GASZTRO

A Salt Budapest lett az Év étterme a Dining Guide ranglistáján, az Év séfje Rosenstein Róbert lett

A zsűri méltatása szerint a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a „hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus” meghonosításának útján.
MTI, fotó: - szmo.hu
2024. június 03.A Salt Budapest nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megrendezett díjátadón.

Az idei évben jelentősen megváltozott az Év étterme díj odaítélésének feltételrendszere. Az eddigiekhez képest nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja

- közölték a szervezők.

A zsűri méltatása szerint a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a "hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus" meghonosításának útján.

Az étterem szemlélete az észak-európai, úgynevezett nordic stílust követi, melynek jellemzője, hogy formabontó módon, naturális szemlélettel közelít saját régiója ismert vagy esetenként ismeretlen alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg - emelte ki a zsűri.

A Dining Guide Étteremkalauz toplistájára idén a Stand, a Platán Gourmet, a Rumour, a Salt Budapest, a Babel, a 42 Restaurant, az Essencia, a Costes, a Borkonyha, a Spago, a Sauska 48, a Costes Downtown és a Pajta került.

Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel.

A Natura Hill Zebegény ökológiai látásmódját és az egység fenntartható működésre vonatkozó következetes erőfeszítéseit az Év fenntartható étterme díjjal ismerték el, az Onyx Műhely pedig az Év innovatív konyhája díjat vehette át újszerű gasztronómiai látásmódjáért. Az Év alternatív vendéglátóhelye díjat a Balaton egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységeként méltatott Buborék Csopak nyerte el.

A Rosenstein vendéglő irányítását idén átvevő Rosenstein Róbert az idei gálán az Év séfje díját kapta, míg az Év ifjú séfje az Iszkor konyháját vezető Pohner Ádám lett.

A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett újdonsága a Best Of The Best minősítés, amelyet a díjazott vendéglátóhely addig tarthat meg, amíg szakmai vezetése és működésének helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 feletti pontszámmal értékelhető.

Idén a Restaurant Best Of The Best díjat a Stand étterem kapta, a Pastry Shop Best Of The Best címet pedig a Mihályi Patisserie és a Málna The Pastry Shop érdemelte ki.

Szűcs Árpádot, a Kollázs Brasserie & Bar pastry chefjét magas szintű teljesítményéért az Év éttermi cukrásza díjjal jutalmazták.

Az Év szerethető étterme címet a közel-keleti konyhát képviselő Goli fire hearted kitchen nyerte el, míg a Dining Guide Életműdíját Nyíri Szása, a három évtizedes múltra visszatekintő Arany Kaviár étterem társtulajdonosa vehette át.

Idén is átadták az Év koktélbárja díjat, amelyet a Four Seasons Hotel Gresham Palace bárja, a Múzsa nyert el, míg az Év sommelier-je díjat a Spago vezető sommelier-je, Rácz Imre számára nyújtották át.

A Dining Guide kiadványa idén is külön fejezetben foglalkozik Magyarország szállodáival, és az Év Szállodája díjjal a Matild Palace Luxury Collection Hotelt jutalmazta.

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait. Az elmúlt években a TOP 10 ranglistát két-három Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel, és ők határozták meg, hogy az adott esztendőben melyik konyha nyerje el az Év étterme díjat. Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el, de a munkát továbbra is segítette Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori igazgatója, aki tanácsadóként nyolc éve közreműködik a Dining Guide Étteremkalauz munkájában.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Mennyibe kerül egy hekk és egy lángos a Népszigeten? – megnéztük a vízparti helyek kínálatát és árait
A Népsziget rengeteget fejlődött az elmúlt években, de közben mégis barátságos, vadregényes és természetközeli hely maradt.


A Népsziget, vagy másnéven Szúnyog-sziget Budapest egyik rejtett gyöngyszeme, amely a XIII. és a IV. kerületben helyezkedik el.

A Népsziget eredetileg a Duna egyik szigete volt Pest és Rákospalota határán. De 1850-60 környékén egy vékony földnyelvvel összekapcsolták Újpesttel, így félszigetté vált.

A sziget központi részét gyalogosan és biciklivel is az Újpesti Vasúti hídon keresztül lehet a legkönnyebben megközelíteni.

Autóval is érkezhetünk, de érdemes figyelni a parkolási lehetőségekre, mivel a szigeten korlátozottak a parkolóhelyek.

A Népszigetnek van jó pár vadregényesebb, elhagyatott része is, de a Vasúti híd közvetlen környezetében az utóbbi években egyre több minőségi hely nyitott és fejlődött fel, a belvárosi kerthelységek vagy bisztrók szintjére.

Ezek közül látogattunk meg párat, és néztük meg, hogy

mit és mennyiért lehet enni és inni a Kabinban, a Wasserben, a Szitakötőben és a Peremben.

Fontos megjegyezni, hogy amikor mi ott jártunk (június 21.), az árvíz maradványai még fellelhetőek voltak. Főként a Kabin és a Perem part menti részein. Sajnos a Perem szenvedte a legnagyobb károkat, de szerencsére az étel és italkiadás már náluk is zavartalanul működött, és mostanra valószínűleg még kevesebb nyoma maradt a júniusi áradásnak.

A szezon mostanra egyértelműen tombol. Késő délutántól megtelnek a hintaágyak és székek, ejtőző, beszélgető és meccset néző emberekkel.

Ha Budapesten keresel egy természetközeli helyet, ahol egy jót lehet enni vagy inni, mi bártan ajánljuk a Népszigetet.

Kabin

A Kabin volt az első hely a parton, úgy illendő hát, ha velük kezdjünk.

A víz felé tekintő, fedett padocskáikról a legpompásabb naplementéket kaphatjuk el itt, de ha egy asztalnál foglalunk helyet, akkor is könnyedén beszippant majd minket a hangulat.

Ételek tekintetében szabadtéri, vízparti helyhez képest nagyon változatosnak mondható a kínálat. Lehet kapni hamburgert, zöldségekkel és pitával körített krémeket, salátákat, de még debreceni kolbászt is.

Nekünk egy forró nyári napon a csirkés tabouleh saláta (3500 Ft) és a kecskesajtos saláta (4000 Ft), valamint a klasszikus kabin burger ízlett a legjobban (3900 Ft). De a kétszemélyes krém válogatás (5500 Ft) is remek kísérője lehet egy koraesti beszélgetésnek.

Egy pohár sör (Borsodi) 700 forinttól indul, egy kis limonádé 850, egy kávé pedig 700 forint.

Üdítő változatosság, hogy a repohárért felszámolt 500 forintot készpénzben vissza is adják, ha távozás előtt visszavisszük a pulthoz.

A Kabinban jógával és elő DJ-szettekkel is találkozhatunk. Érdemes a Facebook oldalukra ránézni, hogy éppen mikor, milyen extra program van itt.

Wasser

Érdekes, hogy ugyanazzal a lokációval rendelkező kültéri helyek mennyire különbözni tudnak egymástól. A Wasser például egészen máshogyan laza mint a Kabin. Jelmondatuk egyszerű és nagyszerű: kaja, pia, Duna.

Amikor itt jártunk, a kivetítő előtt meccset néztek a nagyobbak, a kisebbek meg a homokozóban játszottak. Erre a strandos feelingre erősen rásegítenek az ételek is.

Itt a hekk + parasztkenyér (3190 Ft) és a Wasser box (3790 Ft) a legkelendőbb étel. Utóbbi tulajdonképpen egy rántott húsos, szószos, sült krumplis tál.

De a kedvencünk a Hekk & Snack (3190 Ft) lett, ami bundázott tőkehalat és hekket is tartalmaz, amit szintén sült krumpli és két mártogatós egészít ki.

A sör (Carlsberg) 800 forinttól indul, egy limonádé pedig 1250 forint.

A Wassernél már találkoztunk üveg pohárral is, amiből valóban jobban csúszik a bor vagy éppen az Aperol spritz (2490 Ft). A üvegpohárért 3000 forint letétet kérnek, ami távozáskor visszajár.

És egy plusz pontot még had adjunk a veszélyesen szexi jegeskávéért is!

Szitakötő

A Szitakötő a Népsziget folyamatosan nyitva tartó helyeinek legújabb tagja.

Itt a letisztultabb, világos színek dominálnak, így egy kicsit el is kapott minket a tengerparti érzés.

A tulajdonos elmesélte, hogy összesen 8000 négyzetméternyi területet gondoznak. Karban tartják az aljnövényzetet, a környékbeli fákat, és a rájuk eső partszakaszt. Építettek egy csúszdát és egy homokozót, és több olyan padot és asztalt is elhelyeztek a környéken, ahol bárki megpihenhet.

Büszkék a széles borkínálatukra, így természetesen itt is van lehetőség üvegpoharat bérelni.

Hogy legyen mit a pohárba önteni, az üveges borok 5000 forinttól kezdődnek, és mellé a szódát ingyenesen biztosítják.

Ha megéhezne az ember, itt a Nemo Fish & Chips & Salad Bar egyik kitelepülésével találkozhat, de mi most inkább a nápolyi stílusú pizzákra kóstoltunk rá.

A pikáns, nápolyi szalámis Diavola 3800 forintba kerül, míg a jóval extrább, szarvasgombás és szalámis Tartufo 4600 forint.

Nekünk nagyon tetszett a hely idézőjelesen elegánsabb hangulata, és hogy kicsit elkülönül a többi egységtől.

Perem

A cikk elején volt már róla szó, hogy a Peremet rendesen elmosta az árvíz. Ez annak is köszönhető, hogy talán ők vannak leginkább szimbiózisban a természettel.

A pult és az ülőalkalmatosságok is barna fából készültek, így itt vizuálisan sem zavar be semmi a víz és a fák harmóniájába.

A Peremnél a klasszikus nyári ételek közül kettőt is megkóstoltunk:

A palacsinta itt párban jár. Egy kakaós és egy lekváros 1190 forint, és pont az a hagyományos, vékony típus, ami gyerekkori emlékeket ébreszthet fel.

Egy sima fokhagymás lángos itt 950 forint, de nagyon tudjuk ajánlani a Perem lángost is 2290 forintért. Utóbbi a sajt és a tejföl mellett lilahagyma és bacon feltétet is kap.

Mindezt lefojthatjuk egy sörrel (Borsodi, 850 Ft), egy jegeskávéval (1750 Ft) vagy akár egy Mojitoval (2290 Ft) is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
A Madách tér kultikus helye: 13 éve vár reggeltől estig a Keksz
Menő terasz, ikonikus bundás kenyér és egyéb nyalánkságok várnak.


A Madách Imre tér Budapest ikonikus központja. Eredetileg sugárútként tervezték meg, amely a forgalmat enyhítette volna, ám végül egyedi építészeti megoldásokkal gazdagított, art deco stílusú térként valósult meg. Ma is fontos szerepet tölt be a városi életben, kulturális események és rendezvények színhelye, valamint népszerű találkozási pont.

Ezen a téren található a Keksz, amit nehéz lenne pár szóval tökéletesen jellemezni, hiszen egyszerre bár, bisztró, kávézó és régi találkozások és nagy beszélgetések színhelye.

"Mindegy hogy reggel vacsorázol vagy este reggelizel, nálunk megteheted és ihatsz mellé egy sört is, nem lesz ciki!"

Ez a szlogen tökéletesen megfogalmazza a Keksz egyediségét, és a Madách tér hangulatát. A rugalmasság és a lazaság abszolút hozzájárul a vonzerejükhöz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy

a bisztró már 13 éve üzemel, így valóban kultikus hely lett a városban.

A Keksz Bisztró belső tere fiatalos és modern, de

ebben az időben természetesen a legtöbben a hatalmas, színes teraszon foglalnak helyet.

Mi is ide ültünk ki, és csodálkoztunk rá a város délutáni nyüzsgésére.

Nézd meg TikTok videónkat a Kekszről:

@szeretlekmagyarorszag.hu Világbajnok bundás kenyér! ?️ #hirdetés @Keksz Bistro A Kekszben vannak csak reggel elérhető reggelik, meg egész nap elérhető reggelik. Így ha mondjuk délután járunk arra, akkor is kérhetünk rántottát és bécsi virslit, vagy éppen levest, salátát, tésztát és szendvicset. Cím: 1075, Budapest, Madách Imre tér 4. (Asbóth u.) Nyitvatartás hétfő: 10:00 – 0:00 kedd: 10:00 – 0:00 szerda: 10:00 – 0:00 csütörtök: 10:00 – 1:00 péntek: 10:00 – 2:00 szombat: 9:00 – 2:00 vasárnap: 9:00 – 23:00 #szeretlekmagyarország #keksz #budapest #ajánló #magyartiktok #kóstolás #magyarkonyha #étterem ♬ Reflections on 52nd - AGM3

Reggel vagy este reggeliznél?

A Keksznek több reggelis menüje is van. Van egy szekció, amit csak reggel 10 és 11:15 között rendelhetünk.

Ezek között találhatunk igazán különleges fogásokat, mint például a Keksz BBQ Benedictet, ami tépett marhahúsból, buggyantott tojásból és hollandi mártásból készül. Ha valami könnyedebbre vágynánk, a Burrata caprese toast mentás-koriander pesztóval tökéletes választás lehet. Az édesszájúak sem maradnak éhen: a gofri fehér csokoládékrémmel, erdei gyümölcs raguval és friss gyümölcsökkel valódi ínyencség.

De mi van, ha nem érsz oda 11:15-ig? Hát akkor abból a reggelis kínálatból válogathatsz, ami nyitástól zárásig elérhető. Mert ilyen is van!

A Keksz egésznapos reggelijei is rengeteg lehetőséget kínál. Az ízletes rántotta négy tojásból, friss salátával és pirítóssal igazi klasszikus. Az angol reggeli grillezett kolbásszal, tükörtojással, paradicsomos babraguval, grillezett paradicsommal, baconnal, grillezett gombával és pirítóssal biztosan jó időre eltelít.

Mi ez alkalommal a legendás bundás kenyerüket (3150 Ft) választottuk.

Ez az étel tényleg hatalmas adag. Fehér kenyérrel készül, ami kívül aranybarnára sül, de belül puha marad.

Reszelt cheddar sajttal és tejföllel tálalják, ami sokaknak talán szokatlan kombinációnak tűnik, de a sajtos-tejfölös ízvilág tökéletesen kiegészíti a bundás kenyér klasszikus ízét.

Gondoljunk csak a lángosra, ott is valami hasonló történik.

De a Keksz nem csak reggeliben erős

Mivel mi eddig csak főként a reggelik miatt jártunk itt, kíváncsian kóstoltunk bele a főételes szekcióba is.

A pisztácia pesztós garganelli tésztájuk (3350 Ft) azonnal a kedvencünk is lett.

A szósz különlegessége hogy fenyőmag helyett pisztáciával készül, ami finoman megbolondítja a klasszikus bazsalikomos alapot. A sajtot sem spórolták le a tetejéről, így elég kiadós is.

A burrata friss kevert salátával, mézes-rózsabors dresszinggel (4290 Ft) egy egyszerű de nagyszerű fogás.

A saláta ropogós levelei tökéletesen kiegészítik a krémes sajtot. A mézes-rózsabors dresszing édes és fűszeres ízvilága egyedi karaktert ad az ételnek, kiemelve a burrata és a saláta természetes ízeit.

Ez a fogás nem csak ízletes, de könnyed és frissítő is, így ideális választás egy nyári ebédhez vagy vacsorához.

Az étkezés után a hatalmas limonádé frissítő volt a nyári melegben,

később pedig aperolt kortyolgattunk, amitől rögtön érezni kezdtük, hogy könnyen belecsúszhatnánk egy esti buliba.

A Keksz menüje minden igényt kielégít, legyen szó egy gyors reggeliről, egy kiadós ebédről vagy egy hangulatos vacsoráról, miközben a bisztró barátságos és fiatalos atmoszférája még különlegesebbé teszi az étkezési élményt.

KEKSZ

kekszbistro.hu

Madách Imre tér 4. (Asbóth u.)

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Római örök! - hekk, lángos és szabadstrand
Minden szezonban kötelező kiugrani a Rómaira egy jó hekkre, egy lángosra vagy éppen egy családi bográcsozásra. Mi is körbenéztünk, hogy mi mindennel várnak idén a vendéglátók, és hogy milyen árakra számíthatunk.


A Római-part Budapest egyik legkedveltebb pihenőhelye, ami a Duna mentén, Óbuda városrészben található.

A vízpartot nemcsak a természetközeli élmények miatt keresik fel az emberek, hanem a gazdag gasztronómiai kínálat miatt is. A parton számos vendéglátóhely található, ahol finom ételeket és italokat lehet kóstolni.

2024-ben egy sajtos-tejfölös lángos ára átlagosan 1800 forint (Lángos Műhely), egy korsó sör pedig 540 forintnál kezdődődik (Arany Ászok/Két Rombusz).

A különböző készételek, burgerek, snackek, desszertek és halak rendkívül változatosak, és nagyon változó áron is kaphatóak, így talán érdemesebb megnézni pár konkrét példát a Római vendéglátóhelyei közül.

HEKK Mester

A HEKK Mester egy igazi brand a Római-parton. Egy szívvel-lélekkel üzemeltetett családi vállalkozás.

A tulajdonos, Janó már 12 éve szolgálja fel itt a hekkeket és a klasszikus strandételeket.

Kiemelkedően fontos számára, hogy törzsvendégei minden évben a megszokott minőséggel találkozzanak. Emellett pedig tényleg mindenkihez van egy jó szava.

Kínálatából természetesen kiemelkedik a hekk, ami sült krumplival és kovászos uborkával a nyár egyik ikonikus étele. De a legfrissebb fogyasztói igényeket is szem előtt tartja, így amellett, hogy édesburgonyával, vagy akár salátával is kérhető a hal,

Magyarországon elsőként nála jelent meg a gluténmentes, airfryerben sült hekk.

Ez Szafi Fitt bundával és fűszerezéssel készül, és jóval kevesebb zsiradék felhasználásával, mint a hagyományos verzió.

Mindegy, hogy milyen bundában kérjük a halat, az állaga a pácolásnak köszönhetően puha és szaftos lesz. A hagyományos hekk ára 820 Ft/10 dkg, míg a gluténmentes változat 990 Ft/10 dkg-ba kerül.

A halak mellett pedig kézműves hamburger (2890 Ft), harcsapaprikás túrós csuszával (3890 Ft) és grillzöldség (1500 Ft) is kapható itt. És az biztos, hogy az adagok méretével senkinek sem lesz problémája.

Cím: 1031, Rozgonyi Piroska u. 46.

Facebook: HEKK Mester

Miamor Rómaim

A Miamor eredetileg ételudvarnak indult, de mostanra egy komplett szabadidőközpont, rengeteg sportolási lehetőséggel.

Tavalyhoz képest a duplájukra nőttek, és rengeteg új szolgáltatás érhető el náluk. Az óriási területen van lehetőség különböző helyszínek bérlésére is.

Például ha bográcsozni szeretnénk, vagy egy gyerekszülinapot tartanánk, akkor is érdemes náluk foglalni.

Van röplabdapálya, focipálya, légvár és minigolf is, és a télikertben természetesen az aktuális meccset is meg lehet nézni. De itt egy informatív térkép arról, hogy pontosan mi minden található náluk:

Szerencsére az ételek és italok sem kerültek ki a Miamor udvarából.

Egy hamburger 3000 forint, egy Las Vegan's vegán burger 2990 forinttól kezdődik. Egy tavaszi tekercs 2000 forint, és egy abszolút autentikus pho leves 2690 forint.

De a desszertnek is érdemes helyet hagyni, mert szuper jeges kávéjuk (1490 Ft), fagyijuk (550 Ft) és gofrijuk (900 Ft + feltét) is van.

A honlapjukon fent vannak az idei árak, így a kínálatot előzetesen át lehet böngészni már akár otthonról is.

Cím: 1031, Római part 47.

Facebook: Miamor Rómaim

Evezős Sörkert

Az Evezős Sörkert 1983-ban kezdte működését, amikor Farkas Lajos egy pléhbodegát bérelt az államtól, és annak helyére építette fel a jelenlegi éttermet és sörkertet. 2022-ben, az üzletet az Eventrend Group vette át, akik remek újításokat vezettek be, miközben megőrizték a család hagyományait.

A konyhát és pultot modern eszközökkel szerelték fel, a hely pedig új, vidám színeket és dekorációkat kapott, növényekkel és hangulatos árnyékolókkal gazdagítva.

Az Evezősnél retró tálcákon és kosárkákban adják ki az ételeket, és hangosbemondón szólítanak, ha kész a rendelésed. A választék pedig szinte már zavarba ejtően nagy.

A hekk mellett süllő, pisztráng, garnéla, calamari és tőkehal is található az étlapon.

A halételek mellett hamburger, kolbász és palacsinta is van, mindez színes bútorokkal és zöld növényekkel teli környezetben.

Nagy kedvencük az Evezős halkosár (5990 Ft), ami tökéletes választás a halakkal kísérletezőknek is. De a Római -part legjobb halászleve (2890 Ft) is itt kapható. A teljes étlap náluk is elérhető a honlapon.

Az Evezősben jó hangulatú, élő zenés bulikat is szoktak tartani, így ide az esti idősávban is kifejezetten érdemes betérni.

Cím: 1031, Római part 34.

Facebook: Evezős Sörkert Hivatalos Oldal

Cziniel Cukrászda és Kávéház

A Cziniel Cukrászda a Római-parton kínál hagyományos és modern sütiket, mindennapos és különleges alkalmakra.

Bár nem pont a part mentén található, de minden bizonnyal

a környék legjobb cukrászdája, amiért érdemes egy kitérőt tenni nyáron és télen is.

Klasszikus torták és egyedi formatorták is elérhetőek náluk házhozszállítással. Valamint édes péksütemények, sós falatok és teasütemények is rendelhetőek. De a helyszíni kínálattal semmi sem versenyezhet.

Itt tényleg mindenki megtalálja a számára megfelelő falatot. A klasszikusok mellett ugyanis mentes, vegán és paleo süteményekből is széles a választék.

Bár ez alapvetően egy cukrászda, a reggeliző helyek sorába is simán beillenek, hiszen remek áron kínálnak főként tojásételeket és szendvicseket. Ráadásul még olyan apróságokat is saját maguk készítenek, mint a joghurtos-gyümölcsös kehely tetejére szánt granola.

Egy bundás kenyér sajttal és tejföllel 2290 forint, egy elképesztően bomba kinézetű limonádé 1790 forinttól indul, a csoki öntetes latte freddo pedig 1490 forint.

Míg az angry birds figurás mese desszert (990 Ft) garantáltan a gyerekek kedvence lesz, addig a Cziniel szeletet az ínyenc felnőtteknek ajánljuk:

Mogyorós piskótán fehércsokis-mogyorós, ropogós réteg, felette mascarponés-mogyorós krém, karamellás bevonattal (1390 Ft).

Cím: 1031, Nánási út 55.

Facebook: Cziniel Cukrászda és Kávéház

Megnyitott a szabadstrand!

Jó hír, hogy a Római-parti Plázs idén június 28. és augusztus 20. között várja a látogatókat, biztosítva a fürdésre alkalmas vízminőséget, amelyet naponta ellenőriznek.

A látogatók belépődíj fizetése nélkül használhatják az idén ötödik szezonját ünneplő szabadstrandot.

A Római-parti Plázson színes napágyak, ingyenes ivóvíz, mosdók, pelenkázók, zuhanyzók, valamint díjmentes kerékpár-tárolás áll rendelkezésre. Fürödni a szigorú biztonsági előírásokat betartva csak a kijelölt, 120 cm-es vízmélységű területen lehet, mindennap 10 és 19 óra között. A biztonságot vízimentők, a Magyar Vöröskereszt Elsősegélynyújtó Szolgálata és éjszakai őrök garantálják.

Cím: 1039, Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 15–17.

fotó: obuda.hu
A Római tehát idén is vonzó kikapcsolódási helyszín, a budapesti nyár szerves része!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Palágyi Eszter: Nem tudok más olyan országot Európában, ahol ennyire korrupt lenne a gasztronómia
A Costes Michelin-csillagos séfje szerint sok beszállító és sok vendéglátóhely egy bizonyos kör tulajdonában van, ráadásul veszteségesen működik.


Részben kiújuló gerincdaganata miatt külföldre költözött Palágyi Eszter, derül ki a WMN-nek adott interjúból. A Costes Michelin-csillagos séfje betegségéért a mérgező magyar környezetet és a hazai állapotokat tette felelőssé.

„A vendéglátóipar amúgy is ezer sebből vérzik, és még jobban kivéreztetik. Ez lelkileg megbetegíti az embert, aminek aztán fizikai tünetei is lesznek. Ezért döntöttem úgy, hogy elhagyom Magyarországot”

– mondta a lapnak.

Palágyi külföldön kezdte karrierjét, ahol a legjobb gasztronómiai szakemberektől tanult. Tapasztalatait Magyarországon is meg akarta valósítani, de ezt csak a Costes étteremben tudta elérni, ahol hét évig dolgozott. A séf elmondta, hogy csak külföldön találta meg azt a támogatást, amit itthon kellett volna, majd hazatérve is inkább a külföldi befektetőkkel és tulajdonosokkal értett szót. Dubajban lenyűgözte, ahogy nőként kezelték, és egy 90 fős személyzettel működő éttermet irányított, ahol a tulajdonos elvárása az volt, hogy négy hónap alatt Michelin-csillagot szerezzenek.

„Fantasztikus volt, milyen gyorsan mögém állt mindenki, maximálisan elfogadtak. Annyira összefogtunk, úgy tudtunk húzni, amilyet nem éltem át azelőtt sohasem. Velük így sikerült. Meglett a Michelin, meglett az Év Étterme-díj, a Gaullet Millau-ban is mi voltunk a top elsők, de a sommelier-em is, aki utánam jött, itt megkapta a Sommelier Michelin-csillagot. Csapatmunka és csapatsiker volt az egész”

– mondta Palágyi Eszter.

A séf Dubaj után visszatért Magyarországra, ahol egy katari befektető projektjében vett részt. Feladata az volt, hogy azonosítsa és javítsa a gyenge láncszemeket. Ez azonban nem mindenkinek tetszett. Egy érintett férfi bement utána a női mosdóba, ahol megfenyegette, hogy tönkreteszi a karrierjét, ha jelentést tesz róluk. Palágyi Eszter azonban nem hátrált meg, és elindította a belső vizsgálatot.

„Olyan emberek vannak ma Magyarországon a vendéglátásban, akiknek fogalmuk sincs a dolgokról, nem értenek hozzá. Aki pedig más pozícióban van, és ért hozzá, az meg van félemlítve. Több olyan esetről tudok, ahol egyik napról a másikra kitettek nagyon jó szakembereket, hogy helyet csináljanak olyannak, akinek nem is ez a szakmája vagy a végzettsége.

Nagyon szomorú, hogy sok beszállító és sok vendéglátóhely egy bizonyos kör tulajdonában van, ráadásul veszteségesen működik, és ezt sajnos nem ők fizetik ki, hanem más bevételi forrásokból finanszírozzák a mínuszokat. Sok ilyen hely lett idehaza, ahol a hónap végén mínuszban vannak, aztán majd máshonnan lesz pénz, addig meg mennek szépen tovább, csak az étterem kong az ürességtől. Történelmi örökségeket, neveket tesznek tönkre vele és járatnak le.”

Szerinte napjainkban egyre több díj és kategorizálás lát napvilágot, amelyek korábban nem léteztek. Ezeket gyakran valaki támogatja, és sokan az elismerésekben keresnek önigazolást. A séf szerint azonban az emberek már nem veszik komolyan ezeket, mert nem a díjak adják a hitelességet.

„Ez Magyarországon egyedülálló. Nem tudok más olyan országot Európában, ahol ennyire korrupt lenne a gasztronómia. Ha az ember nem fizeti meg, ha nem nyalja a seggét a díjkiosztóknak, akkor nem veszik be ebbe a körbe. Még odáig is elmennek, hogy inkább a rossz hírét keltik, megpróbálják ellehetetleníteni.

Magyarországon úgy lesz valaki sikeres, hogy nem vezet éttermet, csak kikiáltja magát celebnek, meg Michelin-csillagos séfnek mindenféle valóságalap nélkül, és olyan embereket alkalmaz, olyan háttérrel, amiért másutt börtön járna. Nem tudom, ilyenkor hol van a híres magyar igazságérzet. Itt mindent szabad, de csak egy bizonyos körnek”

– jelentette ki palágyi, aki külföldön shadow séf, fejlesztő és kreatív szakember lesz egy hoteleket és gasztronómiai egységeket üzemeltető világcégnél.

Link másolása
KÖVESS MINKET: