Eltűnhet a piros alma a klímaváltozás miatt
Alma = piros. Az egyik legelterjedtebb gyümölcs ugyan létezik zöld, sárga, rózsaszín, sőt csíkos vagy foltos verzióban is, az alma színe generációk óta mégis mindenkinek piros. Ezt változtathatja meg néhány évtizeden belül örökre a globális felmelegedés, írja a BBC Future rovatának elemzése.
A modern almák ősei olyan vad fákon teremtek, melyek napjainkban leginkább a kazah-kínai határvidéken élnek. Manapság ezek a vadon élő almafák szinte már csak azon a környéken árasztják el almaillattal a levegőt, és nyújtanak táplálékot az erdőben élő medvéknek, ugyanis
az emberi tevékenységnek köszönhetően az elmúlt ötven évben kilencven százalékkal csökkent a számuk, és ezért jövőjük is meglehetősen bizonytalan.
Nemcsak a vadon élő, hanem a háziasított almák egy csoportja is nagy veszélyben van azonban a globális felmelegedés miatt. A gyümölcs héjának színét az MYB10 transzkripciós faktor, vagyis egy fehérje befolyásolja. Minél több ilyen fehérje van az alma kültakarójában, annál vörösebb lesz a színe.
Viszont mindez csak akkor igaz, ha megfelelő hőmérsékleti tartományban érik a gyümölcs. A piros szín kialakulásának furcsa módon a hűvösebb idő kedvez. Ha 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, Az MYB10 fehérje és a fényvédő pigmentek (antociánok) szintje összeomlik. A Pireneusok környékén növénykutatók egy-egy különösen forró július után már találtak olyan almákat, melyek teljesen sápadtak voltak, miközben korábbi termések során még élénk piros színben pompáztak.
Egyelőre a klímaváltozás áll nyerésre, így a piros alma egyetlen esélye a mesterséges termesztés lehet. Mivel a vásárlók többsége egyre inkább a csodás, vörös almákat keresi, ezért az egyes fajok keresztezésének is ez a legfőbb mozgatórugója.
Hiába finomabb egy zöld vagy sárga alma, mégis a szín adja el a gyümölcsöt.
Az elmúlt néhány évtizedben leginkább a Honeycrisp fajta tudta egyben hozni a megfelelő színvilágot úgy, hogy közben egyszerre volt kellemesen édes és fanyar, ráadásul kellően ropogós is. Szakértők szerint ez a típus lehet a jövőben a legkedveltebb piros alma a világos, ezért a minnesotai egyetemen is ennek további nemesítésére fektetik a legnagyobb hangsúlyt.
Ami pedig az átlagembernek marad: a lehető legtöbbet tenni a saját környezetünkben azért, hogy minél jobban mérsékeljük a globális felmelegedést - nemcsak a piros almák miatt.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!