SPORT

Mozgássérült fiatalok versenyeztek együtt testépítő sportolókkal

250 fiatal versenyzett együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat A Sport Egyenlővé Tesz elnevezésű esélyegyenlőségi sportnapján szeptember 21-én, Keszthelyen.

Link másolása

Fogyatékossággal élő és mozgássérült fiatalok versenyeztek együtt testépítő sportolókkal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthona, A Sport Egyenlővé Tesz elnevezésű esélyegyenlőségi sportnapján szeptember 21-én Keszthelyen. A rendezvényen mutatkozott be a Scitec Nutrition Jószívű Testépítők Akcióban elnevezésű társadalmi felelősségvállalási programja és jótékony márkanagykövetei. A vállalat aktuális kampányában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját segíti egy közösen kidolgozott, országos aktivitássorozat keretében. Ennek során arra hívják fel a figyelmet, hogy a közös sportnak és a mozgásnak kiemelt szerepe van a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott és hátrányos helyzetű fiatalok, felnőttek és idősek integrációjában és egy elfogadóbb társadalom megteremtésében. Az együttműködés első állomását jelentő sportnapot a táplálékkiegészítőket gyártó és forgalmazó cég 5 millió forinttal, valamint termékekkel és szemléletformáló sajtókampánnyal támogatta. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program keretében és támogatásával valósult meg.

Sajnálat helyett elfogadás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évente közel 2000 fogyatékkal élő emberről gondoskodik, többek között nappali ellátásban és lakóotthonokban, támogató szolgálattal és értékteremtő munkavégzéssel segítve a foglalkoztatásukat, lehetővé téve, hogy az ellátottak teljes életet éljenek. Harminc éve rendez közösségi és sporteseményeket a fogyatékossággal élő és mozgássérült fiatalok számára, amelyeken önkéntesekkel és profi sportolókkal versenyezhetnek és szórakozhatnak együtt.

A közös sportolás során a kerekesszékes és halmozottan sérült emberek is megtapasztalhatják, hogy bíztatással, erőfeszítéssel vagy kis segítséggel képesek a számukra gyakran lehetetlennek tűnő feladatokat is megoldani, a segítők és sportolótársak pedig megtanulhatják, hogyan nyújthatnak megfelelő támogatást nekik.

Az együtt versenyzés segít megismerni egymást, közös élményeket szerezhetnek, és így több oldalról is bonthatják az előítéletek láthatatlan falait, mely fontos lépés egy elfogadóbb társadalom megteremtésében. A máltai szemlélet szerint a mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő embereknek nem sajnálatra, hanem elfogadásra van szükségük, ezt vallja a BioTechUSA-cégcsoporthoz tartozó Scitec Nutrition és márkanagykövetei is.

 

A Sport Egyenlővé Tesz – esélyegyenlőségi sportnap

250 fiatal versenyzett együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat A Sport Egyenlővé Tesz elnevezésű esélyegyenlőségi sportnapján szeptember 21-én, Keszthelyen. A fogyatékossággal élő és mozgássérült fiatalok testépítő sportolókkal és Keszthely környéki diákokkal sportoltak együtt, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élő emberek elfogadására. A résztvevőket Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere, Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Kathi Béla testépítő-erőemelő, a Team Scitec oszlopos tagja köszöntötte.

Az eseményen a Scitec Nutrition jótékony márkanagykövetei is részt vettek a vállalat Jószívű Testépítők Akcióban névre hallgató társadalmi felelősségvállalási programja égisze alatt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen kidolgozott, jövő évre átívelő, országos aktivitássorozat keretében Bohos Kornél, Kathi Béla, Lukács Barbara, Rakonczás Péter és Szmereka László a sport erejével hívják fel a figyelmet arra, hogy a közös sportnak és a mozgásnak kiemelt szerepe van a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott és hátrányos helyzetű fiatalok, felnőttek és idősek integrációjában és egy elfogadóbb társadalom megteremtésében. A vállalat hagyományos nyári – a magyar testépítés és erősport egyedülálló – rendezvénye, a Scitec Muscle Beach helyszíni termékértékesítéséből befolyt teljes összeget kiegészítve ajánlotta fel, így az együttműködés első állomását jelentő sportnapot összesen 5 millió forinttal, egyedi kulacsokkal és szemléletformáló sajtókampánnyal támogatta.

 

Scitec Charity – figyelemfelhívás, szemléletformálás, adományozás és a sztereotípiák lerombolása

A Scitec Nutrition társadalmi felelősségvállalási programjának célja, hogy megmutassa, a testépítők olyan elkötelezett, felelős és szociálisan érzékeny sportemberek, akinek nemcsak a bicepsze, de a szíve is nagy, illetve audiovizuális és social média tartalmakon, közösségi programokon keresztül tovább bontsa az edzőtermi edzést életvitelszerűen űzőkkel kapcsolatos sztereotípiákat, ezáltal pedig még közelebb hozza a márkát a szélesebb nyilvánossághoz. Jótékony sportolói közreműködésével egy aktívabb, cselekvőbb közösségi bevonást valósít meg. A sport erejével hívja fel a figyelmet fontos szociális problémákra, ahol a konkrét anyagi és terméktámogatás mellett szemléletet is tud formálni és valós segítséget is nyújt. A korábbiakban támogatta már a Magyar Paralimpiai Bizottságot, a Budapest Bike Maffiát és a férfiegészséggel foglalkozó MentsManust Mozgalmat.

A nagykövetek nagy örömmel csatlakoztak a programhoz. Bohos Kornél évekkel ezelőtt egy misszió keretében Afrikában járt, ami annyira meghatározó élmény volt számára, hogy amikor csak lehetősége adódik rá, segít a rászorulókon. Lukács Barbara bízik benne, hogy a program során még több emberhez juttathatják majd el a mozgás örömét és személyes példáikon keresztül inspirálhatják a résztvevőket. Rakonczás Péter élete és munkája a sport, mindig szívesen támogatja azokat, akik hozzá fordulnak segítségért. Szmereka Lászlóban szülői nevelés hatására egy mély szociális érzékenység alakult ki, különösen a sérült gyermekek és az idős generáció vonatkozásában. Megnyitóbeszédében Kathi Béla elmondta, életének fontos része a jótékonyság, büszke arra, hogy a Scitec Charity kampányaiban is jó ügyek mellé állhatnak. „Mindannyian, akik itt együtt vagyunk, egyenlőek vagyunk. Nem a körülményeink határoznak meg minket, nem attól vagyunk értékesek, hogy mekkora sporteredményt értünk el, vagy milyen képességeink vannak, hanem az jelenti az értéket, hogy abból, amit kaptunk, ki tudjuk-e hozni a maximumot. A mai sportesemény pont erről fog szólni, hogy szívvel-lélekkel küzdötök, és ettől lesztek mind győztesek.”

Sporttal egy elfogadóbb társadalomért

A mozgás a fogyatékossággal élő vagy mozgássérült emberek számára terápia, rehabilitáció és készségfejlesztés, mert összehangolja a különböző készségeket, sport közben egészségi állapottól függetlenül mindenki fontosnak érzi magát. Fejlődnek a képességeik és új embereket ismernek meg, elhivatottá válnak egy-egy tevékenység iránt.

Bármilyen közösségi program ép és sérült emberek között lehet eszköz az érzékenyítés, szemléletváltozás folyamatában, hiszen a megismerésen, megtapasztaláson van a hangsúly. A sport és a játék azért nagyon jó lehetőség, mert eredendően összetartó ereje van, közös élményt ad, az együtt versenyzés, a közös célért való küzdelem pedig közelebb hozza a legkülönbözőbb embereket is egymáshoz. A tapasztalatok átadásával egyre több ember számára omlanak le az előítélet és tudatlanság emelte falak, ezáltal válhat elfogadóbbá a társadalom.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
A Rovatból
EURO-2024 - Marco Rossi elmondta, milyen esélyeket lát a továbbjutásra
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a jövő évi Európa-bajnokság A csoportjának favoritja a házigazda német együttes.

Link másolása

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a jövő évi Európa-bajnokság A csoportjának favoritja a házigazda német együttes, ugyanakkor úgy vélte, a továbbjutást jelentő második helyért nyílt lesz a küzdelem a skótok, a svájciak és a magyarok között.

"Természetesen szerettük volna elkerülni Németországot több okból is: egyrészt mert alapvetően nagyon erős együttes, másrészt pedig házigazda lesz, így tudjuk, milyen körülmények várnak majd ránk az Eb-n"

- fogalmazott a sorsolás után Rossi, aki hozzátette, a németek "más szintet" képviselnek, ugyanakkor a másik két riválissal szemben versenyképes lehet a magyar nemzeti együttes. "Nagyképűség nélkül állíthatjuk ezt, de ez nem azt jelenti, hogy le tudjuk őket győzni. Rengeteg dolog befolyásolja majd ezeknek a meccseknek a kimenetelét, sok múlik majd a játékosaink aktuális állapotán, és számos más apróságon. De tény, hogy nagyjából azonos szinten vagyunk jelenleg Skóciával és Svájccal".

Az 59 éves, magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakember kiemelte, hogy az Európa-bajnoki mezőnyben már nincsenek "gyengébb" csapatok, ráadásul a labdarúgásban jelenleg általános érvényű, hogy a papíron esélytelenebbnek tartott együttesek ellen is nehéz futballozni.

"A skótok remek teljesítményt nyújtottak a selejtezősorozatban, agresszív és fizikális játékot játszanak. Kifejezetten keményen képesek védekezni, amikor arra van szükség. Egyáltalán nem könnyű ellenfelek a számunkra, és biztos vagyok benne, hogy csúcsformában kell lennünk ahhoz, hogy legyen esélyünk nyerni velük szemben" - fejtette ki Rossi, egyúttal jelezte, mindent elmond a skót válogatott erejéről, hogy a selejtezőben legyőzte Spanyolországot. "Ha őket meg tudták verni, akkor bárkit meg tudnak".

A svájciakról elmondta, nem tartja őket annyira fizikális csapatnak, mint Skóciát, nekik viszont más erősségeik vannak.

"Murat Yakin irányításával nagyon jó teljesítményt nyújtanak és remek eredményeket érnek el" - mondta a kapitány, aki kiemelte: biztosra nem állíthatja, de Németországról feltételezi, hogy első lesz a csoportban. "A második helyért nyílt lesz a küzdelem köztünk és a svájciak, valamint a skótok között, mert ez a három együttes azonos szintet képvisel".

Az A csoportban Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai június 15-én Kölnben a svájciak ellen kezdenek, majd június 19-én Stuttgartban a házigazda németekkel játszanak, június 23-án pedig ugyanitt a skótokkal találkoznak a kontinenstornán. A csoportokból az első kettő biztosan továbbjut, a hat csoportharmadikból pedig a legjobb négy folytathatja az Eb nyolcaddöntőjében.

A németországi Európa-bajnokságot június 14. és július 14. között tíz német városban - Hamburgban, Berlinben, Münchenben, Dortmundban, Kölnben, Stuttgartban, Düsseldorfban, Frankfurtban, Lipcsében és Gelsenkirchenben - rendezik, a döntőnek a berlini Olimpiai Stadion ad otthont.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
A Rovatból
Botrány! Szexelés hangjai hallatszottak a jövő évi foci-Eb csoportjainak kisorsolásakor
Az UEFA elegáns gáláját többször is megzavarta a kéjes nyögdécselés, amit az M4 Sport élő közvetítésében is hallani lehetett. Kiderült: előre eltervezett prankelésről volt szó.

Link másolása

Szombaton délután sorsolták ki a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportjait, ám az elegáns ceremóniát többször is szexelés hangjai zavarták meg.

Ahogyan beszámoltunk róla, Magyarország a házigazda németekkel, valamint a skótokkal és a svájciakkal került egy csoportba. A sorsolás „aláfestéseként” többször is pornófelvételek hangjait lehetett hallani, de persze nem az UEFA-esemény szervezőinek köszönhetően, hanem a focis tudósítások prankelésére szakosodott Daniel Jarvis előre eltervezett akciójának eredményeképpen.

Ugyanis Jarvis bejuttatott a gálára egy telefont, melyet többször felhívva megszólaltatta a szexelős csengőhangot.

A kellemetlen közjátékot a házigazda Giorgio Marchetti, az UEFA főtitkárhelyettese is megemlítette a helyszínen, de nyilván akkor még ő sem tudta az okát, így a kéjes nyögdécselés rendre visszatért a számos országban, így Magyarországon is élőben közvetített Eb-sorsolás során.

Forrás: 444, Guardian


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
„Milák tartozik magának és Magyarországnak annyival, hogy lejár edzeni. Pénzt kap érte, ne beszéljünk mellé!”
Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya helyesbítette Wladár Sándor szövetségi elnök korábbi kijelentését. Hosszú Katinkában sem bízik már.

Link másolása

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya az ATV Egyenes beszéd című műsorában kijelentette: semmi realitása, hogy Hosszú Katinka érmet, esetleg aranyat nyerjen a párizsi olimpián.

„Hát, nézze, élsportról beszélünk, a legjobb úszók a legfontosabbak, ő attól már távol van, hogy főszereplő legyen. Másfél éve nem úszik, és az utolsó versenyei is egy masszívan lefelé ívelő pályafutást mutattak”

– mondta.

Milák Kristóf helyzete, más. Épp ezért különösen fájdalmas, mert nála nem egy utolsó dobásról, hanem pályafutása csúcsáról van szó a kapitány szerint. Szerinte azt az edzésmunkát, amit nem végzett el, már nem fogja tudni bepótolni, így biztosan meg sem fogja közelíteni a teljesítménye az olimpiai szintet. A kapitány helyesbítette Wladár Sándor szövetségi elnök korábbi kijelentését,:

„Milák tartozik magának és Magyarországnak annyival, hogy lejár edzeni. Pénzt kap érte, ne beszéljünk mellé!”

Egyesülete, a Honvéd nem vette el a fizetését, azt továbbra is kapja az úszó. Azt a kapitány nem tudta megmondani, hogy edzésbe állt-e Milák, mert az úszó egyszerűen nem veszi fel neki a telefont.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
EURO-2024 - Magyarország a házigazda Németország mellett Skóciával és Svájccal került egy csoportba
Kiderült, hogy kik játszanak egy csoportban a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Link másolása

A házigazda németek, valamint a skótok mellett a svájciak lesznek a magyar labdarúgó-válogatott ellenfelei az A csoportban a jövő évi Európa-bajnokság Hamburgban zajló szombati sorsolása alapján.

A 2024-es labdarúgó Eb csoportbeosztása:

• A csoport:

Németország (házigazda), Skócia, MAGYARORSZÁG, Svájc

• B csoport:

Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia

• C csoport:

Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia

• D csoport:

Lengyelország/Wales/Finnország/Észtország, Hollandia, Ausztria, Franciaország

• E csoport:

Belgium, Szlovákia, Románia, Izrael/Bosznia-Hercegovina/Ukrajna/Izland

• F csoport:

Törökország, Georgia/Görögország/Kazahsztán/Luxemburg, Portugália, Csehország

Az ünnepélyes eseményen az is eldőlt, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai az A csoportban június 15-én Kölnben a svájciak ellen kezdenek, majd június 19-én Stuttgartban a németekkel játszanak, június 23-án pedig ugyanitt a skótokkal találkoznak a kontinenstornán.

A magyarok Európa-bajnokságon eddig egyszer játszottak a németekkel, a 2021-ben rendezett kontinenstornán emlékezetes 2-2-es döntetlen lett a találkozó vége, amellyel Németország jutott tovább, a magyarok pedig búcsúztak a csoportkör végén. Másik két csoportellenfelével, Skóciával és Svájccal még soha nem játszott a magyar csapat kontinenstornán.

Az Elbai Filharmónia impozáns épületében rendezett sorsolás alapján a legnehezebb csoportnak a B jelű négyes tűnik, amelyben a címvédő olaszok, a spanyolok, a vb-bronzérmes horvátok, valamint az albánok szerepelnek majd.

A márciusban sorra kerülő pótselejtezők közül a Lengyelországot, Walest, Finnországot és Észtországot felvonultató négyes győztese a D csoportba kerül majd Hollandia, Ausztria és Franciaország mellé. Az izraeli, bosnyák, ukrán, izlandi négyes pótselejtezős küzdelmének továbbjutója az E csoportban szerepel majd Belgium, Szlovákia és Románia mellett, míg a harmadik pótselejtező győztese, Georgia, Görögország, Kazahsztán, vagy Luxemburg az F csoport tagja lesz a törökök, a portugálok és a csehek társaságában.

A hamburgi szervezők látványos kiegészítő programmal is készültek a sorsolásra: az Elba partján, nagyjából 800 méternyire az ikonikus épülettől, melyben az esemény zajlott, különleges látványelemként konténereket egymásra helyezve "rakták ki" élőben a csoportokat úgy, hogy a darukkal a helyükre emelt konténerek oldalán az egyes csoportokban szereplő országok zászlaja volt látható. Így a sorsolás végére mind a hat csoport beosztása látható volt az ipar- és kikötővároshoz méltó módon megjelenítve.

A németországi Európa-bajnokságnak 10 német város, Hamburg mellett Berlin, München, Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Lipcse és Gelsenkirchen ad majd otthont, a döntőt a berlini Olimpiai Stadionban rendezik.

Az Eb június 14-én rajtol és július 14-ig tart majd.

Link másolása
KÖVESS MINKET: