GASZTRO
A Rovatból

Amikor a zöldségek veszik át a főszerepet: vegán hét a Pingrumbában

A növényi étrend nem megszorítás, hanem lehetőség.
Fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2024. október 20.



Tíz évvel ezelőtt még furcsán, kétkedve néztünk a vegán étkezési trendekre, a teljes egészében növényi alapokra helyezett táplálkozásra. Mára bizonyosságot nyert, hogy többről van szó, mint egy életmód – a tudatos döntések sora a gasztronómiát is átalakította. A világ vezető éttermei klasszikus degusztációs ételsoraik mellett vegán menüket is kínálnak, a trend Magyarországra is elért, ráadásul nem csak a fine dining szegmenst érinti.

Húsmentes csúcséttermek, vegán törekvések

2021 volt az év, amikor Daniel Humm, a három Michelin-csillagos New York-i Eleven Madison Park séf-tulajdonosa legendás éttermét 100%-ban vegán fine dining szentélyként nyitotta újra. A dán Geranium és Rasmus Kofoed 2022-ben váltott teljesen növényi alapú menüre, ugyanebben az évben a The World’s 50 Best a világ legjobb éttermévé választotta őket. Alain Ducasse, francia séflegenda 2022-ben vegán burgerezőt adott Párizsnak. Csak néhány érdekes példa arra vonatkozóan, hogy az elmúlt években milyen átrendeződések történtek az élvonalban. Ha pedig a világ vezető séfjei, gasztronómusai előbb választják csúcs alapanyagnak a napraforgómagot, mint a langusztát, akkor érdemes nyitottan állni a változás elébe.

Mi is felnövünk a feladathoz

A hazai csúcséttermek zöme vegán menüsort is kínál, ami nagy öröm a növényi étrendet követőknek és a kísérletező kedvűeknek. A trend szerencsére nem marad a magasgasztronómia szintjén, a nemzetközi ízekkel és komfortételekkel foglalkozó éttermek között is bőven találunk olyat, ahol ugyanolyan kiemelten kezelik a zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, mint a hús- és halféléket.

Október 21-27-ig 100%-ban vegánná válik a Pingrumba, megmutatják a saját elképzeléseiket a témában és maximumon dolgozik majd a kemence és a grill is.

Ezzel a héttel szeretnék felhívni a figyelmet az állati eredetű alapanyagokat mellőző gasztronómiában rejlő kreativitásra, variálhatóságra.

Végh Marcell, a kedvelt budai étterem kreatív séfje komfortosan mozog a vegán gasztronómiában:

“A mindennapokban is úgy épül fel az étlapunk, hogy 80%-ban növényi alapú fogásokat készítünk. A Vegán Héten az alapvetően húsos ételeinket zöldségekkel helyettesítjük, de ez nem megy soha az ízek kárára. Az is előfordul, hogy elhagyunk egy állati eredetű hozzávalót, - mint például a mejadránál a joghurtot -, vagy helyettesítjünk egy növényi alternatívával, - ilyen a méz és az agave vagy datolya szirup esete. Új ételekkel is készülünk, és persze most is gazdagon használjuk az ambát (bagdadi eredetű mangószósz), a jemeni zhugot és a levantei zaatar fűszerkeveréket.”

Párolt zöldség? Na persze!

A készítési metódusok sokféleségére is figyelnek: sütés, grillezés Bertha kemencében és a Yakitorin, füstölés és fermentálás is hoz új ízeket és textúrákat. Egy tányéron belül úgy játszanak ezekkel, hogy a végeredmény mindig színes és ízekben gazdag legyen.

Természetes, hogy velük lesz a ház hummusza, ami a világ legjobb tahinijével, a Har Brachával készül. Klasszul illeszkedik minden mezze elé vagy közé a sült paprikából és dióból készült muhammara, izgalmas a tofuból készülő labneh, ami most karalábé feltétet kap. Az évek alatt kedvenccé vált gránátalmás sült máj főszereplője a faszénen grillezett cékla lesz. A Pingrumba shawarmájába szaftos laskagomba kerül és persze minden kiegészítő fermentált elem is rákerül az ízletes tálra. Levezetésnek étcsokis mousse, szeder és tahini őrjíti majd meg az ízlelőbimbókat.

A vegán ételsor mellé kihagyhatatlan a közép-európai régióból szelektált natúrborok kínálat és persze a házi kombucha, aminek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy néha túl gyorsan elfogy.

Elérhetőség:

1024, Széll Kálmán tér 6.

pingrumba.hu


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
KVÍZ: Mennyit tudsz a magyar borokról?
Ismerd meg a magyar borok izgalmas világát, és derítsd ki, melyik bor passzol legjobban az ünnepi fogásokhoz – kvízünkkel szórakozva készülhetsz fel a karácsonyi és a szilveszteri koccintásra!


Az ünnepi időszak nemcsak a meghitt pillanatokról és az ajándékokról szól, hanem az ízek és illatok varázsáról is. Egy gondosan kiválasztott bor csodát tehet az ünnepi asztalnál: kiemeli az ételek ízét, megkoronázza a pillanatot, és igazán emlékezetessé varázsolja a közös vacsorát. A borozás sokkal többről szól, mint egy pohár ital elfogyasztása – egyfajta művészet és kultúra, amely összehozza az embereket.

Ha már te is eljátszottál a gondolattal, hogy meglepd a vendégeidet egy-egy igazán jól párosított étel-bor kombinációval, vagy szeretnél magabiztosan eligazodni a magyar borok gazdag kínálatában, akkor ez a cikkünk neked szól! Mert valljuk be, néha nem egyszerű eligazodni benne, különösen, ha az ünnepi asztalt szeretnénk tökéletessé tenni vele.

De mi alapján válassz bort? Milyen pohárban szervírozzuk a pezsgőt a szilveszteri koccintáshoz? És mennyire vagy képben a magyar borvidékek jellegzetes boraival kapcsolatban?

Ezekre a dilemmákra ad választ borismereti kvízünk! Ebben a játékos, mégis informatív kvízben nemcsak a borválasztás alapjait tanulhatod meg, hanem a magyar borvidékek rejtett kincseivel és a borozás íratlan szabályaival is megismerkedhetsz. Segítünk abban, hogy az ünnepi asztalnál igazán profinak tűnj, legyen szó az étel és bor párosításáról, a borok tárolásáról vagy a felszolgálásáról.

Vágj bele a kvízbe, és tudd meg, hogyan varázsolhatod el a vendégeidet!

Kattints a "kezdődhet a játék!" gombra, és válaszd ki a szerinted helyes válaszokat!

Nyiss az ünnepekre! Nincs még meg a karácsonyi menü?

Ha még a karácsonyi menü sem állt össze, ne aggódj! A Nyiss az ünnepekre! oldalon bombabiztos recepteket találsz, például a klasszikus halászléhez és töltött káposztához, de különlegesebb ötleteket is meríthetsz. Mit szólnál például egy tokaji aszús kacsamájhoz fügekrémmel vagy balatoni csukaéremhez rizlingmártásban? A magyar borok nemcsak kísérőként, de alapanyagként is varázslatossá teszik az ételeket.A tökéletes ajándék kiválasztása

Bármilyen ajándékozási vészhelyzetben is jól jön a Nyiss az ünnepekre! oldal, ami az adventi időszakban hasznos tanácsokkal lát el. Ha nehézséget okoz a megfelelő ajándék kiválasztása, próbáld ki a karácsonyi borgenerátort, ahol néhány kérdés megválaszolásával könnyen megtudhatod, melyik magyar bor illik legjobban az ajándékozotthoz – vagy akár saját magadhoz, hiszen a nagy ünnepi hajtásban te is megérdemelsz egy kis énidőt egy pohár kiváló bor társaságában.A Magyar Bor adventi kalendáriuma

Ha igazi borrajongó vagy, a Magyar Bormarketing Ügynökség adventi kalendáriuma a Margit híd budai hídfőjénél garantáltan elvarázsol. A 22 magyar borvidék mindegyikét megismerheted, és akár különleges borokat is nyerhetsz az ott található QR-kódok segítségével. Karácsony napján pedig még nagyobb meglepetések várnak!

Idén karácsonykor fókuszáljunk a jó dolgokra, élvezzük a családdal és barátokkal töltött időt – hiszen ez a legértékesebb! Ha valami balul sülne el, ne keseregjünk, hanem nyissunk az ünnep váratlan fordulataira, és koccintsunk rájuk egy pohár magyar borral!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kiosztották az idei Michelin-csillagokat – mutatjuk, melyik éttermek nyerték el a rangos elismerést
Összesen 78 étterem részesült elismerésben, köztük 2 étterem Két Michelin-csillagot, 8 étterem Egy Michelin-csillagot, valamint 11 Bib Gourmand minősítést kapott.
Fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2024. december 10.



Kihirdették, hogy melyik magyar éttermek nyerték el 2024-ben a MICHELIN Guide elismeréseit.

Idén senki sem veszített csillagot, ami önmagában is fantasztikus eredmény. De lett új Egy Michelin-csillagos hely, és rengeteg ajánlás.

Összesen 78 étterem részesült elismerésben, köztük 2 étterem Két Michelin-csillagot, 8 étterem Egy Michelin-csillagot, valamint 11 hely Bib Gourmand minősítést kapott.
Fotó: Stand Étterem

Két Michelin-csillagos éttermek:

Platán Gourmet (Tata) és Stand Étterem (Budapest)

Egy új étteremmel bővült az Egy Michelin-csillagosok sora, az őriszentpéteri Pajtával (Akács István és Akács Yazmine).

Így idén összesen nyolc Egy Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak.

Egy Michelin-csillagos éttermek:

Babel (Budapest)

Borkonyha (Budapest)

Costes Restaurant (Budapest)

Essência Restaurant (Budapest)

Rumour by Rácz Jenő (Budapest)

Salt (Budapest)

42 Restaurant (Esztergom)

Pajta (Őriszentpéter)

Zöld Michelin-csillagos éttermek:

Új étterem:

Natura Hil (Zebegény) - Szilvási Mihály

És akik megtartották a minősítést:

Graefl Major Kétútköz, Poroszló

Onyx Mühely (Budapest)

Salt (Budapest)

Villa Kabala (Szigliget)

Az év fiatal séfje díj:

VIRTU Restaurant (Budapest) - Lendvai Levente

Az év nyitása:

Iszkor (Mályinka) - Pohner Ádám

Service díj (Service Award):

N28 Wine and Kitchen (Budapest) - Lisztes Ivett

Sommelier díj (Sommelier Award):

42 Restaurant (Esztergom) - Székely Mátyás

Bib Gourmand díjazottak:

Új éttermek:

Iszkor (Mályinka)

Újváros Bisztró (Szarvas)

N28 Wine and Kitchen (Budapest)

Goli (Budapest)

Platán Bisztró (Tata)

És akik megtartották a minősítést:

Macok Bisztró (Eger)

Morzsa (Pécs)

Casa Christa (Balatonszőlős)

Bistro Sparhelt (Balatonfüred)

Kistücsök Étterem (Balatonszemes)

Anyukám Mondta (Encs)

Michelin-ajánlott éttermek, azaz a Selected kategória új éttermei:

Szaletly (Budapest)

KOLLÁZS Brasserie & Bar (Budapest)

Zazie Bistro (Budapest)

Teyföl (Szentendre)

Füge Étterem (Biatorbágy)

Cut & Barrel Salumeria és Vineria (Budapest)

SHO Tihany (Tihany)

VIRTU Restaurant (Budapest)

Alelí (Budapest)

Bilanx Restaurant (Budapest)

A MICHELIN Guide Hungary 2024 teljes kínálata elérhető a MICHELIN Guide weboldalon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Gasztroajándékok, amik leveszik a lábukról az ínyenceket
Adj ízeket, és teremts felejthetetlen ünnepi pillanatokat!


Az ajándékok kiválasztásánál mindig öröm olyasmit találni, ami igazán személyes, és megmozgatja az érzékeket. Ebben a válogatásban ötleteket adunk mindazoknak, akik gasztroélményekkel szeretnének kedveskedni szeretteiknek.

Házi szörp a Folly Arborétumból, a DrinkAir italcsomagjai, a Nespresso exkluzív kávéi, a ChocoMe prémium csokoládéi, Váncsa István legújabb szakácskönyve, a Sárréti ChiliFarm csípős finomságai, vagy a Culinaris gondosan összeállított gourmet válogatásai garantáltan mosolyt csalnak bármely ínyenc arcára.

Folly Arborétum és Borászat

A Folly a Balaton-felvidék egyik igazi gyöngyszeme, ahol a borászat és az arborétum egy márkanév alatt egyesül. Ez a családi vállalkozás nemcsak kiváló borokat, hanem szívvel-lélekkel készült gasztronómiai különlegességeket is kínál. Ha valami igazán egyedit és természetközelit adnál karácsonyra, a Folly kínálatából bátran szemezgess.

Az ajándékcsomagokban elsőrangú borok, házi készítésű szirupok, zamatos teák és a saját cukrászműhelyükben készült, isteni zabkekszek kaptak helyet. A legnépszerűbb csomagok között van az ALL-IN ajándékcsomag, amely hatféle Folly bort kínál, de ha vegyes ízelítőt adnál a Folly élményből, válaszd a Folly Élmény Ajándékcsomagot, amely egy palack bort, egy üveg szörpöt, egy doboz kekszet és két illatos teát tartalmaz.

Az ajándékok gondosan összeállított, díszdobozos kiszerelése az ünnepi hangulatot is garantálja, miközben a Balaton Édenkertjének zamatát és szeretetét csempészi a fa alá.

Nem kell mást tenned, mint ellátogatni a webshopba, és kedvedre válogatni a különleges ajánlatokból.

Folly karácsonyi ajándékcsomagok

Fotó: Folly Arborétum és Borászat
Fotó: Folly Arborétum és Borászat

DrinkAir

A DrinkAir belvárosi üzlete igazi kincsesbánya, ha igazán különleges karácsonyi ajándékot keresel. A választék folyamatosan bővül, itt mindig találsz valami újdonságot. A polcokon sorakoznak a minőségi borok és pezsgők (a Hungária pezsgőtől egészen a Dom Pérignonig), kisüzemi sörből pedig több mint 100 féle van készleten. A sörrajongók például a Mad Scientist, a Brew Your Mind, Monyo és Szent András sörfőzdék újdonságait is megtalálják itt.

De nem csak az italok miatt érdemes betérni: kézműves csokoládék, Gabko chilik, Mayer szörpök, és még Costa Ricai kávé is kapható itt

(amit egy Costa Ricában született, de hazánkban élő, tapasztalt pörkölő készít).

Ha pedig nincs időd válogatni, válaszd a kész ajándékcsomagokat, amelyek minőségi termékekkel töltve várják, hogy továbbadd őket.

Az üzlet este 10-ig nyitva van, így a munka utáni rohanásban is kényelmesen betérhetsz, de online is rendelhetsz, akár házhoz szállítással. Ha bizonytalan vagy, segítőkész csapatuk mindig készen áll, hogy megtaláljátok a tökéletes ajándékot.

drinkair.hu

Nespresso

Idén a Nespresso a világhírű Michelin-csillagos séffel, Jean Imbert-rel együttműködve alkotta meg a "Feledhetetlen Ünnepek" limitált kollekciót, amely egy képzeletbeli utazásra invitálja a kávérajongókat.

A kollekciót inspiráló ízek különböző tájakat és élményeket idéznek meg: a mandulás croissant Párizs hangulatát, a pirított gabonás és fás ízjegyek Latin-Amerika vonatutait, a földimogyoró és szezámmag pedig magát a gasztronómiai utazást jelképezi.

A kávék mellett a kollekció elegáns kiegészítőket is kínál, amelyek önmagukban is stílusos ajándékok lehetnek.

A limitált kiadású Adventi naptár, a különleges csészék, vagy akár a 90%-ban újrahasznosított anyagokból készült utazópohár tökéletes választás, ha egyedi és hasznos ajándékkal szeretnénk meglepni valakit. Az ünnepi kávégépek, mint például az új Vertuo Pop+, prémium megjelenésével egy igazán komoly ajándék lehet a fa alatt.

nespresso.com

Fotó: Nespresso
Fotó: Nespresso

chocoMe

A chocoMe hazánk egyik legismertebb csokoládémárkája, ami nemcsak a minőségi alapanyagai miatt vált világhírűvé, hanem azért is, mert minden egyes tábla mögött szenvedély és aprólékos kézműves munka áll.

A márka 2010 óta gyárt egyedi ízvilágú, díjnyertes csokoládékat, és most egy különleges újdonsággal rukkoltak elő: a bean-to-bar Atelier kollekcióval.

Ez a termékcsalád a kakaóbab termesztésétől a kész tábláig minden lépést kézben tart, és olyan egzotikus vidékekről származó kakaóbabokkal dolgozik, mint Venezuela vagy Madagaszkár. Az ízek is pont olyan különlegesek, mint amilyennek hangzanak: például wasabis szezámmagos étcsokoládé vagy ropogós kókuszt rejtő csokidrazsé.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, ezzel nehéz mellélőni.

De nemcsak az exkluzív táblák, hanem a kóstolószeánszok is tökéletes meglepetések lehetnek. Egy ilyen programon a csokoládékészítés titkait ismerheted meg, és közben ritka ízeket próbálhatsz ki. Elegáns, egyedi és emlékezetes. Pont olyan, amilyennek egy karácsonyi ajándéknak lennie kell!

chocome.hu

Fotó: chocoMe
Fotó: Vass Adrienn

Sárréti ChiliFarm

A Sárréti ChiliFarm egy családi vállalkozás, amely a hazai chili szerelmeseinek készít különleges kézműves szószokat.

Termékeik elképesztően finomak, ráadásul minden csípősségi szintet lefednek, a szelídebb ízektől egészen a merészebb, könnyfakasztó variációkig.

Ezért igazán személyre szabott ajándékká válhatnak, legyen szó akár egy ínyenc családtagról, akár a barátodról, aki mindig azt mondja, hogy semmi nem elég erős neki.

A kínálatában chili szószok mellett találhatóak egyéb csípős finomságok is: chili snackek, füstölt és szárított jalapeno chili, savanyított ropogós jalapeno szeletek, pikáns tökmag, valamint sültkrumpli fűszer só is.

Különösen ajánlott a karácsonyi szószválogatásuk, ami egyszerre ünnepi és praktikus. Az ízlésesen összeállított csomag pedig garantáltan feldobja majd az ünnepi asztalt is, amikor elkezditek a húslevesbe vagy a halászlébe adagolni a szószokat.

chilifarm.hu

Fotó: Sárréti ChiliFarm
Fotó:  Sárréti ChiliFarm

Váncsa István - Olasz lakoma - Az itáliai konyha kincseiből

Váncsa István Olasz lakoma című könyve erősen kiemelkedik a szakácskönyvek mezőnyéből.

Az itáliai konyha kincseiből merítő kötet közel ezer receptet és negyvenhárom gasztroesszét tartalmaz, miközben szellemes stílusban kalauzol az olasz kultúra és történelem kulináris érdekességei között.

Megtudhatjuk belőle, miért rúgta ki Verdi a szakácsait, miért lett Beethoven kedvence a sajtos makaróni, és hogyan készül például a Donizetti-torta.

Váncsa munkái – például a korábbi Lakoma című sorozata – híresek arról, hogy messze túllépnek a hagyományos szakácskönyvek keretein. Az író úgy szövi bele történelmi, irodalmi és filozófiai gondolatait, hogy az olvasó minden egyes oldalon valami új, érdekes és szórakoztató élménnyel gazdagodik. A szerző írásai egyszerre tanítanak, nevettetnek és inspirálnak.

Ez a könyv nem csak azokat bűvöli el, akik szívesen merülnek el az olasz gasztronómiában, hanem azokat is, akik szeretik a jól megírt történeteket és a szellemes szövegeket. Karácsonyi ajándékként azért is ideális, mert egyaránt használható konyhai kézikönyvként és olvasmányként a téli estékhez, miközben a tradicionális olasz ízekkel a napsütötte Itáliát hozza el az otthonunkba.

openbooks.hu

Fotó: OpenBooks - Nagy Ákos

Culinaris

A Culinaris tökéletes választás azoknak, akik exkluzív gasztronómiai ajándékot keresnek karácsonyra. A kínálatban találhatóak különböző termék a világ minden tájáról, a hagyományos magyar kézműves finomságoktól az autentikus nemzetközi specialitásokig. Így szinte biztosan találhatsz itt olyat, ami az ajándékozott ízléséhez passzol.

Az előre összeállított ajándékcsomagok különösen praktikusak és elegánsak: például a Hungarikum ajándékcsomag a hazai ízeket és kézműves termékeket emeli ki mézzel, paprikával, szalámival és pálinkával, míg a Bella Italia csomag egy igazi olasz kulináris utazás a pastától a balzsamecetig.

A Culinaris emellett személyes segítséget is nyújt: az üzletben szakértőik, sommelierek és italspecialisták szívesen adnak tanácsot, hogy az ajándékok tökéletesek legyenek.

Az online rendelési lehetőség pedig még kényelmesebbé teszi az ajándékvadászatot.

culinaris.hu

Fotó: Culinaris

+1 Dubaji csoki

A „dubaji csoki” 2024 egyik szenzációja lett, és mára már több magyar kézműves vállalkozás kínálatában is megtalálható. Ráadásul a különleges ízvilágú csokoládé nemcsak táblás verzióban, hanem fagyikban, tortákban, fánkban és pizzán is megjelent már.

Ráadásul otthon is könnyedén elkészítheted, ha szeretnél egy kis extra varázst tenni a karácsonyi asztalra.

Ha szeretnéd tudni, hogy hol találhatsz dobaji csokis termékeket, olvasd el EZT a cikkünket!

Fotó: JD Cukrászda

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
KVÍZ: Mennyit tudsz a magyar borokról?
Ismerd meg a magyar borok izgalmas világát, és derítsd ki, melyik bor passzol legjobban az ünnepi fogásokhoz – kvízünkkel szórakozva készülhetsz fel a karácsonyi és a szilveszteri koccintásra!


Az ünnepi időszak nemcsak a meghitt pillanatokról és az ajándékokról szól, hanem az ízek és illatok varázsáról is. Egy gondosan kiválasztott bor csodát tehet az ünnepi asztalnál: kiemeli az ételek ízét, megkoronázza a pillanatot, és igazán emlékezetessé varázsolja a közös vacsorát. A borozás sokkal többről szól, mint egy pohár ital elfogyasztása – egyfajta művészet és kultúra, amely összehozza az embereket.

Ha már te is eljátszottál a gondolattal, hogy meglepd a vendégeidet egy-egy igazán jól párosított étel-bor kombinációval, vagy szeretnél magabiztosan eligazodni a magyar borok gazdag kínálatában, akkor ez a cikkünk neked szól! Mert valljuk be, néha nem egyszerű eligazodni benne, különösen, ha az ünnepi asztalt szeretnénk tökéletessé tenni vele.

De mi alapján válassz bort? Milyen pohárban szervírozzuk a pezsgőt a szilveszteri koccintáshoz? És mennyire vagy képben a magyar borvidékek jellegzetes boraival kapcsolatban?

Ezekre a dilemmákra ad választ borismereti kvízünk! Ebben a játékos, mégis informatív kvízben nemcsak a borválasztás alapjait tanulhatod meg, hanem a magyar borvidékek rejtett kincseivel és a borozás íratlan szabályaival is megismerkedhetsz. Segítünk abban, hogy az ünnepi asztalnál igazán profinak tűnj, legyen szó az étel és bor párosításáról, a borok tárolásáról vagy a felszolgálásáról.

Vágj bele a kvízbe, és tudd meg, hogyan varázsolhatod el a vendégeidet!

Kattints a "kezdődhet a játék!" gombra, és válaszd ki a szerinted helyes válaszokat!

Nyiss az ünnepekre! Nincs még meg a karácsonyi menü?

Ha még a karácsonyi menü sem állt össze, ne aggódj! A Nyiss az ünnepekre! oldalon bombabiztos recepteket találsz, például a klasszikus halászléhez és töltött káposztához, de különlegesebb ötleteket is meríthetsz. Mit szólnál például egy tokaji aszús kacsamájhoz fügekrémmel vagy balatoni csukaéremhez rizlingmártásban? A magyar borok nemcsak kísérőként, de alapanyagként is varázslatossá teszik az ételeket.A tökéletes ajándék kiválasztása

Bármilyen ajándékozási vészhelyzetben is jól jön a Nyiss az ünnepekre! oldal, ami az adventi időszakban hasznos tanácsokkal lát el. Ha nehézséget okoz a megfelelő ajándék kiválasztása, próbáld ki a karácsonyi borgenerátort, ahol néhány kérdés megválaszolásával könnyen megtudhatod, melyik magyar bor illik legjobban az ajándékozotthoz – vagy akár saját magadhoz, hiszen a nagy ünnepi hajtásban te is megérdemelsz egy kis énidőt egy pohár kiváló bor társaságában.A Magyar Bor adventi kalendáriuma

Ha igazi borrajongó vagy, a Magyar Bormarketing Ügynökség adventi kalendáriuma a Margit híd budai hídfőjénél garantáltan elvarázsol. A 22 magyar borvidék mindegyikét megismerheted, és akár különleges borokat is nyerhetsz az ott található QR-kódok segítségével. Karácsony napján pedig még nagyobb meglepetések várnak!

Idén karácsonykor fókuszáljunk a jó dolgokra, élvezzük a családdal és barátokkal töltött időt – hiszen ez a legértékesebb! Ha valami balul sülne el, ne keseregjünk, hanem nyissunk az ünnep váratlan fordulataira, és koccintsunk rájuk egy pohár magyar borral!


Link másolása
KÖVESS MINKET: