hirdetés
nyito-5.jpg

A szegedi Füvészkert csodái: Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiailótusz-állománya is itt látható

Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. június 26.


hirdetés

Az évek során számos olyan faj is került a Füvészkertbe, amely a kihalás szélén áll, vagy saját élőhelyén már ritkaságnak számít, de fontos eszmei és természetvédelmi értékkel bír.

Az elmúlt évek újdonságai

A SZTE Füvészkertje folyamatosan bővül, szépül. Az elmúlt években is számos újdonsággal gyarapodott, így aki régebben járt itt, biztosan talál új érdekességet.

Például 2014-ben adták át az új trópusi üvegházat, ahol a régi növények mellett

trópusi folyók és tavak vízi- és vízparti növényei láthatók: tündérrózsák, papiruszsás, vízijácint, vízidara, brazil óriáslapu is.

De itt él a kancsóka, a páfrányok, egy szép vízfolyás melletti növényfal is. A kaktusz-kedvelők is bőven találnak ritkaságokat.

Ekkor készült el a kert híres lótuszos tava köré a japánkert is, amely ebben a régióban egyedülálló.

2015-ben az ázsiai növények gyarapodtak, újabb bambuszok, kaméliák, rododendronok, díszcseresznyék, nőszirmok kerültek a kertbe. A sziklakert is megújult, és kis vízeséses szurdokvölgyet alakítottak ki.

23 védett növényfaj több, mint 2000 egyede került a Füvészkertbe, lágyszárúak, gyümölcsfák, szőlő is.

2016-ban nyílt meg a trópusi lepkekert, majd több ezer hagymás növényt is elültettek, tulipánokat, nárciszokat, sáfrány, gyöngyvirágot.

2018 újdonsága volt a rovarfogó növénygyűjtemény kialakítása, kancsókák, harmatfűfélék, kürtvirágok kerültek ide.

Érdekességek a Füvészkertből

Különlegességnek számít az üvegházban látható 1200 növényfaj, a több mint 7 méter magasra megnövő trópusi fák, közöttük fán lakó színes orchideák, broméliák, valamint páfrányok, pozsgások és kaktuszok.

Az istenek eledelének nevezett kakakófa is megtalálható itt, melynek jellegzetessége a törzsön csomókban fakadó kb. 1 cm átmérőjű fehér virágok és a belőlük több, mint fél év alatt fejlődő termések.

Érdekes darabja a gyűjteménynek az ezüst akácia, amit sokan – tévesen – mimózának is hívnak. A fürtös virágokból a porzók kinyúlnak, de ha fáznak, vagy esik, akkor összecsukódnak (ám érintésre nem záródnak be). Az illatszeripar, parfümgyártás fontos alapanyaga, de cserzőanyag, gumiarábikum, textilipar és gyógyászat is használja.

A rovarfogók legismertebbje a Vénusz légycsapója is megtalálható itt. A levél szélén végigfutó fogszerű nyúlványok a nagyobb méretű zsákmányállatok körül szorosan összezáródnak, és a növény „megeszi” áldozatát. Az emésztés egy naptól néhány napig is tart.

A Darwin által élő kövületnek nevezett növények a földtörténeti múltban széles körben elterjedtek, de ma már csak kevés leszármazottjuk él, ezért a kipusztulás szélén állnak, így fokozott figyelmet és védelmet érdemelnek. Ezek közül a kertben megtalálható például a szecsuáni ősfenyő, a hegyi mamutfenyő, vagy a páfrányfenyő is.

A kertben található tó leghíresebb „lakója” az indiai lótusz, Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya, és mára a tó vízfelületének több mint a felét birtokolja.

De él itt még tavirózsa, vízijácint, rucaöröm, füzéres süllőhínár is.

A Füvészkertben közel 250 gyógy- és fűszernövény is látható, szagolható. A tanyaudvarban a ház körüli veteményes és virágos kiskert növényei élnek.

Bővebben a Füvészkertről ITT

Kutatás, oktatás, programok

A Füvészkertben a növények gyarapítása, gondozása mellett kutató és oktatómunka is folyik, 2006-tól

az országban elsőként a környezeti nevelés is megjelent a kert szolgáltatásai között,

óvodások, iskolás csoportok számára. De tartanak hétvégi programokat, bemutatókat, tematikus rendezvényeket, táborokat is. A diákság mellett a szegediek vagy a kirándulók is szívesen látott vendégek akár egy sétára, akár például a Föld Napja, vagy a Lótusz Napok rendezvényein.

Bővebben a programokról ITT

Nyitva tartás:

március: 9 - 17 óráig

április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig

október: 9 - 17 óráig

november 1- február 28-ig: 9-16 óráig

Minden nap nyitva

Fotók: A szerző, a címlapkép forrása: Füvészkert


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borito108.jpg

Még idén kiemelik a legendás Szőke Tisza gőzhajót a folyóból

A szakemberek mindent elkövetnek, hogy megmentsék.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. október 25.


hirdetés

Megkezdte a legnagyobb magyar gőzhajó, a Szőke Tisza megmentését a Hajózásért Alapítvány.

A találgatásokkal ellentétben a mentésben résztvevők közös célja, hogy a hajót a lehetőségekhez képest egyben emeljék ki, és ne legyen szükség a hajótest szétvágására.

A magyar hajózás egykori éke a kétezres évek elején került a Szeged melletti tápéi öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt. A gőzös mentőakcióját október elején kezdte meg a KÉSZ Csoport, a roncsot felhozták a vízfelszínre, és a parthoz vontatták.

hirdetés

A kiemelést még tél előtt elvégzik, azután kezdik meg a kárfelmérést.

Október elején kezdte meg a KÉSZ Csoportba tartozó MA-HARD Vízépítő Kft. az egykori luxusgőzös, a Szőke Tisza mentőakcióját. A hajó kiemelésére több szakértő is tett már javaslatot az elmúlt években, de senki sem tudta garantálni, hogy a gőzöst épségben kiemeli. Idén október 5-én a rendkívül alacsony vízállás lehetővé tette, hogy a MA-HARD Vízépítő szakemberei hozzákezdjenek a hajó kimentéséhez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-3.jpg

Hőlégballonoktól volt színes Szeged fölött az ég

Különleges élményben volt része azoknak, akik a hétvégén ellátogattak a Napfény városába.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. szeptember 18.


hirdetés

A hétvégén tartották meg Szegeden az 1. Női Európa Kupát, a 3. Közép-Európa Kupa hőlégballon versenyt, a 39. Magyar Nemzeti Bajnokságot és a 4. Szeged Ballon Kupa fiesztát, valamint a negyedik Szegedi Repülőnapokat, amely a régió legnagyobb repülős eseménye is volt.

Csodás látvány volt a sok színes hőlégballon, ahogy a földön készülődtek, majd a magasba szálltak a város felett.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-4.jpg

Micsoda színpompa Szegeden! – Kitett az ősz magáért

Talán most a legszínesebb a város, ahogy a zöld levelek naponta változó sárgákba, bordókba váltanak.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. november 01.


hirdetés

Mesés és izgalmas látvány, ahogy az ősz átszínezi a várost. Egyik nap még minden zöldellik, majd napról napra egyre több szín jelenik meg a fákon, a növénnyel befutott falakon. Mindehhez az őszi nap narancsos árnyalata is hozzátesz és a végeredmény már szinte festői. Imádjuk.

hirdetés

KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyito-1.jpg

Látványos fényfestéssel nyílt meg a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál

Színpompás látványossággá vált a Szegedi Tudományegyetem épülete a megnyitó alkalmával.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. október 05.


hirdetés

Hat hét alatt hetvenöt helyszínen mintegy háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon Szegeden.

A november 10-ig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat és nyílt napot, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi és közéleti beszélgetéseket is találni.

hirdetés

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!