcsolva maradt Joe Biden mikrofonja, az egész világ hallhatta, ahogy lehülyézi a Fox News tudósítóját
A sajtótájékoztatónak hivatalosan már vége volt, így az elnök azt gondolhatta, hogy kikapcsolták a mikrofonját és a kamerákat.

Link másolása

hirdetés

Joe Biden hétfő este tartott sajtótájékoztatót a Fehér Házban. Az esemény végén, amikor az újságírók már vonultak ki a teremből, a Fox News washingtoni tudósítója, Peter Doocy még bekiabált egy kérdést az elnöknek, hogy a növekvő infláció szerinte milyen hatást gyakorol az idei kongresszusi választásokra.

Biden valószínűleg azt gondolta, hogy már ki van kapcsolva a mikrofonja, először ugyanis szarkasztikusan csak annyit mondott, hogy „Nagyszerű, még egy kis infláció”, majd hozzátette:

"micsoda kibaszott hülyegyerek".

Peter Doocy később elmondta, hogy a többi újságírótól tudta meg, mit válaszolt Biden, ugyanis a zajtól nem hallott semmit.

A Reuters szerint az elnök később felhívta az újságírót, hogy bocsánatot kérjen tőle.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Coming outolt a katolikus egyház 125 alkalmazottja Németországban
Papok, hitoktatók és más egyházi dolgozók is előálltak azzal, hogy a saját nemükhöz vonzódnak.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. január 24.


Link másolása

hirdetés

A Zeit írta meg, hogy 125 katolikus egyházi személy, illetve alkalmazott coming outolt. Papok, hitoktatók és adminisztratív munkatársak álltak elő azzal, hogy a saját nemükhöz vonzódnak, de olyanok is vannak köztük, akiknek a nemi identitásuk eltér a születési nemüktől.

Mindezzel azt szeretnék elérni, hogy a katolikus egyház ne rúgjon ki dolgozókat csak azért, mert nem heteroszexuálisok, vagy más a nemi identitásuk. A Zeit konkrét példát is hozott erre: egy leszbikus nőt kirúgtak, amiért feleségül akarta venni a párját.

Más követelései is vannak az #OutInChurch, a Félelem nélküli Egyházért mozgalomnak

Szeretnék elérni, hogy az egyház tanításaiból kikerüljenek azok a dolgok, amelyek diszkriminálják, rágalmazzák őket. Ezen túl követelik, hogy ne tagadják meg tőlük a különböző egyházi szentségeket, például a házasságot vagy a gyónást. Végül fontosnak tartják, hogy LMBTQI embereknek is kerülhessenek magas egyházi pozícióba.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több százan meghaltak, miután az Iszlám Állam több ezer harcosát próbálták kiszabadítani egy börtönből Észak-Szíriában
A kurd–arab erők körbevették a börtönt, de a napok óta zajló összecsapások még mindig tartanak. Az iszlamisták gyerekeket is túszul ejtettek.
Címkép: ANF/SDF - szmo.hu
2022. január 24.


Link másolása

hirdetés

Több mint kétszázan meghaltak, miután dzsihadisták megtámadtak egy börtönt Észak-Szíriában, amelyben az Iszlám Állam mintegy háromezer fegyveresét tartják fogva - írja az ANF News. A lap szerint a harcokban 175 ISIS-harcos halt meg, és a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) 27 tagja vesztette életét.

A börtönt előző csütörtökön érte külső támadás, ekkor szabadultak ki a terrorszervezet fegyveresei. A nemzetközi koalíció által támogatott kurd-arab vezetésű Szíriai Demokratikus Erők hétfői közlése szerint körbevették a börtönt, hamarosan visszaszerezhetik a létesítmény feletti ellenőrzést.

A börtön környékén azonban továbbra is zajlanak az összecsapások, a környező lakóegységekben és a börtönben is vannak iszlamisták, akik a jelentések szerint túszokat, köztük gyerekeket is fogva tartanak.

A nemzetközi ISIS-ellenes koalíció hétfő reggel óta kilenc légicsapást hajtott végre a területen. Hétfőn a dzsihadista milícia mintegy 25 tagját fogták el, miközben menekülni próbáltak, több százan pedig megadták magukat. Köztük volt öt női ruhát viselő férfi is.

A börtön csütörtöki megtámadása az Iszlám Állam legjelentősebb aktivitása, amióta közel három éve elfoglalták utolsó területeiket is Szíriában és Irakban.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
Meghalt Setét Jenő
A roma polgárjogi aktivista 50 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Ötven éves korában meghalt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista - közölte a Roma Sajtóközpont.

Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként kerül a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozik a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Az alapítvány halványulása után a TASZ-nál és a NEKI-nél jelentős munkát végzett.

2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is. Megszámlálhatatlan rendezvényt és demonstrációt szervezett az Idetartozunk Egyesület közösségével. Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, amely révén addig soha nem látott nagyságú tömeget tudott utcára vinni évről évre egy békés felvonulásra. Hatalmas tömeget sikerült megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé.

"Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállalt, rendszeresen fellépett minden elnyomott társadalmi csoport érdekében. Felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindennel járult hozzá a magyar közélethez, de most még nem is tudjuk ezt feldolgozni. Most a gyász ideje van. Hatalmas ember távozott közülünk"

- írja közleményében a Roma Sajtóközpont.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: