5 étrendkiegészítő, ami garantáltan nem segít megelőzni a koronavírust
5. Az antioxidánsok tablettaként inkább ártanak!
Szintén elterjedt nézet, hogy az antioxidánsok áldásos hatással vannak az egészségünkre, sőt, különböző ráktípusok ellen is védelmet nyújtanak. Ám az A -és E-vitamin túlzott bevitele jóval többet árt, mint használ. Egy 2007-es kutatás egyenesen azt állítja: “A béta-karotinnal, A-vitaminnal és E-vitaminnal történő, huzamosabb ideig tartó kezelés növeli az elhalálozás esélyét.”
Egy férfi dohányosok körében végzett tanulmány szerint az A vitamint szedőknél nagyobb eséllyel alakult ki tüdőrák, mint a társaiknál, míg egy 36 ezer fővel végzett kutatás azt találta, az E-vitamin kúra növeli a prosztatarák esélyét. A fenti vitaminok ugyanakkor nagyon is egészségesek, ha természetes formában, például spenót vagy bogyós gyümölcsök fogyasztásával visszük be őket.
Na jó, de akkor mégis mit érdemes szednem?!
A Healthline szerint például cinket, ami bizonyítottan szembeszáll a náthát okozó rhinovírussal. Egy 2011-es tanulmány azt is igazolta, hogy a cinket szedők hamarabb gyógyultak ki a megfázásból. A cink elősegíti az immunsejtek fejlődését és egymással való kommunikációját, sőt, gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A D-vitamint is fontos pótolnunk, különösen a téli hónapokban, hiszen elsődlegesen a napfényből jutunk hozzá. A D-vitamin fogyasztása kritikus az immunrendszerünk szempontjából: nem csak a kórokozók elleni védekezést segíti, egy kutatás szerint a légúti megbetegedésekkel szemben különösen hatékony lehet.
A szelén szintén nélkülözhetetlen az immunrendszer számára, ami hozzájárul a vírusok, így például az influenza elleni védekezéshez. Hasonlóan erős fegyver a fokhagyma, ami a védelmező fehérvérsejtek kialakulásában játszik szerepet.
Az immunválaszt támogatja a kurkuma, a propolisz és az echinácia, amelyek hatékonyságát mind-mind tanulmányok bizonyítják. Hasznos lehet a folsav is, amit a testünk új sejtek létrehozására használ fel - várandós nőknek kiemelten ajánlott a napi szedése.