SPORT
A Rovatból

Honvéd klubelnök: Milák Kristófnak nincs baja senkivel, az úszással sem, csak a beugrással

Gergely István szerint az olimpiai bajnok úszó nem fogja abbahagyni a sportolást. A klubvezető úgy véli, hogy Milákot jó emberek veszik körül, akiknek a segítségével le tudja győzni a problémákat.

Link másolása

„Milák Kristóf motivációjáról őt kell megkérdezni, de én sem hallok túl sok jót az edzésmunkájával kapcsolatban. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a motivációja az olimpiával kapcsolatban megváltozott volna. Az, hogy ő mit gondol a felkészüléséről vagy hogy mennyi munkát kellene ehhez elvégeznie, ez már egy kérdés, egy vita téma” – mondta az M4 Sportnak Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke.

A 23 éves olimpiai bajnok úszó több hónap kihagyás után kétszer is elhalasztotta visszatérést: nem állt rajtkőre a fukuokai világbajnokságon, majd a budapesti úszó-világkupán sem.

„Egy olimpiai bajnoknak van egy bizonyítási kényszere, hogy le tudja győzni önmagát, nem csak a világot, motiváció a fiatalok felé, akik az úszásban gondolkoznak és képviselje a magyar úszószövetséget és a Budapesti Honvédot” – mondta a tévének a klubvezető, aki szerint Miláknak nincs baja senkivel, de még az úszással és a versenyzéssel sem, csak magával a beugrással.

„Ezt viszont én maximálisan meg tudom érteni, néhány évtizedig csináltam, és a legnehezebb pontja az edzésnek mindig a beugrás volt” – tette hozzá az egykori kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

Gergely István szerint a Honvéd nem fog olyan szankciókat alkalmazni, ami hátráltatja a sportoló munkáját.

„Lehet sajnálni, haragudni rá, óriási elvárásokkal szembeállítani, de elsősorban szeretni kell mint embert. Meg kell érteni, ha abbahagyja a sportot, akkor abbahagyja. Az én feladatom, hogy bent tartsam a sportágban, motiváljam őt az edzésekre és segítsek neki megtalálni azt a Milák Kristófot, aki imád úszni, szeret versenyezni és aki csak a győzelemben tud gondolkozni” – tette hozzá Gergely István, majd beszélt Milák Kristóf esetleges visszavonulásáról is.

„Nem szeretném, hogy abbahagyja, én azt hiszem, nem fogja abbahagyni. Csalódást tud okozni, de a legnagyobb hibát saját maga szempontjából követi el. Nem kifejezetten az olimpiai aranyérem miatt, hanem amikor az ember befejez egy munkát, nevezzük ezt úszásnak, és nagyon sok minden marad benne, akkor borzasztóan fog fájni a lelke és fog hiányozni neki az elmúlt időszak, amit nem sikerekkel, hanem sokkal inkább a saját maga által okozott helyzeteknek köszönhető kudarcokkal töltött meg. Én ezt nem engedem meg Milák Kristófnak.”

Gergely szerint meg kell értetni Milákkal, hogy az úszás már csak olyan, bármilyen tehetséges is vagy, akármilyen adottságaid is vannak, csak akkor működik, hogy ha beleteszed a munkát.

„Ebből a helyzetből vissza lehet jönni, egy profi versenyző, egy nagy harcos bárhonnan vissza tud jönni. Ezek azok a fölösleges körök, amik nem kellenének, főleg akkor, ha az ember önmagának köszönheti ezeket a plusz nehézségeket, amiket később meg kell oldania. Szerencsére jó emberekkel van körülvéve és azok az emberek támogatják őt a jövőben is. Nekünk ez a feladatunk, neki meg az, hogy ússzon, ennek a kettőnek kell találkozni. A végén pedig tapsolni Milák Kristófnak, és akkor azt mondhatjuk, nem volt ez egy könnyű időszak, de legalább eredményes” – mondta a klubelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
A Rovatból
24 évesen meghalt a maratoni futás kenyai világcsúcstartója
Kelvin Kiptum elvesztette az uralmát az autója felett és egy fának csapódott. A kocsiban utazott az edzője is, aki szintén életét vesztette a vasárnapi balesetben.

Link másolása

Autóbalesetben meghalt Kelvin Kiptum, a maratoni futás világcsúcstartója. A kenyai sportoló 24 éves volt.

A Guardian cikke szerint Kiptum vasárnap szenvedett balesetet, miután elvesztette az uralmát az autója felett és nekiütközött egy fának, majd az árokba csapódott Kenya délnyugati részén.

Az autóban utazott az edzője, Gervais Hakizimana is, aki szintén életét veszítette a tragédiában.

Az autó másik utasát kórházba szállították.

Kiptum halálhírét később az ország miniszterelnöke is megerősítette. Raila Odinga azt írta az X-en, hogy az egész nemzet gyászolja a sportolót, akit igazi hősnek nevezett.

Kelvin Kiptum tavaly októberében, a Chicago Marathonon döntötte meg a világrekordot, amikor 2:00:35 alatt ért célba. Ezzel bő fél perccel javította meg a szintén kenyai Eliud Kipchoge rekordját.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Megvolt a sorsolás: őket kapták a magyar vízilabdások a párizsi olimpián
A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is a könnyebb csoportba került a párizsi olimpián, ugyanakkor az egyenes kiesés szakaszban várhatóan nehezebb dolga lesz.

Link másolása

Szombat este a Dohában zajló világbajnokság olasz-horvát férfidöntője után rendezték meg a sorsolást.

Elsőként a nőket húzták ki, a magyar válogatott kifejezetten könnyű ötösbe került, ugyanis a hollandok mellett az ausztrál, a kínai és a kanadai csapattal került össze. Ugyanakkor viszont az egyenes kieséses szakaszban biztosan nehéz dolga lesz, mivel a B csoportban a világbajnok amerikai válogatott mellé került a spanyol, a görög, az olasz és a francia csapat.

A férfiak a legerősebb ellenfelek közül a spanyolokat kapták meg, ezen kívül az ausztrálokkal, a japánokkal, valamint a szerbekkel és a franciákkal találkoznak.

A férfi torna csoportbeosztása:

A csoport:

Görögország, Horvátország, Egyesült Államok, Románia, Olaszország, Montenegró

B csoport:

MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Ausztrália, Japán, Szerbia, Franciaország

A női torna csoportbeosztása:

A csoport:

Hollandia, Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Kína, Kanada

B csoport:

Spanyolország, Görögország, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Az egykor a Dakar paródiájaként indult verseny mára már trendeket diktál, és túlszárnyalta a „példaképét”
A Párizs-Dakar karikatúrájaként találták ki annak idején a Budapest-Bamako ralit. De ma már az egyik legegyedibb, legextrémebb versennyé vált, amit idén fotósunk, Elek Krisztián is végigkísért.

Link másolása

Amikor tüzetesebben is megismertem, mi is az a Budapest-Bamako rali, nekem először a Flúgos futam rajzfilm jutott eszembe. El is mondom, miért: ez nem egy elit verseny, itt bármilyen autóval, motorral vagy quaddal el lehet indulni. A szervezőknek az volt az eredeti célja, hogy egy

olyan ralit szerettek volna csinálni, ahol az amatőröket nem dobálják ki, nekik is megvan a tiszteletük, ahol kis pénzzel el lehet indulni futamon.

A ralin négy kategóriában lehet részt venni. A verseny kategória során napi feladatokat kell teljesíteni, persze itt a legnehezebb az útvonal. A 4×4 túra vagy kaland, illetve a túra kategóriában nincsenek feladatok. A két kategória között annyi a különbség, hogy utóbbit egy egyszerű személyautóval is meg lehet tenni. Végül, de nem utolsósorban pedig ott van a spirit, amelyre nincs nevezési díj, de csak

ipari hulladék autókkal, illetve motorokkal lehet rajta részt venni.

Ez volt az a pont, amikor beugrottak nekem gyermekkorom rajzfilmjének spéci járgányai.

Önmagában is őrültnek kell lenni, hogy valaki egy ilyen versenyek részt vegyen, jól jellemzi a körülményeket a szervező őszinte vallomása: „a pontos táv 8276 kilométer, de eltévedésekkel együtt ez valójában körülbelül 8600-8700 kilométer szokott lenni.

Ami viszont magyarként büszkeséggel tölt el: az egykor a Dakar paródiájaként indult verseny mára már trendeket diktál. A már említett spirit kategória sikerét mi sem jelzi jobban, hogy

már a Párizs-Dakar ralin is van amatőr kategória, ahol régi, vacak autókkal indulhatnak, és nincs időmérés.

Szabó Gál András szervező ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Rallycafé.hu-nak, hogy nagyon nagy melegséggel tölti el a szívét, hogy mára nem ők a követők, hanem „mi lettünk a vezetők, és minket utánoznak a ralin, amelyre nagy tisztelettel és áhítattal néztem fel gyerekkoromban.

A sikerre jellemző, hogy most két hullámban indult el a Budapest-Bamako, a jelentkezők nagy száma miatt.

A fő futam, mind a négy kategóriával január 26-án indult, a második futam pedig most, február 16-én kezdődött és még javában tart. Ez utóbbin viszont nincsen verseny kategória. Azt egyébként magyar versenyző,

az orosházi Pásztor András vezette Körös Autó csapata nyerte.

S hogy egy kis flúgosság se maradjon ki: az Infostart információi szerint a díjátadón két csapat között szabályos tömegverekedés tört ki. Az ok csupán az volt, hogy az egyik, már kissé kapatos versenyző elvesztette az egyensúlyát és nekiütközött a másik csapat asztalának, ezért szólalkoztak össze. A végeredmény egy whiskeys üveggel betört fej, és némi romok lettek. Mindenesetre a helyiek azt mondták Szabó Gálnak, hogy

ekkora csetepatét a polgárháború óta nem láttak.

Nézze meg Elek Krisztián további képeit a versenyről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Meghalt a német futballista, aki győztes gólt lőtt a világbajnoki döntőben
63 éves korában meghalt Andreas Brehme, aki 1990-ben világbajnoki aranyérmet nyert a német labdarúgó-válogatottal.

Link másolása

A 86-szoros válogatott Andreas Brehme hétfőn este szívinfarktust kapott Münchenben. A Bild információi szerint hiába szállították azonnal kórházba, nem tudták megmenteni az életét.

Brehme futballozott a Saarbrückenben, a Kaiserslauternben, a Bayern Münchenben, az olasz Interben és a spanyol Real Zaragozában is. Pályafutását 1998-ban fejezte be Kaiserslauternben. A német bajnokságot a Bayern Münchennel és a Kaiserslauternnel is megnyerte, az Interrel az olasz bajnokságban és az UEFA-kupában is aranyérmes lett.

Az 1990-es világbajnoki döntőben a német válogatott 1–0-ra legyőzte Argentínát, a győztes gólt Brehme szerezte a 85. percben tizenegyesből.

Később a Kaiserslautern és az Unterhaching szakvezetője volt, a VfB Stuttgartot pedig segédedzőként segítette Giovanni Trapattoni mellett. Dolgozott a Német Labdarúgó-szövetség nagyköveteként, foglalkozott az utánpótlással és televíziós szakértőként is dolgozott.

Andreas Brehme 63 éves volt.

Link másolása
KÖVESS MINKET: