JÖVŐ
A Rovatból

Egyszer majd a zombi Nap széttépheti a Földet, szerencsére ez nem holnap fog megtörténni

Persze előtte el kell kerülni, hogy vörös óriásként elnyelje a bolygót. Ha lesz is emberiség akkor, már nem innen szemléli az eseményeket, az biztos.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 12.


Link másolása

A fehér törpecsillagok tanulmányozása során a tudósok jó néhány aggasztó hírrel szolgálhatnak a Föld jövőjére nézve – közli az IFLScience. A kutatások szerint, még ha nem is nyeli el vörös óriásként a Nap majd bolygónkat, az abból visszamaradó fehér törpe Nap még széttépheti.

Az alkalmi kitörések ellenére a Nap nagyon stabil csillag. Enélkül persze nem is lennénk itt, de sajnos nem lesz így örökké.

Mint minden nap-méretű csillag, a mi központi csillagunk is először vörös óriás lesz, majd fehér törpévé omlik sok ezer év múlva.

A vörös óriások sokkal több hőt bocsátanak ki, mint korábbi, normál méretű csillag életükben, ez annyira igaz, hogy még ennek a fázisnak a legkorábbi szakasza is elegendő lesz ahhoz, hogy a Földet lakhatatlanra hevítse. Az emberiség jobb, ha addigra talál egy másik otthont, máskülönben pályafutása az Univerzumban véget ér.

Bár azt minden tudós biztosra veszi, hogy a bolygó lakhatatlanná válik, viszont még mindig vita folyik arról, hogy maga a bolygó túléli-e a Nap megduzzadását. A felfúvódó csillag a Merkúrt és a Vénuszt biztosan elnyeli. Új kutatások azt sugallják, hogy még ha a Föld maga nem nyelődik el, azonban mindez nem jelenti majd a fenyegetések végét.

Ugyanis a fehér törpe szakasz, amelyet némelyek halott csillagnak neveznek, ugyanúgy kockázatokkal jár.

Boris Gaensicke professzor az angliai Warwicki Egyetemről és Dr. Amornrat Aungwerijwit a thaiföldi Naresuan Egyetemről vezeti azt a csapatot, amely három fehér törpe megfigyeléseit gyűjtötte össze hosszú éveken keresztül.

A tudósok változásokat találtak az egyes csillagok fényességében, amit felfalt objektumoknak tulajdonítanak, és porkitöréseket bocsátottak ki a folyamat során.

Bár a fehér törpék tömege kisebb, mint korábbi állapotukban, viszont sokkal sűrűbbek, ezért a gravitációs mező a közelükben sokkal intenzívebb.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy amikor az aszteroidák, holdak és bolygók közel kerülnek a fehér törpékhez, ezeknek a csillagoknak a hatalmas gravitációja egyre kisebb darabokra hasítja ezeket a kis bolygótesteket” - mondta Aungwerijwit.

A folyamat során por keletkezik, amely időlegesen eltakarja a csillagokat. Ez a fehér törpék külső rétegei összetételének megváltozásához is vezet, lehetővé téve számunkra, hogy meghatározzuk a bekebelezett objektumok összetételét.

„Az az egyszerű tény, hogy képesek vagyunk észlelni az aszteroidák, talán holdak vagy akár bolygók törmelékét, amelyek néhány óránként egy fehér törpe körül száguldanak el, meglehetősen bizarr, de tanulmányunk azt mutatja, hogy ezeknek a rendszereknek a viselkedése gyorsan változhat néhány év alatt” – mondta Gaensicke. „Bár úgy gondoljuk, hogy jó úton járunk a tanulmányainkban, ezeknek a rendszereknek a sorsa sokkal összetettebb, mint azt valaha is el tudtuk volna képzelni.”

A három célcsillag esetében az egyik stabil volt, ám úgy tűnt, hogy valamilyen katasztrofális több mint egy évtizeddel korábbi kozmikus katasztrófát hagyott maga mögött. A második csillag lassan fényesedett, de a korábbi, 2015-ös megfigyelések kaotikus ingadozásokat mutattak. A harmadik a legtitokzatosabb. Néhány havonta elhalványul, és ezekben az időszakokban percenként változik.

„Ezek a hosszú távú változások bolygókeletkezési folyamatos megszakadásának vagy több töredék ütközésének következményei lehetnek, mindkettő átmenetileg megnövekedett portermeléshez vezet” – írják a szerzők.

Ezek a csillagok a vörös óriás fázisukban megtisztították a körülöttük lévő területeket.

Következésképpen a jelenleg szétszakított objektumoknak távolabbi pályával kellett rendelkezniük, mint a Marsé vagy az aszteroidaövé.

Miután a fehér törpe szakasz elkezdődött, valaminek meg kellett zavarnia a szerencsétlen objektumok pályáját, ami miatt elég közel kellett haladniuk a halott csillaghoz, hogy elszenvedjék a gravitáció hatásait.

Nem világos, hogy pontosan mi okozza ezeket a zavarokat, de

az a tény, hogy ezek a csillagok vagy éppen most nyelnek el valamit, vagy az elmúlt években tették, azt sugallja, hogy ez egy gyakori folyamat.

Ha a Föld túléli a vörös óriás fázist, sokkal nagyobb célpont lesz, mint néhány kisméretű aszteroida, ezért nehezebb lesz megzavarni a pályáját. Másrészt ezen a ponton a túlélő lenne a legbelső pályával, ami viszont elég vészjósló a bolygó jövőjére nézve. Egy biztos: ha az emberiség messze költözik, szemtanúja lehet egykori bölcsője végnapjainak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Komoly újítás jön a Facebookon és a Messengerben
A mesterséges intelligencia nagyobb szerepet kap a jövőben a Magyarországon legnépszerűbbnek számító közösségi oldalakon.

Link másolása

A tavaly szeptemberben bemutatott Meta AI-asszisztens beépül az Instagram, a Facebook, a WhatsApp és a Messenger felületébe, írja a 24.hu a Verge cikke alapján. Az asszisztens egy külön weboldalt is kap, de a meta.ai Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Mark Zuckerberg azt mondta, ahhoz hogy felvegyék a versenyt az OpenAI fejlesztésével, a piacvezető ChatGPT-vel nekik is fejlődniük kell. Ezért továbbfejlesztették nyílt forráskódú nyelvi modelljüket, ami a Llama 3 nevet viseli. A cégvezető szerint ez a különböző teszteken már most felülmúlja vetélytársait.

A Meta AI-asszisztens jelenleg az egyetlen olyan chatbot, amely a Bing és a Google valós idejű keresési eredményeit is integrálja, és keresésenként külön dönt arról, hogy mikor melyiket használja.

A fejlesztés az Egyesült Államok mellett már több tucat országban elérhető. Magyarországon azonban még várni kell a megjelenésére, egyelőre nem tudni meddig.

Zuckerberg azt is bejelentette, hogy mielőtt a Llama 3 legfejlettebb verziója megjelenne, először több frissítésre kell számítani a kisebb modelleknél. A modell nem Meta-felhasználói adatokból épül fel, hanem nyilvános internetes adatok és szintetikus mesterséges intelligencia által generált adatok keverékét használja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Óriási bajban vagyunk: 2,5 fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet már ebben az évszázadban
Disztópikus jövőt jósolnak a világ vezető tudósai. Néhány éven belül leállhat az élelmiszertermelés, soha nem látott viharok csapnak le a bolygóra, a hatóságok pedig tehetetlenek lesznek.

Link másolása

Biztosan nem tudja az emberiség 1,5 Celsius-fok alatt tartani a bolygó átlaghőmérsékletének emelkedését, írja a The Guardian a világ vezető klímatudósainak véleménye alapján. A szakértők szerint sokkal valószínűbb, hogy legalább 2,5 Celsius-fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete még ebben az évszázadban, ami katasztrofális következményekkel jár az emberiség és a bolygó számára.

A The Guardian az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2018 óta publikált jelentéseinek mind a 843 szerzőjét megkereste, közülük 380 válaszolt a kérdéseikre. A válaszaik alapján összeállt értékelés szerint a tudósok többsége a klímaválság miatt bekövetkező súlyos pusztításra számít.

A lap klímakutatók körében végzett exkluzív felmérése alapján a válaszadók 80 százaléka várja a 2,5 fokos felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest. A tudósok fele szerint még ennél is rosszabb lesz a helyzet, és legalább 3 fok lesz a felmelegedés mértéke. Csupán hat százalék gondolja úgy, hogy képesek lehetünk tartani az 1,5 fokos határértéket.

A szakértők ráadásul meglehetősen pesszimisták a jövőt illetően: sokuk szerint éhínségek, tömeges migráció, hőhullámok, erdőtüzek, árvizek és olyan viharok várnak az emberiségre, melyek intenzitása jóval meghaladja az eddig tapasztaltakat.

A tudósok közül sokan reménytelennek ítélik a helyzetet, és dühösek, amiért a kormányok a rendelkezésre álló egyértelmű tudományos bizonyítékok ellenére sem tesznek semmit. Gretta Pecl, a Tasmániai Egyetem munkatársa szerint az előttünk álló öt évben komoly társadalmi zavargások várhatók. Szerinte a hatóságok képtelenek lesznek kezelni a gyors egymásutánban bekövetkező eseményeket, az élelmiszertermelés pedig leáll majd.

A lap felmérésében részt vevők közül

sokan úgy gondolják, hogy mindezek ellenére sem szabad feladni a küzdelmet, ugyanis minden egyes apró tizednyi Celsius-fok is sokat számít a jövőbeli szenvedések enyhítésén.

A klímaválság már most is mélyreható károkat okoz az emberek életében és a megélhetésben, pedig az elmúlt négy évben átlagosan csak 1,2 Celsius-fok volt a globális felmelegedés. Jesse Keenan, az amerikai Tulane Egyetem munkatársa szerint azonban jobb ha felkészülünk arra, hogy ez még csak a kezdet volt.

A tudósok egyetértenek abban, hogy az emberiség miért képtelen kezelni a klímaválságot. A válaszadók közel háromnegyede a politikai akarat hiányát jelölte meg elsőként, míg 60 százalékuk az olyan vállalatok érdekeit hibáztatta, melyek például a fosszilis tüzelőanyag-iparban érdekeltek.

Az optimistább kutatók közé tartozott Henry Neufeldt, az ENSZ koppenhágai klímaközpontjának munkatársa. Szerinte rendelkezésre áll minden a 1,5 fokos határérték betartásához, és a következő 20 évben meg is fogjuk valósítani ezeket. Azonban még ő is attól tart, hogy túl későn kaptunk észbe, és az világ addig átléphet egy vagy több fontos fordulópontot.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Újabb rekord dőlt meg, most az óceánok vízfelszínén mértek olyat, amit eddig még nem láttak
Április közepe óta szinte napról napra magasabb vízhőmérsékletek születtek annak ellenére, hogy az évnek ebben a szakaszában általában csökkeni szokott a tengervizek hőmérséklete.

Link másolása

Kedden megdőlt az világóceán felszíni hőmérsékletére vonatkozó melegrekord - írja az Időkép.

Nem lassul az óceánok felmelegedésének üteme, olyannyira nem, hogy április 23-án minden eddiginél magasabb hőmérsékletet ért el globálisan a vizek felszíni hőmérséklete.

Az új rekord 21,18 fok, ami, még ha egy hajszállal is, de felülmúlta a március 1-én felállított 21,17 fokos rekordot.

Április 17. óta szinte napról napra magasabb vízhőmérsékletek születtek annak ellenére, hogy az év ezen szakaszában általában csökkeni szokott a tengervizek hőmérséklete. Ráadásul hivatalosan is véget ért az El Niño, ami az átlagosnál magasabb tengerfelszín-hőmérsékleteket eredményezett a Csendes-óceán egyenlítőhöz közeli területein.

A melegedés a mi időjárásunk szempontjából legmeghatározóbb észak-atlanti térségben is jelentős. Itt jelenleg átlagosan 21 fokos a felszíni vízhőmérséklet, ami 0,4 fokkal magasabb a tavaly ilyenkor mért értékhez képest.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Öt nagy cég felelős a globális műanyagszennyezés negyedéért
Egy 84 országra kiterjedő kutatás kiderítette, hogy milyen szemetet halmozott fel a világ. A vizsgálat meglepő eredményeket hozott. A kutatók néhány javaslatot is tettek, amivel csökkenthető lenne a szennyezés.

Link másolása

A műanyagszennyezés egynegyedéért öt nagyvállalat felelhet - derül ki egy tanulmányból.

A Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársai mintegy 1,87 millió - 2018 és 2022 között regisztrált - környezeti műanyaghulladékot vizsgáltak meg - írja a ScienceAlert.

A projektben 84 országból több mint 100 ezer önkéntes vett részt. Tenger- és folyópartokon, parkokban gyűjtöttek műanyag hulladákot.

A szemét felét nem tudták céghez kötni. A 24 százalék viszont öt vállalathoz vezethető vissza: 11 százalék a Coca Cola, 5 százalék a PepsiCo, a többi a Nestlé, a Danone és az Altria nevű dohánycég terméke volt.

A kutatók úgy vélik, hogy a szennyezés kezeléséhez nagyobb felelősségvállalásra lenne szükség. De már néhány nagy multinacionális vállalat megfelelő intézkedése is komoly változást eredményezhet.

Példaként említették, hogy az egyszer használatos és rövid élettartamú műanyag termékek kivonása jelentősen csökkentené a globális szennyezést. Ezt elsősorban az élelmiszer- és italgyártó vállalatoknál lenne fontos elérni.

A márkákhoz kötött műanyagszemét több mint fele 56 cégtől származott. Azt is megállapították, hogy amelyik cég több műanyagot gyárt, annak több a szemete is.

Emellett javítani kéne a hulledékgazdálkodást, a terméktervezést és az újrahasznosítást is. Javasolták olyan nemzetközi szabványok és adatbázisok létrehozását, amelyekkel hatékonyabban nyomon lehet követni a beazonosítatlan eredetű hulladékokat.

Forrás: 24.hu


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: