SPORT
A Rovatból

Suhajda Szilárd ezért nem fordult vissza a Mount Everestről

Varga Csaba nagyváradi hegymászó szerint mindenképpen lehozzák a hegyről Suhajdát, aki magyar idő szerint szerda délután óta nem adott magáról életjelet.


Korábban már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott Varga Csaba, aki két éve visszafordult a Mount Everestről, most pedig a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, megérti Suhajda Szilárdot, amiért bízott benne, hogy fel tud jutni a Föld legmagasabb pontjára.

Mint ismert, a magyar hegymászó oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül tervezte elérni a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8848 méter magasan lévő csúcsát. Ám magyar idő szerint május 24-én, szerdán 15 óra 47 perckor nyoma veszett, ekkor rögzítettek tőle utoljára GPS-jelet, ami szerint 8795 méteren járt a Hillary-lépcsőnél, és felfelé mozgott.

Háttércsapata csütörtökön reggel arról értesült, hogy Suhajda a Hillary-lépcső alján van, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Pénteken hajnalban mentőcsapat indult a magyar hegymászóért, azóta nem érkeztek hírek a mentőakcióról.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, Suhajda miért nem fordult vissza időben a hegyről, amikor még képes lett volna rá. Varga Csaba azt mondta, ő megérti Suhajda Szilárdot.

„Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé.

Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig. A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni.

Nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na, még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé” – fogalmazott a nagyváradi hegymászó.

Hozzátette:

nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb, mint egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni.

„Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó” – jegyezte meg Varga Csaba, aki azt is elmondta, hogy Suhajdát mindenképpen lehozzák a hegyről, de az idő az életben maradása ellen dolgozik.

„Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán” – bizakodott Varga Csaba.

A nagyváradi hegymászó számára két éve az időjárás lehetetlenné tette a csúcstámadást a Mount Everesten.

Akkor összesen két hónapot töltött a Himaláján. Két hétig várt arra, hogy megkezdhesse a csúcstámadást, de az idő nem akart jobbra fordulni, ezért belátta, hogy nincs esélye, így hazaindult.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
Súlyos baleset történt a Hungaroringen, falnak csapódott Leclerc autója!
Lando Norris volt a leggyorsabb a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj pénteki második szabadedzésén a Hungaroringen. Charles Leclerc törte a négyes kanyar után veszítette el autója felett az irányítást, és a falnak csapódott.


Baleset történt a magyarországi futam második szabadedzésén, ezért le kellett inteni a futamot.

A második szabadedzés csöndjét Charles Leclerc törte meg, aki a négyes kanyar után veszítette el autója felett az irányítást, és a falnak csapódott.

Természetesen piros zászlós fázis következett, amíg a Ferrarit elszállították a pályáról, szerencsére a pilótának nem esett baja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
A Hungaroringet is elérte a globális leállás: a Mercedes istállónál is kék halál volt az edzésen
Az informatikai rendszereket globálisan sújtó hiba náluk is megtérdeltette a számítástechnikát, szó szerint „kék halál” volt a csapat garázsában.


A Mercedest a Hungaroringen is utolérte a globális informatikai probléma – írta meg a Vezess.hu.

A Mercedesnek nagyon nem kezdődött jól a napja, az informatikai rendszereket globálisan sújtó hiba náluk is megtérdeltette a számítástechnikát, szó szerint „kék halál” volt a csapat garázsában.

A 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzésén végül Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője érte el a legjobb köridőt.

A 29 éves pilóta mögött a címvédő és háromszoros világbajnok, Mogyoródon tavaly és tavalyelőtt is győztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője végzett másodikként, míg a harmadik leggyorsabb köridőt Sainz csapattársa, a monacói Charles Leclerc futotta meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Így ünnepelték a spanyolok azt, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot - fotók!
Így vették át a serleget a győztesek. Fotók a berlini stadionból.


Ahogy arról korábban írtunk, Spanyolország 2:1-re legyőzte Angliát a vasárnap esti döntőben Berlinben.

Spanyolország 12 év után lett ismét Európa-bajnok. A mérkőzés után adták át a trófeát a csapatnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
A Rovatból
Spanyolország negyedszer is Európa-bajnok, 2:1-re győzték le Angliát Oyarzabal 87. percben lőtt góljával
Spanyolország az örökrangsorban Németországot maga mögött hagyva 1964, 2008 és 2012 után negyedszer nyerte meg a kontinensviadalt.


Fotó: GERRIT VAN COLOGNE (Photo by ANP via Getty Images)

A spanyol labdarúgó-válogatott csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

A percről perce közvetítésünket itt lehet visszanézni!

A nem túl mozgalmas és izgalmas első félidő után a második legelején Nico Williams juttatta előnyhöz a spanyolokat a berlini fináléban.

Az angolok a csereként beállt Cole Palmer pontos lövésével a 73. percben egyenlítettek, a nyerőember viszont a spanyolok cserejátékosa, Mikel Oyarzabal lett, aki négy perccel a rendes játékidő vége előtt döntötte el az összecsapást.

Itt a mérkőzés összefoglalója:

Spanyolország az örökrangsorban Németországot maga mögött hagyva 1964, 2008 és 2012 után negyedszer nyerte meg a kontinensviadalt.

Spanyolország-Anglia 2-1 (0-0)

------------------------------

Berlin, Olimpiai Stadion, 71 ezer néző, v.: Francois Letexier (francia)

gólszerzők: Williams (47.), Oyarzabal (86.), illetve Palmer (73.)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk