GASZTRO

Kiváló magyar konyhák Budapesten – 6 étterem, amelyek mind különbözőképpen tálalják gyerekkori kedvenceinket

Akár magunk vágyunk a magyar konyha különlegességeire, akár külföldi ismerőseinket szeretnénk elbűvölni, ezek az éttermek garantáltan remek választásnak bizonyulnak.


Magyar vagy magyaros?

Sokan az utóbbi kifejezést élből elutasítják, pedig a „magyaros” szó utalhat arra is, hogy a kőbe vésett klasszikusok mellett jut egy kis mozgástér akár tálalásban, akár ízekben. Nem olyan nagy bűn az.

Aztán, ha magyar, akkor melyik kor magyar konyhája?

Osztrák–magyar monarchiás, Gundel hagyatékából származó vagy éppen a szocializmusból megragadt? Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és szépsége.

És igazából ami magyar, az sokszor hasonít a Kárpát-medence többi nemzetének ételére is...

Szóval, ha magyar konyhát keresel, akkor még mindig rengeteg opciód maradt. Mi mutatunk most párat, amit élményeink alapján bátran ajánlunk.

Gundel Étterem

A Gundel 2024-ben ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. A Városliget szívében található étterem alapítója Gundel Károly, aki a magyar gasztronómia egyik legendás alakja.

Neve nemcsak a Gundel palacsintához kötődik, hanem számos más híres ételhez is, amelyek meghatározzák a magyar gasztronómia történetét.

A Gundelben pedig ezt a hagyatékot a mai napig féltve őrzik.

Van egy különleges szelekciójuk is, ami a "Nemzeti 11" névre hallgat. Ez a menüsor 11 ikonikus magyar ételből áll, melyeknek mindegyike a magyar gasztronómiai hagyományok és ízek esszenciáját hordozza. A cél az, hogy ezekkel az ételekkel bemutassák a magyar konyha sokszínűségét és gazdagságát.

A Gundel étterem "Nemzeti 11" ételei:

Tokaji aszús libamájpástétom

Gulyásleves

Újházi tyúkhúsleves

Palócleves

Kárpáti fogasfilé

Paprikás csirke

Bakonyi bélszín

Bécsi szelet

Gundel palacsinta

Somlói galuska

Rákóczi túrós

Természetesen ezeken az ételeken kívül is találkozhatunk még kihagyhatatlan klasszikusokkal. Például az általunk is kóstolt fogas- és pontyfilével, de például a gyufatésztával tálalt halászlé egy borongósabb napon garantáltan felmelegít.

A Gundel palacsinta pedig tényleg a Gundelben az igazi! Az eredeti recepthez képest a mai igényekre igazítva például kevesebb cukrot tartalmaz, és úgy sejtem, hogy az alapanyagok is csak javultak az évek alatt. Ha szereted a diót és csokoládét, ezt is imádni fogod!

Cím: 1146 Budapest, Gundel Károly út 4.

gundel.hu

Halászlé fogas- és pontyfilével, gyufatésztával - 3 150 Ft
Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával - 6 300 Ft
Az eredeti Gundel palacsinta - 3 150 Ft

Főőrség Étterem és Kávéház

A Főőrség Étterem és Kávéház a Budai Várban található, és teljesen egyedülálló hangulata van. Az épület maga egy történelmi helyszín, amely a régi Királyi Palota főőrségi épülete és a lovarda funkcionális központja volt.

Az elegáns berendezés mellett rengeteg emléket is felvonultatnak, főként képek formájában. Az első emeleten pedig ingyenes tárlat is található, ami a Magyar Királyi Testőrség történetéről szól. Az étterem melletti Lovardában általánosságban rendezvények lebonyolítását vállalják, de októberben egy "Családi napot" is tartanak majd itt. Lesz csülök- és sörfesztivál, színes gyerekprogramok, izgalmas harcászati bemutató is egy egész napon keresztül.

A Vár és környéke nyáron igazán populáris a turisták körében, de ősszel egy kicsit fellélegzik, és egy sokkal nyugalmasabb, bájosabb arcát mutatja.

Ilyenkor érdemes igazán beülni ide egy hosszú séta után, egy forró italra vagy egy tartalmas ebédre, vacsorára.

Az étlap főleg a hagyományos magyar konyhára épül, de a tálalás nem mindennapi. Ha le akarsz valakit nyűgözni egy csülkös étellel, itt még kardra is húzzák neked. De egy kétszemélyes császármorozsából csemegézni is kellemes élmény.

És hadd emeljem még ki a hely specialitását, a zserbóízű kávét, ami mellé még egy apró szeletet is kapunk ebből a megunhatatlan süteményből.

Cím: 1014 Budapest, Szent György u.

foorseg.hu

Ropogós malaccsülök szablyaélen, pékné burgonya, házi csalamádé, jus - 12 500 Ft
Császármorzsa Budapest / Bécs (két személyre) - 6 500 Ft
Royal kávé (a zserbó ízvilágával) 1 790 Ft

Simaliba Belvárosi Csárda

A Váci utca környéki éttermeket sokan turistacsapdának tartják. És bár ez nem minden helyre igaz, a frissen nyílt Simaliba igazán sokat javíthat a környék megítélésén.

Amint belép az ember, az első pozitív meglepetés, hogy milyen szépen sikerült ötvözni a régi csárdák hangulatát a mai modern, kicsit lazább, fiatalosabb igényekkel. A belső tér rendezettsége alapján aztán arra is számítunk, hogy a tálakon újragondolt, átvariált ételek lesznek, a csárda azonban ebből a szempontból is meghúzza a váratlant: minden a hagyományos magyar konyhát élteti, de minőségi alapanyagokból és ízléses tálalásban.

Bevallom őszintén, a gulyásba bele sem akartam kóstolni – mit tudhat az, nincs benne semmi különleges –, végül azonban alig bírtam letenni a kanalat, annyira tökéletes volt.

És ez igaz volt a többi ételre is, szépen sorban.

Nem meglepő módon kiemelt szerepet kaptak a libás ételek. A ropogós libacomb tepsis burgonyával és párolt lilakáposztával kihagyhatatlan!

Kommunikációjukból pedig már most erősen kitűnik, hogy nem csak a turistákra nyitottak. Jelenleg éppen "Mesebeli étkekkel" várják a magyar hagyományokhoz vonzódókat.

A Simaliba igazi űrt tölt be. A pejoratív értelemben vett csárdás kiszolgálásnál magasabb szinten áll, de az ízek tökéletesen hozzák azt, amit egy jó, magyar étteremtől várunk.

Cím: 1052 Budapest, Piarista u. 6.

simalibacsarda.hu

Hortobágyi palacsinta (borjúhússal) - 4 450 Ft
Bográcsgulyás - 4 450 Ft
Ropogós libacomb, tepsis burgonya, párolt lilakáposzta - 8 950 Ft

Fakanál Étterem

A Fakanál talán a lista legkülönlegesebb helye, és nem csupán azért, mert egy piacon belül helyezkedik el. A Nagycsarnok galériáján található helyre belépve egy olyan világba csöppenünk, amelyet sok külföldi azonosít a magyar kultúrával, és amelyet a magyar emberek a hétköznapok során mégsem tapasztalnak meg.

Bár a Fakanál egy önkiszolgáló étterem, a hangulata mégsem menzás, köszönhetően a csinos kiszolgálópultnak és a rengeteg dekorációnak. A pultban a piac friss alapanyagaiból készült házias ízek sorakoznak: töltött káposzta, pisztráng, rakott krumpli és saját recept alapján készült kolbász, valamint magyar kézműves sör és pálinka.

Az igazi csavart pedig az élő cigányzene adja, amely hétfőtől szombatig, 12:00 és 15:00 óra között félóránként gondoskodik a különleges atmoszféráról.

Mivel tényleg sok turista látogat ide, nem meglepő, ha délután egykor már táncoló és éneklő embereket találunk. Izgalmas élmény kicsit belefolyni ebbe.

Ha pedig egy zártkörű eseményre keresünk helyszínt, az étterem az esti órákban rendezvényhelyszínként is működik.

Cím: 1093 Budapest, Vámház krt. 1-3. Központi Vásárcsarnok I. emelet

fakanaletterem.hu

Gulyás leves - 2 700 Ft
Házi sült kolbász, szalonnás-mézes káposzta - 3 500 Ft ; 1 400 Ft

MARUMBA

A Marumba elegánsan vegyíti a nagyszüleink otthonainak hangulatát a modern formákkal: thonet székek, csipketerítők és porcelánok egészítik ki a koptatott falakat. A hely mögött az a hatfős baráti társaság áll, amelyik a Dob utcában a közel-keleti, mediterrán és kaukázusi ételeket felvonultató Dubrumbát, és az előbbiek mellett már egészen az indiai konyháig merészkedő, Széll Kálmán téri Pingrumbát is megálmodta, így nem is csoda, hogy ez az egység is extrémen stílusos lett.

Az étlap két részre oszlik: kistányérokra és nagytányérokra. Kistányérok között olyan fantasztikus ételeket találunk, mint a paprikás karfiolleves vajas galuskával, a mangalica pástétomot tárkonyos mustárral és pirítóssal, valamint a kenyér és zsír kombinációt. A nagytányérok között pedig szerepel tanyasi csirkepaprikás tojásos galuskával és a rántott karaj burgonyával és salátával is.

Ezzel a menüvel egyszerre tisztelegnek a Kárpát-medencei ételek gyökereinek, de közben mernek újat is mutatni. Az apró, de mégis jelentős falatfrissítéseket nem is lehet igazán jól elmagyarázni, inkább kóstolás után lehet megérteni.

Újdonságként a Marumba nemrég bevezette az ebédajánlatot, amely csütörtökön és pénteken 12:00-17:00 között elérhető. A kistányér+nagytányér kombó mellé egy verjus fröccs is jár, illetve a vendég választhat, hogy szeretne-e almás pitét, sört vagy kávét az ebédje mellé.

Cím: 1075 Budapest, Holló utca 1.

marumba.hu

Kenyér és zsír - 2 000 Ft
Rántott szelet, burgonya, saláta - 5 800 Ft
Almás pite - 2 100 Ft

Ida Bistro

A nyár végén nyílt Ida Bistro az osztrák-magyar gasztronómia kedvelőinek lehet ideális választás. A Várkert Bazárnál található étterem elegáns, nagypolgári enteriőrrel és klasszikus ételekkel várja vendégeit.

A név is különleges jelentéssel bír: Ybl Miklós feleségének, Lafite Franciska-Idának nevét viseli, aki grazi származású volt, és ezzel is szimbolizálja az osztrák-magyar gasztronómiai kapcsolatot.

Az étlapra az egyik legjobb osztrák étel is felkerült: a Tafelspitz, ami marhahúslevesként és főételként is élvezhető. A kacsacomb ropogós bőrrel és vajpuhán érkezik, míg a krumplis tészta házi készítésű és kovászos uborkával tálalva igazán ínycsiklandó.

A tökéletes túrógombóc is a konyha remekei közé tartozik, ami habkönnyű állagával és a tálaláskor mellé kerülő fahéjas tejföllel minden bizonnyal a hely kedvenc desszertje lesz.

Az éttermet borlapja is kiemeli a mezőnyből, izgalmas magyar és osztrák tételek találhatók rajta, ráadásul hozzáértő személyzet segíti a vendégeket a választásban.

Az Ida Bistro egy gasztronómiai híd Bécs és Budapest között, ahol a vendég úgy érezheti magát, mintha egy előkelő rokonához kapott volna meghívást ebédre vagy vacsorára.

Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

idabistro.com

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Marhahúsleves, daragaluska, zöldségek, főtt marha fartő, spenót, almapüré, remoulade, torma, velőscsont, pirítós - 11 990 Ft
Krumplis tészta, kovászos uborka - 4 990 Ft
Túrógombóc, fahéjas tejföl - 2 990 Ft

 


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Ötévesen már zöldségeket szeletelt egy kocsmában, és majd’ beleőrült, amikor kb. 1000 embert ki kellett rúgnia – Jamie Oliver 50 éves
„A pucér szakács” az egészséges étkeztetésre tette fel az életét, a bukása óta viszont csendesebb életét él.


James Trevor Oliver 1975. május 27-én született az Egyesült Királyságban, az Essex megyében található Clavering nevű faluban, és ott is nőtt fel. Érdekesség: a településen csupán két kocsma üzemelt, az egyik azonban Oliver szülei, Trevor és Sally tulajdonában volt, és The Cricketersnek hívták. A pubnak volt konyhája is, Jamie pedig itt tanulta meg gyerekkorában a főzés fortélyait. 11 éves korára már a többi alkalmazottal együtt végezte az alapvető ételkészítési feladatokat, 16 évesen pedig otthagyta a középiskolát. Azért hozta meg saját elmondása szerint ezt a döntést, mivel különleges igényű gyereknek tartotta magát, és úgy érezte, hogy az iskola cserben hagyta őt. A Westminster Catering College-ba iratkozott be, hogy rendesen kitanulja a szakmát.

Ő maga így beszélt a gyerekkoráról: „Vérbeli vidéki fiúként nőttem fel Claveringben, Cambridge-től körülbelül 18 mérföldre. Ötéves koromra már segítettem a szüleim pubjában, a The Cricketersben, poharakat mostam, és zöldséget szeleteltem 1 fontos órabérért. Már akkor is nagyon jól bántam a késsel, és őszintén szólva már gyerekként is nagyon finom ételeket főztem.

De a szüleim még valami más fontos dolgot is megtanítottak nekem: a kemény munkát, illetve azt, hogy másokkal tisztelettel és barátságosan kell bánni, és hogy még akkor is udvariasnak kell maradni, ha stresszes vagy, és már alig állsz a lábadon.

Néha azt kívánom, bárcsak a saját gyerekeim is segíthetnének néha a nagyszüleiknek, és megtanulhatnák mindezt. Akkoriban hamar megértettem: ha el akarsz érni valamit, fel kell tűrnöd az ingujjadat, és neki kell állnod a munkának. A szüleim munkáscsaládból származnak; fogalmam sincs, miért gondolták azok az emberek, akikkel később A pucér szakács című tévéműsoromban találkoztam, hogy én valami kiváltságos gazdag gyerek vagyok, aki magániskolába járt. Valójában egy kövér, buta gyerek voltam, és olyan rosszul tanultam, hogy a legegyszerűbb tantárgyakból is korrepetálásra szorultam.”

A siker receptje

Miután egy ideig Franciaországban tanulta a szakmát, visszatért Londonba, ahol első hivatalos munkatapasztalatát (mármint a szülei protekciós pubján kívül) Antonio Carluccio Neal's Yard nevű éttermében szerezte. Ott cukrászként dolgozott, és betekintést nyert az olasz konyhaművészetbe is. De a legfontosabb, hogy megismerkedett első számú mentorával, Gennaro Contaldóval. Ezután a az ikonikus The River Caféban kapott munkát, ahol három és fél éven át szuséfként dolgozott. Amikor Jamie erről az időszakról beszél, hangsúlyozza, hogy megtanulta, mennyi idő és erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy „a legőszintébb és legfinomabb ételeket” készítse el.

De van még egy ok, amiért ez az időszak mérföldkőnek számít a kulináris karrierjében. Az 1999-es év egy napján megjelent náluk a BBC stábja, hogy dokumentumfilmet forgasson a The River Caféról. A producer pedig nem tudta nem észrevenni Jamie kamerák előtti természetes sármját, és onnantól a dolgok gyorsan felpörögtek.

Még ugyanabban az évben sok minden történt: a BBC-n debütált Jamie saját műsora, A pucér szakács, az azonos című szakácskönyve bestsellerré vált, és meghívták, hogy főzzön ebédet Tony Blair miniszterelnöknek.

Az étterem-birodalom bukása

A Fifteen volt Jamie első – és valószínűleg legnépszerűbb – étterme Londonban. Egyben egy társadalmi projekt is volt, amely során nehéz sorsú fiatalokat képeztek ki, hogy munkát találhassanak a vendéglátóiparban. Az eredeti Fifteen nagy sikert aratott, így más éttermek is nyíltak Amszterdamban, Cornwallban és Melbourne-ben. Jamie ezekben a mediterrán ízekre, különösen az olaszra helyezte a hangsúlyt, és a bezárásáig folyamatosan segítette a rászoruló fiatalokat.

Oliver másik kultikus étkezdéje a Barbecoa volt, egy exkluzív barbecue étterem, amelynek húsalapú étlapját a séf barátja, Adam Perry Lang segítségével állította össze.

Aztán jött a Jamie's Italian, amely 2008-ban nyílt meg, és szintén hatalmas sikert aratott. Ezt követően séfünk összesen 42 éttermet nyitott az Egyesült Királyságban, valamint számos más egységet Kanadában, Hongkongban, Oroszországban, Törökországban, Izlandon, Katarban, Írországban, Szingapúrban és Budapesten is.

Majd beütött a krach. Miután Jamie felépített egy nemzetközi étterembirodalmat, cége, a Jamie Oliver Group csődbe ment. Az Egyesült Királyságban akkor működő 25 étterme közül 22-t be kellett zárni, aminek következtében körülbelül 1000 ember veszítette el az állását. Néhány repülőtéri étterem, valamint a nemzetközi franchise-ok nem voltak érintettek akkor még, később ezekből is rengeteg bezárt. Jamie megpróbálta menteni a menthetőt: befektetőket keresett, és a saját pénzét (több mint 15 millió dollárt) is beletette az üzletbe, de végül nem járt sikerrel, és fel kellett adnia a harcot. Elmondása szerint a Fifteen bezárása volt valószínűleg a legnehezebb a számára, mivel ez az étterem képviselte a jobb világ iránti elképzeléseit és a kulináris gyökereit.

Ám annak ellenére, hogy 2019-ben számos üzletében szögre kellett akasztani a kötényeket, azért továbbra is sikeres éttermeket üzemeltet világszerte, többek között Brazíliában, Thaiföldön, Indonéziában, Indiában, Portugáliában és Oroszországban.

Utólag állítólag „megkönnyebbült”, hogy a kiterjedt vállalkozása végül kisebb lett.

Adni, adni, adni

Jamie a karrierje kezdetétől fogva érdeklődött a társadalmi ügyek iránt, szinte lehetetlen elkülöníteni őt ezektől. Minden a Fifteen Foundation nevű alapítvány létrehozásával kezdődött, amikor hátrányos helyzetű fiatalokat képeztek ki a vendéglátás területén. A program tizenhét éven át sikeresen működött, s akkor ért véget, amikor a Fifteen étterem is bezárt.

A Food Revolution nevű kampányával aztán 2010-ben TED-díjat is nyert. A kampány az étkezési nevelésre, a gyermekkori elhízás elleni küzdelemre és a „jó étel” fogalmáról kialakult általános világszemlélet megváltoztatására összpontosított. Az évek során Oliver folyamatosan törekedett az iskolai étkeztetés, az étkezési nevelés és az egészséges táplálkozás javítására, például a Feed Me Better kampányával és a Jamie Oliver Food Foundation nevű alapítványával.

Jelenleg is számos alapítványt és jótékonysági szervezetet támogat, többek között az American Heart Associationt, az Alliance for a Healthier Generationt, a Small Steps Projectet, a Comic Reliefet és az American Stroke Associationt.

Könyv és tévémogul

Jamie Oliver minden idők egyik legkelendőbb brit nem fikciós írója, és a második legolvasottabb brit szerző J.K. „Harry Potter” Rowling után, vagyis tisztán látszódik, milyen hatalmas népszerűségnek örvend. Több mint 14 millió könyvet adott már el, illetve rengeteg tévéműsorban, dokumentumfilmben és tévés különkiadásban szerepelt. Voltak sorozatai, amelyek társadalmi kérdésekkel foglalkoztak, mint például a Jamie's Kitchen (2002) vagy ott volt a Jamie menzája (2005), amelyben egy greenwich-i iskola étkeztetéséért felelt. Emmy-díjat nyert ugyanakkor a Jamie gasztroforradalma (2010-2011) című műsoráért.

Jamie összes tévés szereplését szinte lehetetlen lenne felsorolni, még ha leszűkítjük a legsikeresebbek kategóriájába, akkor is rengeteg cím merülne fel. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy 11 éven át ő volt a Sainsbury's nevű szupermarketlánc arca. Ez a partnerség, amelynek keretében több mint 100 reklámot készített a márkának, több mint 10 millió fontot hozott neki.

Manapság több mint 30 millió követője van a közösségi médiában, a tévéműsorainak nézőszáma globálisan 67 millió körül van, a teljes vagyonát pedig kb. 200 millió dollárra becsülik.

Bár, amióta az éttermeinek többsége bezárt, Jamie Oliver élete is egy kicsit csendesebb lett, kevésbé van előtérben. Sokat főz, a családjával tölti minden szabadidejét, és olyan témákról készít tartalmakat a közösségi médiában, amelyek iránt szenvedélyesen érdeklődik.

Tiniszerelem… máig

Jamie épp annyira családcentrikus ember, mint amennyire híres séf.  Még a középiskolában, 17 évesen ismerte meg Juliette „Jools” Nortont, vagyis a szerelmük még azelőtt kezdődött, hogy Jamie híressé vált volna. Az esküvőjükre azonban már utána került sor, 2000 júliusában.

Első gyermekük, Poppy Honey Rose 2002 márciusában született, majd 2003 áprilisában követte őt a húga, Daisy Boo Pamela. Egy rövid „gyermekszünet” után Jools a harmadik lányuknak, Petal Blossom Rainbow-nak 2009 áprilisában, első fiuknak, Buddy Bear Maurice-nak pedig 2010 szeptemberében adott életet. Az ötödik és egyben eddigi utolsó gyermekük, egy újabb fiúcska pedig 2016 augusztusában született, akit a boldog pár River Rocket Blue Dallasnak nevezett el. Vannak itt érdekes nevek, kérem szépen!

A 2017-ben a Now To Love magazinnak adott interjújában Jamie elárulta, hogy az otthonukban mindenki egészségesen táplálkozik: „Nem akarom túlságosan leegyszerűsíteni, de otthon csak akkor eszel sz*rt, ha előbb megveszed, mi pedig nem veszünk ilyesmit. Tényleg ennyire egyszerű. A feleségem még nálam is szigorúbb, de ha a fiam kólát akar, akkor megengedem neki, persze csak különleges alkalmakkor, például egy vásáron vagy nyaraláskor. Jools nem engedné, de nekem nincs vele gondom. Mindenesetre nagyon nehéz rosszul étkezni, ha te vásárolod magadnak az ételt."

2019-ben Jamie még arra arra is utalt, hogy lehet, csatlakozik a családhoz egy hatodik gyermek is, miután Jools azt mondta, szeretne még egyet. „Adhatnék egy határozottabb választ, például: »Nézd, öt elég. Már így is alig férnek be a kocsiba. Már nem is lehet autóm. Egy rohadt buszt vezetek. Nincs szükségünk több gyerekre.« De akkor azt hinnéd, hogy van ráhatásom a helyzetre. Szóval, meglátjuk” – nevetett Jamie. Azóta mindenesetre nem érkezett meg az a bizonyos hatodik.

2019 közepén így a „mindössze” hétfős család beköltözött Spains Hallba, egy történelmi, Erzsébet-kori vidéki házba, amely Essex megyében, Finchingfieldben található. A műemléki státusza ellenére az ingatlan tökéletesen felújított, és egy 70 hektáros birtokon fekszik, amelyhez egy hat hálószobás parasztház, egy három hálószobás vendégház, úszómedence, teniszpálya és még átalakított istállók is tartoznak. Egészséges ételek, egészséges levegő!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő Alsóörsön: házias ízek a Balaton partján
Az új egységet a Costes-csoport működteti, Jenő pedig ezúttal a fine dining helyett a klasszikus, háromfogásos étkezés újbóli megszerettetését tűzte ki célul.
Vass Adrienn - szmo.hu
2025. május 29.



Rácz Jenő elmondása szerint régi vágya volt egy olyan étterem létrehozása, ahol a vendégek a tőle megszokott fine dining fogások helyett házias ízeket kóstolhatnak. Úgy véli, ez a koncepció tökéletesen illeszkedik a balatoni régióhoz, ahol a vendégek szívesebben választanak ismerős, házias ízeket a hétköznapi kikapcsolódáshoz.

„Nagyon szeretem a hagyományokat, azokat tiszteletben tartva alkotok. Itt a gyerekkorunk ízeit szeretném újra átélhetővé tenni, egy kis csavarral, de tisztelettel a hagyományok iránt” - fogalmazott a séf.

Hozzátette: szeretné, ha újra szokássá válna a leves-előétel–főétel–desszert menüsor elfogyasztása, ami nemcsak az ételről, hanem a közösen eltöltött időről is szól.

Az étterem koncepciója a minőségi, helyi termelőktől származó alapanyagokra és a sallangmentes, hagyományos magyar konyhára épül. Az étlapon olyan ételek szerepelnek, mint a gulyásleves, a rántott hús és a madártej.

A séf kedvec fogásai

A séf személyes kedvencei között említette a gulyáslevest és az rántott húst burgonyasalátával:

„Könnyű, gyors, mindig stabil, mindig megbízható. A rántott húsunkat mi osztrák stílusban készítjük, és ez az osztrák típusú burgonyasaláta kerül mellé. Egy szép vékony panír kerül rá, de fel van egy kicsit púposodva, mert vajjal fogjuk locsolni. Ezekre a minőségi dolgokra kell nálunk számítani.”

Desszertek terén napközben a jéghideg madártejet, estefelé a dobostortát ajánlja, de a nagy melegben a jéghideg, mézédes termelői dinnyeszeleteket is kiváló választásnak tartja.

Az étlap összeállításánál arra törekedett, hogy olyan ételeket kínáljon, amiket ő maga is szívesen fogyasztana egy jobb minőségű vendéglőben nyaralás alatt.

Az étterem családbarát jellegét hangsúlyozva Rácz Jenő elmondta, hogy felesége, Dóri valószínűleg a kacsacombot választaná, míg hároméves, mindenevő lányuk számára folyamatosan változó gyerekopciók (pl. tészta, fish and chips, nuggetsek) lesznek elérhetők, kerülve a túlzásokat, mint például a betűtésztás leves. Céljuk egy olyan hely létrehozása, ahol senkinek sem kell feszengenie, és egy család is jól érezheti magát.

Gerendai Károly, Bolgár György és Rácz Jenő (Fotó: Schumy Csaba)
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Az Ypsilon és a balatoni gasztronómia

Az Ypsilon by Rácz Jenő éttermet a Costes-csoport működteti, céljuk a balatoni vendéglátás színvonalának emelése.

Gerendai Károly kifejtette, hogy a régióban időszakosan jelentős keresletnövekedés tapasztalható, és szerencsére minőségi elmozdulás is érzékelhető a színvonalban. Ugyanakkor egyfajta „ördögi kört” lát: „A kérdés az, miből fejlesszen a helyi vállalkozó, ha nincs kereslet, és nem termelődik elegendő tőke ehhez a szezonban. Ahhoz, hogy legyen itt elegendő további vendég, a mostani kínálatot mindenképp tovább kell fejleszteni.”

Véleménye szerint a szállások, éttermek és egyéb szórakozási lehetőségek együttes fejlődése szükséges ahhoz, hogy a Balaton vonzóbb célpont legyen, akár külföldi családok számára is.

Az Ypsilonhoz hasonló pop-up éttermek jól ki tudják szolgálni a szezonális vendégkört.

Bolgár György, az Ypsilon Yacht Club képviselője elmondta, hogy a kikötő a magas minőséget célozza meg a szolgáltatások terén, aminek része az étterem is.

„Általánosságban a hajósok számára és ezáltal a bérlőink számára is kiemelten fontos a minőségi gasztronómia. Az még vonzóbb, ha annak a megközelítése hajóval történik.”

Ezért esett a választásuk a Costes csoportra és Rácz Jenőre. Az étterem nyitása a kikötő szolgáltatási színvonalának emelését is szolgálja. És gondoskodnak róla, hogy a hajósok és az étterem vendégei zavartalanul, egymástól elkülönülten élvezhessék a szolgáltatásokat.

A kikötő kényelmi szolgáltatásai (pl. napozóterasz, medence) csak a bérlőknek elérhetők, az éttermi vendégek számára külön parkolót biztosítanak, és a beléptetésnél ellenőrzik a foglalásokat.

Fotó: Schumy Csaba
Fotó: Schumy Csaba
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A megnyitón a vendégek három előételt, két főételt és egy desszertet kóstolhattak meg.

Ha kíváncsi vagy ezekre a fogásokra, kattints ide a további képekért:

Az étterem befogadóképessége a terasszal együtt nagyjából 120 fő, és akár hajóval is megközelíthető a kikötő vendéghelyeiről.

A szárazföldről érkezőknek pedig az előzetes asztalfoglalás erősen ajánlott.

A hely egyelőre szezonálisan, csütörtöktől vasárnapig, ebéd- és vacsoraidőben tart nyitva a nyári hónapokban. A szintén ezen a helyszínen megtalálható kávézó és kisbolt a hét összes napján, már reggel 8-tól kiszolgálja a betérőket legyen szó reggeliről, brunchról vagy egyszerű bevásárlásról.

Ha a koncepció beváltja a hozzá fűzött reményeket, az Ypsilon hosszú távon is meghatározó szereplője lehet a balatoni gasztrotérképnek.

Cím: 8226 Alsóörs, Ypsilon Yacht Club

www.facebook.com/ypsilonbyraczjeno


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Ahol az étel mellé madárcsicsergés is jár – 8 természetközeli budapesti terasz, amit imádni fogsz
Van, ahol a legjobb fogások mellé árnyas lombok, folyóparti levegő vagy egy titkos kis oázis is jár – csak tudni kell, merre indulj.


Ahogy beköszönt a meleg, egyre inkább vágyunk a szabad levegőre – napfényre, zöldre, madárcsicsergésre. Szerencsére Budapest tele van olyan teraszos helyekkel, ahol mindez adott: nem a forgalom zaja, hanem fák lombjai és parkok nyugalma vesz körül. Összegyűjtöttünk nyolc hangulatos budapesti teraszt, ahol a természet nemcsak háttér, hanem a kikapcsolódás része.

A Városliget szívében, árnyas fák alatt megbújó Zenekertben a chill hangulatot a liget zöld lombjai és a közeli csónakázótó nyugalmával együtt élvezheted. A belvárosban, egy fás sétány mentén bújik meg a VAJ Sas, ahol a reggeli mellé egy csendes, zöld oázist kapsz ajándékba. A DNB Budapest terasza pedig a Duna partján vár, ikonikus panorámával és egy kis Francia Riviéra hangulattal, ami garantáltan elvarázsol. A Kopaszi-gáton a Fruska Picnic & Bistro szinte beleolvad a fák közé, ideális hely egy vízparti piknikhez. A KIOSK Garden terasza a Március 15. téren, a rakpart szélén kínál fröccsöt és dunai kilátást, miközben a Gellért-hegy látványa ad hátteret. A Városmajorban megbúvó Majomhoz árnyas park közepén nyújt laza találkozóhelyet, a Hippie Island a Margitsziget fái között hoz igazi nyári menedéket, míg az Este11 a Feneketlen-tó partján, hatalmas gesztenyefák alatt vár. Ezek a helyek nemcsak finomak ízeket kínálnak, hanem segítenek egy kis időre kiszakadni – a város közepén, mégis zöldben.

1. Zenekert – Városliget fái között, DJ-vel fűszerezve

Ha kiszakadnál a belvárosi nyüzsiből, és árnyas fák tövében ejtőznél egy fröccsel vagy jegeskávéval, akkor irány a Zenekert! A Magyar Zene Háza oldalában, közvetlenül a csónakázótó és a Néprajzi Múzeum szomszédságában bújik meg ez a zöld oázis, ahol már negyedik szezon óta szól a chill, és folyamatosan pezseg az élet.

Aki szereti a természetet, de nem mondana le a városi lüktetésről sem, annak ez a tökéletes kiülős hely. A madárcsicsergést néha egy könnyed DJ-szett váltja fel, de a hangulat mindig barátságos marad.

A 2025-ös szezon étlapja nem fukarkodik az izgalmakkal: a tavalyi év kedvencét, a Smash Burgert idén is megtalálod, de jött mellé tépett csirkés, valamint a húsmentesek kedvéért szaftos laskagombás burger is.

A hot dog szekcióban te állíthatod össze, mi kerüljön rá – többféle toppingból válogathatsz, ízlés szerint. Az italkínálat is bő: specialty jegeskávé, kézműves sörök, borok, koktélok – minden, ami kell egy suli vagy munka utáni lazításhoz, vagy akár egy egész délutános baráti bandázáshoz.

És ha valami program is jól esne a fröccs mellé: a Zenekertnél egész sor társasjáték közül válogathatsz. A klasszikus Jenga, Uno, dominó mellett egy kifejezetten kutyabarát hangulatú kártyajáték is szerepel a repertoárban – így a társaságot is hozhatod magaddal, illetve kutyusodat is hiszen a hely természetesen kutyabarát.

A Városliget közelsége pedig nem csak látványos, de praktikus is: ha még egy kör sétát tennél a tóparton, beülnél a Zene Háza kiállításaira vagy csak kifeküdnél a napra, minden itt van, pár lépésre tőled.

Zenekert

Cím: 1146 Budapest, Városliget, Olof Palme sétány 3.

Fotó: ©LIGET BUDAPEST - Palkó György

2. VAJ Sas – Reggelizőparadicsom a Bazilika árnyékában

Aki reggel, délelőtt vagy akár délután keres egy szerethető, illatokkal teli belvárosi menedéket, annak a VAJ Sas pékség a tökéletes célpont. A Sas utca és a József Attila utca sarkán található, egy hangulatos, fás sétány mentén, néhány percre a Szent István-Bazilikát körülölelő parkos tértől. A teraszról a város lüktetése éppen csak beszűrődik, így miközben egy habos cappuccinót kortyolsz, a fákkal szegélyezett gyalogos utcákat figyelheted, a nyüzsgésen kívül, de mégis benne.

A VAJ az elmúlt években Budapest egyik legmeghatározóbb reggelizőhelyévé nőtte ki magát – nem véletlenül.

Itt minden falat kézműves: hosszú érlelésű kovászos kenyerek, ropogós héjú péksütik, friss szendvicsek, és szezonálisan változó desszertek várnak – utóbbiakat Márk Szonja, az egykori Édesem cukrászműhely vezetője álmodja meg. A szendvicsekbe és sütikbe saját készítésű lekvárok és krémek kerülnek, a minőség minden harapásnál érezhető.

Az italkínálat sem mindennapi: a specialty kávét a magyar Casino Mocca pörkölő világos pörkölésű kávéi adják, a teákat pedig a Zhao Zhou teaháztól hozzák. E mellé házi limonádé, dzsúsz, jegestea vagy kombucha dukál – mindenki megtalálja azt, amivel igazán felfrissülhet.

A VAJ nem csak egy hely, hanem egy egész napra szóló bázis: reggelizni, baráti csevejre, vagy akár egy gyors süti–kávé kombóra is ideális. Ha pedig otthon ünnepelnél, tortát is rendelhetsz tőlük – szeptember óta elérhető az online tortarendelés is.

A közeli Szent István tér parkos környezete ráadásul ideális helyszín egy kis lelassuláshoz. Árnyas padok, szökőkutak, szinte mediterrán hangulatú kis terek és a Bazilika monumentalitása adja a háttérdíszletet a reggelidhez, uzsonnádhoz vagy épp egy csöndes délutáni olvasáshoz.

VAJ Sas

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 2.

3. DNB Budapest – Francia riviéra hangulat, dunai panorámával

Ha egy igazán vízparti teraszra vágysz a belvárosban, ahol a kilátásról, a menüről és a hangulatról is nehéz lemondani, akkor a DNB Budapest a te helyed. A Marriott Hotel aljában található étterem egyszerre elegáns és laza, a belső terei a legújabb kortárs dizájnt követik, a terasza pedig olyan, mintha a francia Riviérára csöppennél – csak itt a Lánchíd, a Budai Vár és a 2-es villamos szolgáltatja a panorámát.

A DNB filozófiája a „Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig” ívelő kulináris utazásra épül, mégis szívében modern magyar konyhát visz.

Az ételek izgalmasak, letisztultak, tele friss, szezonális alapanyaggal. Kiemelten erősek a reggelik és a brunchok, amikor még verőfényes napsütésben csodálhatod a Dunát, a hídakat, a villamosokat és a város nyüzsgését – egy croissant vagy eggs benedict mellett egészen más szögből látod Budapestet.

A borbár is hangsúlyos szerepet kap, az étlapot gondosan válogatott magyar és nemzetközi borok kísérik, de koktélfronton is jól állnak. Amikor beköszönt a jó idő, a terasz azonnal megtelik – a DNB ugyanis nemcsak egy étterem, hanem egy hangulatélmény is: bent modern, hűvösen elegáns, kint napsütéses, romantikus, este pedig sejtelmesen meghitt.

A vacsoraidőszak különösen varázslatos: ahogy leszáll az este, a világörökségi helyszín díszkivilágítása teszi különlegessé a pillanatot. Egy pohár borral a kézben nézni, ahogy Budapest lassan álomba ring, az egyik legszebb módja annak, hogy igazán átéljük a város lelkét. És ha mindehhez még hozzávesszük a közvetlen közelségben futó Duna-parti sétányokat, a Belvárosi rakpart sétáit vagy akár egy hajós városnézést, máris megvan egy egész délutánra vagy estére szóló program.

DNB Budapest

1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 4.

4. Fruska picnic & bistro – Piknik a Kopaszi-gáton

A Fruska a Kopaszi-gát egyik gyöngyszeme, ahol tényleg csak néhány lépés választ el a Duna-parttól. A terasz szinte a fűbe simul, a környezet tele van fákkal, piknikezőkkel, családokkal, bringásokkal – vagyis igazi parkos, vízparti hangulat fogad.

A Kopaszi-gát egyik legismertebb és legkedveltebb helye, ahol a bohém, kockás terítők mellé olyan ételek érkeznek, amik simán felveszik a versenyt bármelyik fine bisztró kínálatával.

A Fruska nemcsak látványra barátságos: a hangulat közvetlen, mosolygós, és nem véletlen, hogy rengeteg törzsvendég tér vissza újra és újra. Aki egyszer betér, könnyen úgy érezheti: megtalálta a törzshelyét a városban.

Az idei évadban ráadásul vadonatúj étlappal indulnak: tele friss, szezonális fogásokkal, amelyek között mindenki talál kedvére valót. A könnyed, mediterrán hangulatú ételek mellett bőven akadnak laktató klasszikusok is – például fetasajtos-aszalt paradicsomos gnocchi, ami mellé tökéletesen passzol egy málnás rozéfröccs. Ha viszont igazán kiadós étkezésre vágysz, ott van a hús platter, amitől garantáltan jól fogsz lakni. És ha még marad egy kis hely – az ikonikus túrógombócot semmiképp ne hagyd ki!

A szabadtéri élményre is gondoltak: a Fruska piknikkosarát előre megrendelheted, és te magad válogathatod össze a tartalmát az étlap kínálatából. Csak vigyél magaddal egy plédet, egy pakli kártyát, és indulhat is a vízparti lazulás a fűben – romantikázásra, baráti chillre, családi kiruccanásra egyaránt tökéletes program.

A Kopaszi-gát nemcsak a víz közelsége miatt fantasztikus helyszín: a sétányok, bicikliutak, pázsitos terek és játszóterek miatt a környék igazi közösségi tér. Bringások, gyerekes családok, napozók, evezők – mindenki megtalálhatja a saját stílusát, és közben a város egyik legnyugodtabb, legzöldebb pontján lehet.

Fruska Picnic & Bistro

Cím: 1117 Budapest, Kopaszi-gát

5. KIOSK Garden –  Csodás panoráma a Duna-korzó kapujában

A KIOSK Budapest a Március 15. téren található, közvetlenül a Duna-parton – és ha lehet fokozni a belvárosi kiülős élményt, akkor az a KIOSK Garden! Ez az V. kerület egyik legklasszabb terasza, ahol a fatüzelésű kemencében sült nápolyi pizzák illata keveredik a Duna felől érkező friss szellővel. A Gellért-hegy, az Erzsébet híd és a rakpart panorámája már önmagában megéri a látogatást, de itt aztán az étlap is rendesen megdolgozik az élményért.

A Garden kínálatában nápolyi pizzák, hamburgerek (természetesen vegán verzióban is!), friss saláták és különféle bar foodok szerepelnek – ideális egy könnyed ebédhez, vagy ha inkább egy koktél mellett nassolnál valamit.

A nyári hangulatot pedig az italválaszték koronázza meg: hideg fröccs, hűsítő limonádé, klasszikus long drinkek és egy-egy lazító shot is bőven akad a kínálatban.

De ami igazán különlegessé teszi a helyet, az a Garden Specials szekció: itt olyan koktélok várnak, amikben már a nevük is egy nyári kaland ígéretét hordozza. Ilyen a Love in The Garden – mangós, citromos, bazsalikomos frissítő –, vagy a Frozen Aperol, aminek már a gondolatától is hűs hullám jár végig az emberen. Ha valami igazán izgalmasat keresel, próbáld ki a zöld teás Tanqueray-t, ami egyenesen egy stílusos délután kezdete lehet.

A Március 15. tér maga is különleges hangulatú: a teret fákkal szegélyezett sétányok és padok teszik igazi városi oázissá. A közeli Belgrád rakpart kellemes hely egy naplementés sétára, a Duna-part közelsége pedig minden időtöltést megemel – akár egy romantikus vacsora, akár egy délutáni koktélozás a barátokkal a cél.

KIOSK Garden

Cím: 1056 Budapest, Március 15. tér 4.

6. Majomhoz – Buda titkos kertje a Városmajorban

Ha nem ismernéd, a Majomhoz olyan, mintha valaki egy mini nyári fesztivált rejtett volna el a Városmajor sarkában. A futókörön és a teniszpályákon túl, az idős fák árnyékában bújik meg ez a zöld oázis, ahol napközben békés a hangulat, estére pedig jöhet a pezsgés.

A hely nagy tere és természetes környezete önmagában is hívogató, de igazán akkor mutatja meg magát, amikor beindulnak a zenés programok:

élő koncertek, DJ-estek és nyár esti bulik adják egymásnak a stafétát – ha úgy alakul, simán ott ragadsz egy italra (vagy háromra). A DiVino borai, a repoharas rendszer, valamint a laza, szabadtéri hangulat garantálja, hogy az este végére kicsit olyan érzésed lesz, mintha fesztiválon lettél volna – csak nem kellett messzire menned.

A food truck kínálat is erős: pizza, hamburger, egyéb street food klasszikusok sorakoznak a pultoknál, mellé pedig mehet egy jól behűtött koktél vagy fröccs. Aki aktívabb élményre vágyik, az figyelje a programokat, mert a koktélworkshopok különösen népszerűek, és még tanulni is lehet valamit a fröccsözés közben.

A Városmajor közelsége nemcsak a futóknak és bringásoknak jó hír – a parkban sétálni, heverészni vagy csak bámészkodni is éppolyan jó program, mint beülni a Majomhoz egy italra. Nappal chill, este buli – ahogy épp kedved tartja.

Majomhoz

1122 Budapest, Maros utca 56.

 

7. Hippie Island – Színes gasztroélmény a Margitszigeten

A Hippie Island a Margitsziget déli részén, a Gasztro Sétányon bújik meg a lombok között – és pont azt adja, amire egy fárasztó hétköznap után vágysz: nyugalmat, finom ételeket és színes chillhangulatot.

A hely egyszerre kávézó, brunch-hely, kutyabarát közösségi tér és nyári menedék, ahol mindig történik valami – de csak annyira, hogy közben teljesen ki tudj kapcsolni.

A reggeli választékot már kora délelőttől élvezheted: bundáskenyér, tojásrántotta ropogós baconnel, vagy egy klasszikus angol reggeli sült paradicsommal és pirítóssal indíthatja a napot – mindez napfényben úszó asztalok mellett, friss levegőn. A menü egész nap változatos: házi, nemzetközi és vegetáriánus fogások váltják egymást, és minden étel valamilyen kis extrát is kap – legyen az egy különleges fűszer, egy játékos tálalás vagy egy hippi hangulatú fantázianév.

Ha igazán érdekes élményre vágysz, válaszd a „Santana” névre hallgató báránycsülköt lencsével és hagymás tört burgonyával, vagy a „Hippie Bowl”-t, ami egy igazi superfood-saláta céklával, csicseriborsóval, sütőtökkel, kecskesajttal és fürjtojással. A desszert fronton is tudnak meglepetést okozni: a mákos guba tökmagolajjal vagy a vodkás csokitorta nem csak ízben ütős. Napközben gyakran találsz náluk kedvező árú napi menüt is, mindig húsos és vega opcióval.

A hely teljesen kutyabarát, szóval nyugodtan hozd a négylábú barátodat is. A színes raklapbútorok, bohém dekoráció, jókedvű kiszolgálás és a közvetlen hangulat garantálják, hogy minden látogatás olyan, mintha egy mini nyaralásra ugrottál volna ki a város közepén.

A Margitsziget pedig maga a szabadtéri élmény: bringóhintóval vagy gyalog is bejárható, sportpályák, szökőkutak, rétek, piknikezőhelyek és árnyas fák között tényleg nem kell programot keresni – elég csak jelen lenni.

Hippie Island

Cím: 1007 Budapest, Margitsziget, Gasztro Sétány 5.

8. Este11 – Gesztenyefák árnyékában a Feneketlen-tó partján

A Bartók-negyed vége, a Feneketlen-tó környéke egyre inkább kezd Budapest új találkozóhelyévé válni – és ehhez a hullámhoz stílusosan csatlakozott a tóra néző Este11 is. A régi teniszklub kertjében, hatalmas gesztenyefák árnyékában terül el a terasz, ahol jéghideg koktélok, ízletes grillételek és laza, jókedvű hangulat vár rád. Ha valami igazán nyári, mégis budapesti helyre vágysz, ez lesz az új kedvenc.

A konyha középpontjában a BBQ-vonal áll: szaftos pulled pork szendvicsek, hamburgerek, mártogatós tálak, sült krumpli, és más street food kedvencek sorakoznak az étlapon.

Az italválaszték szintén figyelemre méltó: kézműves sörök, hazai borok, könnyed fröccsök és ütős koktélok közül válogathatsz – és közben nézheted, ahogy a tó vize békésen hullámzik a háttérben.

A hangulatról pedig nemcsak a látvány, hanem a DJ-pultból szóló zene is gondoskodik – gyakran alakulnak ki spontán bulik a fák alatt, de ha csak egy laza beszélgetésre vagy délutáni feltöltődésre ülnél be, akkor is tökéletes választás. Ez a hely pont azt tudja, amit kell: könnyed zene, jó barátok, egy frissítő a kézben, és a város egyik legzöldebb zuga.

A Feneketlen-tó körüli parkos terület ráadásul ideális a kiadós vacsora előtti vagy utáni sétára is: street workout pálya, futóösvény, pihenőpadok és árnyékos fás részek váltják egymást. Tökéletes hely arra, hogy egy kicsit kiszakadj a nyüzsiből – vagy belecsapj a lecsóba, ha épp úgy alakul.

Este11

Cím: 1113 Budapest, Villányi út 14.

Ezek a helyek nemcsak egyszeri kipróbálós pontok a nyári bakancslistádon. Sokkal inkább olyan teraszok, ahova jó érzés visszatérni – egy reggeli kávéra, egy hirtelen jött délutáni lazulásra vagy csak azért, mert tudod, hogy ott mindig lelassul kicsit a világ. Mentsd el a listát, fedezz fel minél több helyet, és találd meg azt, ahova újra meg újra visszahúz majd valami ezen a nyáron!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Világbajnok pizza és hibátlan pasta - a Forni di Napoli sikertörténete
Ha van budapesti hely, amiért simán megéri átvágni a fél városon, az a Forni di Napoli.


Egy tökéletes nápolyi pizzáért ma már nem kell Nápolyig utaznunk. Budapest szívében, a Jászai Mari tér közelében található Forni di Napoli ugyanis pontosan azt a leheletvékony, mégis puha tésztát kínálja, amelyet buborékos, roppanós szél és hamisítatlan olasz ízvilág jellemez.

A Forni di Napoli ötlete a pandémia idején született meg egy baráti körben, ahol egy tehetséges pizzaszakács munkássága adta az inspirációt.

A lelkesedésből hamar tett lett: a tulajdonosok Nápolyba utaztak, hogy testközelből tanulmányozzák az eredeti nápolyi pizza készítésének fortélyait.

A megfelelő helyszín megtalálása után (ahol a turisták és a helyiek egyaránt könnyen rátalálhatnak az étteremre), 2021 szeptemberében megnyitotta kapuit a Forni di Napoli.

Egy igazi nápolyi pizzázóhoz elengedhetetlen egy profi kemence, prémium alapanyagok és egy hozzáértő séf. A Forni di Napoli mindhárom területen erős.

Speciális, forgótányéros Morello Forni gázkemencéjük egyszerre akár kilenc pizzát is képes megsütni, garantálva a gyors kiszolgálást és az állandó minőséget még csúcsidőben is.

Az alapanyagok listáján kizárólag kiváló minőségű olasz termékek szerepelnek: San Marzano paradicsom, válogatott sajtok és felvágottak, valamint a pizzatésztához használt különleges liszt. A tészta 72 órás kelesztési ideje pedig biztosítja a tökéletes állagot és ízt.

A klasszikus ízek mellett szezonális újdonságok is felkerülnek az étlapra. Az italválasztékban friss limonádék és aperitifek, míg a desszertkínálatban olyan olasz kedvencek szerepelnek, mint a tiramisu vagy a panna cotta.

A hangulat otthonos, barátságos, a terasz pedig ideális választás a nyári estékre.

Új fejezet: Tésztaparadicsom a szomszédban

A Forni di Napoli sikere évek óta töretlen. A Bazilika mellett található egységük változatlanul a turisták kedvence. Ráadásul a legutolsó látogatásunk óta a Szent István körúti egység jelentős bővülésen esett át. A pizzéria közvetlen szomszédságában megnyitotta kapuit új, tésztákra specializálódott éttermük.

Így már két különálló egység várja a vendégeket egymás mellett, egy hatalmas, egybefüggő terasszal.

Az új tésztázó egy galériás, patinás múltú épületben kapott helyet, amely világosabb színekkel és barátságos részletekkel született újjá. A terasszal együtt immár 150 fő fogadására képesek.

A helyszín nemcsak vacsorára, de rendezvényekre is ideális választás: catering szolgáltatás, hangosítás és stílusos környezet egyaránt adott.

Az új étterem célja, hogy a klasszikus olasz tésztaételeket a legmagasabb színvonalon kínálják Budapesten.

Az étlapon Olaszország méltán híres tésztaételei szerepelnek, melyeket úgy készítenek el, hogy azok az autentikus ízeket, a mediterrán életérzést és a harmóniát közvetítsék a vendégek felé.

A tészták titkos recept szerint, helyben készülnek el, 100%-ban friss alapanyagokból.

Az óriási kínálatban pedig a gluténmentes, vegetáriánus és vegán tésztákra vágyók is találnak kedvükre valót.

Világbajnok ízek: A Forni di Napoli nemzetközi színtéren

A Forni di Napoli nemcsak Budapesten, hanem a nemzetközi porondon is komoly elismerést vívott ki magának. A pizzéria séfje, Damu László, valamint a Forni csapata 2025 elején a nürnbergi Pizza Europa League versenyen szereztek bajnoki címet.

Ez azonban csak a kezdet volt:

a Riminiben rendezett Pizza Senza Frontiere nemzetközi versenyen világbajnoki címet szereztek.

A megmérettetésen 17 kategóriában versenyeztek a világ minden tájáról érkezett csapatok, a döntést pedig szakértő zsűri hozta meg. Egy ilyen mezőnyben elsőnek lenni óriási teljesítmény.

A győztes pizza, a Campione Del Mondo jelenleg is elérhető az étlapon. Természetesen mi is megkóstoltuk.

Ez a különleges kreáció Fior di Latte alappal, Black Angus carpaccioval, gorgonzola dolcéval, málnával, friss bazsalikommal és extra szűz olívaolajjal készül.

Az ízek harmóniája lenyűgöző, a minőségi alapanyagok pedig garantálják a páratlan gasztronómiai élményt. A lágy, krémes gorgonzola édességét tökéletesen ellensúlyozza a friss málna savanykás íze, a Black Angus carpaccio pedig egyedi, kifinomult karaktert kölcsönöz a pizzának. A friss bazsalikom és az extra szűz olívaolaj pedig a végső simításként teszik fel a koronát erre a világbajnok fogásra.

A Nápolyi konyha a képernyőn: A Forni di Napoli TV-sorozat

A Forni di Napoli sikertörténete idén képernyőre is került. 2025-ben elstartolt a TV2 új gasztronómiai sorozata, a "Forni di Napoli". A 12 részes műsorban a nézők bepillantást nyerhetnek a nápolyi kemencék forró hangulatába, autentikus recepteket ismerhetnek meg, különleges alapanyagokat fedezhetnek fel és szenvedélyes történeteket hallgathatnak meg.

A sorozatban Damu László világbajnok pizzamester és Várnai László modern séf kalauzolják el a nézőket az olasz konyha ínycsiklandó világában.

A Forni di Napoli a nápolyi konyha iránti szenvedélyt a legmagasabb szintre emelte Budapesten, és a televízióban, valamint nemzetközi porondon is öregbíti a magyar gasztronómia hírnevét.

Kíváncsian várjuk a folytatást, mert úgy tűnik, hogy a fiúk nem fáradnak!

Cím:

1055, Szent István körút 7-9.

1051, Október 6. u. 19.

www.fornidinapoli.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET: