hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Így nézik komplett hülyének a reklámok a nőket

A Tékasztorik egykori szerzője, Bihari Viktória keresi a választ arra, hogy miért lehet a nőket palira venni a reklámokkal.
Bihari Viktória írása, képek: Pixabay - szmo.hu
2015. március 08.

hirdetés

Az agymosó reklámok ellen kelt ki a Tékasztorikból ismert Bihari Viktória Facebook-oldalán. Bejegyzésében nem csak azt ítéli el, hogy a marketingesek hülyének nézik a nőket. Egyben választ is keres arra, hogy miért pont a nőket lehet ennyire bepalizni ezekkel a reklámokkal.

magazine-250069_640

indi2

"Az egész valahol gyerekkoromban kezdődött. Anyám imádta a romantikus sorozatokat és a szerelmes lányregényeket meg a színes magazinokat, engem pedig már akkor is zsigeri szinten taszított ez az egész. Sokkal valóságosabbnak éreztem a fájdalmat, hogy nyolcadikban nem tetszem a Zsoltnak, hogy nincsenek szép ruháim és csúnyák a fogaim, sokkal inkább meg akartam oldani helyzeteket és kielemezni saját magamat, mint betömni a számat légvár-cukorkákkal és tiniálom-falatokkal.

Nem akartam "egyszerű" maradni, akinek beszédtéma XY színésznő magánélete és azonnal megveszi a reklámban látott mosóport. A nagyobb ellenállás felé akartam haladni, mert ennek olyan ál-nőcis műanyag szaga volt.

hirdetés

Aztán elérkeztünk sok-sok csalódás és pofáraesés után 2015-höz és azt látom, hogy a nők boldogtalanok-nagyrészt - és hogy erre egy külön iparág épült.

És akkor felmerült bennem a kérdés: Tényleg ennyire hülyére lehet venni a nőket? Tényleg. Kétség nem fér hozzá.

És félreértés ne essék, nem fogok megint a nők ellen beszélni, hanem épp ellenkezőleg, engem pont az érdekel, miért lehet palira venni a nőket?

Nagyon egyszerű a képlet. Aki egy kicsit is ért a marketinghez, az tudja, hogy a legnagyobb vásárlói réteget a nők alkotják. Első sorban a családanyák - na őket minden szektor imádja, mert ahol gyerek van, ott aztán megy a költés, és a gyerekes anya mindent meg akar adni a kicsinek, ami érthető - és persze ott vannak a szinglik, meg gyakorlatilag mindenki, aki 18 és 60 közti és nuni van a lába között.

Mert: a nők hiúak, öltözködnek, sminkelnek, elhíznak és le akarnak fogyni, főznek, takarítanak, utaznak, pelenkáznak, ügyeket intéznek, kávéznak, neteznek, magazinokat olvasnak, ékszereket hordanak, ajándékot vesznek a férjüknek vagy a pasijuknak, tehát gyakorlatilag majdnem az egész piacot gyönyörűen lefedik, ezért ők vannak a célkeresztben.

Reggel felkelnek, kinyitják a laptopot, bekapcsolják a mobiljukat és már ömlik is rájuk a reklám, a fogyókúrás tippek, az akciós parfümök, a wellness hétvége, a szexi fehérnemű és a visszérműtét, az arcbőr fiatalító krémekről, amikről eddig csak "hallgattak a tudósok, de most itt a nagy leleplezés!!!" meg már ne is beszéljünk!

És a nő megbolondul. Ami teljesen normális 2015-ben. Megbolondul, mert túl sok hatás éri, mert azt pumpálja belé a média, hogy gyönyörűnek kell lenned, 55 kilósnak kocka hassal és dús keblekkel, nézd meg a horoszkópod, legyél istennő az ágyban, főzz 10 perc alatt vacsorát, olvass el 5 tippet a tökéletes orgazmusról, vásárolj 2 kattintással babakocsit, ŐRÜLET!!! MI VAN ITT????

Akkora a zaj, annyi a felesleges információ, aminek a nagy része csak reklám (vásárolj vásárolj vásárolj), hogy meg lehet tébolyodni!

Instant világ lettünk, minden azonnal kell, online, nincs idő, minden perc számít, most vedd meg, csak ma akciós, csak neked...

Érdekes.

Látsz olyan hirdetést, hogy "már nem boldog a párkapcsolata? Jöjjön el párterápiára, néhány év alatt változást érhet el." NÉHÁNY ÉV? HÜLYÉK EZEK? Ide nekem egy kapszulát, nincsenek éveim, rohannom kell, nem érek rá magammal, vagy a másikkal foglalkozni! Minden oldódjon meg AZONNAL!

Arról szól most itt a világ, hogy a nők ne gondolkodjanak.

Nyúljanak oda a bevásárlóközpont középső polcára és vegyék meg azt a fogkrémet, aminek pont tegnap látták azt a nagyon megható reklámját, amiben a szőke német nő hófehér mosollyal omlott Klaus-Jürgen karjaiba.

Nem kell pluszban kis látogatottságú blogokat olvasni házi készítésű mosóporról, szappanról és bébiételről, mert az egyrészt nem trendi, másrészt sokkal több idő, mint odanyúlni és hopp, beejteni a kosárkába és már mehet is a Paypass, pontgyűjtő kártya villan, öröm, elégedettség, boldogság.

indi3

Sajnálom a nőket, mert óriási nyomás van rajtuk, olyan óriási, hogy fel sem tudjuk fogni.

Miközben egész nap ilyen hatások érik őket, ott van a saját életük. A munkahely, a vanpasi, a nincspasi, a gyerek, a pénz, az egészség, a jönatavasz úristenhogynézekki hiszti, a háztartás, a minden. És mivel szuperszonikus sebességgel rohan körülöttük a világ, nincs idejük lemenni a mélybe, elővenni egy 500 oldalas orosz regényt, elmenni pszichológushoz, elvégezni egy önismereti tréninget - tisztelet a kivételnek, mert persze vannak, - megteremteni valamiféle belső csendet és nyugalmat, ahol nem a fogyás, az egészséges táplálkozás és az akciós sampon van a középpontban, hanem az ő lelke. Nagyon fontos, hogy nem az egója, hanem a kis lelke és a kis szíve, hogy megnyugodjon és lecsillapodjon.

Nem áll érdekében a gazdasági rendszernek és a politikának sem, hogy az emberek, a nők gondolkodjanak. Nem véletlen, hogy a kereskedelmi csatornákon túlnyomó részt agymosó és "szórakoztató" műsorok mennek, a kerekasztal beszélgetések szinte teljesen kiszorultak, ki a franc kíváncsi arra, hogy 5-6 öreg fószer a Magyar Tudományos Akadémia soraiból egzisztencialista filozófiáról beszélget, mikor a villában a szilikonos csaj épp szexelni akar a tetkós csávóval.

A gondolkodó ember veszélyes, mert bekukucskál a színpad mögé, elhúzza a függönyt és összeesküvés elméleteket gyárt. A nőket félelemben kell tartani, frusztrálni kell, nézd meg hogy nézel ki, látod ezt a címlapot? Ugye hogy 25 kilóval több vagy? ÉS A BŐRÖD IS LÓG! Megettél egy pizzát? Paleo helyett? Nem szégyelled magad?! Azonnal tisztítsd meg a csakráidat, és éhezz egy hétig!

indi4

Aki egy kicsit is foglalkozott pszichológiával - én pont csak egy kicsit tettem -az tudja, hogy a félelem a legjobb eszköz, hogy fenntartsa a fogyasztást.

Ezért vagyunk állandó rettegésben tartva - bár az amcsik, ha jól látom, évtizedek óta jobbak ebben, ott aztán a terrorizmus miatt állandó a narancs riasztás - de hogy ez nálunk is így van.

Félj a Viktortól, gyűlöld a Ferit, félj, hogy nem lesz munkád, hogy szar az oktatás - sok helyen tényleg az - hogy nincs jövő, hogy jön a háború, hogy elhagy a pasid, hogy nem lesz nyugdíjad, stb... És a statisztika hozza is szépen a várva várt számokat: Annyit iszunk és annyi antidepresszánst szedünk, hogy ha olimpiát rendeznének, talán meg is nyernénk.

Az agymosó gépezet működik, hiszen félnek a nők, szoronganak, és az nagyon jó, mert minden szirszart meg fognak venni, és a hiúságukra és a gyerekükre kell beállítani a marketing puska célkeresztjét, mert az garantáltan találni fog.

Sajnálom a nőket és ezt mos a szívemből mondom. Mert megértem, hogy 1-2 gyerek mellett nem hallják a saját gondolataikat, hogy valóban nincs idejük semmire, hogy egyszerűbb megvenni a készen előállított cuccokat amiknek szebb a csomagolásuk, mint a nem reklámozott, de talán sokkal jobb és olcsóbb terméket, ami nem ér el hozzájuk, mert nem tudnak róla, mert nincs idejük utánaolvasni.

india-172658_1280

Annyira gyűlölöm, hogy hülyének nézik a nőket azért, mert lehet rájuk pakolni, mert teherbírók, mert sokszor egyedül kell felnevelniük a gyerekeket és közben dolgoznak is, és csak keveseknek jut idejük benézni a nagy összeesküvések és a megetetett társadalom függönye mögé.

Nekem nagy a szám, mert egyedül vagyok és ha saját családom lenne, talán én is rohannék és szeretnék konyhakész dolgokat kapni, 2 gyereksírás közt nem lenne időm politikai elemzéseket és természettudományos újságokat olvasni, de egyelőre van időm, és ha mást nem is tudok tenni, akkor csak leírom, hogy a nők nem hülyék.

indi5

A nők a gazdaság és a marketing áldozatai és a nők szerelmet és romantikát keresnek a ponyvában, a bulvárban és a csöpögős amerikai filmekben, mert nagyrészt boldogtalanok, mert a média telepumpálja őket félelemmel. És ez az, amit utálok. Hogy hülyére vannak véve és plusz terhek és félelmek vannak rájuk pakolva ahelyett, hogy segítenénk nekik. De hát, miért is tennénk.

Az okos és boldog nők nem vásárolnak annyit...

Köszönöm a figyelmet, Bihari Viktória voltam és vagyok, egy nő, aki a mellékelt ábra szerint nem is annyira antifeminista."

Forrás: Bihari Viktória

Ha te is egyetértesz Viktóriával, oszd meg a cikket másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Összeomlott a 15 éves Gergely keringése – nála is kiderült, ez egy korábbi koronavírus-fertőzés szövődménye

Hét napig otthon próbálták gyógyítani, hallucinációi voltak, mire rájöttek, nagy a baj. Napokig volt az intenzíven, akárcsak a 12 éves pécsi kisfiú, Abony.
Belicza Bea - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Márciusban még influenzaszerű betegségnek látta a koronavírust a három gyerekes, miskolci Borbély család. Betegeket nem ismertek, túlzásnak tűnt számukra a vészhelyzet elrendelése. Az anyuka több betegsége miatt azért volt bennük egy kis félelem, így a maszkot rendesen hordták és a nagyszülőket is óvták, csak kültéren találkozhattak és csak tisztes távolságból beszélgettek. A második hullámban őket is elérte a fertőzés.

A két lány kapta el először, együk 23, testvére 19 éves.

„Még a házipálinka szagát, ízét sem érezték. A náthánál is van ilyesmi, de nem volt bedugulva az orruk. A háziorvos azt kérte, maradjanak otthon, de tesztet nem kért. Nekik még hónapokkal később sem tökéletes az íz- és szagérzékelésük.”

– mesélte a Szeretlek Magyarországnak anyjuk, Borbélyné Lauber Katalin. Őt valahogy elkerülte a vírus, férje azonban szintén átesett a betegségen.

A következő fertőzött a 15 éves Gergely lett október vége felé. Neki enyhék voltak a tünetei, 3 nap alatt el is múltak. Egy hónappal később kezdődtek a gondok.

A fiúnak először megduzzadt a nyaka, belázasodott. Mandulagyulladással kezdték kezelni, kapott antibiotikumot. „Hányt és hasmenése volt, de mivel a lányom is így reagál erre a gyógyszerre, nem gondoltam, hogy más a baj.”

hirdetés
Harmadnapra a fiú tenyere már tele volt vörös kiütésekkel, és bevérzett a szeme.

Felmerült, hogy még mindig koronavírusos lehet, ezért kapott egy másik antibiotikumot és Aspirint.

A lázát azonban semmilyen lázcsillapítóval nem sikerült lehúzni.

„40 fok csak egyszer volt, akkor hűtőfürdőt csináltam neki. Ilyet sem láttam még, nem csökkent, hanem emelkedett a láza.”

Amikor azután lejjebb ment a láza, Gergely arra panaszkodott, hogy melege van, de egyáltalán nem izzadt. Kezdett kiszáradni. Azt mondta, hogy szürke foltokat lát és hallucinált. Úgy látta, apja ül az ágyon, homokból van, és azt mondja, szereti.

„Ebben a járványhelyzetben nem tudjuk, mi a helyes, mi a jó, meddig kell telefonon intézkedni, de hét nap láz után hívtam az orvost, hogy valamit tenni kell. Mondta, hogy van védőfelszerelése, vigyük be a gyereket.”

A 18o centis, elgyengült fiút nem volt könnyű levinnie az apjának, anyja betegsége miatt nem tudott segíteni. Azonnal infúziót kapott, amit nehéz volt bekötni, mert szétmentek a vénái, a vérnyomása 80/30-ra esett. Nem volt mit tenni, hívták a mentőket. Ők rögtön csináltak egy covid-gyorstesztet, ami negatív lett.

„Szirénázó mentő vitte el a fiamat a rendelőből. A szemei vérben álltak, a keringése összeomlott. Kérdeztem a doktornőt, hogy ugye nem fog meghalni a fiam? Annyit sírtunk a férjemmel”

- mondja Gergely édesanyja.

Amikor az intenzív osztályra került, kezdtek megnyugodni, úgy érezték, már biztonságban van. A véreredmények alapján ott is felmerült, hogy esetleg koronavírus-fertőzött, így PCR tesztet is csináltak, az szintén negatív lett.

Javulni azonban csak lassan javult.

„Iszonyatosan fájtak a lábai, a hasa, ödémás lett a keze, lába, arca. Több napon keresztül infúziót és oxigént kapott. Elképesztően alacsony volt a vérnyomása. Mindenféle orvos vizsgálta és kezelte.”

Többször vettek tőle vért vírus- és baktériumtenyésztésre. Az orvosok először Epstein-Barr vírusra, - köznyelvben csókvírusra -  gyanakodtak.

Mivel a PCR teszt a korábbi fertőzést már nem mutatja ki, Katalinék vettek egy olyan gyorstesztet, ami elvileg igen, de az is negatív lett.

Végül egy sokadik kórházi teszt mégis igazolta a korábbi covid-fertőzést.

Hét nap után hagyhatta el az intenzív osztályt, de még egy hetet maradnia kellett a kórházban. Ide az édesanyjának be kellett költöznie, mert látogatni nem lehetett. „Sírógörcsöt kaptam, amikor megláttam az 57 kilós fiút 52 kilóra fogyva. Az arca is be volt esve, borzasztó volt.”

A kezelés részeként kapott szteroid segített visszahízni Gergelynek.

„Farkasétvágya lett a szteroidtól. Én kaptam két zsömlét, ő egyet. Ő kettőt evett, én egyet. Apa hozott főtt ételt is. A rakott krumpliból is egy villával jutott nekem” – mondja nevetve édesanyja.

Az orvosok Gergelynél is Kawasaki szindrómára gyanakodtak, - ahogy írják - a tünetegyüttes kimerítette ennek klinikai kritériumait. A zárójelentésén utóbbival együtt PIMS- et (Pediatric Inflammatory Multisystem Syndrome) diagnosztizáltak, mely ugyanazt jelenti, mint a MIS-C (Multysystem Inflammatory Syndrome in Children), ami a 12 éves Abony leletén szerepelt. Tehát végül Gergelynél is a Covid utáni, gyerekkori, több szervet érintő gyulladást diagnosztizáltak.

A fiú két hónap után majdnem teljesen jól van, de a lábfeje még mindig ellilul, ha sokat van talpon. A szívét nemrég nézték, az rendben van, de márciusban újabb ellenőrzés lesz, és immunológiai vizsgálatra is mennie kell még. Gergely visszaemlékezni sem akar az év végi két hétre.

Vannak, akik a mai napig nem hiszik, hogy ez a vírus hogyan pusztít. Katalin sírva panaszolja, hogyan hat rájuk a tagadók reakciója.

„A pécsi Abony cikkénél láttam, hogy emberek azt írják, hogy ez csak kamu. De nem kamu, mi is majdnem elvesztettük a fiunkat!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„A szemünk láttára bontakozott ki egy durva, módszeresen felépített kapcsolati erőszak” a Való Világban

„Amit még a 'villa szerelmespárja' között eddig láthattunk: szexuális tárgyként használás, nyomásgyakorlásra bekövetkező aktus, hihetetlen stílusú, fenyegető alázás, a fizikai erőszak belengetése” – írják a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldalon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 13.

hirdetés

"Durva, módszeresen felépített kapcsolati erőszaknak" lehetnek szemtanúi a Való Világ 10 nézői a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal szerint, amelyről most hosszan írtak egy bejegyzésben.

A téma két főszereplője a jelenleg is futó valóságshow két szereplője, VV Fru és VV Renátó, akik - miután a lány a srác kitartó próbálkozásai után végre beadta a derekát - egy ideje már párként élnek a villában. A kapcsolatuk meglehetősen hullámzó, nincs olyan adás, amikor ne látna a néző egy olyan jelenetet, amiben veszekednek. Pontosabban Renátó mindig dühöng valamin, Fru pedig nem érti, mi a probléma, de végül mégis mindig bocsánatot kér, hogy párja lenyugodjon és újra szent legyen a béke (fél napig). A férfi néha már olyan agresszív stílusban beszél a szerelméhez, hogy egyszer a műsorvezető Puskás Petinek is közbe kellett szólnia, hogy ez nem helyes viselkedés. Nemrég pedig a nézők is megszavazták, hogy a pár vegyen részt egy párterápián.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldalon megjelent posztban részletesen kifejtik, mi a probléma ezzel a kapcsolattal, és miért baj, hogy az RTL nem reagál semmit.

"Napok óta készülök írni a ValóVilág10 legutóbbi részeiről.

A szemünk láttára bontakozott ki egy durva, módszeresen felépített kapcsolati erőszak, a hallgatással büntetéstől a személyiség, az önértékelés leépítésén át a verbális bántalmazásig, fenyegetésig.

A csatorna mindezt annyival elintézte, hogy amikor kezdtek nagyon látványosan eldurvulni a dolgok, a műsorvezető - kommentátor Puskás Péter egyszer korrektül megjegyezte, hogy így senkivel sem lehet beszélni, és reméli, férfitársai többsége hozzá hasonlóan kínosan érzi magát a látottaktól.

hirdetés
Amit még a "villa szerelmespárja" között eddig láthattunk: szexuális tárgyként használás, nyomásgyakorlásra bekövetkező aktus, hihetetlen stílusú, fenyegető alázás, a fizikai erőszak belengetése.

Egy ponton megjelent egy képernyőn bekapcsolt párterapeuta, (önjelölt életvezetési guru, bár ez nem igazán derül ki), aki öt perc alatt megoldotta a rejtélyt: az áldozattal mondatta ki, hogy a bántalmazó helyzet a lány "makacssága" miatt alakult ki, na persze a fiú is hirtelen, makacs természet. Erre a terapeuta azt a nagyon szakmai megoldást kínálta, hogy a pár tegyen fogadalmakat egymásnak. Ismerős? A bántalmazó fogadkozik, az áldozat hisz neki, a környezete pedig megerősíti ebben. Ezesetben olyasvalaki, aki a szaktekintély szerepében lép fel.

A nő meghunyászkodik, a férfi kegyesen megbocsát, a konklúzió a "szerelem", aminek a Zeffirelli féle Rómeó és Júlia, Nino Rota által jegyzett, gyönyörű filmzenéje ad romantikus aláfestést. Minden szuper, a "villa szerelmespárja" körül újra nyílnak a vadvirágok a mezőn, megyünk tovább, ezt a bántalmazás dolgot ezzel el is intéztük.

Bevallom, sokkolt, amit láttam, élesben nézni a durva abúzust nem szívderítő. De ami ennél is jobban sokkolt, az a reflektálatlanság. Mert volt ebben az évadban minden, ott van még a másik pár, Dani és Virág nőelnyomó - személyiség leépítő kapcsolata, láttuk a megerőszakolt lány megkérdőjelezését és áldozathibáztatást, szoftpornográf játékokat, folyamatos szexizmust a kiadott feladatokban, de persze, értjük, ez egy ilyen műfaj,

és az első, áldozathibáztató esetre még reagált is a csatorna, épp engem hívtak beszélgetni az eset kapcsán.

Pont ezért döbbenetes, hogy éppen a Fru és Renátó között kibontakozó, tipikus bántalmazó helyzetet hagyják szó nélkül, epizódok óta.

Nem hangzik el, hogy ez a felállás itt pontosan micsoda, és hogy nem, az átmeneti csend, az időszakos béke nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Ez lenne a csatorna felelőssége. Főleg, mert a bántalmazott többször elmondja, hogy vele eddig életében az összes férfi így bánt.

Szóval rettentően problémás a műsor, napokig lehetne elemezni, de összefoglalhatjuk úgy is, hogy a csatorna a szuper #acsaládazcsalád kampányhoz csatlakozva hihetetlenül fontos érzékenyítő feladatot lát el, de az igazi az lenne, ha közben nem játszanának rá az egyik legnézettebb műsorban a kőkori szexizmusra, nem hoznák értelmezhetetlenül altesti helyzetekbe a játékosokat, és külön műsoridőt szentelnének az olyan jelenségek megvitatására, mint amilyen a súlyos (verbális) bántalmazás".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Hosszú sorokban vártak a betegek a fagyos hidegben az egyik budapesti szakrendelőnél

„A kizsigerelt, túlterhelt, pandémiával is küzdő, összeomlott egészségügyben, a problémákat csak eltussoló, de nem kezelő rendszer áldozatai vagyunk mindannyian: betegek és egészségügyi dolgozók is” – írta egyikük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Tömött sorokban, a fagyos hidegben kellett várakoznia az amúgy időpontra érkezett betegeknek egy budapesti szakrendelő előtt. Egy neve elhallgatását kérő beteg a Facebookon írta meg a történteket. Írását változtatás nélkül közöljük.

"Ez a történet nem azért született, mert a szereplők közül bárkit okolni lehetne azért, aminek mindannyian áldozatai vagyunk. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kizsigerelt, túlterhelt, pandémiával is küzdő, összeomlott egészségügyben, a problémákat csak eltussoló, de nem kezelő rendszer áldozatai vagyunk mindannyian: betegek és egészségügyi dolgozók is. Ebben a rendszerben, ahol mindannyian az életünkért küzdünk, és ami maga generálja az ellentéteket, az állandó feszültséget, szinte kódolva van a kiégés és az antihumanitás. (Az eseményeket átélő szerző.)

Emberek ordítva veszekednek a helyzettel vagy egymással reggel 7-kor az egyik budapesti szakrendelő intézetnél.

Igen, konkrétan tényleg az utcán várakozva a fagyban, egyébként mindenki egy adott időpontra érkezve. Nem esik jól a tömeg, a feszültség, a gondolat, hogy valószínűleg hamarosan fázni kezdek.

Cikázik a levegőben a ki ki után jött, a nem tartja a védőtávolságot a tömegben, a rohadt rendszer, a "nem igaz, hogy nem lehet megoldani".

Egyébként érthetően. Én attól leszek feszült, hogy mások hangoskodása becsapódik a reggelembe. És nem esik jól a 4,7 km gyaloglástól kimelegedve ácsorogni, és érezni, ahogy telnek a percek, tényleg egyre jobban eléri a hideg a bőrömet a ruha alatt.

Gyalog jöttem, a covid óta nem tömegközlekedek, a biciklin nekem most túl hideg van, autóval pedig - ugye a zseniális ingyenes parkolás miatt - nem lehet parkolóhelyet találni. De legalább így kipipálom a napi mozgást. (Bőven, mert délutánra is van időpontom egy másik szakrendelésre.)

hirdetés

1-2 embert engednek be egy-egy ajtónyitáskor a melegre a lassan rövidülő sor elejéről. A benti tömegbe. Mert mindenhol sokan vannak. Amikor az előttem álló sorstárssal együtt én is bejutottam végre - több mint félóra ácsorgás után - egy 70 körüli, sápadt, hófehér arcú, sovány férfi is bejött utánunk, a csukódó ajtón. Határozottan mutatta a papírját a biztonsági őrnek, hogy sürgős, miközben mutatja és mondja is, hogy a kabátja alól a katéteréhez csatlakozó tömlő lóg ki. Nagy, hangos veszekedés kezdődik a betegirányító és a férfi között. Tőlem 20 centire. Én földbe gyökerezve. Majd a biztonsági őr is kijön a fülkéből. Mindhárman egyszerre ordítják a magukét mellettem.

Ketten tolnák kifele a férfit, aki a melegen szeretne várakozni. Ő rázza a papírját, hogy "rá van írva, hogy sürgős". "Az csak azt jelenti, hogy a mai nap végéig el fogják látni" - ordítja valamelyik. "Katéterem van." "Akkor is kint kell várakozni, míg sorra kerül."

És így tovább. Most már én is odafordulok, próbálom felhívni magamra a figyelmet, hogy kicsit elcsituljanak, és jelezzem, hogy akkor, ha nem fér be plusz egy fő, magam elé engedem a férfit, és kimegyek én a következő bejutási lehetőségig.

Nem, nem, nem lehet, most már velem is kiabálnak, hogy ne menjek ki, kitárt karokkal terelgetnének, hogy menjek már be.

A férfit pedig kifelé, de ő hirtelen beljebb megy végre. Még utánakiabálnak a fejem felett, majd csönd, de a levegő még rezeg. A betegirányító, aki eddig a testével akadályozta meg, hogy szép csendben kimenjek, miközben ők hadakoztak, most kedvesen, de még érezhetően friss lehiggadással a hangjában csodálkozva néz rám: "Maga meg miért akarta előre engedni?" Hát - akad el a szavam hirtelen - mert nem lehet könnyű katéterrel... "Á, nekem is volt katéterem!" - horkan fel ismét, újra felizzó indulattal.

Bemegyek, elcsigázva lehuppanok végre egy padra, folyik a könnyem, be a maszk alá, és magamban némán én is szidom ezt a rohadt rendszert."

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: