hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Átfúrták Zoltán koponyacsontját orrműtét közben, öt éve szivárog át a lyukon az agyvize

Orrsövényműtétje volt a horgosi férfinak, ami rosszul sikerült. Élsportoló volt Szerbiában, azt mondja, a műhiba derékba törte a karrierjét.
- szmo.hu
2021. november 04.


Link másolása

hirdetés

A 66 éves Nagygyörgy Zoltán Horgoson él, öt évvel ezelőtt volt egy rutinműtétje, orrsövény, orrpolip diagnózissal. Hatalmas műhiba lett belőle. Teljesen megváltozott a férfi élete.

- Mióta tart ez a kálvária? 

- Először csak orrpolipműtétről volt szó, de utána orrsövényoperációt is javasoltak. Belementem. 2016 novemberében feküdtem be, sikeres is volt a beavatkozás. 10 nap elteltével azonban elkezdett valami folyni le a torkomba. Azóta járok kórházról-kórházra, gyakorlatilag sikertelenül.

A CT felvételen jól látszik, hol lyukadt ki Zoltán koponyacsontja.

- Ez a műhiba mivel jár, hogyan változott meg az élete?

- Gyakorlatilag a koponyacsontomon keletkezett lyukon keresztül agyvíz szivárog át. Úgy alszok, hogy a fejem lóg lefelé az ágyról, így tudom csak meggátolni, hogy ne folyjon le a torkomon. Nappal ugyanúgy teszek-veszek, mint bárki, de ez olyan kellemetlenséggel is jár, hogy folyamatosan tulajdonképpen köpnöm kell. Többször kell mosnom, hogy a ruhám ne legyen olyan, vagy a bútorok körülöttem. Elviselhetetlen. A betegségem úgy kezdődött, hogy kétszeresére dagadt az arcom, alig láttam.

hirdetés
Zoltán a műhiba előtt és után.

- Mivel foglalkozott előtte? Hogyan befolyásolta a mindennapjait a betegség?

- Élsportoló voltam Szerbiában, nekem van a legmagasabb, negyedik fokozatom kyokushim karatéban. Teljesen tönkretette ez a műtét a karrieremet. Jelenleg van három-négy tanítványom, nekik állapotmegőrző edzéseket tartok, ez lelkesít. Vissza már nem tudok térni a sporthoz, de azért igyekszem én is fitt maradni. Fekvőtámaszozok, guggolásokat végzek. Rúgni nem bírok, az nagyon veszélyes.

Zoltán a legmagasabb rangot érte el hazájában kyokushim karatéban.

- A tanítványai elfogadják így?

- Igen, nagyon sok biztatást adnak és önbizalmat. Szó szerint egy-két köpés között tartok nekik órát. Eleinte szokatlan volt nekik, de mára már természetessé vált sajnos. Éppen az ötödik danra készültem, amikor volt ez a műtét, sajnos, ezt már nem tudom elérni, de a gyerekeknek hátha sikerül.

- Mit mondtak az orvosok, mik a lehetőségei?

- Egy lézerrel ejtett lyukról van szó. Az egyik orvos azt mondta, hogy olyan ez, mint a bicikligumin egy lyuk, be lehet tömni. Állítólag testszövetet kellene venni tőlem valahonnan, és az majd összenőne a csontszövettel és megszűnne ez a kellemetlen szivárgás. Nagyon szeretném, ha végre valaki elvégezné ezt a korrekciós műtétet. Belgrádtól Budapestig mentem, eddig hiába.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
5 nyomós érv arra, miért ne akard elkapni az omikront, hogy „túl legyél rajta”
„Ne játssz az anyatermészettel” – hangsúlyozta a CNN által megkérdezett egyik orvos, aki elmagyarázta, miért rossz ötlet az omikron szándékos elkapása.

Link másolása

hirdetés

A CNN által megkérdezett orvosok szerint egyre több olyan ember van, aki szándékosan el akarja kapni a koronavírus mára a legtöbb helyen domináns, omikron variánsát, hogy gyorsan átessenek a fertőzésen és védettek legyenek. Dr. Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház virológusa és Dr. Robert Murphy, a Northwestern Egyetem egészségügyi kutatóintézetének vezetője felsorolt öt okot, amiért ez meglehetősen rossz ötlet.

1. Az omikron nem csak egy makacs megfázás.

Murphy szerint az omikronos megfertőződések esetén gyakran számolnak be a betegek lázról, testfájdalmakról, duzzadt nyirokcsomókról, torokfájásról és egyéb, kellemetlen tünetekről, amik napokra le tudnak dönteni a lábunkról.

"Az emberek úgy beszélnek az omikronról, mintha az egy makacs megfázás lenne. Ez nem egy makacs megfázás" - mondta Murphy. "Ez egy életveszélyes fertőzés."

Az eddigi ismereteink alapján az omikron valóban enyhébb tüneteket okoz, mint a delta változat, "kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, intenzív osztályra, lélegeztetőgépre, és kisebb valószínűséggel halnak meg a betegek- és ez minden korcsoportra igaz", tette hozzá Offit. "De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet súlyos betegség".

2. Hosszú Covid is lehet a fertőzésből.

A szaglás- és ízérzékelés elvesztése gyakori tünet az enyhe megbetegedések esetén. A kutatási eredmények szerint az emberek mintegy 80%-a egy hónapon belül újra érez szagokat és ízeket, vannak azonban, akik még hat vagy annál is több hónap elteltével sem érzik a szagokat és ízeket. Néhányan pedig talán soha nem nyerik vissza ezen képességüket.

Ez azonban csak néhány a hosszú lefolyású koronavírus-betegség lehetséges tüneteiből. Előfordulhat légszomj, krónikus fáradtság, láz, szédülés, hasmenés, intenzívebb szívdobogás, izom- és hasi fájdalom, hangulatváltozás és alvászavarok is.

hirdetés
3. Gyerekeket is megfertőzhetsz vele.

A koronavírusnak a gyermekek esetében eddig jellemzően enyhébb tünetei voltak, de az amerikai járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint az omikron jóval hatékonyabb fertőzőképessége miatt rekordszámban kerültek kórházba 18 év alatti gyermekek az Egyesült Államokban.

"A legjobb módja annak, hogy a gyerekeket megvédjük, az, ha beoltjuk őket, amint jogosultak rá, és ha olyan családtagokkal vannak körülvéve, akik szintén be vannak oltva" - mondta Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója egy pénteki sajtótájékoztatón.

4. Megterheli az egészségügyi rendszert.

Azzal, hogy vannak, akik szándékosan elkapják a koronavírust, "hozzájárulnak ahhoz, hogy fennmaradjon a járványhelyzet és megterhelik az egészségügyi rendszert" - mondta Murphy.

"Az egészségügyi rendszert nem arra tervezték, hogy kizárólag a koronavírusban szenvedő emberekről gondoskodjon. Hanem arra, hogy ellássa a vakbélgyulladásos gyerekeket, a szívinfarktust kapókat, az autóbalesetet szenvedő embereket is" - mondta Dr. Ashish Jha, a Brown Egyetem dékánja a CNN-nek.

5. Ne játssz az anyatermészettel.

Valaha is jó ötlet volt szándékosan elkapni egy betegséget? Sokan emlékezhetnek arra, amikor a szülők "bárányhimlő partikat" rendeztek, hogy kisgyermekeik túlessenek a fertőzésen, mivel a felnőttkori bárányhimlős esetek súlyosabbak. "Na, az is rossz ötlet volt" - mondta Offit.

Példaként felhozta, hogy évekkel ezelőtt, egy védőoltásokról szóló oktatófilm operatőre elárulta neki, hogy a nővére egy ilyen, bárányhimlős találkozóra vitte a gyermekét, aki tragikus módon belehalt a fertőzésbe. "Ne játsszunk az anyatermészettel" - mondta. "Azóta próbál megölni minket, mióta kijöttünk az óceánból a szárazföldre".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Úgy néz ki, hogy a nyugati típusú étrend miatt lehet egyre több autoimmun beteg világszerte
Már olyan országokban is megjelennek az autoimmun betegségek, ahol korábban soha nem volt példa rá. Tudósok szerint az étrendi változásokban kell keresni ennek okát.

Link másolása

hirdetés

Világszerte egyre többen szenvednek autoimmun betegségben, hiszen becslések szerint évente 3-9 százalékkal emelkedik az ilyen megbetegedések száma. Az autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor a beteg immunrendszere már nem tud különbséget tenni az egészséges sejtek és a behatoló mikroorganizmusok között, így a szöveteket és a szerveket is megtámadja. Ide tartozik például az 1-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegség, a sclerosis multiplex és a rheumatoid arthritis is.

A tudósok szerint nyugaton körülbelül 40 évvel ezelőtt kezdtek egyre gyakoribbak lenni az autoimmun betegség. Most azonban azt tapasztalják, hogy már olyan országokban is megjelenik, ahol korábban soha nem volt példa rá. A közelmúltban például a gyulladásos bélbetegséges megbetegedések száma a Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában emelkedett legnagyobb mértékben, ahol korábban alig volt ilyen eset.

A tudósok többsége úgy véli, hogy a környezeti tényezők kulcsszerepet játszanak abban, hogy világszerte egyre többen lesznek autoimmun betegek. A Londoni Francis Crick Intézet két szakember, James Lee és Carola Vinuesa vezetésével külön kutatócsoportokat állított fel az autoimmun betegségek pontos okainak meghatározására. Megállapították, hogy mivel az emberi genetika nem változott az elmúlt néhány évtizedben, a külvilágban kell lennie valamilyen változásnak, amely növeli az autoimmun betegségre való hajlamunkat.

Szerintük az étrendi változásokban kell keresni az okot, amely elsősorban a nyugati típusú étrend elterjedése lehet.

Rámutattak, hogy egyre több országban válik uralkodóvá ez az étrend, amelyet főleg a gyorséttermi ételek, tehát sok olajban és vajban sült, magas cukor-, transzsír- és sótartalmú, fehér lisztes ételek és a vörös húsok fogyasztása jellemez, miközben a magas rosttartalmú ételek, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása visszaszorul. A szakemberek szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy ez hatással van az ember mikrobiomjára - ez a bélrendszerünkben található mikroorganizmusok összessége, amelyek kulcsszerepet játszanak a különböző testi funkciók szabályozásában.

"Ezek az étrendi változások a mikrobiomunkban autoimmun betegséget vált ki, amelynek mára már több mint 100 típusát fedezték fel"

- állapították meg.

hirdetés

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a betegségre való egyéni hajlam is szerepet játszik a betegség kialakulásában.

"Ha nincs bizonyos genetikai érzékenysége, akkor az ember nem feltétlenül lesz autoimmun beteg, függetlenül attól, hogy hány Big Mac-et eszik meg" - jegyezte meg Vinuesa.

Mivel a szakemberek szerint a gyorséttermi franchise-ok globális terjedése ellen nem igazán tudnak tenni a tudósok, ezért próbálják megtalálni azokat az alapvető genetikai mechanizmusokat, amelyek az autoimmun betegség hátterében állnak, és egyes embereket fogékonnyá tesznek a betegségre, míg másokat nem. Mostanra már olyan technikák állnak rendelkezésükre ehhez, amelyek korábban nem, így például már az autoimmun betegek közös genetikai mintáit is tudják azonosítani. A szakemberek szerint ez azért fontos, mert bár sok új terápia van az ilyen betegségben szenvedők számára, az orvosok sokszor nem tudják, melyik betegnek melyik a legjobb, a DNS-szekvenálás viszont segíthet a betegek csoportosításában, hogy azok a nekik megfelelő kezelést kaphassák. Azonban jelezték azt is, hogy mivel világszerte egyre több autoimmun beteg van, sürgősen szükség van újfajta kezelésekre és gyógyszerekre.

"Jelenleg nincs gyógymód az autoimmun betegségekre, amelyek általában fiataloknál alakulnak ki. Egyre többen szorulnak műtétre, vagy életük hátralévő részében rendszeresen injekciókat kell kapniuk. Ez a betegeknek sem jó, és az egészségügy számára is hatalmas megterhelést jelent. Ezért kell minél hamarabb új, hatékony kezeléseket találni"

- hívják fel a figyelmet.

Forrás: Guardian


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Már akár az év első felében elérhető lesz az omikronra szabott vakcina
Azt ígérik, hogy nemcsak az új készítmény és a forgalmazási engedély lesz meg, hanem az oltási kampányhoz kellő mennyiség is.

Link másolása

hirdetés

Már az év első felében elérhető lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatára szabott oltóanyag a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) szerint.

A hatóság vezetője, Klaus Cichutek egy hétfői interjúban elmondta, hogy a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kidolgozott úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő oltóanyagokkal foglalkozó

gyártók már elkezdték az omikronhoz igazított vakcinák fejlesztését, és ezzel a munkával párhuzamosan elindult az új készítmények engedélyeztetési eljárása is.

Az év első felében, legkésőbb júniusban az egész folyamat lezárul, és nemcsak az új készítmény és a forgalmazási engedély lesz meg, hanem az oltási kampányhoz kellő mennyiség is - mondta az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) együttműködő német hatóság vezetője a ZDF országos köztelevíziónak.

Ugyanakkor az még nem teljesen biztos, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd az új oltóanyag - jelezte a PEI vezetője. Mint mondta,

"van még egy kis vita" arról, hogy egyszerűen hozzáigazítsák a vakcinát az omikronhoz, vagy kifejlesszenek egy olyan készítményt, amely nemcsak ezzel a vírusváltozattal szemben hatékony, hanem szélesebb körben.

Klaus Cichutek hangsúlyozta, hogy a világjárvány megállításához egyszerre több intézkedésre, a védekezést szolgáló eszközök kombinációjára van szükség. Bár "reményt ad", hogy az emlékeztető oltások jelentősen erősítik a védelmet az omikron változattal szemben, továbbra is szükséges például a maszkviselés és a higiéniai szabályok betartása.

hirdetés

A járvány elleni küzdelem "többrétegű", vagyis az oltás a védekezési szabályok betartásával együtt vezethet eredményre - mondta a PEI elnöke.

Németország az omikron variáns szétterjedése miatt elindult ötödik járványhullám kezdeti, erősen emelkedő szakaszában tart. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 25 255 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. Ez csaknem 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 18 518-hoz képest. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta így már 7 535 691 fertőződést regisztráltak. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 52 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 114 029-re emelkedett.

Teljes védőoltással a Covid-19 ellen a németországi lakosság 71,9 százaléka - 59,8 millió ember - rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 42,9 százaléka - 35,6 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 21,1 millióan vannak, a lakosság 25,4 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Amióta átesett a koronavíruson, nem tudja lenyelni az ételeket egy kaliforniai ápolónő
Shake-eken és krumplipürén él több mint egy éve a háromgyerekes anyuka, akinek a legfőbb vágya, hogy végre normálisan ehessen.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus egyik alig ismert mellékhatásában szenved egy 31 éves kaliforniai ápolónő, írja a Mirror. Marianna Cisneros rendszeresen posztol videókat a TikTokra állapotáról. Az egyik legutóbbiból derült ki, hogy mióta átesett a betegségen diszfágiával, vagyis nyelési zavarokkal küzd.

A felvételen a könnyeivel küzdve kavargatja egy csésze tartalmát, miközben a több mint egy éve tartó kálváriáját ecseteli. A fiatal ápolónő elmondja, hogy az orvosoknak fogalma sincs, miért alakult ki nála ez a ritka idegrendszeri károsodás, melynek következtében nem tudja lenyelni az ételek többségét.

Az intenzív osztályon dolgozó ápolónő hozzáteszi: hiába éhezik meg gyakran, az életét kockáztatná, ha csak egyszerűen bekapna pár falatot. Az étel ugyanis könnyen elakadhat a torkában, ez pedig akár a halálát is okozhatja. Éppen ezért a szükséges kalóriák túlnyomó részét shake-ek segítségével viszi be, a jobb napjain pedig néhány kanál burgonyapürét is megkockáztat.

"Már több mint egy éve küzdök ezzel. Csalódott vagyok, mert enni akarok" - mondja a videóban a zokogás határán álló fiatal nő.

A háromgyerekes anyuka videóiból kiderül, hogy nem ez az egyetlen szokatlan tünet, amit a koronavírus-fertőzés okozott neki. Amikor elkapta a vírust, orvosai azt hitték, hogy agyvérzése van, mert alig tudott járni. A vérnyomása az egekbe szökött, ráadásul egy idő után nem látott a jobb szemére. Marianna hangsúlyozza, hogy esetében végig neurológiai tünetei voltak a betegségnek, a hagyományos Covid-szimptómák közül szinte egyet sem észlelt.

hirdetés

A néhány napja megjelent szívfacsaró, angol nyelvű videót itt lehet megnézni, melyben a nyelési rendellenességről oszt meg további részleteket:

@mariannagioo Just got approved for speech therapy today… I’m 31 ? #longcovid #longhauler #covidlonghauler #covid #nursesoftiktok #doctorsoftiktok #fypシ #fyp ♬ original sound - Marianna

A koronavírus-fertőzés egyes betegek esetében hosszan elnyúlhat. Az úgynevezett "long Covid" leggyakoribb tünetei közé a fáradtság, a légszomj, a memóriazavarok és koncentrációs problémák, a heves szívdobogás, a szédülés, a zsibbadás, az ízületi fájdalmak, a depresszió és a szorongás, az íz- és szagvesztés, az alvási nehézségek, a kiütések és a hasmenés vagy étvágytalanság tartozik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: