hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Ittas állapotával magyarázza a náci karlendítést a lemondott ózdi alpolgármester

A jobbikos Farkas Péter Barnabás szerint azt is érdemes megvizsgálni, ki profitált a lemondásából.

Link másolása

hirdetés

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak Farkas Péter Barnabás, akiről az ellenzéki előválasztás közepette kerültek nyilvánosságra olyan fotók, amelyeken náci karlendítésre kísértetiesen hasonló mozdulatokat tesz. Ózd jobbikos volt alpolgármesteréről 2018-ban készültek az ominózus képek, amikor párttársával, Fidrus Péterrel Ózd testvértelepülésén, Chorzówban vettek részt többek között egy történelmi, zsidó tematikát is bemutató múzeum látogatásán.

A volt alpolgármester azt mondta:

a fotók egy ebéd után készültek, amikor többet ivott a kelleténél, és egy kisebb csoporttal leszakadtak a vendéglátóiktól.

Mint mondta, egyáltalán nem jellemző rá hasonló viselkedés és gondolkodás, de szerinte illuminált állapotban előfordul, hogy nagy butaságot csinál az ember. A felvetésre, hogy nem magánszemélyként, hanem Ózd alpolgármestereként vett részt a múzeumlátogatáson, úgy fogalmazott:

„én nem napi huszonnégy órában vagyok alpolgármester. Nem vagyok alpolgármester például az ágyban, és akkor sem vagyok alpolgármester, se politikus, amikor elmegyek a moziba megnézni egy filmet, sőt, akkor sem vagyok politikus, se alpolgármester, amikor bemegyek a vécére.”

Hozzátette: „Én azzal a mozdulattal nem akartam üzenni az ég egy adta világon semmit! Én azzal a mozdulattal nem akartam gúnyt űzni senkiből! Volt egy pillanat, az illuminált, hülye agyammal, pontosabban az akkori hülye agyammal az adott állapotban, in situ egy hirtelen reflexió. Tíz perccel később, egy órával később, vagy egy kiadós zsíros kenyérrel később viszont azt mondja az ember, hogy jó nagy baromság. De ki gondolta volna, hogy aki ott cinkosként jelen van, Fidrus, a fotókat évekkel később esetleg felhasználhatja ellenem?!”

hirdetés

Fidrust – akivel azóta megromlott a kapcsolata – az interjú több pontján is negatív színben tüntette fel, egykori párttársa esetleges antiszemitizmusáról például azt mondta: „Korábban nem volt rá jellemző, de különösen a 2019-es választás után előfordult ilyesmi.”

Szerinte az sem korrekt, hogy egy rossz mozdulat miatt ítélik meg az egész életét. Mint nyilatkozta, ezért is várt ki lemondásával.

„Azért vártam ki, mert a média és a politikai ellenfeleim tevékenysége nyomán mostanra jutott oda az ózdi képviselőtestület, hogy szerintük az én tettem súlyosabb, mint például a Borkai-féle ügy. Sőt, súlyosabb, mint egy sikkasztás. Talán súlyosabb, mint egy emberölés! Kétségbeejtő, hogy egy ilyen szerencsétlen szituáció alapján ítélik meg ötévnyi alpolgármesterségemet, sőt, az egész életemet, a negyvenegy évemet”

– jelentette ki Farkas Péter Barnabás.

A beszélgetésben kitért arra is, nem biztos, hogy véletlen, hogy épp az előválasztás ideje alatt kerültek ki róla az ominózus képek, amikor szerinte jó esélye lett volna legyőzni az MSZP-Párbeszéd jelöltjét, Kiss Sándort. „[...] az biztos: engem öt ellenzéki párt támogatott az előválasztáson, míg a másik ellenzéki jelöltet, Kiss Sándort csupán az MSZP és a Párbeszéd, aki viszont a botránynak köszönhetően legyőzött engem, noha a korábbi közvélemény-kutatások mind az én sikeremet valószínűsítették. És arról még nem is beszéltünk, hogy a Fidesz-KDNP-nek is elemi érdeke lehet is kilőni az ellenzéki vezetésű Ózd alpolgármesterét” – véli erről Farkas.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Választási szakértő: 300 ponton írta át a Fidesz a választási rendszert

Tóth Zoltán szerint a 2022-es parlamenti voksolás félig szabad, ám tisztességtelen és átláthatatlan lesz.

Link másolása

hirdetés
2010 óta 300 módosítás történt a választójogi szabályokban

- írja a Népszava.hu. Tóth Zoltán választási szakértő vette számba, hogy a Fidesz a kormányra kerülését követően mikor és milyen módon változtatott az addigi választási rendszeren. Mint írják, a mintegy 600 hete hatalmon lévő kormány átlagosan kéthetente módosított a törvényen.

A szakértő szerint ezzel a Fidesz gyökeresen átalakította, jórészt a saját érdekeihez igazította a választási rendszert.

Példaként említi, hogy az elején kettős állampolgársággal nem járt választójog, ehhez az alkotmányt módosították. Ugyanakkor a külföldön élő - de hazai lakcímmel rendelkező - magyarok nem szavazhatnak levélben, csak személyesen.

Fontos döntés volt a választókerületek módosítása, ahol szintén a saját javukra változtattak a körzeteken. Azt viszont korrektnek nevezett, hogy ha egy választókerület népessége 10 százalékkal eltér más választókerületek átlagos lakosságszámától, akkor módosítani kell a kerülethatárokat. Ezt azonban nem tartják be - fűzte hozzá Tóth Zoltán.

"Egészen felháborító módon kihagyták a választási törvényből azt a szabályt, hogy tilos választáson csalni, és mindenkinek fel kell lépnie a választás tisztasága érdekében"

- emelte ki.

hirdetés

Úgy vélte: "radikális és borzalmas változás", hogy elvették a jegyzőtől a jogot, így most a polgármester tehet csak javaslatot a szavazatszámláló bizottságok független tagjaira. Így "tömegével kerültek be függetlenként" a szavazatszámláló bizottságokba fideszesek.

A szakértő szerint fontos lenne egy megfelelő módszertani útmutató a szavazatszedőknek, mert jövőre az országgyűlési választás napján a kormány által kezdeményezett négy kérdésben is népszavazás lesz. "Embert próbáló feladat lesz, már most sajnálom szegényeket" – tette hozzá.

Tóth Zoltán úgy nyilatkozott, hogy

a jövő évi parlamenti választás félig szabad, ám tisztességtelen és átláthatatlan lesz. Véleményét ellenzéki győzelem esetére is fenntartja. Ha sikerül leváltani a kormányt, akkor – mondta – az ellenzék első és legfontosabb teendői közé kell tartozzon, hogy létrehozzon egy új, a demokratikus normáknak megfelelő választási rendszert.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Három perc alatt 900 embert rúgott ki egyszerre élő videóhívásban egy amerikai cégvezető

Nem ilyen karácsonyi ajándékra számítottak a 7 milliárd dollárra becsült startup dolgozói.

Link másolása

hirdetés

Egy rövid videóhívás keretében közölte 900 alkalmazottjával a Better.com vezérigazgatója, hogy nem tartanak többé igényt a munkájukra, írja a The Guardian. Vishal Garg a Zoom felületén lebonyolított beszélgetést azzal kezdi, hogy "nem jó hírekkel érkezett".

A folytatásban a 43 éves üzletember azt mondja, hogy a múlt szerdai videóhívás résztvevői "abba a szerencsétlen csoportba tartoznak, akiket elbocsátanak", ráadásul mindez azonnali hatállyal történik. Garg a döntést a piac változásaival indokolta, külön is kiemelve az alacsony "hatékonyságot" és a "termelékenységet", ami végül az alkalmazottak 15 százalékának elbocsátásához vezetett.

A cégvezető nyomatékosítja, hogy végeredményben ez az ő döntése volt, ezért is ragaszkodott ahhoz, hogy tőle hallják a rossz hírt a dolgozók. Garg kitér arra, hogy pályafutása során másodszor kerül hasonló helyzetbe, és az első alkalommal elsírta magát, de reméli, hogy "ezúttal erősebb lesz".

A jelzáloghitelekkel foglalkozó startup vezérigazgatója ezután közli, hogy az érintettek hamarosan e-mailt kapnak a HR-osztálytól a szerződésbontás részleteiről. A háromperces bejelentés végén Garg sok szerencsét kívánt mindenkinek és megköszönte, ami a cégért tettek.

Vishal Garg angol nyelvű videóhívását itt lehet megnézni:

hirdetés

A karácsony előtt néhány nappal elbocsátott munkavállalók érthetően felháborodtak a döntésen. Egyikük szerint úgy dobták ki őket néhány perc alatt, mint a szemetet, miközben sokan az első perctől a Better.com csapatába tartoztak, és keményen dolgoztak a cég sikeréért.

A jelzáloghitelekkel foglalkozó startup állítólag a múlt héten kapott 750 millió dollárt (242 milliárd forint) a befektetőitől. A vállalkozás teljes értékét hozzávetőleg 7 milliárd dollárra (2,265 ezer milliárd forint) becsüli a Forbes.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Falus Ferenc: a miniszterelnök saját tanácsadóira sem hallgat a járvány megfékezésében

A járványt úgy lehet féken tartani, ha kevés fertőző forrás van a környezetünkben, ezek számát kell csökkenteni. Ezt csak úgy lehet, ha a fertőzötteket megtaláljuk, lehetőleg még tünetmentesen - mondta a szakember.

Link másolása

hirdetés

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint a magyar kormány a gazdaság működését, látszólagos gyarapodását fontosabbnak tartja, mint az emberek egészségét. Az elmúlt napokban meghaltaknak legalább a felét meg lehetett volna menteni, ha maszkot viselünk, ha távolságot tartunk, ha nem rendezünk tömegrendezvényeket. "Ezekre nincs mentség... ez egy nemzeti tragédia, ami most történik" - mondta. "Még nincs vége". Szerinte még 5-6 hét, mire a mostani hullám lecseng - tette hozzá.

Megemlítette a magyar és a sokkal nagyobb lakosságú kanadai helyzetet, ahol már 20 ember halálánál is nemzeti gyászt jelentettek be, miközben nálunk a napi halálozási adatok alapján olyan helyzet alakult ki, "mintha minden nap lezuhant volna egy repülő".

Nem a PCR-tesztek megsemmisítése a nagyobb baj, hanem az, hogy a teszteket hagyta a kormány megromlani – vélte Falus Ferenc a Klubrádióban.

A volt országos tiszti főorvos szerint a kormány nem fektet elég energiát a kontaktkutatásba, így a járvány terjedését sem tudja féken tartani. A szakértő szerint a miniszterelnök saját tanácsadóira sem hallgat.

hirdetés
A kormány járványkezelése mindennek nevezhető, csak következetesnek nem

– véli Falus Ferenc. Emlékeztetett rá, hogy a miniszterelnök a parlamentben arról beszélt, hogy "a PCR-teszt semmin sem segít. Az oltás, az segít".

"A járványt úgy lehet féken tartani, ha kevés fertőző forrás van a környezetünkben, ezek számát kell csökkenteni. Ezt csak úgy lehet, ha a fertőzötteket megtaláljuk – lehetőleg még tünetmentesen – és a fertőzött kontaktjait is feltérképezzük, és közülük a fertőzötteket elkülönítjük"

– mondta.

A nyájimmunitás nem alakul ki, ha minden védelem nélkül ráengedik a lakosságra a vírust - tette hozzá.

Az omikron törzsről úgy vélekedett, hogy még kevés információ van róla, pont emiatt ébernek és türelmesnek kell lenni. Nem kellene pánikolni, meg kell várni, mire többet tudunk majd róla. Reménykedni lehet, és minden információt be kell róla gyűjteni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

224 covidos beteg halt meg az elmúlt 24 órában

4311 új fertőzöttet találtak, 7568 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt 24 órában 4311 új koronavírusos fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 161 879 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – közölte a kormányzati oldal.

Meghalt 224 beteg, így az elhunytak száma 35 835 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 938 836 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 187 208 fő. 7568 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 6 162 758 fő, közülük 5 870 466 fő már a második oltását is megkapta, 2 790 263 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: