Olasz életérzés Budapesten – öt hely, ahol a szenvedély is az asztalra kerül
Az olasz konyha nemzetközi sikerének titka nem (csak) a tészta vagy a paradicsom. Hanem az a mindent átható szenvedély, amivel az ételhez nyúlnak. Budapesten is akad néhány hely, ahol ez kézzelfogható, és nem csak az étlapon.
Ebben a válogatásban 4 remek helyről lesz szó: Giulia, Trattoria Pomo D’Oro, Trattoria La Coppola és Ristorante Krizia. És plusz egyként érkezik egy delikát üzlet, a Buono, ahol minden beszerezhető, ami egy igazán olaszos főzéshez kell.
Giulia
A Giulia tavaly tavasszal nyílt meg, először a kerthelyiséggel, majd ősszel a belső térrel. Most, hogy újra itt a jó idő, ismét a kert kerül a középpontba. A koncepció a friss, szezonális alapanyagokra, a tésztaételek iránti szenvedélyre és a könnyed, nyárias ízekre épül.
Az alapanyagok jó része közvetlenül Olaszországból érkezik, a cél mégsem a teljes autentikusság volt. Hanem egy élvezetes, jól fogyasztható, de mégis karakteres olasz vonal kialakítása, amely harmonikusan illeszkedik a budai kert atmoszférájába.
Az új étlap az elmúlt egy év vendégtapasztalataira épül. Megmaradt néhány népszerű fogás, mint a burrata puttanesca előételként vagy a citrommal kiegészülő „Giulia” carbonara. Ugyanakkor több új és újragondolt étel is helyet kapott benne. A vendégek visszajelzései alapján került az étlapra antipasti tál és a cézár saláta is.
És bővült a tésztakínálat is. Olyannyira, hogy a Giulia fő profilja egyértelműen a friss tészták lettek. Jelenleg 7 különféle szerepel az étlapon. Abszolút ízlés dolga, hogy ezek közül melyiket nevezi valaki kihagyhatatlannak: a vargányás papardelle, a vodkás-tejszínes-garnélás tagliatelle és a pisztáciás trofie is pályázik a közönségkedvenc címre (a carbonara mellett!). Desszertfronton a házi tiramisu és a pisztáciás panna cotta van versenyben a kegyeinkért. A döntés megkönnyítése érdekében mondom, hogy én még úgy is ennék a tiramisuból újra, hogy nem is szeretem a tiramisut...
Az új koktéllapra az elmúlt egy év legnépszerűbb darabjai kerültek vissza, mint a visszatapsolt Giulia Paloma (tequila-agave-grapefruit, most sóval és rozmaringgal), vagy a Valentin-nap óta kultikus “Mirtillo” gin-álom, rózsával és áfonyával. A Boschetto Verde frissítő, nyárias és zöld ízű tequila-fizz, amiből sosem elég. A Sinfonia di Parmigiano pedig egy igazi kuriózum: parmezánszirupos koktél, amit a konyháról megmaradt parmezánszélekből készítenek – zero waste, full karakter.
Újdonságként pedig érkezik a “Liquid Dinner”: egy teljesen új koktélprogram, ami a vacsora utáni órákat tölti meg élettel. Itt az étlap valójában egy itallap – minden szekció (mint antipasti, secondi, dolci) egy-egy koktélblokkot jelent.
Ez egy újhullámos, koktélbár-stílusú élmény, ahol az italok nem csak kiegészítik az estét, hanem főszerepet kapnak.
Cím: 1024, Retek utca 12.





Trattoria Pomo D'Oro
A Pomo D’oro egy olyan budapesti étterem, amely nevével is az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyagának, a paradicsomnak állít emléket. Olaszul az „oro” aranyat, a „pomodoro” pedig paradicsomot jelent (utóbbi szó szerint „aranyalma”), ami jól mutatja a hely elköteleződését az autentikus olasz ízek iránt. 2002 óta várják a vendégeket, és hamar a tradicionális olasz konyha egyik budapesti zászlóshajójává váltak.
A Trattoria Pomo D’Oro lelke Gianni Annoni, aki évtizedek óta elkötelezetten dolgozik azon, hogy a budapesti vendégek az olasz konyha valódi ízeit és vendégszeretetét élhessék át. Konyhafőnökük, Rosario Simeoli nem csupán a klasszikus olasz ételeket készíti el mesterien, hanem saját receptjeivel is színesíti az étlapot. A pizza szerelmeseinek pedig Tommaso pizzamester garantálja a vékony tésztájú, fatüzelésű kemencében sült pizzák tradicionális ízét.
Az étterem különös figyelmet fordít a szezonális alapanyagok használatára, így az étlap rendszeresen frissül az aktuális kínálatnak megfelelően.
Én két kiemelkedő fogásba is belekóstolhattam:
Vignarola - bárány pástétom zöldborsókrémmel, fave babbal, újhagymával: Ez egy klasszikus tavaszi étel modern interpretációja, ahol a bárány pástétom gazdag ízvilágát a zöldborsókrém frissessége és a fave bab roppanóssága egészíti ki.
Juhsajtos fave babbal töltött margaréta tészta udvari raguval, tejszínes kucsmagombával: Egyedi formájú, házi készítésű tészta, amelyet juhsajtos és fave babos töltelék gazdagít, a hozzá kínált udvari ragu és tejszínes kucsmagomba pedig mélységet és komplexitást ad az ételnek.
Természetesen a borok iránt érdeklődők sem fognak csalódni, hiszen a Pomo D’oro közel 150 féle olasz és 150 féle magyar borból válogathatnak, ráadásul harminc fajtát pohárban is kínálnak. De például olívaolajból sem csak egy kerül az asztalra: minden fogáshoz különbözőt tudnak ajánlani.
Az étterem színvonalát számos szakmai elismerés is bizonyítja, köztük az, hogy elsőként kapták meg Magyarországon az Olasz Szakács Szövetség védnöki tábláját és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia ajánlását.
A Trattoria Pomo D’Oro nem csupán egy étterem, hanem egy gasztronómiai központ, amelyhez több egység is tartozik: a Casa Pomo D’Oro élménykonyha és rendezvényterem, az Osteria Pomo D’Oro borbár és shop, a Pizzabar Pomo D’Oro, valamint a Gelateria Pomo D’Oro kézműves cukrászda és fagylaltozó. Ezek az egységek együtt kínálnak teljes körű olasz gasztronómiai élményt a vendégek számára.
Cím: 1051, Arany János utca 9.





Trattoria La Coppola
“To have seen Italy without having seen Sicily is not to have seen Italy at all, for Sicily is the clue to everything.” – Johann Wolfgang von Goethe
Goethének igaza van. Szicília kihagyhatatlan sarokpont, ha Olaszországról beszélünk. Az olasz gasztronómiát is csodás dolgokkal gazdagítja és árnyalja.
A Trattoria La Coppola egy autentikus szicíliai trattoria, ahol a sziget ízei és hagyományai elevenednek meg. Az étterem kínálata az olasz konyha gazdag és változatos világát tükrözi, különös figyelmet fordítva a minőségi alapanyagokra és a tradicionális receptekre.
A tulajdonos a szicíliai származású Salvo Sgroi, akinek személyes kötődése minden részletben érezhető. Az alapanyagok kiválasztásában pont úgy szerepet vállal, mint a menü kialakításában. Az étterem konyháját Vincenzo Manzella séf vezeti.
Az étlapon megtalálhatók a szicíliai klasszikusok, mint a Pasta alla Norma, a Pasta a Taianu vagy az étterem egyik specialitása a Pignata.
A látványos tálalás mellett az ízek mélysége is lenyűgöző. Kérésre frissen készített paccheri tésztával érkezik, amit szinte kötelező beleforgatni a sűrű, ízes szaftba. Nem véletlenül ez az étterem legnépszerűbb fogása.
De az étterem különösen büszke a carbonarájára is, amely véleményem szerint a város egyik legjobbja. A házi készítésű tészta, a gondosan válogatott alapanyagok és a teljesen hagyományos elkészítési mód teszi ezt az ételt igazán emlékezetessé.
A Trattoria La Coppola nemcsak az ételekben, hanem a hangulatban is a szicíliai életérzést közvetíti. A mediterrán stílusú berendezés, a falakon díszelgő olasz városkák fotói, a különböző kerámiák és a kellemes zene mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vendégek egy kis időre Szicíliában érezhessék magukat.
Kihagyhatatlan hely, ha minőségi és autentikus olasz konyhát keresnénk a városban!
Cím: 1052, Károlyi Mihaly utca 19.





Ristorante Krizia
A Krizia egy olyan hely, ahová az ember nem csupán betér egy vacsorára, hanem egyenesen Graziano Cattaneo séf olasz kulináris világába csöppen. Már a légkör is magával ragadó, egyfajta rusztikus, családias hangulat árad belőle, amit csak fokoz a tulajdonos állandó jelenléte. Érezni, hogy ez a hely a szívügye, hiszen harminc éve örvendezteti meg a környék lakóit hagyományos olasz konyhájával.
A vendégekkel való közvetlen kapcsolat olykor olyan ételek megszületéséhez is vezet, mint a magyar és olasz konyha találkozásából született libamájjal töltött házi tortelloni szarvasgombás vargánya szósszal.
Persze a házi tészták mellett színes előételek, hagyományos levesek és különböző húsételek is találhatóak. Sült bárányt szerintem kevés helyen kérhet ki bizalommal az ember, de ez a hely azon kevesek közé tartozik.
Ha pedig ebéd környékén jár erre az ember, egy külön menü is rendelkezésre áll. Minden napnak megvan a maga előétel, főétel és desszert sora, amiről a honlapon keresztül érdemes előre tájékozódni.
A Krizia számos elismeréssel büszkélkedhet. Több alkalommal bekerültek a Best of Budapest válogatásába, a Dining Guide Top 10 étterme közé, valamint a Népszabadság 100 legjobb étterme listájára. Emellett a Michelin Guide is rendszeresen említi őket, továbbá az Olasz Konyha Akadémia is díjazta munkájukat.
Ez a hely valóban a minőséget és az autentikus, mégis kreatív olasz konyhát képviseli, ahol a vendégeket mindig szívesen látják.
Cím: Mozsár utca 12 Budapest, Hungary 1066




+1 BUONO - Italian Fine Food
Ha megkérdezel egy olasz ízekért rajongó embert, hogy hol lehet Budapesten igazán jó minőségű olasz alapanyagokat venni, szinte biztos, hogy a Buonot fogja mondani. És nem véletlenül.
Ebben a Teréz körúti kis üzletben a bevásárlás mellett kicsit el lehet merülni az olasz életérzésben is. Itt tényleg minden az ízekről szól: több féle és fajta durum tészta, csúcsminőségű olívaolajok, rizottó rizsek, balzsamecetek, szószok és krémek, kezeletlen héjú szicíliai citrom és narancs (amikor szezonja van) és még rengeteg más finomság, amivel egy kosarat simán tele lehet pakolni csak a „na még ezt is kipróbálom” kategóriával.
Az áruk minősége, és maga az áruválaszték is teljesen más, mint a sarki szupermarket.
Ráadásul, ha nincs időd vagy kedved elmenni a boltba, simán rendelhetsz online is.
Szóval ha neked is fontos, hogy mi kerül a tányérodra, és szeretnéd, hogy az olasz konyha ne csak nevében legyen olasz, hanem ízben is, akkor a Buonoval nem lehet mellélőni.
Cím: Teréz krt. 9. fszt. 2. (udvar) Budapest, Hungary 1067
Ételfotók és szöveg: Vass Adrienn


