9 egyszerű élelmiszer: ha ezeket fogyasztod, rajtad nem múlik a bolygónk jövője
Egy brit orvosi szaklap szerint a Föld még jó ideig képes lenne eltartani az egyre növekvő népességét, ehhez viszont egészen más étrendre lenne szükség, mint amit jelenleg a fejlett világ követ. Persze az egyszerű magyar embereknek nem tudtak újat mondani a brit kutatók. Hiszen mi már generációk óta fújjuk az ovitól kezdve a globálisan fenntartható étrend titkát: "csicseriborsó, bab, lencse..."
A The Lancet kutatása alapján az elhízott nyugati világnak alaposan vissza kéne vennie a hús- és cukorfogyasztásból, ha jót akar magának és a bolygónak. Különösen a marha az, aminek a tartása globális problémákat okoz, jó volna helyette a csirkefogyasztásra váltani. (Persze sokan azt is tudják, micsoda horror van egy csirke-tenyésztelepen...)
A legfontosabb, hogy minél közelebb előállított, minél kevésbé feldolgozott táplálékokat vásároljunk, hiszen a gyártás különböző folyamatai, a szállítás és a csomagolás mind-mind terhelik a környezetet.
Az alábbi ételekben az a nagyszerű, hogy nem csak a pénztárcádat és az egészségedet, de a bolygónkat is kímélik:
1. Lencse
A lencse egy nagyon igénytelen, sokáig eltartható, ám annál egészségesebb és tápanyagdúsabb növény. A keleti konyhából sokat tanulhatunk az elkészítéséről, hiszen ott már nagy hagyománya van. Leves, köret, de akár főétel is lehet. Nyugodtan iktassunk be minden héten egy lencsenapot! Kezdetnek egy ízletes lencse receptet találhattok ITT.
2. Bab
A bab jótékony hatásairól korábban már írtunk ITT. Ízelítőnek csak annyit, hogy a babban több antioxidáns van, mint a gránátalmában, noha a töredékébe kerül. Emellett termesztése, szállítása és tárolása is kevéssé terheli a környezetet, így semmi nem indokolja, hogy ne kerüljön hetente többször is az asztalra. Ráadásul az íze talán közelebb is áll a magyar ínyekhez, mint például az előbb említett lencse.
3. Borsó
Diszkrét ízével a borsó szinte bármilyen ételben helyet kaphat. A kisbabáktól kezdve mindenki szereti. Ha egyébként is naponta esszük már, és nagyon unjuk, ott vannak rokonai, a sárgaborsó, csicseriborsó is, amelyek levesbetétnek, köret gazdagítónak kiválóak. Ezek a növények gazdaságosan termelhetőek, sokáig eltarthatóak és könnyen szállíthatóak, ezért fontos részei egy környezetbarát, egészséges étrendnek.
4. Olajos magvak
Mogyoró, mandula, kesudió és társaik. Finomak, táplálóak, és jól el tudják nyomni a két étkezés között jelentkező nassolási vágyat.
5. Brokkoli
A zöldségek közül a brokkoli több okból is kiemelkedik. Nem csak azért, mert az egyik legtöbb módon elkészíthető, alacsony szénhidrát-tartalmú zöldség (tehát a fogyózók egyik legjobb barátja), de azért is, mert termesztése során kevés növényvédő szert igényel, és vízfogyasztása sem túl magas. Nem csak mi szeretjük, a bolygónk is. A többi alacsony szénhidrát-tartalmú zöldséget is megismerheted ITT.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!