NULL
hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Elrettentő felvételek: így néz ki egy dohányos tüdeje, aki 30 évig napi egy doboz cigarettát szívott el

Egy tanulság van: ne csináld utána...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.

hirdetés

A tankönyvekben, kórházi plakátokon, cigarettásdobozokon is elrettentő fotókkal igyekszenek meggyőzni az embereket arról, hogy mennyire káros a dohányzás az emberi szervezetre. Sokszor olyan képeket láthatsz, amiken teljesen elfeketedett tüdőt mutatnak, hiszen a cigarettázás ezt a szervünket károsítja a legjobban.

Egy kínai kórházban készült felvétel be is bizonyítja, hogy tényleg ez a valóság. Egy orvosok levideózták egy elhunyt férfi tüdejét, amely láthatóan egyáltalán nem volt egészséges.

A páciens tüdőbetegségben halt meg alig 52 évesen. Kemény dohányos volt, mivel 30 évig folyamatosan cigarettázott, ráadásul mindennap egy dobozzal szívott el. Az eredmény: a tüdeje teljesen elszenesedett, súlyosan begyulladt, végül pedig leállt.

A férfi a halála előtt felajánlotta a szerveit, ezért is nyitották fel a testét az orvosok. De már első látásra megállapították, hogy a tüdeje egyáltalán nem alkalmas arra, hogy másnak adják.

Mivel Kínában rengetegen dohányoznak, a doktorok úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák a felvételt, amit az elszenesedett tüdőről készítettek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra, mit tesz a cigaretta a szervezetünkkel.

hirdetés

A videó azóta már nemcsak Kínában, de az egész világon elterjedt.

Forrás: Metro


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

„A fiam megkérdezte, hogy meg fog halni?” – a 12 éves Levente is tünetmentes Covid után került az intenzívre

Ő már a harmadik általunk bemutatott gyerek, akinek begyulladtak a szervei, és utólag kiderült, hogy egy jóval korábbi koronavírus-fertőzés áll a betegség hátterében.
Belicza Bea - szmo.hu
2021. január 20.

hirdetés

A 12 éves Abony és a 15 éves Gergely megdöbbentő története után bemutatunk egy harmadik gyereket is, akiért szintén komoly küzdelmet folytattak az orvosok.

A cecei Csajtai Aliz és férje októberben kapták el a koronavírust. Egy kirándulás után egyszerre estek át a betegségen.

„Nagyon megviselt mindkettőnket, egy hétig voltunk nagyon rosszul, a szagok nem érzékelésétől a gyengeségen át a hasmenésig volt minden.”

„A gyerek velünk volt, hová tettük volna? Úgy hallottuk, a gyerekekre nem is veszélyes”

– meséli Aliz, hogy a 12 éves fia, Levente mikor fertőződhetett meg. Akkor azonban nem tudták, hogy a fiú is átesett a betegségen, mert neki nem volt semmilyen tünete.

Egy hónap múlva azonban 4o fokos láza lett és megfájdult a feje. Ekkor már óvatosságból pár napja otthon volt, mert az iskolában több gyerek is elkapott egy hasmenéses vírust. Először Levente édesanyja azt hitte, ez a baja a fiának is.

hirdetés

Csakhogy Levente lázát nem tudták csillapítani, a gyógyszer picit levitte, de gyorsan vissza is szökött. Anyja ki akarta zárni a koronát. Volt még otthon egy gyorstesztjük, az halványan pozitívnak mutatta a fiút. Elvitték PCR tesztre is. Amíg az eredményre vártak,

Levente egyre gyengébb lett, alig evett, ivott és még hányt is.

Azután megjött a PCR teszt eredménye, negatív lett.Csejtei Levente

Öt nap múlva a székesfehérvári kórházba vitte az anyja, a fertőző osztályra kerültek. Azonnal infúzióra tették, mert kiszáradt, nagy dózisú antibiotikumot kapott. Akkor már hasfájása is volt, vakbélgyulladás gyanújával vizsgálták.

„A doktornő azt mondta, ez nem vakbél. Vastagbél, vékonybél, vese, minden gyulladásban van.”

Az orvosok sem tudták, mi okozza, csak azt, hogy nagy a baj.

„Levente gyulladási értéke (CRPm) 376 volt. A doktor úr elmagyarázta, hogy ennek 5-10 között kellene lennie. Körülbelül 200-nál van vérmérgezés.”

Többféle antibiotikumtól sem lett jobban a fiú. Panaszkodott, hogy nagyon fázik a lába, miközben lázas volt.

Azt mondta, nehéz a levegővétel. Bedagadt a nyaka. Megduzzadt és kipirosodott a szeme, eltorzult, foltosan vörösödött az arca, kiütéses lett a teste.
„A fiam megkérdezte, hogy meg fog halni? Azt mondtam, nem engedem. Akkor kisírtuk magukat együtt és eldöntöttük, hogy erősek leszünk. Mindenki sírt a családban, csak Levente és én nem. Mi harcoltunk. Azt sem tudom, hogy csináltam végig ép ésszel.

- mondja Aliz, aki szerint fia ezután rengeteget aludt.

„Nem tudtam vele beszélgetni sem. Volt, hogy félrebeszélt, nem értettem, mit mond.”

A harmadik napon a kórházban, a vérvétel alapján rájöttek, mi lehet a baj, átküldték a fertőző osztályról a gyerekosztályra. Ott újabb nagy vizsgálatok következtek. Alighogy megérkeztek, oxigént kellett neki adni.

„A szaturációmérő csipogni kezdett. Jött a nővér, mondta, hogy kicseréli, mert valószínűleg rossz, aztán ahogy elment, újra nagyon csipogott. 8o volt a szaturációja. A maszkos oxigénnel visszatornázták.”

Levente keringése kezdett összeomlani, átvitték az intenzív osztályra. Az orvosok szerint a korábbi Covid-fertőzés utáni Kawasaki-szindrómája lehet, bár az elvileg csak 5 éven aluliaknál szokott lenni.

„Azt mondták, ezt a betegséget tíz napig lehet kezelni úgy, hogy ne legyen visszamaradó szövődménye. A hetedik napnál tartottunk.”

Úgy kezdték el a kezelést, hogy ha nem sikerülne javulást elérni 48 óra alatt, felviszik Pestre. Az utolsó pillanatban sikerült megállítani a betegséget.

„Megcsinálták, nagyon hálás vagyok, hogy megmentették a fiamat.”

Tíz nap múlva hat kiló mínusszal engedték haza Leventét. Azt kérték a szüleitől is, hogy most ne menjenek sehova, hetente egyszer egy bevásárlás, akkor a ruhát is le kell cserélni gyorsan. Leventét most mindentől védeni kell, nem fertőződhet meg, se coviddal, se mással. Egész decemberben otthon volt a család.

Január eleje óta újra iskolába jár, de végig maszkban van, és egyedül ül egy asztalnál. Márciusig nem tornázhat, nincs néptánc sem.

Februárban mennek teljes kontrollra, akkor derül ki, van-e szívizomgyulladása.

Ahogy azt korábban megírtuk a miskolci, 15 éves Borbély Gergely is ebben az időben betegeskedett, nála is megemlítették a Kawasaki szindrómát, de nála szerepel a PIMS (Pediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) is, amit úgy is hívnak, hogy MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome). Ugyanezzel diagnosztizálták a 12 éves, pécsi Abonyt is.

A PIMS és a MIS-C is a COVID-fertőzés által kiváltott gyermekkori, több szervrendszert érintő gyulladás.

Alizék korábban nem akartak védőoltást, mert azt gondolták, ha esetleg újra elkapják a vírust, túlélik. A gyerek védelme azonban most mindennél fontosabb. Így annak ellenére is szeretnék mielőbb megkapni az injekciót, hogy a hat hónapon belül fertőzésen átesetteket egyelőre nem oltják.

A kórházban Aliz mindenkinek hálás, azt mondja, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, mindent megtettek a gyerekért.

Az orvosok úgy búcsúztak Leventétől, legyen szíves nem egy újabb, ritka betegséggel visszatérni megint, maximum kisujjtöréssel jöhet legközelebb.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Kamaszhisztinek hitték a panaszait, kiderült, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved

Fekélyes vastagbélgyulladás, ez a diagnózis hangzott el 8 év orvoshoz járás után. Miután megtudta mi a baja, az amerikai lány élete teljesen megváltozott.
Címkép: facebook/balanced with Tati - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Colitis ulcerosa, vagyis fekélyes vastagbélgyulladás. Komoly fájdalommal jár és gyógyíthatatlan.

"Soha sem felejtem el azt a napot, amikor az orvos közölte, hogy colitis ulcerosa betegségben szenvedek, ráadásul a helyzet annyira szörnyű, hogy ilyet korábban még nem is látott"
- mesélte Tatiana Skomski a lovewhatmatters-nek.

Az amerikai lány azt mondja, az orvos bejelentése után sokkot kapott. Pánikolni kezdett és nagyon dühös lett. Leginkább azért, mert ő már évek óta rendelőről-rendelőre járt a fájdalom miatt, de mindenhol azt mondták neki, hogy ez csak amolyan tinédzser dolog.

Tatiana ekkor 21 éves volt, éppen a főiskola utolsó évére készült.

"Minden nap rosszul voltam. Alig tudtam enni hányinger nélkül. Minden pillanatban kimerültnek éreztem magam, és egyetlen orvos sem tudta megmondani, mi a baj."

A fiatal lány azt mesélte, amennyire vissza tud emlékezni, talán 12-13 éves korában kezdődött, hogy elkezdett rosszul lenni evés után, és folyamatosan fájt a gyomra. Az édesanyja több orvoshoz is elvitte, de mindenhol azt mondták neki, hogy a lányának valószínűleg étkezési zavarai vannak, vagy elrontotta a gyomrát.

"Szerencsére anyám mindig hitt nekem, de egyszerűen nem tudott mit csinálni."

Így Tatiana megtanulta, hogyan élhet a mindennapos fájdalommal. Egyetemre ment és megpróbálta elfogadni, hogy ez már örökké így lesz.

hirdetés

Néhány évvel később azonban a lány tünetei súlyosbodni kezdtek.

"Az orvosok azt mondták, hogy a stressz miatt van. Saját kezembe vettem a dolgokat, és diétázni kezdtem, ami úgy tűnt, beválik."

Aztán egy teljesen más műtét okozta trauma miatt a lány tényleg életveszélyes állapotba került vastagbélgyulladással.

"Egy korty víz sem maradt meg bennem és iszonyúan fájt a hasam. A szüleim az ügyeletre vittek, ahol most először végre csináltak egy vastagbéltükrözést. Egyébként a mai napig nem értem, hogy korábban miért nem csinálták meg ezt a vizsgálatot."

Ekkor derült ki, hogy Tatiana régóta Colitis ulcerosa-ban szenved. Azonnal szteroidot és vérátömlesztést kapott, hogy megmentsék az életét.

"Megígértem magamnak aznap a kórházi ágyamban, hogy bármi legyen is, az egyetemet befejezem és megszerzem a diplomát."

Tatiana a következő néhán hónapban sokat szenvedett. El kellett fogadnia a gyógyíthatatlan betegségét és azt, hogy már soha sem élhet teljes életet. Folyamatosan követnie kell az orvosok tanácsait azzal kapcsolatban, hogy mit eszik, és mikor valamint rengeteg gyógyszert kell szednie.

"Úgy döntöttem, hogy szeretni fogom magam, a betegségemmel együtt is és ez megváltoztatta az életemet" – mondta Tatiana, aki hozzátette:

"Szerettem volna segíteni másoknak is, hogy nekik ne kelljen egyedül átmenniük ezen a gyógyulási folyamaton. Életvezetési tanácsadó lettem, aki krónikus betegségben szenvedő nőknek segít megtanulni, hogyan kell szeretni önmagukat."

Az út során célt, szenvedélyt, közösséget és barátokat is talált a fiatal lány.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
EGÉSZSÉG

A világon először végeztek el dupla kar- és vállátültetést egy izlandi férfin

A 48 éves villanyszerelő egy súlyos munkahelyi baleset miatt veszítette el mindkét karját. Minden álma az volt, hogy új felső végtagokat kapjon, ez tíz év után most meg is valósulhatott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 23.

hirdetés

Egy izlandi férfi esett át elsőként a világon dupla kar- és válltranszplantáción - számolt be róla a Guardian az AFP hírügynökség híre alapján.

Felix Gretarsson 23 évvel ezelőtt veszítette el mindkét karját a vállaival együtt egy munkahelyi balesetben. A villanyszerelő egy nagyfeszültségű vezetéken dolgozott, amikor egy 11 ezer voltos túlfeszültség megégette a kezét. A férfi a jeges talajra esett, többszörös törést és belső sérüléseket szenvedett. Három hónapig kómában volt, és mivel a karjai olyan súlyosan megsérültek, mindkettőt amputálni kellett. Ezután még számos műtéten átesett, például májátültetése is volt.

A most 48 éves férfi legnagyobb álma az volt, hogy új karokat kapjon, ezért amikor egy kéztranszplantációval foglalkozó ismert francia szakember, Jean-Michel Dubernard Reykjavíkba látogatott egy konferenciára, Gretarsson megkérdezte tőle, hogy tudna-e segíteni rajta.

Az álma valóra váltása azonban nem volt egyszerű folyamat. Évekbe telt, mire alkalmas donort találtak neki. Az operáció előkészítésében egy 50 fős egészségügyi csoport vett részt, négy sebészcsapat pedig azon dolgozott, hogy minimalizálják azt az időt, amíg a donortól eljuttatják a karokat a pácienshez.

A dupla váll- és kartranszplantáció - amit 2010-ben kezdtek el szervezni - idén januárban valósulhatott meg a franciaországi Lyonban. A komplex műtét sikeresnek bizonyult, kilenc nappal utána sem fedeztek fel komplikációt.

Az orvosok elmondása szerint a jobb kar kilátásai jobbak a megfelelő működésre, a bal karnál ugyanis teljesen újra kellett építeniük a férfi vállát. Egyelőre azonban lehetetlen megmondani, hogy Gretarsson új végtagjai mennyire lesznek mobilisak, hiszen ő az első, akin ilyen operációt hajtottak végre, nincsenek még adatok ilyen átültetésről. A vezető sebész szerint azonban már az is óriási ajándék a férfi számára, hogy új karokat kapott.

hirdetés
"Ha sikerül majd a könyökét hajlítani, az sorsdöntő lehet"

- mondta Aram Gazarian.

Az operációról pénteken számoltak be egy sajtótájékoztatón, ahol egy rövid videót is levetítettek Gretarssonról, aki láthatóan nagyon elégedett volt a transzplantációval. Elmondta, hogy most minden jónak tűnik, de csak 3 év múlva derül ki, hogy valóban sikeres volt-e az átültetés, addig tart majd a rehabilitációja.

VIDEÓ: Felix Gretarsson a műtét után egy héttel


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
EGÉSZSÉG

Megváltoztathatja a spermiumok formáját és ronthatja a nemzőképességet a koronavírus

A közvetlen fertőzés, a gyulladások, de a stressz is árthat a szaporítószerveknek.
Címkép: geralt/Pixabay - szmo.hu
2021. január 25.

hirdetés

Szerdán jelent meg az Open Biology folyóiratban az a tanulmány, amely szerint a pandémiának lesújtó hatása lehet a férfiak nemzőképességére, ezáltal pedig a párok gyermekvállalási terveire is - írja a Daily Star.

“A férfiak szaporítószervei eszerint az elmélet szerint a SARS-CoV2-fertőzés célpontjai lehetnek, amire egyre több a bizonyíték” - áll a tanulmány bevezetőjében.

“Ez világszinten is fenyegetést jelenthet a férfiak nemzőképességére nézve, mert a férfiak fogékonyabbak a koronavírus-fertőzésre, mint a nők, főleg a szexuálisan aktív korban lévők. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a koronavírus szexuális úton átadható, ami komoly komplikációkat okozhat a fertőzött párok esetében.”

A kutatók szerint a herékben is jelen vannak az úgynevezett ACE2 receptorok, amelyeken át a koronavírus legkönnyebben a szervezetbe juthat. Más jelentések szerint a koronavírus az úgynevezett Leydig és Sertoli sejteket is roncsolja és kimeríti, amelyek elengedhetetlenek a spermiumok termelődéséhez.

Külön kockázatot jelent a betegség által okozott gyulladás is, ami tartósan károsíthatja a szöveteket. Ráadásul a szívgyulladás a pénisz vérellátását is blokkolhatja vagy csökkentheti - ez pedig erekciós zavarhoz vezethet.

hirdetés

Ritka komplikáció az orchitis, azaz heregyulladás, ami akkor következik be, ha az immunrendszer túlreagálja a fertőzést, és tartós károsodáshoz vezethet. A testszerte jelentkező, általános gyulladás ugyanakkor a hormonháztartást is felboríthatja, ami szintén a nemzőképesség csökkenését vonhatja maga után.

“A legsürgetőbb az a kérdés, hogy vajon a vírusfertőzésből fakadó gyulladás megzavarhatja-e a spermiumok termelődésének folyamatát” - mondja Shubhadeep Roychoudhury, a tanulmány társszerzője.

És ha mindez nem lenne elég, a pandémia következtében fellépő stressz is befolyásolhatja a spermiumok alakját, számát, elérhetőségét és “úszóképességét”.

Kutatások szerint a meddő emberek körében 25-60 százalékkal gyakoribb a szorongás vagy depresszió, és nem lehet tudni, a stressz vagy a meddőség alakul-e ki előbb.

“A fertőzött férfiaknak mielőbbi pszichológusi segítségre van szükségük, hogy az irracionális félelem és stressz ne hathasson ki a szervezetükre” - tette hozzá a professzor, aki szerint még számos, hosszabb távú kutatás szükséges annak eldöntésére, milyen hosszú távú hatásai lehetnek a nemzőképességre a koronavírusnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: