hirdetés
koronavirus-naplo.jpg

Egy koronavírusos naplója: „A saját immunrendszerem kicsinált volna, ha nem kapok időben orvosi segítséget”

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

Október 20. kedd

Ügyfélkapun fent vannak a leleteim, azt néztem, hogy a vérteszt alapján negatív vagyok, torokból meg még mindig pozitív... Mondjuk most a legjobban annak szurkolok, hogy a mellettem lévő néninek legyen negatív a tesztje, mert akkor máshová viszik. Nem akarok neki semmi rosszat, sőt! Csak most már azt vettük észre, hogy direkt akkor kezdi rá a krákogást, ha én eszem, akkor kezdi a jajjogást, ha én pihennék, tegnap Anna szólt rá mert úgy beszédültem, hogy félkómásan terültem el az ágyon, ő meg amint észrevette, rákezdett... Egyébként jobb állapotban van covid-ügyileg, mint mi. Még várunk a vizitre, szurkolunk annak, hogy Annának legyen negatív a tesztje.

Az artériás vérvételt eddig esküszöm egész jól tűrtem, de most basszus átment egy idegen a tű én meg rendesen felordítottam, éreztem, ahogy átpattan az idegen. Szegény fiatal doktornő azt mondta nyugodtan szidjam az anyukáját is, de hát ez nem így működik, nyilván ő sem jókedvéből kínoz. Most alig mozog a csuklóm, rohadtul sajog még, de mivel nem sikerült levenni így vár még rám ez a dolog, csak nem ebből a csuklóból és valaki más fogja megpróbálni... Komolyan ordítottam meg sírtam, pedig ha nagy bajom van is max. nyöszörögni szoktam.

Holnap fogják újra megpróbálni artériából, ma már nem kínoznak többet. A mellkasból a fájdalom most egyre több helyre sugárzik, de most már olyan, mint egy izomláz, ami azért fura mert már nem köhögök és elég későn jelentkezett. Mindenesetre ez elvileg normális és maradni fog még egy darabig, úgyhogy hozzá kell szokni.

Kitaláltam, hogyha Anna elmegy (márpedig őt hamarabb engedik haza), megtanulok egy verset, mert miért ne. Jó, mondjuk nem egy Rozmár és az ács hosszúságú versikét (bár lehet attól még Lewis Carroll lesz), de majd körbenézek. Valamivel le kell foglalni az agyam, verset meg úgyis rég tanultam, legalább kicsit karban lesz az is tartva.

Október 21. szerda

Megvolt a reggeli vizit, ma már az orroxigént is elhagyhatom! Ma még megpróbáljak levenni a véroxigént máshonnan, a csuklómhoz csak hozzáért az orvos és csillagokat láttam, úgyhogy azt még pihentetnem kell egy darabig, de elvileg rendbe fog idővel jönni. Holnap lesz egy CT, annak meg a vérgáznak az eredményét még megvárjuk és valószínűleg pénteken hazaengednek!! Boldogság! Még a mai artériás vérvételre készülök lelkileg nagyon, meg a karanténozást nem tudom hogy lesz, mert a jogszabályok mindig változnak és még át kell nézniük az orvosoknak is, hogy most aktuálisan a kórházból kiengedettekre mi a módi, de a hétvégén már otthon lehetek és ha el is szeparálom magam mindenkitől, azért mégiscsak más lesz végre a saját ágyamban, a saját vackaim között.

Annát holnap hazaengedik, úgyhogy lesz majd egy napom "egyedül", de már ez sem számít. Látom a fényt az alagút végén.

Az izomfájdalom egyébként nem múlt el (ilyen fajta gyengeség influenzánál a tünetek megjelenésénél szokott lenni, nem a végén miután lecsengett a betegség..), de a főorvosnő azt mondta, hogy ez előfordulhat a covidnál, sajnos sok mindent még mindig nem tudtak kikutatni, hogy mire miért reagál és hogyan a szervezet.

Most tudtam meg, hogy kurvára benézte a családom és ami van biztosításunk abban a kórházi napi térítés sincs benne, úgyhogy ugyanitt jelezzék már, akik hazugnak mondtak, hogy hol állhatok sorba pénzért, mert a jövő hónaptól diákhitelt is kell már törlesztenem és a táppénzből a lakbérre is alig fogja futni, köszi.

Október 22. csütörtök

Hajnalban megint vérvétel, mindenki reméli, hogy az utolsók, megvolt a CT, volt vizit, most a főorvost várjuk még, hátha meg tudom én is arról győzni, hogy nekik is nagyon jó lenne ha ma hazaengednének. Nem akarok én már több éjszakát itt tölteni.

NO!!!! Megkaptam a zárójelentést, várjuk a betegszállítót!

Legközelebb már otthonról írom az összefoglalót!

Összegzés, avagy tanulságok és tapasztalatok

Nos, végre hazaértem így estére, mondanám, hogy ebben a pillanatban, de egyébként 10 perccel ezelőtt. Igen, tudom, kocka vagyok, rögtön beültem a gép elé, de sokkal felemelőbb így írni és míg friss a dolog szerettem volna kiegészíteni és lezárni a bejegyzést.

A tesztelésről, covid rendszerről

Higgyétek el, én voltam a legjobban meglepődve, hogy aznap amikor szóltam a háziorvosnak, ő tényleg komolyan vett és elrendelte a tesztet, pláne, hogy még AZNAP felhívtak a mentőszolgálattól. Eredetileg azt szerették volna, ha másnap, azaz szombaton én megyek be vagy bevisz valaki tömegközlekedést kikerülve a központi tesztelőbe, de mivel ez megoldhatatlan volt, kiküldték az autót. Kába voltam, lázas, eleve úgy voltam vele, hogy majd talán a jövő héten kiérkeznek, mivel az öcsém is lett tesztelve vidéken, közvetlenül érintkezett koronavírusossal, de neki nem kapkodták el a mintavételt. Mindenesetre a rendszer esetemben működött, reggel szólt a háziorvos, délután levették a mintát, vasárnap este az ügyfélkapun láttam az eredményt. Hétfőn a háziorvos is megerősítette, akkor még én is úgy voltam vele, hogy itthon kiheverem kis köhögéssel meg lázzal, aztán majd elmúlik. Mindeközben nem szerettem volna pánikot a szomszédságban, mindenáron regisztrálni akartam a nagyon hirdetett házi karantén applikációba, ahol a regisztrációm a pozitív tesztem ellenére folyamatosan visszautasították. Kedden felhívtam a népegészségügyi központot, hogy most mi a fene történik, mert se kontaktot nem kértek tőlem, se határozatot nem kaptam, gyakorlatilag itthon vagyok betegen, teszttel, nem akarom hogy akkor akarják rámtörni a rendőrök az ajtót, mikor épp tusolok vagy próbálnám ezt kipihenni. Ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy akartak engem hívni, de nem volt meg a telefonszámom (....), elkérték a tünetek megjelenése előtti két napos kontaktot (amit máig nem értek, hiszen elméletileg 5-6 nap a lappangási idő), de ez is egy olyan dolog a rendszerben, ami bemondásra megy, szóval eléggé necces. Ha nem mondom, hogy kivel találkoztam, bármilyen meggondolásból, nem keresik. Ő meg csak azért, mert mondjuk nem akarja a munkáját egy karantén miatt elveszíteni terjesztheti tovább.

Lényegében aznap megkaptam a határozatot, de a házi karantén rendszerbe ez sem volt elég. Azt mondták, hogy előbb ki kell jönnie a rendőrnek, felveszi az adataim és majd utána tudom a telefonos applikációt használni, aminek a lényege is az lenne, hogy ne legyen emberek közötti kontakt. Abszurd. Hiába magyaráztam, hogy azért is akarok mindenáron regisztrálni, hogy ne jöjjön ki ide ellenőrizni rendőr se, tüneteim vannak, szórom ezer felé a köhögéssel is a vírust, ők nagyon sajnálják, de ez az eljárás... A legszebb az egészben, hogy ez kedden volt, csütörtök hajnalban bekerültem a kórházba és ők csütörtök-péntek magasságában dörömböltek itt valamikor, a szomszédok mondták nekik, hogy kórházban vagyok. Szóval ennek az agymenésnek tudok gratulálni.

Szerdán, mikor már sírtam a telefonba a barátaimnak, hogy mennyire félek, mert alig kapok levegőt, sírtam anyukámnak, hogy mennyire nem akarok kórházba menni, sírtam a páromnak, hogy rettegek ettől az egésztől, mindenki arról győzködött, hogy igenis hívjam ki a mentőket, a párom külön ki is emelte, hogy ha nem látnak akkora bajt, vagy a kórházban nem látják értelmét a maradásomnak, úgyis hazaküldenek. Ez volt az, ami végül meggyőzött, úgyhogy úgy éjfél előtt felhívtam a mentőt azzal, hogy tömöm magamba az Algopirynt nem megy lejjebb 39 foknál a lázam és attól fulladok ha wc-re kell mennem, ráadásul egyedül lakom és ha elájulok vagy valami lesz, senki sem tud nekem segítséget hívni. 30-40 perc elteltével kb. meg is érkezett a mentő, három tetőtől talpig beöltözött fiatal mentős vizsgált meg, a mentőorvoshölgy (akinek akkor nem voltam olyan állapotban, hogy megdicsérjem a szemét, hogy milyen szépen volt kifestve, de észrevettem ám, úgyhogy ez remélem egyszer el jut hozzá) meghallgatott, ő is komolyan vett, mert attól, hogy kinyitottam az ajtót és beengedtem őket már muszáj volt leülnöm és levegőért kapkodnom. Megvizsgáltak a mentőautóban, csináltak EKG-t, pulzoximéterrel is megnézték a véroxigén-szintem (ami mint megtudtam hiába mutatott viszonylag jó értéket, nem teljesen megbízhatóak ám) és úgy voltak vele, hogy inkább bevisznek. Akkor mondták már, hogy valószínűleg a Szent László lesz, de mivel éjszaka volt, én meg mentem ahova mondták és nem láttam semmiből semmit, már a kórteremben mondta meg a szobatársam, hogy hol is vagyok pontosan.

A betegségről

Nem vagyok orvos. Nem tudom, kinél hogy és miképp zajlik ez le, hallottam mindenféle sztorit, ismerős is volt covidos, plusz azért mindenki tisztában van a hírekkel, a napi halálozási számokkal. Hallani, hogy leginkább a krónikus és idős betegek vannak ennek kitéve (ami szerintem senkinek se szabad, hogy megnyugtató hír legyen, mert 1) ők is emberek és nem jókedvükből lettek betegek és/vagy idősek, mindenki úgy kezeli ezt a tényt és legyintenek rá, mintha ők amolyan feláldozhatók lennének 2) senki sem tudhatja, hogy nincs éppenséggel egy rejtett krónikus betegsége amire egy ilyen helyzetben derülne csak fény).

A jegyzeteimben igazából igyekeztem leírni, hogy az én esetemben hogy alakult maga a betegség.

Én is ki akartam hordani két lábon, én is úgy voltam vele hogy kis köhögéssel megúszom. De sajnos nem így alakult és mindenféle krónikus betegség nélkül kerültem olyan állapotba, hogy benne volt az intenzív is a pakliban és ha nem kapok időben orvosi segítséget, a saját immunrendszerem kicsinált volna vagy olyan szövődményekkel jövök ki ebből a történetből, amik egy életre szólnak.

A tüdőgyulladás, az erős immunreakció covid nélkül se játék, hiába próbálta sok kommentelő vagy más oldalon a történetemhez hozzászóló elbagatelizálni, hogy egy influenzakor is felléphet ez. Igen, felléphet, igen, az se játék. Itt a probléma az, hogy ezt a típusú koronavírust nem ismerik. Nem tudják még, hogy mire miért és miért pont úgy reagál a szervezet, mivel tudnák megfékezni az ilyen tüneteket. Kísérleti gyógyszerek, kezelések vannak, de nem mindenkinél jelentenek biztos sikert. Nekem és a szobatársamnak is szerencsénk volt. Sajnos vannak korombeliek és fiatalabbak is, akiknek nem volt ilyen szerencséjük. A pakliban sajnos minden benne van.

A kórházról, a kezelésekről

A kezelésekről nagyjából mindent leírtam amit laikusként le tudtam és átéltem. Viszont amiről nem ejtettem szót, hogy a Szent László kórház olyan szinten igyekszik helyt állni, amit nem tudom melyik intézmény mondhat el magáról. Biztosan jók máshol is az orvosok, a személyzet, a minden, de itt szereztem két hét alatt annyi tapasztalatot, hogy egy rossz szavam nem lehet. Minden ápoló (még azok a nappalosok is, akik kb. köszönés nélkül jöttek be intézni a napi teendőket) lelkiismeretesen végzi a munkáját, 150%-os teljesítménnyel állnak helyt ebben a szituációban és mérhetetlen türelemmel igyekeznek hozzáállni a problémás betegekhez is. Mi igyekeztünk tényleg csak akkor használni a nővérhívót, mikor sos és halaszthatatlan problémánk volt, remélem azért utólag ők is úgy gondolnak ránk, hogy nem volt velünk annyi gond. Az orvosok olyan szakértelemmel és gyorsan reagáltak a fellépő problémákra (esetemben a citokin viharra pl), ami elképesztő és minden apró kis tünetünket amit említettünk külön figyeltek, hogy rosszabbodik-e. Ódákat zenghetnék az egész ellátásról, néhány ápolót, orvost, rezidenst külön kiemelve, de nem lenne igazságos, pedig szívem szerint teleposztolnám az internetet azzal, hogy tessék megnézni, nemhogy a szakmájában kiváló, de emberségből is maximálisra vizsgázott."

Viktória a poszt végén sorra köszönetet mondott mindenkinek, aki segített neki átvészelni ezt az igencsak nehéz és megterhelő időszakot.

"Legyen a posztom, ez a kis napló egy szösszenet az utókornak, hogy ez is megtörtént. Köszönöm a figyelmet. Ja és ha EGYSZER meghalnék már most leszögezem; jó hipochonder módjára a síromon az álljon: Én megmondtam!"

- zárja posztját.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
shut_up_2.jpg

„Normális ember már nem kommentel sehol, mert akkor is földbe döngölik, ha azt írja, megsült a pite”

Ezt egy barátom mondta. 'Neked telik pitére?'; 'Sütögetsz, agymosott birka, hogy abból is a háttérhatalmak lakjanak jól?'; 'Narancsos pite, mi? A jó édes...'. Csak néhány a tipikus válaszok közül. Tény, hogy az őrület beköltözött a netre, és sajnos nem a bárányok hallgattak el, hanem a normális emberek. 
Hargitay Judit. Fotó: Pexels - szmo.hu
2020. november 17.


hirdetés

Nem tudom eldönteni, mi keseríti meg jobban a reggeli kávémat. Ha kihagyom belőle a cukrot, vagy ha felmegyek a netre. Oké, egyértelműen az utóbbi. Elég baj az, hogy már a szakmámból adódóan is ömlik rám a koronavírus, a szerencsétlen áldozatok, betegek, gyászoló hozzátartozók, na meg persze a világ egyéb, felkavaró történéseinek hír-cunamija. De sajnos vagyok elég önsorsrontó ahhoz, hogy beleolvasok a kommentszekciókba is. Sőt, itt-ott válaszolgatok is.

Legutóbb arra az elmés okfejtésre, miszerint Afrikában nincs COVID-halott, tehát a járvány egy nagy kamu. Persze az érvelésem, miszerint Afrikában sok helyen ivóvíz, orvos, ezer kilométeres körzetben kórház sincs, nemhogy tesztelés, és tán ezért nem tudjuk, ott hányan halnak meg ebben a kórban, teljesen süket fülekre talált. És ezzel még viszonylag megúsztam. Legalább nem jött a verbális lincselés reggel kilenc előtt, éhgyomorra. 

A barátaim között már teljes az egyetértés, hogy normális ember nem kommentel a közösségi oldalakon, sőt, sehol, mert – idézem – "olyan mennyiségű agresszív hülye esik neked, hogy mentálisan nem éri meg."

Nehéz ezzel vitatkozni. Emlékszem, amikor nyolc-kilenc éve először csatlakoztam a Facebook közösségéhez, teljesen más hangulat fogadott. Az első posztom egy háromsoros elmélkedés volt arról, mennyire szeretem a kandallókat, a kakaót meg a narancshéj illatát így november-tájt, a borongós, őszi estéken. Nem sok választ kaptam rá, de mind pozitív volt. Az innen-onnan összekapart, közeli-távoli ismerősök szintén a pattogó tűzről, a fahéjillatú adventi koszorúkról áradoztak, az egyikük egy saját kötésű, puha térdzokni fotóját is elküldte, hogy most kötötte, szívesen nekem adja. 

Most is novembert írunk, de hol van már az a régi kandallótűz! A netet sajnos egész másféle tűz perzseli fel lassan, de egyre biztosabban: a frusztráció és a gyűlölet.

hirdetés

A privát oldalamon még viszonylag nyugi van (igaz, egyre ritkábban posztolok), de ha kimerészkedem "az arénába", a hírek alatti hőzöngés-áradatba, öt perc alatt úgy érzem magam, mintha Az éhezők viadalába csöppentem volna, csak épp nyilaim nincsenek, mint Katniss Everdeennek, hogy legalább a leghabosabb szájúakat odaszögezzem vele az egerükhöz (kis sérülés, de addig se kommentelnek).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
hospital-5328026_1920.jpg

„Elsírtam magam a rendelésen, mert majdnem 40 év alatt nem éltem át ilyet”

Kimerültek a háziorvosok asszisztensei. Az ország minden részéből panaszkodnak, hogy elvégezhetetlenül sok a feladatuk, folyamatosan változnak a szabályok, egyre türelmetlenebbek a betegek, nem kapnak védőfelszerelést és megbecsülést sem.  
Belicza Bea, Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2020. november 22.


hirdetés

Az ország különböző pontjain dolgozó háziorvosi asszisztensek összefogtak egy zárt Facebook csoportban, hogy egymást segítsék. Az egyik alapító osztotta meg velünk, mit élnek át most a kollégái. Nagyjából ugyanazokkal a problémákkal küzdenek mindenhol.

Sokkal több feladat

A fő gond mindenütt a túlterheltség. Volt, aki úgy fogalmazott, négy ember munkáját végzi, volt aki azt, hogy ő egy személyben adminisztrátor, nővér és takarítónő.

Bemenni kevesen mehetnek a rendelőbe, de mindenhol legalább 100-an hívják a rendelőt naponta, van ahol 150-en. Előfordul, hogy három telefon csörög egyszerre.

Egyikük szerint háromszor akkora a napi forgalom, mint a járvány előtt. Mellesleg a tavaszihoz képest most nem is az idősebbek, hanem a 30 és 50 év közöttiek jelentkeznek főként COVID-tesztre.

hirdetés

„Sokkal több lett a feladat, megváltozott a munka jellege, miközben minden korábbi teendő is ott maradt. Elláthatatlan mennyiség.” – írta egyikük.

Plusz munka most, hogy időpontot kell adni mindenkinek, teszteket kell kérniük, mentőt hívniuk. De ezeken kívül továbbra is ott vannak az alapvizsgálatok, receptek, beutalók, táppénzre vétel, kötelező oltások, újszülött vizsgálat, a krónikus betegek követése, és a rengeteg jelentés a betegekről, koronafertőzöttekről, halottakról.

Napi 2-4 órával több a munka most, és ezért nem kapnak több pénzt.

Több türelmet kérnek a betegektől

Nem bírják ezt a tempót az asszisztensek. Azt mondják, az sem segít, hogy az emberek azt hiszik, hogy ők csak kávézgatnak, meg félretették a telefont, és sokszor kérdőre is vonják őket ezért.

„Mindenkinek elmondjuk, válaszolunk, de adjanak időt. A telefonok nagy része, hogy azért hívlak, mert még nem válaszoltál. Vagy csak igazolás, recept kellene, de ezt emailre is elküldjük.”

Többen panaszkodtak, hogy sok beteg nem tudja, milyen gyógyszert szed, csak a tabletta színére és formájára hivatkozva mondja, mit szeretne. Krónikus betegek is csak gyógyszert kérnek, de az asszisztensnek tudnia kellene, milyen a vérnyomása, a cukorértéke.

„Ez nem betegellátás, ez csak tűzoltás” – fogalmaz egyikük.

Minden áldott nap foglalkozni kell a munkával, mert emailek, sms-ek jönnek, és az utcán is összefutnak beteggel. Van, aki a szabadságát használja utolérni magát.

„Nem tudunk pihenni. A héten feltorlódott adminisztrációs elmaradást hétvégén csinálom meg, szombaton vagy vasárnap 5 órában.”

„Folyamatosan telefon és számítógép. Ennek már nincs köze a nővéri munkához. Emellett a kérem és a köszönöm olyan ritka mint a fehér holló” – panaszkodik egyikük.

Kolléganője elsírta magát rendelésen.

„Majdnem negyven éve dolgozom, de nem volt még ilyen. Mindennek elmondott a beteg. Ilyet még nem éltem át." – írta egy megalázott asszisztens.

Egy másik asszisztens így fogalmaz:

„Ma már úgy érzem magam, mint a kínai zsonglőr, aki megpróbál egyre több tányért pörgetve egy pálcán a levegőbe tartani, és egyre több esik le, lehetetlen tartani.

Az emberek nem akarják látni, mekkora változás történt. Pont úgy szeretnének jönni, mint régen meglátogatva a családorvost.”

Nincs teszt, nincs maszk

Elvileg nem mehet koronás beteg a rendelőbe, de ez kivédhetetlen, amikor így terjed a betegség. Szükség lenne védőruhára, de van ahol májusban, van ahol nyáron kaptak utoljára maszkot, fertőtlenítőszert.

Az asszisztenseket nem is tesztelték eddig, hacsak nem volt tünetük. Három kolléganőről tudják, hogy hazavitték a vírust és belehalt egy családtagjuk, egy férj és két anya.

Elvileg 5 perc fertőtlenítés lenne előírva betegek között, de több helyen mondták, hogy erre nincs idő:

„Azt kérjük, hagyjanak kint mindent, kabátot, táskát, minél kisebb felület fertőződhessen.”

A folyamatosan változó eljárásrendet sem könnyű követni. Ezeket többnyire péntek délután küldik, amikor a rendelők nincsenek nyitva. Hétfőn pedig már az új szabályok szerint kellene dolgozniuk, amit aznap látnak először. Ez egy változás például:

„Az egészségügyi dolgozónak sem kell már két negatív teszt, sőt nem kell PCR teszt sem, elég a gyorsteszt és mehet vissza dolgozni. Azért változott, mert a teszt eredményre sokszor 5 napot kellett várni és nem volt már egészségügyi dolgozó.”

Úgy tudják, a karantén-határozatokat már két hónapja nem küldi a hivatal, nincs rá ember.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dimitri-karastelev-G9bYdOIBJq0-unsplash.jpg

Már arra sincs mindig idő, hogy a halottak után gázzal fertőtlenítsék a kórtermet – mondja egy nővér

Az egyik fővárosi kórházban dolgozó nővér szerint előfordul, hogy amint meghal valaki, már hozzák is a következő koronavírusos beteget a mentők.
Belicza Bea, Címkép: Unsplash - szmo.hu
2020. november 19.


hirdetés

Megtelt az egyik fővárosi kórház. Az intenzív osztályon dolgozó egyik nővér szerint foglalt minden ágy, hetente pár beteget tudnak csak kihelyezni állapotuk javulása miatt, így szinte csak annyi új beteget tudnak fogadni, amennyit elveszítenek.

"Két betegcsere között már arra sincs mindig idő, hogy gázzal is fertőtlenítsék a szobát"

- mondja.

Rendszerint ez egy 4 órás folyamat. A gáz mindenhová eljut, nemcsak a koronavírust távolítja el, hanem minden olyan kórokozót, ami egy legyengült szervezetet megtámadhat.

Ha erre nincs idő, akkor minden eszközt és felületet fertőtlenítőszerrel törölnek végig, miközben kiszellőztetnek.

hirdetés

"Van, hogy az elhunyt az osztályon előírás szerint töltendő 2 órás idejét egy erre a célra kijelölt, régebben raktárként funkcionáló szobában tölti, mert az ajtóban már ott áll az új beteggel a mentő"

- teszi hozzá.

Az intenzíves szakápolók - mint ahogy több név nélkül nyilatkozó nővértől hallottuk - túlterheltek. A nekünk nyilatkozó nővér maga is négy beteggel foglalkozik.

"Egyágyas kórteremben vannak, nem látsz egyikből a másikba. Volt egy éber betegem, hozzá a reggelit 11-re tudtam bevinni, és a műszak hátralévő részében nem jutottam hozzá vissza, csak a folyosóra néző ablakból kommunikáltunk rohanás közben, hogy minden rendben van-e."

Azt mondja, hogy egy intenzíves ápoló egy beteget 100%-osan, két beteget nagyjából 90%-osan, hármat 75%-osan tud ellátni a mostani szituációban. Ezt azonban csak úgy, ha nem eszik, iszik és nem megy WC-re.  Három fölötti betegnél feleződik az ellátás színvonala.

Az orvosok is kevesen vannak, 6-10 beteg jut fejenként rájuk. Szerinte a nővér felkészültsége itt rengeteget segít.

„Ha az ápoló egy adott vérvizsgálati eredményt önállóan képes kiértékelni, akkor nem kell orvost keresnie, hogy például ionokat pótoljon, vagy szükség szerint inzulint adjon a betegnek. Ehhez viszont szükség van intenzív szakápolói tapasztalatra, ami sok átvezényelt dolgozónak nincs.”

Szerinte több nővér nem lesz, és ha több beteget próbálnának adni nekik, akkor egyre többen fognak meghalni.

"Ez nem ellátás ilyen formában, részemről értékelhetetlen és betegveszélyeztetés. Ez a túlélésre játszunk helyzet. Az ebből fakadó lelkiismeretfurdalással pedig nekünk kell megküzdenünk."

Az már nem érdekli, hogy védőmaszk csak kettő van a 12 órás műszakra, az viszont szerinte sokkal stresszesebb, hogy sokszor egymásra dobálva állnak azok a gyógyszerek, amiknek nem találtak helyet. Az idő nagy érték ebben a helyzetben, és nem mindegy, hogy gyógyszerezés fél vagy egy óra betegenként.

A nővér azt mondja, a rettenetes napjai után megalázó azt hallani, hogy Orbán Viktor szerint az egészségügy bírja a terhelést.

"Meghívnám csak egy napra segédápolónak" - fogalmaz.

Nagyon fél attól, mi lesz itt decemberben. Biztos abban, hogy az emberek nem mondanak le a karácsonyról, mennek majd ajándékot venni és találkozni fognak a családdal is.

"Annak nagyon csúnya vége lesz januárban"

- mondja.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ivanka-Trump.png

Kegyvesztetté válhat Ivanka Trump és Jared Kushner, pedig nemrég még New York ünnepelt társasági szereplői voltak

Nem látják szívesen Trumpot és rokonait New Yorkban - legalábbis erre engedett következtetni az utcákon zajló népünnepély, ami Joe Biden választási győzelmét követte. Ez új feltételeket teremt Jared Kushner és Ivanka Trump számára, akik korábban a társasági élet krémjéhez tartoztak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 22.


hirdetés

A New York-i népszerűtlenség magát a leköszönő elnököt talán nem érinti rosszul, hiszen ő már 2019-ben áthelyezte Floridába a hivatalos lakhelyét. Annál nagyobb hatással lehet azonban Jared Kushnerre és Ivanka Trumpra, akik már most sejthetik, milyen közhangulat fogadja őket a Fehér Házból való távozásuk után - írja a CNN.

Ha ugyanis az egykor körülrajongott páros politikai karrierje Washingtonban véget ér, kiderül, mit jelentett a reflektorfényben eltöltött idő a saját brandjük számára - különösen az otthonuknak számító Manhattanben.

“Trump borzasztó nyilatkozatokat tett New Yorkról. Azt mondta, kész rémálom, ami itt folyik, hogy üresen konganak az utcák, hogy a korlátozások következtében a város teljességgel a múlté lett” - idézi fel Jill Kargman, a Chanel korábbi igazgatójának lánya, aki korábban számos partin forgolódott a házaspár körül.

“Itt senki nem fogja elfelejteni ezeket a mondatokat, így Jared és Ivanka sem lesz képes újra beilleszkedni ebben a városban.”

Mielőtt a Fehér Ház lakói lettek, a pár a New York-i társasági élet krémjéhez tartozott. Évről évre megjelentek a Met Galán, ahogyan a Tribeca Filmfesztivál Vanity Fair partiján is. Ivanka Trump a divatvilág közkedvelt szereplője volt, aki ellátogatott Carolina Herrera bemutatóira épp úgy, mint az olasz dizájner Valentino rendezvényeire, és a Glamour Woman of the Year díjátadón is több ízben részt vett. Könnyen lehet azonban, hogy mindez már a múlté.

hirdetés

Az ellenséges légkört ugyanis mi sem jellemzi jobban, mint az októberben, a Time Square-en közzétett plakát, ahol a Lincoln Project a pár mosolygó arca mellett szerepeltette a koronavírus halálozási statisztikáit - hullazsákokkal illusztrálva.

Amikor pedig Trump és Kushner perrel fenyegetőzött, a társaság a képet egy uszályon is feltüntette, ami a Donald és Melania Trump floridai lakhelyét képező Mar-a-Lago körül közlekedik, sőt: a plakát a Trump Tower közelében köröző teherautókra is felkerült.

Persze, nem csak New York adhat otthont Jarednek és Ivankának, akik egyelőre titokban tartják, hová költöznének a Fehér Ház után. Habár megtartották a tágas Upper East Side-i lakásukat, egyes források szerint New Jersey lenne a következő állomás, de akár a floridai Palm Beach is benne lehet a pakliban.

Trump ugyanis számos társasági és politikai kapcsolatot kötött az államban, ahová Ivanka is legalább ötször ellátogatott az elmúlt hónapokban, többek közt a republikánus Sarasotában vett részt kampányrendezvényeken. Az elnök idősebbik lánya ide nem csak a New York-i közvélemény elől rejtőzhetne el, a költözés akár a politikai karrierjében is új fordulhatot jelenthetne. Mar-a-Lago ugyanakkor nem opció a párnak: habár Ivanka itt egy külön vendégházzal rendelkezik, ez elsősorban Donald és Melania Trump otthona, a first lady-vel pedig meglehetősen fagyos viszonyt ápol.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!