hirdetés

BUDAPEST

Tökéletesen beleillett Kolodko usankája a Szabadság tér szoborkavalkádjába

Csak kapkodjuk a fejünket. Nézzétek végig velünk az emlékműveket!
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. december 22.


Link másolása

hirdetés

Szomorúan adtunk hírt arról, hogy néhány nappal a kihelyezése után tönkretették Kolodko Mihály koronázópárnán ábrázolt szovjet csillagos usankáját.

A miniszobrot A Mi Hazánk egyik politikusa verte le és dobta a Dunába anélkül, hogy legalább megpróbálta volna a kontextusában értelmezni, megfejteni a VALÓDI jelentését, és anélkül, hogy az alkotót megkérdezte volna arról, hogy mi volt a célja vele.

Kár az usankáért, mert tökéletesen beleillett abba az ideológiai katyvaszba, ami a Szabadság teret jellemzi, és Kolodko által tervezett másik miniszoborral (egy amerikai focis sisakkal) remekül kiegészítette volna a többi emlékművet.

Már korábban is megígértük nektek, hogy a tér híres épületei után a szobrait is bemutatjuk nektek, ezért készítettük ezt az összeállítást.

hirdetés

Az itt látható szobrokról és emlékművekről már csak azért is érdemes beszélni, mert a külföldiek elképesztőnek találják ezt a sokféleséget, és mindegy, hogy olasz, amerikai vagy más ismerőseinkkel sétálunk erre, magyarázatot várnak Ronald Reaganre, a szovjet hősi emlékműre, Brekire és a többiekre.

Ronald Reagan

Az első, amin megakad a turisták szeme, az az egykori amerikai elnök figurája. Rengetegen szelfiznek vele. Ronald Reagan 1981-1989-ig volt az Egyesült Államok elnöke, még a hidegháború idején. A Szovjetuniót a gonosz birodalmának tartotta. Szobrát, ami a szovjet hősi emlékmű felé lép, 2011-ben állították fel.

A szovjet hősi emlékmű

Eredetileg vörös csillag volt a tetején. Budapest ostroma után, 1945-ben állították fel, miután a térről eltávolították a Horthy-korszakban emelt alkotásokat, többek közt a Trianoni békeszerződésben elvesztett országrészeket jelképező félkörívben elhelyezkedő négy szobrot.

A háborút követően gombamód szaporodtak a szovjet hősi és felszabadulási emlékművek Budapesten és egész Magyarországon, és bár valóban sokan áldozták életüket azért, hogy az ország felszabaduljon a német megszállás alól és vége legyen az értelmetlen, öldöklő háborúnak, ezek az emlékművek számunkra az évtizedekig tartó szovjet megszállás és a kommunista ideológia terjedésének jelképévé váltak.

A legtöbb kommunizmusra, szocializmusra utaló emlékművet a rendszerváltás után eltávolították, ez maradt. Bár többször felmerült az áthelyezése máshova, 2013-ban a Külügy sajtófőnöke a Magyar nemzetnek erről azt nyilatkozta: "Oroszország hagyományosan nagy figyelmet fordít a külföldön felállított második világháborús szovjet katonai emlékművek helyzetére, és felettébb érzékenyen reagál a törekvésekre, amelyek azok áthelyezését, illetve átalakítását célozzák".

Kolodko Mihály usanka szobra

Mire emlékeztetett, amíg kint volt azon a néhány novemberi napon a hősi emlékmű és Ronald Reagan szobra között? Például az erősödő orosz befolyásra, vagy arra, hogy a szocialista országoknak évtizedeken át kötelezően meg kellett ünnepelniük november hetedikét, a Szovjetunió hivatalos ünnepét. Vagy akár arra, hogy a rendszerváltás előtt tabu volt szovjet megszállást emlegetni, és nem lehetett nyíltan beszélni arról, hogy a felszabadító csapatok katonái milyen bűnöket követtek el, mi volt a "felszabadítás" árnyoldala.

A miniszobor helyén most virágot és emléktáblát láthattok.

Carl Lutz emlékműve

Ha szemben állsz a hősi emlékművel, akkor a Szabadság tér jobb oldalán találod az Amerikai Nagykövetség épületeit. Előttük két fontos szobor is áll, az egyik Carl Lutz svájci diplomatának állít emléket, a másik Harry Hill Bandholtznak.

A szándék tiszteletre méltó, ám Carl Lutz, aki több tízezer védlevelet adott ki, hogy a budapesti zsidókat mentse a vészkorszak idején, ennél kreatívabb emlékművet érdemelt volna.

Harry Hill Bandholtz szobra

Az amerikai tábornokot az első világháború után küldték Magyarországra, hogy a román csapatok kivonulását ellenőrizze az amerikai katonai misszió parancsnokaként. A román csapatok rekvirálási törekvéseit akadályozta meg több ízben, például azzal, hogy nem engedte meg a Nemzeti Múzeum kiállítási tárgyainak elszállítását. Szobrát Ligeti Miklós alkotta 1936-ban. A szobrot a háború után eltávolították, a Szabadság térre 1989-ben került vissza, a Ronald Reagant váltó George H. W. Bush amerikai elnök magyarországi látogatása előtt.

A tábornok kezében a legendás lovaglópálca, amellyel állítólag kikergette a román katonákat a múzeumból. Mögötte a fák közül a nagykövetség épületén látható amerikai lobogó kandikál ki.

Virulj díszkút

1846. március 3-án Széchenyi Istvánné Seilern Crescence ezen a helyen ültette el az első pesti sétatér első platánfáját. Erre emlékeztet Telcs Ede 1930-ban készült alkotása, hátoldalán egy hosszabb idézettel, ami a faültetésről tudósított 1846-ban.

A német megszállás áldozatainak emlékműve

A hatalmas vitákat kiváltó emlékművet 2014-ben állították fel a tiltakozások ellenére. Az emlékmű művészeti értékéről lehetne vitatkozni, az viszont érdekesebb, hogy miért nem a szovjet hősi emlékművel szemben állnak a figurák? Ha már ennyiféle kor és ideológia lenyomatát őrzi a tér, miért nem markánsabbak az ellentétek és ellentmondások?

A Magyar Atlétikai Emlékmű

"Ezen a helyen rendezte a Magyar Athletikai Club 1875. május 6-án az európai kontinens első nyilvános szabadtéri atlétikai versenyét" - hirdeti a 2000-ben felállított, meglehetősen szerény kis emlékmű.

Az Újépület vértanúi

Az egykori MTV-székház előtt áll Dózsa Farkas András 1934-ben készített, kőből faragott talapzaton álló bronzüstje. Mint arról korábban már írtunk, a Szabadság tér nagyjából azon a területen helyeuzkedik el, ahol a hírhedt Újépület, az elbukott 1848-as szabadságharc mártírjainak börtöne volt.

Breki

A Muppet Show sztárja Kolodko Mihály első budapesti gerillaszobrainak egyike volt. Majd' egy évvel ezelőtt ellopták, és 2019 januárjában pótolta a miniszobrot az alkotó.

Breki szobrocskájától újra Ronald Reagan szobráihoz, a szovjet hősi emlékműhöz és az usanka hűlt helyéhez jutunk. És ezzel a kör bezárult.

Ebben a színes és külföldiek számára furcsa forgatagban tényleg már csak az amerikai focis sisak hiányzott volna, amit Kolodko Mihály az usankával szemközt tett volna ki...


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Látványos kép: ilyen Budapest az űrből nézve

Egy amerikai űrhajós készítette a felvételt a Nemzetközi Űrállomásról.

Link másolása

hirdetés

Sokan sokféleképpen megörökítették már, így számos remek felvételt láthattunk már Budapestről. De van olyan hely, ahonnan nem sokan készíthetnek képet a magyar fővárosról.

Robert Shane Kimbrough amerikai űrhajós ezredes egyenesen az űrből lőtt egy látványos fotót a városról, amely sárga fényeiben fénylik a fekete éjszakában.

"Jó éjszakát Budapest! Elképesztő látvány a Nemzetközi Űrállomásról" - írta az alábbi, Twitteren megosztott képhez az asztronauta.

hirdetés

Forrás: hvg.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Óriáspályaudvar lehet a Nyugatiból, alaposan megváltozhat a környezete is

Elbontják a felüljárót, bevezetik a reptéri gyorsvasutat és parkok is lesznek a tervek szerint.

Link másolása

hirdetés

Vasúti alagútban futó vonatok, reptéri gyorsvasúti csatlakozás és vonatok nélküli utascsarnok - egy évtized múlva így nézhet ki a Nyugati Pályaudvar. Az ország legforgalmasabb vasútállomásának teljes átalakítására nemzetközi tervpályázatot írtak ki.

A cél, hogy többszörösére növeljék a pályaudvar forgalmát azzal, hogy úgynevezett fejpályaudvar helyett átmenő rendszerben fogadja a vonatokat.

Bár a pályaudvar jelentős felújításon esett át, a kapacitása nem növekedett. A nagy forgalom miatt lassú a bejutás a külső pályaudvari zónából a pályaudvarra - mondja Vitézy Dávid. A gond az, hogy az elővárosi vonatoknak is ez a végállomása, és itt kell megfordítani őket, ami hely- és időigényes manőver jelenleg.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Így változik a közlekedési rend az október 23-i megemlékezések és rendezvények miatt Budapesten

Az események miatt jelentős korlátozásokra és lezárásokra kell számítani.

Link másolása

hirdetés

Több helyszínen is forgalmi változások várhatók már péntektől Budapesten az ünnepi megemlékezések és rendezvények miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Az 1956. október 23-i forradalom évfordulóján, valamint az azt megelőző napon több fővárosi helyszínen rendeznek megemlékezéseket. Péntek délután a Műegyetem rakpartról fáklyás felvonulás indul a Bem József térre, szombat reggel a Kossuth Lajos téren tartanak megemlékezést, emellett több helyszínen is vonulásos rendezvények, illetve demonstrációk lesznek a belvárosban.

Az események miatt jelentős korlátozásokra és lezárásokra kell számítani: a Bajcsy-Zsilinszky úton már pénteken 12 órától, majd szombaton a Kiskörút-Deák Ferenc tér-Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca-Rákóczi út tengelyeken, valamint az Andrássy úton, ezért az autóval közlekedőknek javasolt a belvárost elkerülniük.

A korlátozások miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje is. Október 23-án a BKK a sűrűbben közlekedő M1-es, M2-es és M4-es metrókat, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosokat ajánlja a fővárosban közlekedőknek.

Pénteken 9 órától a Lehel tér felé közlekedő M3-as metrópótlóra a Deák Ferenc téren a Király utcánál, a 9-es busz megállójában lehet felszállni.

A Szent Gellért tér és a rakpart lezárásának idején, várhatóan 16 és 17 óra között az 56-os villamos a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az Alkotás utcán és a Villányi úton, a 61-es villamos vonalán és megállóhelyeit érintve közlekedik.

hirdetés

A 19-es és a 41-es villamosok két szakaszon közlekednek. A 47-es és a 49-es villamosok csak a budai oldalon járnak, a 7-es és a 133E buszok a Szabadság hídon és a Kiskörúton közlekednek.

A 11-es és a 111-es buszok módosított útvonalon, a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térre közlekednek, míg a 39-es busz rövidített útvonalon, a Batthyány tér helyett csak a Fazekas utcáig jár.

Szombaton a Kossuth Lajos téri ünnepélyes zászlófelvonás ideje alatt, várhatóan 8 és 9:30 között a 2-es és a 2M villamosok rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér megállóig közlekednek.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Kiskörút lezárásával összefüggésben szombat hajnaltól 13:30-ig, illetve 18 órától késő estig az M3-as metrópótló, a 9-es busz és a 72M trolibusz két szakaszon, az északi végállomások és a Szent István-bazilika, valamint a déli végállomások és Deák Ferenc tér között közlekedik.

Az M3-as metrópótló és a 9-es busz 13:30 és 18 óra között várhatóan két szakaszon, a déli végállomások és a Kálvin tér, valamint az északi végállomások és az Arany János utca között jár.

A 47-es és 49-es villamosok 13 és 18 óra között csak a budai oldalon közlekednek, és déltől 18 óráig a kisföldalatti sem áll meg a Bajcsy-Zsilinszky úti megállóban.

A Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út egy szakaszának szombat délutáni várható lezárása miatt az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E buszok két szakaszon, a pesti végállomások és a Blaha Lujza tér, valamint a budai végállomások és a Március 15. tér között járnak.

Az Oktogon és a Széll Kálmán tér közötti vonulásos rendezvény miatt várhatóan 13:30 és 14:15 között megállítják a forgalmat a Margit híd budai hídfőjénél, ezért a 4-es és a 6-os villamosok ebben az időszakban csak a Jászai Mari tér és dél-budai végállomások között járnak.

A Műegyetem rakpart és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti vonulásos rendezvény miatt, várhatóan 13:30 és 15:30 között a 83-as trolibusz a Fővám tér érintése nélkül a Kálvin térig jár, a 15-ös és a 115-ös buszok pedig rövidített útvonalon, az északi végállomások és a Ferenciek tere között közlekednek.

A további közlekedési változásokról és lezárásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Jövő novemberben nyithat meg a több mint 10 évig gazdátlanul álló Rác fürdő

Mind a fürdő, mind a szálloda nagyon rossz állapotban van, a felújítás minimum 2,5 milliárd forintba kerülhet.

Link másolása

hirdetés

Három hónapos felszámolói időhúzás után szeptemberben megkapta A Rác fürdő és szálloda kulcsait a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), hamarosan el is kezdik a több mint 10 éve gazdátlanul álló épületek felújítását.

Szűts Ildikó, a főváros fürdőüzemeltető cégének igazgatója a Népszava kérdésére elmondta, hogy a műszaki állapotfelmérés már megkezdődött, és a jövő héttől ideiglenes áramellátás is lesz az épületben, amely felgyorsíthatja a munkát. A lap megtudta, hogy

mind a fürdő, mind a szálloda nagyon rossz állapotban van, súlyos károkat szenvedtek az elmúlt több mint 10 év alatt.

A BGYH a teljes műszaki állapotfelmérésének eredménye alapján tesz javaslatot a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak a felújítás tervezett ütemére, költségvetésére, finanszírozására, beleértve a szálloda jövőbeni sorsát is.

A felújítás a korábbi becslések szerint legkevesebb 2,5 milliárd forint és nyolc hónap lehet, és ha minden jól megy, a fürdő 2022 novemberében nyithatja meg a kapuit.

A lap arról is ír, hogy egyelőre nem döntöttek a létesítmények későbbi üzemeltetési modelljéről, de az bizonyos, hogy a fürdőt a BGYH viszi tovább. A szállodára azonban várhatóan piaci szereplőt keresnek majd.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: