SZEMPONT
A Rovatból

Osváth Zsolt a tüntetésükről: Pár óra alatt is tízezer ember jelzett vissza

Az utóbbi idők egyik legnagyobb tüntetése lehet pénteken Budapesten. Osváth Zsolt szerint szeretnék felrázni az embereket, és elérni, hogy kiessenek a csontvázak a szekrényből. Mert ami most van, szerinte nem nevezhető gyermekvédelemnek.

Link másolása

Az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében hívnak mindenkit másfél órás közös demonstrációra a közéleti és társadalmi kérdésekkel foglalkozó digitális tartalomkészítők. A kedden bejelentett tüntetés megszervezésére az utóbbi napok eseményei sarkallták őket, ugyanis véleményük szerint „nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll”.

Péntek este hattól a partizános Gulyás Márton műsorvezetése mellett a Hősök terén felszólal majd Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi (mindketten Nemekarokbeleszólni), Pottyondy Edina, Osváth Zsolt (Zshow time) és Szabó Márton "Csoki" (Jólvanezígy), valamint bejelentkezik Baukó Attila, azaz Azahriah is.

Az „Odakint most szörnyek járnak” elnevezésű demonstrációt kedd reggel jelentették be, ám alig néhány óra alatt máris meghaladta a 10 ezret a rendezvény iránt érdeklődők száma. Osváth Zsoltot, az egyik szervezőt és felszólalót először arról kérdeztük, hogy pontosan mit szeretnének elérni a borítékolhatóan rengeteg embert megmozgató tüntetéssel.

– Ha már egyszer influenszereknek, vagyis magyarul véleményvezéreknek hívnak minket, akkor igyekszünk ebben a minőségünkben is felelősséget vállalni. Összeszámolva nem tudom, hogy hány százezer vagy millió ember követ minket, de

már pár óra alatt is tízezer ember jelzett vissza, ami azt jelenti, hogy a kiállásunknak van ereje. Hogy lesz-e értelme, azt majd péntek után meglátjuk. Az egyedüli és legfontosabb kitűzött célunk, hogy egy kicsit felrázzuk az embereket.

Lehet sokminden megosztó és sok dologról különböző a véleményünk, egyetlen ügyben azonban nem, és ez a gyermekek védelme. Ebben zéró tolerancia van, ez egy no-go zóna, amiben pártállástól, mindenféle identitástól függetlenül nem lehet más a véleményünk, és egy adott ponton a kormányt is arra kell sarkallni, hogy a gyermekvédelem ne óriásplakátokon és kampányígéretekben merüljön ki, hanem megfoghatóan, láthatóan és érezhetően segítsenek az arra rászorulóknak, az áldozatoknak.

Derítsünk fel olyan ügyeket, amik eddig nem kerültek napvilágra, amiket eltussoltak, vagy amikért államfői kegyelemet kaptak!

Mindenkitől azt kérjük, hogy ne legyen közönyös és ne fordítsa el a fejét, pláne ne akkor, ha a legvédtelenebbekről, vagyis a gyerekekről van szó. Minden másban megosztottak lehetünk, de ebben nem.

– Miért pont ez a téma lett az, ami mögé valamennyien felsorakoztatok?

– Mert ebben nem lehet vita. Míg mondjuk a tanártüntetésekre mondhatja azt valaki, hogy a pedagógusok amúgy is három hónap szabadságot kapnak, a melegházasságok ügyében azt, hogy ezt ő nem akarja, vagy a korrupció estében azt, hogy de a másik is lop, addig ebben az ügyben nincsen A- és B-opció.

Mindegy, hogy milyen zászlót lengetünk egy adott rendezvényen vagy hova húzzuk az ikszet, a nap végén abban meg kell egyeznünk: nem tartható az, ami most van, egyszerűen nem nevezhető gyermekvédelemnek.

Fel kell háborodnunk és nem térhetünk napirendre afelett, hogy kegyelemet kapnak pedofilokat segítő emberek. Azt gondoljuk, hogy nincsen tovább, ez a jéghegy csúcsa, és szeretnénk, ha kiesnének azok a bizonyos csontvázak a szekrényből, és valódi segítséget kapnának az áldozatok és a gyerekek.

- Ezek szerint a pénteki tüntetés kizárólag a gyermekvédelemről szól majd, és a hatalom szóba sem kerül?

– Megszólalóként ígérhetem, hogy nem fogom lemondásra kérni sem a miniszterelnököt, sem semmilyen kormányzati tagot. Az, hogy a színpad előtt sokezer ember milyen hangulatban lesz, mit fognak skandálni, kérni és követelni, vagy milyen céllal jönnek oda, ezt megszabni nem tudjuk.

Részünkről ez nem egy politikai vagy kormányváltó rendezvény.

Ettől függetlenül azt nem lehet tagadni, hogy a regnáló hatalom felelőssége a jelenlegi helyzet kialakulása, így a megoldás is rajtuk műlik.

– Több ellenzéki párt képviselője már megosztotta a közösségi médiában a pénteki tüntetést. Ennek ellenére sem vártok politikai szervezeteket a Hősök terére?

– Mindenkinek köszönjük, aki megosztja és egyetért. Semmilyen politikai párttól és civil szervezettől nem fogadtunk el semmilyen anyagi vagy másféle segítséget. Egyedül az én civil szervezetem vesz részt a rendezvény hangosításának finanszírozásában.

Tisztán és világosan szeretnénk aláhúzni, hogy ez nyolc elkeseredett tartalomgyártó kiállása.

Megkerestünk jobboldali, konzervatív közszereplőket is, de ők elzárkóztak ettől. Vagyis nem rajtunk múlt, hogy a nyolc ember közül mindenki hasonló ideológiát vall. Sokaknak elég volt, hogy lemondott a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter.

Mi viszont azt gondoljuk, hogy nem elég, mert ez egy rendszerszintű probléma, amin változtatni kell, legyen szó oktatásról, gyermekvédelemről, vagy bármiről, ami a gyerekekhez kapcsolódik.

Mindegy, hogy ki ül a miniszterelnöki székben, ha az illető a gyermekvédelem szempontjából elvégzi a feladatát.

– A pénteki demonstráció egyszeri alkalom lesz, vagy több tüntetést terveztek?

– Nézzük meg, hogy mit tudunk ebből kihozni. A legfontosabb most az, hogy mozgósítsuk és fölrázzuk az embereket, úgymond begyújtsuk az avart. Vannak terveink, de szeretnénk majd ezt pénteken élőben elmondani mindenkinek.

– Mi a véleményed a kegyelmi botrányról, és arról, ahogyan azóta Magyar Péter a nyilvánosság elé állt?

– Mindennek az alja, hogy a kegyelmi botrány megtörténhetett egy demokráciában, egy jogállamban. Magyar Péter nyilatkozatait abszolút aktuálpolitikai kérdésnek tartom, amit ennek a rendezvénynek a kapcsán nem kívánok kommentálni. Magánemberként van véleményem róla, és majd fogok is erről egy videóban beszélni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEMPONT
A Rovatból
„Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra” - íme a Magyar Péterhez csatlakozó önkéntesek érvei
Fiatalok és idősek, fővárosiak és vidékiek, itthon és már külföldön élők egyaránt vannak azok között, akik felajánlották segítségüket Magyar Péternek. Le is írták, miért. Ezekből az indokokból válogattunk.

Link másolása

A hét elején még csak néhány száz, ma már több mint 16 ezer tagja van Magyar Péterék Discord csatornájának, ahol élénk viták folynak arról, mi mindennek is kellene megváltoznia Magyarországon, és nagyon sokan ajánlják fel a segítségüket. Meghirdettek számos önkéntes pozíciót is: Event Managert, moderátort, HR-est, digitálismédia-szakértőt, tartalomírót és szerkesztőt is kerestek az elmúlt napokban. A jelentkezés annyira transzparensen zajlik, hogy teljesen nyilvános.

A bemutatkozásokból, motivációs sorokból sok minden kiderül arról, kit mi érintett meg a Magyar Péter-jelenségből, miért szeretne aktívan is részt venni a munkában.

Vannak, akik már szereztek tapasztalatokat más politikai erőknél, például a Momentumnál, a Kétfarkúaknál vagy Puzsér Róbert kampányában, mások viszont még sohasem szavaztak, vagy épp rég kiábrándultak. Olyanok is szép számmal akadnak, akik külföldre költöztek, de most hazajönnének.

Az általuk írt mondatokat idézzük:

21 éves vagyok, jelenleg Amerikában tanulok, de Budapestre járok haza. Eddig innen, Amerikából tehetetlenül, néha könnyes szemmel néztem az otthon folyó eseményeket. Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra. Szeretném a lehető legtöbbet tenni azért, hogy legyen hová hazamenni még számtalan sorstársamnak egy szép napon.

Tenni akarok azért, hogy nekem se kelljen 2026 után azon agyalnom, melyik országban nem fogom magam idegennek érezni. Itthon ugyanis idegen és kirekesztett vagyok pusztán azért, mert értelmes, kitartó, őszinte és gyermektelen nőként élem az életem.

64 éves informatikus vagyok. 1990-ben reménykedtem egy jobb jövőben, sajnos megtapasztaltam, hogy a reményeim nem teljesültek. Azóta már a gyermekeim jövőjét is reménytelennek látom. Nagyobbik fiam Spanyolországban él, nyugodtabb körülmények között. Szeretném, ha az unokáim élete jobb lenne, ezért szeretném ezt a korrupt rendszert megszűntetni.

24 éves általános iskolai tanár vagyok. Ugyanazon okokból lettem tanár, amiért ide is szeretnék csatlakozni, és minél aktívabban tenni a közösség fejlődéséért. Segíteni akarok a környezetemen, és jobbá tenni a társadalmat.

17 éve marketinggel és rendezvényszervezéssel foglalkozom. Sok éve már, hogy kiábrándultam a politikából, szavazni sem voltam az elmúlt két alkalommal. Most végre úgy érzem, van egy kis remény arra, hogy talán engem is meghallgatnak, másoknak is elég volt már, ami itthon történik, és gyűlölködés helyett végre összefogás lehet.

Feleségemmel és lányunkkal egy kis faluban élünk már 15 éve. Azt látom, hogy most van rá lehetőség, hogy változtassunk az elmúlt 30 év politikai berendezkedésén, és én részt akarok benne venni.

Szoftvermérnökként dolgozom egy kiberbiztonsági cégnél. Az elmúlt években (évtizedekben?) még nem voltam annyira lelkes, mint mostanság.

Politikailag aktív vagyok annak ellenére, hogy külföldön élek, mivel családom nagy része (szüleim és testvéreim) még otthon élnek, és fontosnak tartom, hogy ők milyen körülmények között éljenek.

23 éves vagyok. Tegnap esti-ma hajnali beszélgetés alatt úgy tűnt, hogy itt olyan közösség épülhet ki, akiket megéri szolgálni, segíteni. Némiképp visszaadtátok a hitemet a magyarokban.

28 éves vagyok, két gyerekem van, akiknek szeretném, ha könnyebb lenne elindulniuk az élet rögös útján, mint nekem. Amióta szavazóképes korban vagyok, mindig a Fidesz nyer, én pedig minden alkalommal egy hétig sírok utána, hogy ezt az országot el kell hagyni, innen nincs menekvés. Szeretném, ha ezt soha többet nem kellene éreznem, a gyerekeimnek pedig soha nem kellene átélniük, milyen egy zsarnok, hazug párt kormányzása alatt élni.

Mindig is aktív voltam a közösségekben, ahová tartozom. Viszont ez az elmúlt 6-7 évben teljesen eltűnt, köszönhetően a jelen megosztottságnak. Belefáradtam az állandó hadakozásba, de most látom, vannak velem/velünk mások is.

57 éves vagyok, szofterfejlesztő cégnél dolgozom. Nagyon szeretném, ha megszűnne a regnáló kormány. Ellenzék nincs. A legfőbb motivációm, ha sikerülne a fenti célt elérni, az 5 éve külföldön élő és dolgozó lányom hazaköltözhetne.

20 éves jogi hallgatóként szeretnék egy olyan közösség része lenni, amivel a változást el lehet hozni.

Mivel nagyon rég nem érzem azt, hogy a politikában motivált lennék, így szavazni sem mentem szinte soha. Most azt gondolom, hogy veletek valami nagyon fontosnak és értékesnek lehetek a részese.

20 éves egyetemista vagyok. Eddig különösebben nem foglalkoztam politikával, viszont Magyar Péter többek között ezen is változtatott. Minden gondolatával tudok azonosulni, az értelmiségi baráti köröm szintén.

Én azért szeretnék tenni, hogy ne kelljen elhagynom a hazámat, mert a menyasszonyomra ráomlik a kórház, ahová dolgozni megy, és leendő gyermekeimet ne kelljen kimenekítenek majd egy dán iskolába, hogy elfogadható oktatáshoz jussanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Alföldi Róbert félreérthetetlen üzenetet küldött a költészet napján
A Mindegy átka könnyen értelmezhető napjaink Magyarországára is.

Link másolása

Áthallásokkal teli, a mai Magyarországra is könnyen értelmezhető verset szaval a költészet napján Alföldi Róbert. A színész-rendező Ady Endre: A Mindegy átka című költeményét adja elő egy videóban, amit a közösségi oldalán tett közzé.

A vers szövege:

„Sorakoznak s elfutnak a hetek,

Mintha kórház-szagtól futnának.

Talán nem volt soha ilyen beteg

Az Élet, mely szennyesen bukdos

S nem tud eljutni tiszta kúthoz.

Máskor se volt itt élni jó dolog,

De viharok sűrübben jöttek

És többen voltak zúgó bátorok.

Most már a reménytelen Mindegy

Túlságosan meggyőzött minket.

A Mindegy, mi ma mindent összetör,

A lágy ujjakat összefonja,

Hogy nem szorul össze az ököl.

S hogy itt még valami teremjen,

Gyertek, menjünk a Mindegy ellen.

Igenis: kell a bátor lobbanás

S nem élet, hogyha nem kiáltjuk,

Hogy minden vannál mindig jobb a más.

Gyujtsuk ki jól a sziveinket:

Csak azért se győzhet a Mindegy.”

A videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Kert Attila, a Euronews hírigazgatója: sem budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet történt volna
A tulajdonosi kör és a menedzsment szét van választva, azaz lehetetlen is a tulajdonosok felől tartalmi elvárásokat tenni. A hitelesség elvesztése a cégnek súlyos károkat okozna.

Link másolása

A Direkt36 alapján mi is megírtuk, hogy az Orbán Viktorhoz személyes szálakon kötődő Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége vásárolta meg 2022-ben a Euronews nemzetközi televíziót. A pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. Ráadásul az ügylet részleteit ismerő egyik forrás a Direkt36-nak azt mondta,

nyilvánvaló volt, hogy felsőbb utasításra kellett megcsinálni ezt a befektetést.

A befektetést intéző embereknek külön a lelkükre kötötték, hogy semmi nem kerülhet ki a nyilvánosságba.

Az ügylet előkészítő anyagában az szerepelt, hogy

a célok között van a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése”.

A színfalak mögött a befektetés állami részét intéző szereplők sem titkolták, hogy politikai okokból volt fontos ez az ügylet. A forrás szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell a Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”

Megkerestük Kert Attilát, a Euronews magyar irodájának hírigazgatóját, érzékelt-e valamit mindabból, amit a Direkt36 kiderített, találkozott-e befolyásolási kísérlettel.

A hírigazgató elmondta, hogy „a cég vezérigazgatója, Guillaume Dubois, akit a Direkt36 is idézett, ma egy belső értekezleten azt mondta, hogy a Euronewsnél

a befektetői tőke és a menedzsment el van választva, és a tulajdonosnak, különösen egy kisebbségi tulajdonosnak semmilyen befolyása nincsen a cég mindennapi működésére.

Ennek, valamint a szerkesztőség függetlenségének a bizonyítéka a mindennapi működésünk”.

Kert Attila hozzátette, hogy ez a tulajdonosi szerkezet több mint két éve létezik, de „sem a budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet, vagy ennek akár csak sugalmazása történt volna ez idő alatt”.

Amikor rákérdeztünk, hogy a befektetők és a menedzsment szétválasztásának intézményi garanciái vannak, vagy csupán a szokásjog szerint működnek így, a hírigazgató annyit mondott, hogy a Euronews nem egy magyarországi cég, és a vállalati kultúra, meg a jogi környezet is más náluk.

A fentiekhez még érdemes hozzátenni, hogy a Euronews hitelessége az, ami a legnagyobb tőke. Ha egy újságíró vagy egy szakszervezet előállna azzal, hogy rá nyomást gyakoroltak, akkor könnyen elveszítheti, és

akkor nem jönnek a hirdetők, ráadásul a befektetők részvényeinek sem tenne jót.

Link másolása
KÖVESS MINKET: