EGÉSZSÉG
A Rovatból

Sokan az internetet választják az orvos helyett, ha intim tájékon akad problémájuk

Többek között erre is fény derült a legutóbbi kérdőívünk eredményeiből. Na és azt is megtudhattuk, mennyire kedvelt a tangabugyi.
Hirdetés (x) - szmo.hu
2022. november 28.


Link másolása

Az egészség a legfontosabb – halljuk mindig, viszont a rendszeres szűrővizsgálatokat hajlamosak vagyunk halogatni, és előfordul, hogy már csak akkor eszmélünk fel, amikor baj van. Ez pedig különösen igaz egy olyan téma esetében, mint amilyen az intim egészség, hiszen talán az altáji problémáinkról a legnehezebb beszélni.

A Bayerrel közös kérdőívünkben annak jártunk utána, mit tesznek a nők egy intim területen tapasztalt rendellenesség esetén,

de kíváncsiak voltunk arra is, mit gondolnak a tangaviseletről, és mennyire ismerik a hüvelyflórát.

Köszönjük a több mint 1000 hölgy olvasónk közreműködését, segítségükkel érdekes és hasznos tanulságok szűrhetők le az intim egészséghez való viszonyulásunkról.

Furcsán érezzük magunkat a nőgyógyásznál

Tudjuk jól, hogy a nőgyógyászati vizsgálatot rutinvizsgálatként is szokás emlegetni, mégis sokan tartanak tőle. A válaszok alapján a legtöbben (40%) furán érzik magukat attól, hogy egy idegen matat a lábuk között. 27% zavarban van, 16% pedig fél attól, hogy a vizsgálat fájdalmas. 30% számára viszont ez is csak olyan, mint bármelyik orvosi vizsgálat.

A VagiNavigátor YouTube csatorna nőgyógyászati vizsgálattal kapcsolatos videóját elnézve egyrészt megállapíthatjuk, hogy lehet tabuk nélkül beszélni az intim egészségről, másrészt tudatosulhat bennünk: hiába kínos vagy feszült a helyzet az első alkalmakkor, idővel teljesen átlagos érzés lesz a vizsgálat. Az öndiagnosztika helyett pedig mindenképp fontos eljárni a rendszeres szűrésekre, hogy megelőzzük egy-egy probléma eszkalálódását.

Ha többet szeretnél megtudni az intim egészségről, de nem mersz kérdezni ...

... akkor szerencsére a világhálón is találhatsz hasznos tartalmat. Azért ügyelj rá, milyen forrásból tájékozódsz, de ajánlhatunk egy megbízhatót: a VagiNavigátor sorozat a Bayer Hungária Kft. megbízásából készül, épp azzal a céllal, hogy az intim egészség témakörébe tartozó kérdések ne jelentsenek tabut, bátran merjünk beszélni ezekről. Mert ha valamiről nem beszélünk, arról nincs tudásunk, igazából oda sem figyelünk rá. És lehet, hogy ezzel a viselkedéssel az egészségünknek ártunk, mert fel sem tűnik, ha megváltozik testünk működése. A VagiNavigátor pont azoknak jelenthet hathatós segítséget, akik még esetleg nem jutottak el odáig, hogy merjenek kérdezni – a sorozat egyes epizódjai számos kényelmetlennek tűnő kérdést megválaszolnak, irányt mutatnak abban, mi is a helyes hozzáállás, ha az intim egészségünkről van szó.

Nézz körül a VagiNavigátor YouTube csatornán, vagy tájékozódj a vaginavigator.hu weboldalról! Kiderülhet, hogy mi van a szemérem másik oldalán!

Ez utóbbit már csak ezért is fontos hangsúlyoznunk, mert a válaszadók, ha valami rendellenességet tapasztalnak intim területen, majdnem ugyanolyan arányban bízzák a Google-ra magukat (37%) mint fordulnak orvoshoz (38%). A megkérdezettek közül ráadásul minden 20. semmit sem tesz ilyen esetben.

A válaszolók több mint ötöde pedig egyszer sem volt még szűrővizsgálaton.

Ennél a kérdésnél egyébként két szembetűnő különbség alakult ki. Egyfelől, hogy a 25 év alattiak inkább a Google-t kérdezik meg (43%), mintsem az orvost (18%). Másfelől a diplomásoknál 52% az orvoshoz fordulók aránya, közülük 63% évente egyszer el is megy szűrővizsgálatra, ellentétben például azokkal, akik községben élnek (38%).

Mi a helyzet a tangával?

A válaszolók több mint fele (55%) állítja, hogy az ő fiókjában túlnyomórészt pamut alsóneműk lapulnak, egynegyedük viszont a szexi tangákat, csipkés alsóneműket részesíti előnyben. A 25 év alattiaknál pedig egyértelműen a tanga és a csipkés bugyi a favorit (39%).

De szeretik ezt a fehérneműfazont egyáltalán, vagy csak a férfiak miatt hordják? Erről megoszlanak a vélemények. A válaszolók több mint egyharmada beismeri, hogy maga is gyakran hord tangát, és tudja, hogy ezt a férfiak is kedvelik (35%). 21% azt mondja, hogy kényelmetlen ugyan, de azért néha felveszi. 24% pont azért nem vesz fel tangát, mert kényelmetlennek tartja. És csak 13% véli úgy, hogy a tangaviselet higiéniás problémákat okozhat. Pedig valóban így van. Ebből a videóból pedig kiderül mindennek a miértje is.

A szaunázás is kihat a hüvelyflóránkra

Az egyéni vélemények és preferenciák mellett tettünk fel olyan kérdéseket is, amikre van objektíven helyes válasz. Meglepően tapasztaltuk, hogy amikor egyes állításokról kellett megmondani, hogy melyik a hamis, akkor feltűnően kevesen jelölték be azt, hogy a fehér színű hüvelyváladék bakteriális fertőzésre utal (33%). Pedig ez valóban nem igaz. Azt viszont csaknem kétszer ennyien (64%) tudták, hogy az intim mosakodó géleket nem a hüvely belső tisztítására kell használni.

A mindennapi életünk során számtalan, a hüvelyflóra egészségét befolyásoló tényezővel találkozhatunk. A megkérdezettek számára ezek közül a legfontosabb tisztálkodás (87%). Második helyen következett a szexuális élet (81%), harmadik helyen pedig a fehérneműviselet (77%) áll. Negyedik az immunrendszer állapota (71%), ötödik pedig az uszoda-, szaunalátogatás (65%). A diplomások csaknem minden szempontot magasabb százalékos arányban jelöltek meg – a tisztálkodást 94%-ban, de még az immunrendszer állapotát is 88%-ban. A 25 év alattiaknál az immunrendszer mellé bejön negyedik helyre a túl hosszú tamponhasználat (66%), ötödiknek pedig az étkezés (64%).

Amit pedig megtesznek a megkérdezett nők, hogy elkerüljék a hüvelyi fertőzéseket: nem váltogatnak szexpartnert (80%), nem hordanak tangát (48%), használnak intim mosakodót (41%), a tampont 3-4 óránál hosszabb ideig nem hagyják bent (41%)

A 25 év alattiak valamivel jobban odafigyelnek a tamponhasználatra (46%), de kevésbé fontos számukra a tanga mellőzése (29%).

A cikk a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

MAN: CH-20221122-89

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Az egész országban hiánycikk lett az inzulingyógyszer, amit sokan mesterséges fogyasztószerként használnak
Jelenleg sehol nem kapható, súlyos inzulinrezisztens betegek is csak másodkézből tudnak hozzájutni, sokszor horribilis áron. Közben egyre többen szúrják magukat vele olyanok is, akik hivatalosan nem is szedhetnék.

Link másolása

Az utóbbi napok egyik slágertémája a magyar neten egy injekciós tollal beadható inzulingyógyszer, vagyis annak a hiánya: legutóbb Tatár Csilla posztolt róla, de különböző Facebook-csoportokban már jó ideje élénken tárgyalják, hogy nem lehet kapni sehol.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket erre, akit öt évvel ezelőtt diagnosztizálták inzulinrezisztenciával. Bár sokan nincsenek tisztában a különbséggel, ez nem ugyanaz, mint a cukorbetegség: utóbbi esetben a szervezet cukorszintje, itt viszont az inzulinszint ingadozik folyamatosan. Ennek is több fokozata van, az enyhébbet tablettával, diétával és edzéssel is lehet kezelni, a súlyosabbat viszont csak rendszeres injekciózással.

Olvasónk a súlyosabb kategóriába tartozik, ráadásul pajzsmirigybetegsége is van, ezekre összesen három fajta gyógyszert szed. Tavaly nyárig mindegyiket folyamatosan be tudta szerezni, először akkor tapasztalt hiányt az egyikből.

Azt még viszonylag könnyen ki tudta váltani egy hasonló hatású készítménnyel, nagyjából két hete viszont elkezdett terjedni a hír, hogy számos fajta inzulingyógyszerből hiány alakult ki az országban, különösen az úgynevezett liraglutid tartalmúakból.

Ilyen például a Saxenda, a Victoza vagy az Ozempic. A gyógyszertárakban megerősítették az értesülést: jelenleg se Budapesten, se vidéken nincs belőle sehol, és nem is tudnak biztosat mondani arról, mikor várható a következő szállítmány.

Olvasónk ezután megkereste a gyártó céget, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy Magyarországról szinte a teljes készletet kivitték Ukrajnába, mivel ott a háború miatt gyakorlatilag semmilyen inzulin- és vércukor-kezelő gyógyszer nem kapható.

Egyhavi Saxenda-adag ára egyébként 40-50 ezer forint körül van.

Egy szer, ami lefogyaszt edzés és diéta nélkül? Ide vele!

A helyzetet még komplikáltabbá teszi, hogy a Saxendát és a többi hasonló hatású gyógyszert az utóbbi időben nagyon sok olyan ember is felfedezte magának, akinek semmi probléma nincs az inzulinszintjével, egyszerűen csak fogyni szeretne.

A szer egyik hatása ugyanis az, hogy durván csökkenti az éhségérzetet, ezért aki elkezdi szúrni magának, anélkül fog jóval kevesebbet enni, hogy koplalásérzete lenne. Ezért jóval „kényelmesebb” a sokszor nagy áldozatokat megkívánó diétáknál és edzésterveknél.

Rövid időn belül külön Facebook-csoportok specializálódtak arra, hogy a tagok megosszák egymással, melyik orvos hajlandó felírni fogyásra. Vannak, akik még a receptekkel is seftelnek egymás között, ami persze teljesen illegális.

Dr. Lakatos Péter endokrinológus a 168 Órának 2021-ben azt nyilatkozta, 5-6 hónap alatt akár a teljes testsúly 10-15%-át is leadhatják azok, akik ezt használják, ugyanakkor mindenképp érdemes orvossal konzultálni előtte. „Nem csak azért, mert ezek a gyógyszerek vénykötelesek, hanem mert fel kell mérni a páciens állapotát, hogy valóban indokolt-e nála a szer használata.”

Extrém túlsúlyos embereknél ennek még lehet létjogosultsága, azoknál viszont, akik mondjuk 60 kilóról 50-ra akarnak lefogyni vele, és egyébként teljesen egészségesek, nem sok. A gyógyszer a tájékoztatója szerint azoknak ajánlott, akiknek 30 kg/m² felett van a testtömegindexe (BMI), vagy 27 kg/m² és 30 kg/m² között, de valamilyen testtömeggel kapcsolatos kísérőbetegségben szenvednek.

Ráadásul a fogyni vágyók most olyan inzulinos betegek és extrém kövérek elől vásárolják fel a készleteket, akiknek valóban súlyos problémát okoz, ha nem juthatnak hozzá.

A gyógyszer hirtelen elvonása súlyos tüneteket okozhat, ezért is veszélyes, ha valaki nem tudja beadni magának, mert nem jut hozzá.

Mi is beléptünk az egyik, több mint 10 ezer fős Facebook-csoportba, ahol a posztok jelentős része valóban arról árulkodik, hogy az illető, aki írta, egyáltalán nem beteg, egyszerűen csak le akar dobni néhány kilót. A Bors egy napokban megjelent cikke pedig arról árulkodik, hogy több hazai híresség is felfedezte magának a szert.

Természetesen csalók is feltűntek: egyre több poszt szól arról, hogy magukat bennfentesnek és megbízhatónak feltüntető kamuprofilok kínálnak megvételre gyógyszert, beszedik érte a pénzt, de soha nem küldik el.

A csoportokban terjedő hírek szerint január 20-a körül már lehet, hogy lesznek új készletek, de ez nem biztos. Amitől viszont sokan tartanak, hogy ha jön is új szállítmány, jóval többet kell majd fizetni érte, mint eddig, az sem lehetetlen, hogy akár 60-70 ezer forintot is elkérnek majd egy havi adagért.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
Többször nem engedtek ki az iskolai mosdóba egy 14 éves angol lányt a menstruációja alatt
Az iskola szerint a menstruáció nem számít olyan egészségügyi helyzetnek, ami miatt ki kellene engedni óráról a diákot a mosdóba.

Link másolása

Kivette a stockporti iskolából a gyerekét egy anyuka, miután a 14 éves lányt a menstruációja alatt nem engedték ki a mosdóba, írja a The Sun. A tini emiatt állítólag többször is kellemetlen helyzetbe került az osztálytársai előtt.

Az egyik alkalommal csupa vér lett a széke, mert nem mehetett ki az óráról. De előfordult az is, hogy egy hasonló baleset után fiúnadrágot kapott kölcsönbe, amitől csak még kényelmetlenebbül érezte magát. A neve elhallgatását kérő anyukának régóta problémája van az iskolában bevezetett rendszerrel. Ezek szerint csak szigorúan vett egészségügyi panasz miatt kéredzkedhetnek ki a diákok tanítás alatt a vécére, ezek közé pedig nem tartozik a menstruáció. Az asszony azt mondja, hogy addig nem engedi iskolába a lányát, amíg ezen a gyakorlaton nem változtatnak.

A teljesen bepöccent anyuka még az orvosának is elpanaszolta a történteket. Az oktatási intézmény drákói szigora szerint ugyanis veszélyezteti a gyerekek mentális és fizikai egészségét is.

„A lányom folyamatosan azzal küzd, hogy barátokat szerezzen magának. De ha ilyen baleseteket szenved, az tízszeresen rontja a helyzetet” – mondta a 35 éves asszony. Azt is elárulta, hogy a gyerek gyomra már görcsbe rándul minden hónapban, amikor menstruálni kezd, mert attól tart, hogy újabb kínos helyzetekbe hozzák az iskolában.

A múlt héten a nő előre jelezte az iskolának, hogy a gyerek menstruál, emiatt előfordulhat, hogy ki kell mennie óra közben is a mosdóba. Azt a választ kapta, hogy a következő napra megkapja a vécébérletet a kislány, vagyis tetszőleges alkalommal mehet a mosdóba, de a következő napra ez már nem volt érvényes.

Az iskola a lap kérdésre azt válaszolta, hogy jelenleg is dolgoznak a szülői panasz nyomán kialakult helyzet megoldásán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
Elárulta egy orvos, hogy mennyi ideig szabad használni az orrspray–t, hogy ne alakuljon ki függőség
Kulja András mindenkit óva intett a túlzott használattól.

Link másolása

Az orrspray-függőség már szinte népbetegségnek számít, olyan sokan használják ezeket a szereket nap mint nap - mondta Dr. Kulja András a TikTokon közzétett videójában. Az orvos most azt is elárulta, hogy mennyi ideig szabad használni ezeket, hogy ne alakuljon ki a függőség.

„A hatásuk abban rejlik, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a gyulladt nyálkahártya ereinek összehúzódását váltják ki. Ennek következtében csökken a nyálkahártya duzzanata és könnyebben kapunk levegőt”

- magyarázta Kulja András. Szerinte viszont, amikor elmúlik ezeknek a szereknek hatása, akkor újra kitágulnak az erek, a nyálkahártya újra megduzzad, így pedig újra bedugul az orrunk. Ezt pedig csak úgy tudjuk csökkenteni, ha újra orrsprayt használunk.

„Ennek következtében egy körfolyamat indul el, és amikor már elmúlt a betegségünk, akkor is használnunk kell az orrsprayt, hiszen nélküle nem kapunk levegőt.”

Kulja András ezért mindenkit óva int ezen szerek túlzott használatától.

„Az orvosok azt mondják, hogy legfeljebb egy hétig, összesen három, négy, öt alkalommal lehet ezeket használni, és akkor nem alakul ki a függőség”

- tanácsolta a szakember.

@andras.doktor #válasz @Dzsi✨? számára Orrspray függőseg #orvos #egészség #edukáció ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Elment egy csontkovácshoz a merev nyaka miatt, de majdnem belehalt a kezelésbe egy fiatal brit nő
A csontkovács akkorát hibázott, hogy a 29 éves nő sztrókot kapott, napokig meg sem tudott mozdulni.

Link másolása

A 29 éves brit nő, Maria Bond a bemerevedett nyaka miatt fordult csontkovácshoz 2021 áprilisában. A rutinnak tűnő kezelés alatt viszont kétszer is "reccsent" a nyaka, a nő pedig elkezdett szédülni - írja a The Sun.

Később a férje kórházba vitte, ahol kiderült, hogy Maria sztrókot kapott: a kisagyában vérömleny alakult ki, abban a részben, amelyik a mozgáskoordinációért és az egyensúlyért felelős.

Az orvosok szerint a csontkovács elszakította a nő artériáját a nyakánál, ezért az agya nem jutott vérhez.

A sztrók miatt öt napig kellett kórházban maradnia, ekkor alig tudott megmozdulni.

"Teljesen ledöbbentem, mert nem tudtam, hogy ilyen fiatalok is kaphatnak sztrókot, ráadásul egy csontkovácstól. Nem tudtam rendesen járni vagy használni a kezeimet, olyan voltam, mint egy gyerek" - mesélte.

Két hónap fizikoterápia után viszont újra rendbe jött a mozgása, a vérömleny pedig tavaly júniusra teljesen felszívódott.

Az eset óta Maria megfogadta, hogy soha többet nem megy el csontkovácshoz, és mindenkinek felhívja a figyelmét a veszélyekre.

"Rengeteg embernek elmondtam már, hogy ne menjenek el csontkovácshoz, vagy ha igen, akkor legalább azt ne engedjék meg neki, hogy hozzányúljon a nyakukhoz" - nyilatkozta.


Link másolása
KÖVESS MINKET: