hirdetés
batthyany_orokmecses8_nyitokep.jpg

Miért épp a Belvárosban áll a Batthyány-örökmécses?

Utánajártunk, miért nem a Batthyány téren van.
My Secret Budapest - szmo.hu
2018. február 17.


hirdetés

Ha Budapesten élsz, valószínűleg te is jártál már a Batthyány-örökmécsesnél a Báthory és Aulich utca találkozásánál. Korábban másképp nézett ki a környék, 4 éve tették rendbe és alakították át a kis terecskét, hogy méltó helyen legyen az emlékmű.

Rengeteg ember megfordult már itt, azonban sokan nem tudják, miért pont ezen a helyen állították fel a mécsest, mikor készült és azt sem, mi is az az örökmécses. És akad, aki megkérdezi: miért nem a Batthyány térre került az emlékmű?

Ez a válasz egyszerű: azért, mert nem ott ölték meg Batthyány Lajost, hanem a pesti oldalon - és a mécses a kivégzése helyére és időpontjára emlékeztet.

Pesten a XIII. század végén rendelte el egy katonai létesítmény felépítését II. József egy akkor még homokkal borított területen (ott, ahol most a Szabadság tér áll). 1786-ban kezdték el építeni, de csak az 1810-es években fejezték be. Az erődítményt a pestiek Újépületként, Neugebäudeként emlegették. Egy időben börtönként is használták, majd a 19. század elején az ötödik tüzérezred laktanyája lett. Miután az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elbukott, az Újépületet újra börtönként kezdték használni.

UjEpulet

Forrás: Wikipédia.hu

hirdetés

Forrás: Mek.oszk.hu

Gróf Batthyány Lajost, Magyarország első, alkotmányos miniszterelnökét koholt vádak alapján az 1849. augusztus 16-i olmützi haditörvényszék először csak börtönre és vagyonának elkobzására ítélte, majd a büntetés halálra változtatták, és az uralkodó kegyelmébe ajánlották. Ám október 3-án Batthyány Lajost Pestre szállították, a kegyelem megadásának joga Haynau tábornokhoz került, és ő úgy döntött, a grófot végezzék ki. Ennek az volt a szerepe, hogy példát statuáljanak.

Batthyány Lajos felesége, Zichy Antónia az utolsó látogatáskor tőrt csempészett be, a gróf ezzel sebezte meg a nyakát, és bár életben maradt, felakasztani már nem tudták. Így az ítéletet golyó általi halálra változtatták meg, és 1849. október 6-án az Újépület udvarán végrehajtották.

Október 7-én éjjel a holttestét a családja és a barátai kicsempészték a Rókus Kórházból, és átvitték a Belvárosi Ferences Templomba. Ott az alkápolnában egy jeltelen sírban helyezték el, és a sírt fedő táblát is befelé fordítva tették a fülke elé. Csak pár évtizedig voltak ott gróf Batthyány Lajos földi maradványai; gyászünnepség és hivatalos temetés keretében 1870. június 9-én helyezték el a Kerepesi temetőbe a Schikedanz Albert által készített mauzóleumban.

Az Újépületet a kiegyezés után polgári célokra akarták használni, végül 1897-ben lebontották, és részben a helyén alakították ki a Szabadság teret. Ekkor már értékes volt a telek, mivel egyrészt már állt az Országház jelenlegi épülete, másrészt a 19. század végén (a millenniumi ünnepségeknek és a az egyre növekvő budapesti lakosságnak köszönhetően is) gyors ütemben folyt az építkezés Budapesten.

Az egykori miniszterelnök előtt tisztelgő emlékmű felállításáról 1905-ben döntött Budapest.

A helye a hajdani Újépület egyik sarka lett.batthyany_orokmecses7batthyany_orokmecses5batthyany_orokmecses6

Az erre kiírt tervpályázaton Pogány Móric nyert két évvel később – az ő nevéhez fűződik többek közt az 1911-es torinói világkiállítás magyar pavilonjának, a szegedi Hősök kapujának és a Deák téri Adria-palotának, a mai Hotel Meridiennek a megtervezése. A háború kitörése miatt csúszott az emlékmű elkészítése, csak 1926. október 6-án avatták fel az emlékmécsest.

A folyamatosan világító mécses bíborszín üvegkehelyben látható.

Na, de mi az az örökmécses? Az úgynevezett öröklámpák Jézus Krisztus jelenlétének jelképei voltak a római katolikus templomokban. A középkorban terjedt el a használatuk, 1614-től külön előírás szabályozta a meglétüket: a tabernákulum előtt legalább 1 lámpának éjjel-nappal világítania kellett. Később a szentségi oltár elé 5, a főoltár elé 3, a mellékoltárok elé egy-egy örökmécset írtak elő. 1917-ben már csak 1 örökmécs használatát rendelték el.batthyany_orokmecses4

110 éve így írt a sajtó az örökmécses tervéről

A főváros hatósága már évek előtt, nem sokkal az Uj-épület lebontása után elhatározta, hogy a szomorú emlékezetű régi kaszárnya telkének azt a pontját, a hol egykor gróf Batthyány Lajost kivégezték, örök-mécsessel jelöli meg. Ebben a dicséretes szándékban segítségére sietett a fővárosnak a Mérnök- és Építész-egyesület azzal, hogy pályázatot hirdetett egy ily örökmécses tervébe.

A pályázat szép sikerrel járt, két megvalósításra alkalmas terv is került ki belőle: Pogány Móriczé, a ki mint építészeti feladatot fogja fel a témát s az első díjat kapta az Ybl-éremmel együtt és Förk Ernőé, a második díj nyerteséé, a ki inkább iparművészeti jellegű alkotással pályázott.

Mi nálunk az ilyesmi természetű emlékmű újdonság-számba megy. Tudtunkkal, nem számítva a vallásos jellegű örökmécseseket, sem a fővárosban, sem egyebütt nem állítottak fel ilyet sehol. Pedig nagyon alkalmas formája a kegyelet nyilvántartásának, különösen olyan helyen, a melyhez gyász emlékei fűződnek.

Eredete kétségkívül a vallásos képzetekből fakad, legnagyobb divatja a középkorban volt s különösen Németországban, Angolországban s a Bretagneban akad rá számos és nevezetes példa. Rendszerint egyszerű, monumentális alkotások ezek, mentek  minden részletezéstől, profán díszítéstől; a gyász jelei lévén, a gyász hangulatának komoly fenségét igyekeznek visszaadni. Még annak az arczképe sincs rajtuk, a kinek emlékére szólnak.

Ezek a hagyományok vezették a Batthyány-örökmécsesre hirdetett pályázat első díjának nyertesét, Pogány Móriczot. Hatalmas obeliszkszerű kőépítményt tervezett, ennek alján emelkedik fel az örökmécses oltára, mely virágáldozatok számára szolgál. Négy sarkában egy-egy bánatos karitid alak, melyek mintegy össze vannak nőve magának a toronynak a testével: mintegy belőlük nő ki a torony 10 méter magasságig, a hol egy nyílásból az örökmécses lángja világít messzire Batthyány ártatlanul szenvedett halálát jelképező liliomrácson át.

Az érdekes emlékmű helye nincs még egész pontosan kijelölve, az eddigiek szerint a Szabadság-tér melletti kis téren, az Aulich-utcza tengelyében fog állani. A főváros még nem döntött, hogy melyik mintát fogja rendelni: ha a Pogányé mellett dönt, kétségkívül értékes műemléket fog benne nyerni.batthyany_orokmecses1hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
medvet-lattak-a-normafan.jpg

Medvét láttak a Normafán

Csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták bemenni az erdőbe.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

"Lakossági bejelentés érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt-hez, hogy csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták az erdőbe bemenni" - írja a XII. kerületi önkormányzat a honlapján.

A Hegyvidéki Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény kezelésében lévő területen fokozott figyelemmel járjanak el, amíg a szakemberek ellenőrzik a bejelentés valóságtartalmát.

A Pilisi Parkerdő és Normafa Park szakemberei szerint kevés az esély arra, hogy a bejelentő valóban medvéket látott.

De mivel ez száz százalékig nem zárható ki, az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy ha medve jelenlétére utaló jeleket látnak a környéken, akkor jelentsék be a 06-20-499-1111-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
m3-felujitas.jpg

Új metróbotrány készülődik: 17 milliárddal többet kér az M3-as metró felújításáért a kivitelező

A Swietelsky 47,8 milliárd forintért vállalta a munkát még 2017-ben. Tavaly novemberben vált biztossá, hogy nem tartható az eredeti ütem. Az osztrák cég szerint a csúszás hátterében a „megrendelői késedelem” áll.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Hamarosan lejár a metróalagút felújítására kötött kivitelezői szerződés. A vállalkozó azonban csak több milliárdos felárral vállalná a folytatást - írja a Népszava.hu.

A lap szerint tavaly novemberben vált biztossá, hogy nem tartható az M3-as metróvonal középső szakaszának vágányépítésének eredeti üteme.

Az alagútfelújítást végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. márciusban küldte el javaslatát, amely a korábbiakhoz képest - a Népszava információi szerint - 17-18 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz. A projekt levezénylésével megbízott BKV 2017 szeptemberében kötött szerződést a feladatra a Swietelsky Vasúttechnikai Kft.-vel, amely akkor 47,8 milliárd forintért vállalta a munkát.

A BKV számított rá, hogy a cég többletköltséget kíván elszámolni a késés miatt, de a követelés túl nagynak bizonyult. A cég a 8 állomás akadálymentesítésére félretett 5,6 milliárd forintot is felajánlotta a folytatásért cserébe, de a tárgyalások egyelőre nem haladtak előre.

„Az előállt költségnövekedések objektívek, azokat a megrendelői késedelem okozta, ennek okán a korábbi árengedmények után továbbiakra nincs lehetőség”

hirdetés

- utasította el a fővárosi ajánlatot néhány nappal ezelőtt az osztrák anyavállalat. Hozzátették, hogy a jelenlegi helyzet „alapvetően a megrendelői késedelem miatt állt elő”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-zene-haza-cimkep.jpg

Egyedülállóan szép lesz a Magyar Zene Háza, íme a fotók a különleges üveg tetőszerkezetről

A tetőzetet 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, így az egész épületen átfut a fény.
Fotók: Városliget Zrt. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete, mely épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók.

A világhírű japán építész Sou Fujimoto (magyar partner M-Teampannon) által tervezett környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett vizuális folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

Ilyen lesz, amikor elkészül:

„A felső szint elkészültével a Magyar Zene Háza szerkezetkész állapotba került, az épület kivitelezése jó ütemben halad előre: folytatódik a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felület beépítése, mely egész Európában a legnagyobb lesz. A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projektnek köszönhetően megépülő új intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működik majd.

hirdetés

A Magyar Zene Háza építése önmagában is szimbolizálja a Liget Budapest projekt célkitűzéseit: a Városliget átfogó megújításának köszönhetően a projekt egyidejűleg bővíti és rehabilitálja a park zöldfelületét és újítja meg - 21. századi színvonalon - a Liget kulturális intézményrendszerét"

- mondta Baán László.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg.

A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.”

Az RTL Híradó stábja madártávlatból is levideózta az épület tetőszerkezetét:

Az iroda helyiségek mellett a felső szinten kaptak helyet a ház oktatási és zenepedagógiai funkciói: tantermek, digitális könyvtár és stúdiók segítik az edukációs munkát, egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre az emeleten, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karoly-korut_tuzfal2-scaled.jpg

Menő falfestmény díszíti a budapesti Károly körúton álló tűzoltóság homlokzatát

Aki arra jár, mindenképp emelje fel a tekintetét, nagyon szép lett a megújult fal.
MTI / Fotók: Mónus Márton - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Hitka Viktória képzőművész A kovász is lehet híd című rajza alapján készült falfestmény a Károly körút és a Gerlóczy utca sarkán álló tűzoltóság homlokzatán 2020. július 11-én.

A Színes Város Csoport munkája köszönet a budapestieknek a koronavírus-járvány idején tanúsított szolidaritásért, összefogásért.

A festmény egyszerre tiszteleg a kenyérsütés hagyománya és az összefogás előtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!