News here
hirdetés

SPORT

Hivatalos: Dárdai Pál marad a Herthánál még egy évet

A következő szezonban is Dárdai Pál lesz a német Bundesligában szereplő Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője.

Link másolása

hirdetés

A berlini klub vasárnap jelentette be, hogy a 45 éves, korábbi magyar szövetségi kapitány folytathatja munkáját a felnőtt csapat kispadján.

"Együtt megyünk a következő szezonnak, amelynek kapcsán csak azt ígérhetem, hogy a szorgalmat, a munkát továbbra is beletesszük, és megpróbálunk egy igazán jó évet produkálni" - nyilatkozta a szakember.

Dárdai játékosként klubcsúcsot jelentő 297 mérkőzésen szerepelt a berlini együttesben, edzőként pedig első regnálása során 2015 és 2019 között 172 meccsen ült a kispadon, első szerepvállalásakor bennmaradt a csapattal az élvonalban, majd európai kupaindulást jelentő helyen végzett.

A magyar tréner januárban lett újra a gárda vezetőedzője, miután menesztették Bruno Labbadaiát. Dárdainak bent kellett tartania az élvonalban a Herthát, amelyet meg is tett. Visszatérésekor még arról szóltak a hírek, hogy 2022-ig szóló szerződést írt alá, azonban a bennmaradás kiharcolását követően Dárdai elmondta: ez csak "pszichológia" volt annak érdekében, hogy a játékosok bízzanak benne, valójában csak fél évre kérték fel a feladatra.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
Gyerekekkel telhetnek meg a Puskás Aréna lelátói az angolok ellen
Ma 10 órától lehet regisztrálni az ingyenjegyekre.

Link másolása

hirdetés

A 14 év alatti fiatalok számára iskolai szervezésben, kísérőkkel biztosítja a belépés lehetőségét a jövő szombati Magyarország-Anglia Nemzetek Ligája-mérkőzésre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Az MLSZ honlapjának hétfői közleménye felidézi, hogy a tavaly nyári Európa-bajnokságot követően az európai szövetség (UEFA) a rendbontó magyar szurkolók viselkedése miatt úgy döntött, hogy zárt kapuk mögött kell megrendezni a magyar-angol meccset.

Ennek ellenére nem maradnak üresek a lelátók. A jelentkezők kedden 10 órától regisztrálhatnak a gyerekjegy.mlsz.hu oldalon. Az iskolásokhoz tíz főnként egy kísérő is csatlakozhat, aki jogosult a regisztrációt elvégezni.

A mérkőzést jövő szombaton 18 órától rendezik a Puskás Arénában.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
Először játszott az ukrán fociválogatott a háború kitörése óta, sokan könnyes szemmel nézték a meccset
A nemzeti tizenegy barátságos mérkőzésen 2-1-re verte a Borussia Mönchengladbach csapatát.

Link másolása

hirdetés

Rövid időre ismét a focira koncentrálhatott Ukrajna nemzeti válogatottja és minden bizonnyal az ország szurkolóinak nagy része is, amikor szerdán pályára lépett az ország nemzeti tizenegye – a február 24-én kitört orosz-ukrán háború kezdete óta először – számol be az eseményről a Daily Mail.

A csapat végül barátságos, jótékonysági meccsen 2-1-re győzte le a Borussia Monchengladbach csapatát.

A mérkőzés tervét még április végén hozták nyilvánosságra, kiemelve, hogy az abból származó összes bevételt az ukránok számára nyújtandó segélyekre fordítják.

A lelátókon a legtöbben kék-sárga zászlókat lengettek, és a közeli felvételeken látni lehetett, hogy sokan könnyekig meghatódva figyelték a történelminek mondható találkozót. A helyszínen amúgy 20 223 néző vett részt, az ukránon ingyen tekinthették meg a meccset.

„Nagyon fontos meccs volt ez nekünk és a hazánknak is. Azt éreztük, hogy az egész világ mögöttünk áll”

– mondta el a mérkőzés után Andrij Voronyin, volt ukrán válogatott labdarúgó, aki ezt az eseményt szakkommentátorként követte végig.

A Mönchengladbach közleményében azt üzente a nemzeti válogatottnak: „Örülünk, hogy segíthettük Ukrajnát a világbajnoki rájátszásra való felkészülésében, és minden jót kívánunk nekik!”.

hirdetés

A meccset egyébként az ukránok Mudrik és Pihaljonok góljával nyerték. Ukrajna a jövő hónapban vb-selejtezőt vív Skócia ellen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Magyarország is megpályázza a 2036-os olimpiát
A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének fő témája az új alapszabály elfogadása volt, de a magyarországi olimpia kérdése is felmerült.

Link másolása

hirdetés

Közgyűlést tartott szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol az volt az első számú cél, hogy elfogadják az új alapszabályt. Ezt végül 40 igen, egy nem szavazat és egy tartózkodás mellett módosították.

Gyulay Zsolt, a MOB február elsejétől hivatalban lévő elnöke közölte, az alapszabály-módosítás fő célja a tagság körének bővítése, illetve a delegálási rendszer visszaállítása. Hozzátette:

a delegáló szervezetek köre kibővül, ezentúl nem kizárólag a sportszövetségek jogosultak tagokat küldeni, hanem az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek, például a Magyar Edzők Társasága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége is.

Gyulay kitért arra is, hogy a sportszövetségek mostantól több tag delegálására lesznek jogosultak: a legutóbbi öt nyári vagy téli olimpiai játékokon érmet nyert szövetségek három főt, a IV-VI. helyezést szerzők két főt, a többi szövetség egy főt delegálhat. Gyulay elmondta, hogy a külön nemzetközi szövetséggel nem rendelkező szövetségek (pl. vízilabda, szörf) visszakapják delegálási jogukat, így minden olimpiai sportág képviselete biztosítva lesz a tagságban. A sportolói bizottság az eddigi kettő helyett három fővel képviseltetheti magát a közgyűlésben.

A módosított alapszabály szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (MOB) által elismert nemzetközi szervezetek magyar állampolgárságú elnökei MOB-tagságra és elnökségi tagságra is jogosulttá válnak. Egyúttal visszaállították a delegáló szervezetek jogát a MOB-tagok visszahívására.

Elhangzott még, hogy NOB javaslatára az alapszabályban több rendelkezés is módosításra, kiegészítésre került. Ilyen például, hogy a nemek közötti egyenlőség elvét több helyen érvényesítik, valamint az olimpiai játékokkal kapcsolatos szavazati jogot az Olimpiai Chartának megfelelően szabályozzák.

hirdetés

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a különböző beszámolókat, köztük az elnökség jelentését a 2021. évi szakmai munkáról, valamint a szervezet 2022. évi költségvetési tervét. A tagság ugyancsak ellenszavazat és tartózkodás nélkül hagyta jóvá az idei pekingi téli olimpiáról, valamint a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF) szóló beszámolókat, valamint a nyári besztercebányai EYOF-on részt vevő küldöttség összetételét. Ez utóbbin közel 150 fős magyar küldöttség vesz majd részt.

A Blikk beszámolója szerint a közgyűlésen ugyanakkor szóba került a magyarországi olimpia kérdése is. 2024-ben Párizsban lesz az ötkarikás torna, 2028-ban Los Angelesben, 2032-ben pedig minden bizonnyal Ázsia, de könnyen lehet, hogy Afrika lesz a házigazda.

2036-ban jön vissza ismét Európába az olimpia, ezt pedig meg fogja pályázni Magyarország

- írja a lap.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Nagyapja koponyájával ment meccsre egy argentin férfi, amit a kezdés előtt meg is csókolt
A papa kobakja 2019-ben még szerencsét hozott a Racing Clubnak, most azonban még a koponyacsók sem segített.

Link másolása

hirdetés

Magával vitte a meccsre nagyapja koponyáját egy argentin férfi, írja a Daily Star. Gabriel Aranda azt szerette volna, hogy az elhunyt nagypapa is ott lehessen kedvenc csapata, a Racing Club kupaelődöntőjén a Boca Juniors ellen.

A szenvedélyes szurkolóval a meccs előtt az ESPN rövid interjút is készített. A férfi a beszélgetés közben váratlanul meg is csókolta a néhai Valentin Aguilera koponyáját. Amikor a riporter megkérdezte, mégis hogyan jutott be a stadionba a papa fejével, Aranada azt válaszolta, hogy „a hit segítette” ebben.

Nem ez az első alkalom, hogy a koponya meccsre mehetett. Aranda még 2019-ben vetette ki a sírból a nagypapa kobakját, hogy együtt ünnepelhessék kedvenc csapatuk harmadik bajnoki címét. Akkor a stadion mellett egész Buenos Airest bejárta néhai rokonával, és azt mondta: ezentúl mindig magával viszi a fontos meccsekre, ha a Racingnak egy kis szerencse is kell a sikerhez.

A meghökkentő kabala azonban most nem vált be, mert a csapat végül tizenegyesekkel kikapott, és nem jutott a döntőbe.

hirdetés

Nem Aranda azonban a klub egyetlen megszállott szurkolója: még februárban egy másik rajongó az egyik családtagja hamvait szórta szét a lelátón a mérkőzés kezdetén. A többi szurkoló eleinte azt hitte, hogy a stadion szerkezetéről hullik rájuk a por, csak később jöttek rá, hogy egy korábbi társuk maradványait kapták a nyakukba.

A koponyás szurkolóval készült spanyol nyelvű interjút itt lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: