News here

SZÍNES

Százmillió színt lát egy ausztrál nő egy génmutáció miatt, gyerekkora óta megfesti a látomásait

Mindig úgy érezte, egy varázslatos világban él, de csak évtizedekkel később jött rá, hogy miért.
Fotó: Concetta Antico/YouTube - szmo.hu
2022. január 30.


Link másolása

Százmillió színt tud megkülönböztetni egy ausztrál festőnő - írja a Guardian. Concetta Antico rengeteg színben úszó festményeiről ismert, elmondása szerint azt festi meg, amit éppen maga előtt lát.

“Ha egy rózsaszín virág van a képen, ami hirtelen lilába vagy kékbe fordul, akkor azt pontosan így láttam” - meséli a művész, akinek évtizedekbe telt, mire rádöbbent, mennyire másképp látja a világot.

Antico úgynevezett tetrakromat, ami azt jelenti, hogy az átlagos három mellett egy negyedik színreceptor is található a retinájában. Amíg az átlagember egymillióféle színt tud megkülönböztetni, ő mintegy százmilliót.

“Tíz évvel ezelőttig nem tudtam, hogy másképp érzékelem a világot, mint mások, valahogy úgy, ahogyan egy zebra sem tudja magáról, hogy zebra. A világ egyszerűen csak nagyon színes volt nekem” - magyarázta.

Antico utólag már jobban érti, miért számított gyerekként olyan szokatlannak a viselkedése: miért festette különböző színekre a haját, miért választott smaragdzöld szőnyeget, fekete és lime zöld függönyöket a hálószobájába.

“Mindig úgy éreztem, egy varázslatos világban élek. Persze, minden gyerek ezt mondja, de nekem minden elképesztően csodálatos és különleges volt. Mindent meg akartam örökíteni, amit láttam” - mondja a nő, aki így fordult a festészet felé.

Antico jelenleg San Diegóban él, művészetet tanít és maga is fest, elsősorban növényeket és tájakat. 2012-ben diagnosztizálták, ekkor egy diákja hívta fel a figyelmét egy tetrakrómiáról szóló tudományos írásra. Ebből az is kiderült számára, hogy a tetrakrómiás emberek gyermekei gyakran szenvednek színvakságban, ami Antico lányáról is elmondható.

Az állapotért felelős gén a nők 15 százalékában megtalálható, ez azonban nem elég ahhoz, hogy jelentkezzenek is náluk a “tünetek”. A kutatók szerint az ausztrál nő esetében az is tovább mélyítette a veleszületett képességet, hogy fiatal kora óta fest.

Antico az elmondása szerint a természetben érzi magát igazán boldognak, a mesterséges fények, például a plázák világításai pedig inkább zavarják.

"Kerülöm az ilyen épületeket, mert rossz érzéssel töltenek el". Ha viszont kiül a parkba, elég egy bokorra vagy fára néznie, hogy jó kedve legyen, tette hozzá.

“Nagyon drogellenes vagyok, mégis olyan, mintha egyfolytában be lennék állva. Pedig csak az engem körülvevő szépségtől érzem ilyen jól magam, és el sem tudom képzelni, hogy lehet bárki boldogtalan ebben a világban?”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZÍNES
Szerepálom: a gitáros Mikulást sokáig nem felejtik el a gyerekek!
A különleges ötlet egy webáruházi vásárlás után fogalmazódott meg Bence fejében. A videóból az is kiderül, hogyan rendelhetsz gyorsan és egyszerűen a neten.

Link másolása

Töretlenül nő a kártyás fizetés népszerűsége hazánkban - derül ki egy friss reprezentatív kutatásból*.

Ráadásul számos webáruházban egyetlen kattintással fizethetünk – most megmutatjuk, miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Tízből hét magyar használta már kártyáját online vásárláskor, és a lakosság több mint fele mentette már el kártyaadatait valamelyik webáruházban.

A mentett kártyás fizetés népszerűségének titka, hogy olyan esetekben is tudunk a netről rendelni, amikor bankkártyánk nincs nálunk.

Ezt jól mutatja Bence esete is, az ő történetéből megtudhatjuk, miért érdemes elmenteni a kártyaadatainkat kedvenc webáruházunkban.

Gyors és kényelmes

Miután napjainkban az online vásárlás legfontosabb eszköze az okostelefon, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a fizetési folyamat egyszerű legyen a weben is. A mentett kártyás fizetés kényelmes és gyors, hiszen elég egyszer elmenteni az adatokat a webáruházában, ezt követően egyetlen kattintással tudunk fizetni.

Biztonságos

Teljesen jogos, hogy fokozott elővigyázatossággal járunk el, ha az adatainkat kell megadnunk egy online felületen. A mentett kártyás fizetési mód biztonságos, mivel a kártya adatait nem látja a kereskedő, azokat ugyanis szinte kivétel nélkül a bank vagy a fizetési szolgáltató tárolja.

A mentett kártyás fizetésről itt olvashatsz bővebben.

*Fizetési Élmény Riport: 1000 résztvevővel végzett reprezentatív kérdőíves kutatás.

A cikk a Mastercard támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZÍNES
Kiderült, hogy miért takarítják ki a japán szurkolók maguk után a stadionokat a vébén
A szurkolók mellett a válogatott játékosok is mindig kitakarítanak maguk után az öltözőben.

Link másolása

Először négy éve kapta fel a világ a fejét arra, hogy a japán fociszurkolók kitakarítják maguk után a stadionokat. A távol-keleti rajongók Oroszország után Katarban is megtartották jó szokásukat, az Al Jazeera pedig megkérdezte őket, hogy mi az oka a tisztaságmániának, írja a UNILAD.

Az egyik japán férfi szerint „tiszta a szívük, ezért stadionnak is tisztának kell lennie”, ez pedig majd hozzásegíti a csapatot a céljai eléréshez. Több rajongó szerint a takarítás háttérében az „atarimae” kifejezés áll, ami magyarul annyit tesz: magától értetődő.

Egy másik válaszadó szerint a japán neveltetésben keresendő a válasz. Egészen kiskoruktól kezdve úgy nevelték őket, hogy tisztábban hagyjanak mindent, mint ahogyan találták. Erre pedig nagyon büszkék, így amikor a meccs után nekiállnak rendbe vágni a stadiont, egyúttal a kultúrájukat is bemutatják a világnak.

Nemcsak a japán válogatott szurkolói, hanem a focisták is rendbe teszik maguk után az öltőzőt. A néhány napja Németországot legyőző játékosok még néhány origamit is hagytak maguk után a tökéletes tisztaság mellett:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
Fésűs Nelly megmutatta ritkán látott kislányát
A színésznő a férjével Vajtó Lajossal és a kislányukkal, Elza Zorkával utaztak el egy hétvégi vakációra.

Link másolása

A családjával utazott el Fésűs Nelly pihenni Sikondára a hétvégén, a vakációról pedig több képet is megosztott az Instagram-oldalán.

A színésznő azt írta, hogy

a családjukban nagyon fontos, hogy minőségi időt töltsenek együtt, hosszabb utazásra azonban ritkán van módjuk,

így „ha a hétvégeken akad közös szabad napunk azt nagyra értékeljük, és szívesen utazunk belföldön”.

Nelly a férjével, Vajtó Lajossal és kislányukkal Elza Zorkával pihentek Sikondán egy wellness szállodában, a színésznő pedig több képet is megosztott, amin ezúttal ritkán látott kislánya is szerepel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZÍNES
„Ha hármasban kéne csinálnunk, benne lennél?” – váratlan fordulat, egy villalakó elbúcsúzott a VV11-től, és két új játékos is beköltözött
A villalakók megdöbbentek, amikor a nézők szavazatai alapján VV Lamin már az első héten távozni kényszerült.

Link másolása

VV Piros beszédet intézett VV Barnához az RTL valóságshow-jában, szerinte a srác „csajról csajra megy” a villában. VV Reni pedig beülve hozzájuk, feltette a nagy kérdést VV Pirosnak:

"Ha hármasban kéne csinálnunk, benne lennél?"

A villalakók amúgy is rendszeresen kibeszélték a játékostársaikat. VV Bibi könnyek között mesélt gyerekkoráról a többieknek:

"Anyában rengeteget csalódtam, ezért nincs önbizalmam"

A lányok kisminkelték és női ruhákba bújtatták a srácokat. Csodás produkciók születtek, a csajok nem is hagyhatták szó nélkül a látottakat.

"Egy igazi rúdtáncos k*rvát láttam benne"

– viccelődött VV Bibi.

A nézők szavazatai alapján VV Lamin már az első héten búcsút mondott a luxusbörtönnek.

Miután VV Lamin elhagyta a villát, Nádai Anikóval beszélgetett a VV11 stúdiójában:

"Túl sokat ittam, elvesztettem a fejem"

- mondta.

Ezután két új villalakóval gyarapodott a villa: VV Márió és VV Dani is beköltözött a luxusbörtönbe - itt megnézhetitek az összes videót.

Megtörtént a VV11 első kiválasztása is. Végül VV Melina és VV Kriszti 3-3 szavazatot kaptak, így a villamesternek, VV Bibinek kellett eldöntenie, ki menjen elsőként párbajozni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk