HÍREK

11 mappányi titkosított dokumentumot foglalt le az FBI Trump floridai birtokán

Az egyelőre nem világos, hogyan halad majd tovább az ügy, tervezi-e az ügyészség, hogy vádat emel a volt elnök ellen.

Link másolása

11 mappányi iratot foglaltak le a Szövetségi Nyomozó iroda (FBI) ügynökei, amikor hétfőn házkutatást tartottak Donald Trump mar-a-lago-i házában. Az iratok között vannak olyanok is, amelyeket a legmagasabb, szigorúan titkos minősítéssel láttak el, ezeket csak különleges kormányzati intézményekben lehetne tárolni - írja a Wall Street Journal a birtokába került dokumentumok alapján.

Az eltávolított dolgok listáján szerepel 20 doboznyi tárgy, fényképek, egy kézzel írt feljegyzés, illetve azon iratok, amelyek Trump szövetségesének, Roger Stone-nak adott elnöki kegyelemhez kötődnek. A leltár szerint emellett

a „francia elnökről” szóló információk is szerepeltek a dokumentumok között.

A cikkben emlékeztetnek, hogy hivatali ideje alatt Trumpnak több konfliktusa is volt Emmanuel Macronnal főként kereskedelmi kérdések, illetve az elnök azon döntése kapcsán, hogy kilép az iráni atomegyezményből.

A lap által megszerezett iratból azonban az nem világos, pontosan mi volt a tartalma a lefoglalt dokumentumoknak.

A Bruce Reinhart amerikai szövetségi bíró által aláírt házkutatási és lefoglalási parancsból az kiderül, hogy az ügynökök az úgynevezett „a 45-ös irodát”, valamint a birtokon belül az összes raktárhelyiséget és az összes egyéb helyiséget vagy területet átkutatták, amelyet Trump és személyzete használt vagy használhatott, és ahol dobozokat vagy dokumentumokat lehetett tárolni.

Voltak a lefoglalt dobozokban minősített iratok, köztük szigorúan titkos, titkos és bizalmas jelzésű dokumentumok, úgynevezett TS/SCI (Top Secret/Sensitive Information) iratok. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy az FBI magával vitt egy bőrkötésű dobozt is, benne fotóalbumokkal, kézzel írott jegyzetekkel, és különböző egyéb, minősített és titkos iratokkal.

A Washington Post szerint atomfegyverekre vonatkozó minősített iratokat is kerestek a házkutatás során. Eddig erre vonatkozó információ nem derült ki.

Taylor Budowich, Trump szóvivője azt mondta az eljárással kapcsolatban, hogy az nem csak hogy példátlan, de nem is volt szükségszerű.

A volt elnök környezetében ugyanis azt mondják, hogy Trump amúgy is átadta volna ezeket az iratokat,

erről már folytak a tárgyalások. Emellett szerintük Trump még az elnöksége alatt feloldotta egyes iratok titkosságát. A cikkben megjegyzik, hogy erre valóban van lehetősége a hivatalban lévő elnöknek, de ennek folyamatát egy szövetségi törvény írja elő.

Az igazságügyi minisztérium számára a hétfői házkutatás egy több hónapig tartó munka eredménye volt, amelynek célja elsősorban a kérdéses dokumentumok visszaszerzése és biztonságba helyezése volt. Emellett azonban

büntetőjogi vizsgálatot is folytattak: az ügyet ismerő források szerint ugyanis kételkedni kezdtek abban, hogy Trump csapata őszinte volt a náluk lévő iratokkal kapcsolatban.

Az azonban nem világos, hogyan halad majd tovább az ügy, és az ügyészség tervezi-e, hogy vádat emeljen Donald Trump, vagy a környezetében lévők ellen most, hogy az iratok visszakerültek. A végzés szerint azonban

a nyomozók olyan iratokat kerestek, amelyek bizonyítékként szolgálhatnak a minősített információk gyűjtésére, továbbítására vagy elvesztésére vonatkozó törvények megsértésére.

A volt elnök és csapata nem rendelkezik az úgynevezett eskü alatt tett nyilatkozattal, amely részletesebb tájékoztatást adna az FBI vizsgálatáról. Ebből derülhetne ki például, hogy a kormány milyen bizonyítékokat, köztük tanúkat gyűjtött össze, illetve az is, hogy a nyomozók miért gondolják úgy, hogy bűncselekmény történhetett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Templomtetőbe fúródott kereszt, gyökerestől kicsavart fák – durva károkat okozott a szombati szélvihar
Országszerte tetőket rongált meg és fákat döntött az útra az orkán erejű szél. Mutatjuk a látványos fotókat.

Link másolása

Viharos szél tombol az egész országban péntek este óta. Szombat reggel óta már számos helyen okoztak már gondot az erős széllökések.

Ahogy beszámoltunk róla, Mohácson egy Penny Market áruház döntötte le az orkán erejű szél.

Murakeresztúron a faluház tetőszerkezete rongálódott meg.

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Látrányban a Művelődési Központ tetejét tépte fel a szél.

Fotó: Daci07/Időkép

Budapesten, az I. kerületi Fő utcában található Szent Ferenc sebei katolikus templomnak meglazult a lemezborítása.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Pécshez tartozó Nagyárpádon a templomtoronyról lerepült kereszt átlyukasztotta a tetőt.

Fotó: Kiefer Béla/Időkép

Fotó: Kiefer Béla/Időkép

Szántódon jókora fa dőlt a 7-es útra, éppen egy autóra.

Fotó: Balatonföldvár Város/Facebook

Több helyen is fákat csavart ki a földből a szél, például Ajkán, Szekszárdon, Kacsótán, Kaposváron és Ógyalláron.

Fotó: pufika83/Időkép
Fotó: Rova71/Időkép

Fotó: Erikakacsota123/Időkép

Fotó: Kacs Dávid/Időkép

Fotó: Vörös Mónika/Időkép

Kőszegen villanyoszlop dőlt ki.

Fotó: Lakatár Tamás/Időkép

Bonyhádon ilyen komoly pusztítást végzett a szél.

Fotó: MetFigyelő/Facebook


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Szívecskés háttérrel üzent Deutsch Tamás az amerikai nagykövetnek Facebookon
Érdekes választás ez a háttér, miközben a magyar-amerikai kapcsolatok rombolásáról ír bejegyzésében.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter reagált az amerikai nagykövet Politicónak adott nyilatkozatáról, melyben azt mondta, hogy a magyar kormány tagjai a Vlagyimir Putyin által képviselt nézeteket visszhangozzák. A magyar külügyminiszter azt válaszolta:

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá”.

Erre David Pressman is visszaszólt:

„Tisztelettel, de Oroszországnak azt a kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csak »magyarországi belpolitikai fejleménynek«”.

Az üzengetésbe most Deutsch Tamás is beszállt. Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben ezt írta: „A magyar-amerikai kapcsolatok rombolása, ha a budapesti USA nagykövet folyamatosan beszólogat a magyaroknak. Ennyi”. Viszont érdekes, hogy a véleménye megosztásához szívecskés hátteret választott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Elbontják a 140 millió forintnyi uniós pénzbe került biciklis kalandparkot Hatvanban
A polgármester tervei szerint a területen egy másik bringapark épülhet majd.

Link másolása

Az Átlátszó Hatvanba látogatott, hogy megnézze a 2015-ben, 140 milliós, uniós pénzből épült biciklis kalandparkot, amit eddig 55 ember használt.

A megnyitás utáni évben volt egy súlyos baleset is, ezért utána már csak saját felelősségre lehetett, regisztrálás után használni. A kalandparkot hivatalosan 2021 nyarán zárták be, de csak tavaly ősszel lakatolták le.

A pályának többféle szakasza van, de pár helyen már töredezik. A pálya része egy beruházásnak, ami híddal, bicikliúttal együtt nettó 884 millió forintba került. A kivitelezést az EB Hungary Invest Kft. végezte, amely azóta több milliárdos állami beruházást is kapott - jegyzi meg a portál.

A pálya bontása lassan halad, most a negyedénél tarthatnak. Az önkormányzat döntése alapján a jelenlegi polgármester, Horváth Richárd a területre újra biciklis parkot építene, de negyedannyiból. Igaz, erre nincs uniós támogatás, csak állami pénzt kaphatna.

A polgármester szerint olyan park lenne, amit "kicsik és nagyok rollerrel és kerékpárral is igénybe tudnak venni. Ilyen pályázat fog megnyílni".

A portál szerint a városban épített lombkoronasétány útját is feltörte a nád, amit a készíttető Duna Aszfalt szurokkal oldott meg. Az Átlátszó szerint azóta újabb repedések jelentek meg és a fű is kinőtt rajta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megöltek egy civilek evakulásában segédkező amerikai orvost Ukrajnában
A 34 éves férfi nem élte túl, amikor a mentőautóját találat érte.

Link másolása

Meghalt egy amerikai orvos Bakhmutban, miközben civilek evakuálásában segített. A 34 éves Pete Reed egy mentőautóban volt, mikor találat érte a járművet - írja a 24.hu.

A fiatal orvos januárban csatlakozott a Global Outreach Doctors nevű humanitárius non-profit önkéntes szervezet ukrajnai kontingenséhez.

Korábban az amerikai tengerészgyalogság tagjaként kétszer is szolgált az afganisztáni Helmandban. Leszerelése után síoktatóként dolgozott Wyomingban, majd a Team Rubicon katasztrófaelhárítási szervezetnél helyezkedett el.

2015 végén az Iszlám Állam elleni háborúban Észak-Irakba került orvosként, a kurd pesmerga-erők orvosi csapatát vezette.


Link másolása
KÖVESS MINKET: